Kermainen omenapiirakka
Yksi varmimmista syksyn merkeistä ovat kauppoihin saapuvat omenakeot. Tänä vuonna sato on saapunut aika myöhään eikä lajikkeitakaan ole kovin monipuolisesti, mutta onneksi moinen ei estä pieniä piirakkatalkoita. Tämä eilen kehittämäni omenahyve on luontaisesti gluteeniton, munaton, maidoton (jos käytät voin sijaan neitsytkookosöljyä) ja soijaton, joten se sopii useimmille erikoisruokavalioita noudattaville. Piiras on nopea valmistaa vaikka yllätysvieraita varten ja korkea omenamousse sekä näyttää että maistuu taivaalliselta.
Pehmeä kaurapohja valmistettu uunissa. Pohja on maustettu ihanilla talvimausteilla ja mehevyytensä se saa omenasoseesta, jonka voit valmistaa itse kauden omenista tai ostaa valmiina (varmista, ettei soseessa ole lisättyä sokeria).
Valmistin kaurajauhon jauhamalla Provenan gluteenittomia kaurahiutaleita blenderissä. Voit käyttää pohjaan myös riisijauhoja. Jos haluat valmistaa piiraan raakaleivonnan periaattein, löydät vaihtoehtoisen reseptin pohjalle alta.
GLUTEENITON OMENAPIIRAKKA
Kakkupohja
(18 cm irtopohjavuoka)
2 1/2 dl kaurajauhoja
1/2 dl hunajaa
50 g voita tai neitsytkookosöljyä
2 dl omenasosetta
1 tl Ceylon-kanelia
1/2 tl inkiväärijauhetta
1 tl kardemummajauhetta
Sulata voi tai kookosöljy kattilassa. Valmista omenasose omenista (noin kolme pientä omenaa) tai käytä taikinaan valmista sosetta. Mittaa kaikki kuivat aineet samaan kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon voi ja omenasose, sekoita lusikalla sekaisin. Paista pohjaa uunin keskitasolla 200 asteessa 20 minuuttia. Valmista odotellessasi kermainen omenatäyte.
Mausteinen raakakakkupohja
(vaihtoehto paistetulle pohjalle)
4 dl manteleita
15 taatelia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
Laita kaikki ainekset blenderiin tai tehosekoittimeen ja pyöritä taikinamassaa, kunnes se on tasaista. Taputtele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan päälle.
Kermainen omenatäyte
3 pientä omenaa pieneksi pilkottuna
1 tl sitruunamehua
400 ml kookosmaitoa (jääkaappikylmää)
1/2 dl hunajaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljaa
Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Lisää omenien joukkoon sitruunamehu ja sekoita. Valuta kookosmaitotölkistä vesi pois (esim. Pirkan kookosmaito toimii tähän tosi hyvin) ja lisää kulhoon hunajan ja mausteiden kanssa. Vatkaa kookoskermaa, kunnes se on paksua. Lisää joukkoon omenanpalat ja sekoita isolla lusikalla. Lisää omenatäyte jäähtyneen kakkupohjan päälle ja koristele kanelilla ja agavesiirapilla.
Julkaisen syksyllä 2015 Raakaleivonnan ABC -kirjan (englanninkielinen versio julkaistaan 2016), jonka avulla opit korvaamaan helposti ja hauskasti prosessoidusta sokerista, gluteeniviljoista ja maidosta valmistetut herkut. Jaan kirjassa raakaleipomisen perusperiaatteet, kerron millaisia raaka-aineita on mahdollisuus käyttää ja näytän millaisilla eri tavoilla raakaleivonnaisia voidaan valmistaa. Tämän lisäksi kirjassa on yli 40 herkullista reseptiä, joiden avulla pääset viemään opitut asiat heti käytäntöön ja tarjoamaan kehollesi parasta polttoainetta – makunautintoja unohtamatta!
Kun liityt kirjani odotuslistalle, jaan sinulle ilmaisia ennakkomaistiaisia kirjan upeista resepteistä, kerron mitä kirjan kirjoituksen kulisseissa tapahtuu ja muistan sinua hyödyllisillä hyvinvointivinkeillä!
Hyppää mukaan:
Voikohan mantelit korvata jollain muulla, koska allergia? Ja käykö vaahdoksi jokin muu vispautuva kasvikerma?
Mantelit voi korvata erittäin onnistuneesti millä tahansa muilla pähkinöillä, mutta suosittelen tähän kakkuun joko pekaani- tai cashewpähkinöitä. En ole itse testannut vispautuvia kasvikermoja, joten maun onnistumisen puolesta on hankala sanoa mitään. En näkisi kuitenkaan mitään syytä, miksi ne eivät toimisi koostumuksensa puolesta.
Iloisia leivontahetkiä! :)
Tätä tuli tänään tehtyä tuolla raakapohjalla ja tuli tosi namia! Kiitos reseptin jaosta. <3
Onpa kiva kuulla, ole hyvä!