Gua Sha on tehokas itsehoitomenetelmä, jonka holistinen vaikutus ulottuu ihon pinnan lisäksi sisimpään

Kaupallinen yhteistyö Yin Your Skin.

Gua Sha on yli tuhat vuotta vanha hoitomuoto, jonka juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä ja tulokset sykähdyttäviä. Gua Sha kiihdyttää ihon aineenvaihduntaa, piirtää kasvojen muodot terävämmin esille, rauhoittaa hermostoa, nopeuttaa ihosolujen uudistumista, virkistää katsetta, palauttaa hehkun ja löysää lihasjännityksiä. Lue alta mitä Gua Sha on, kuinka oppia oikeat tekniikat, valita oikeat välineet ja millaisia tuloksia menetelmällä voi saada aikaan.

Gua Sha Kokemuksia

Jos jotain olen oppinut vuosien varrella, niin sen, että hyvinvoinnin vaaliminen on jatkuvia pieniä tekoja isojen rutistusten sijaan. Näin ei ole kuitenkaan ollut aina. Olen sabotoinut elämäni aikana lukemattomia kertoja monet hyvin alkaneet hyvinvointitottumukset liikunnasta ruokavalioon ja ihonhoidosta kehonhuoltoon– alitajunnasta käsin ohjelmoituna ja tahattomasti kylläkin. Silti vastuu muutoksesta oli minun.

Elin melkein kolmekymppiseksi asti jatkuvassa stressikierteessä ja herkästi kierteelle punoutuvan hermoston kanssa, kunnes sain mahdollisuuden katsoa noita addiktoivia käytösmalleja silmästä silmään. Ymmärsin satojen kompastelujen jälkeen, että hyvinvoinnissa ei ole kysymys kuureista, haasteista, ulkonäöstä tai hetkellisistä instant-vaikutuksista, vaan jatkuvista pienistä teoista. Siitä, että oppii keskeyttämään addiktoivan sabotointikäytöksen ajoissa ja opettaa aivoradoille uusia reittejä itsehoidon kautta.

Ajattelen nykyään, ettei minulla ole varaa elää yhtäkään päivää ilman että käytän jotain hyvinvoinnin työkalupakistani löytyviä metodeja, koska muussa tapauksessa valitsen vanhan käytöksen. Kysymyksessa ovat näennäisesti pienet, yksinkertaiset sekä päivittäin toistuvat rutiinit – ja väitän että juuri näissä ominaisuuksissa niiden taika piileekin! Tärkeintä on toisto ja jatkuvuus. Elämäntapa.

Ystäväni Katja Kokko toi kosmeettisen Gua Shan Suomeen muutamia vuosia sitten ja pääsin hänen opetukseensa ensimmäisten joukossa. Tuo kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuva kauneudenhoitorituaali puhutteli alusta alkaen niin harjotteiden läsnäoloa lisäävän vaikutuksen kuin näkyvien tulostenkin vuoksi.

Gua Sha Lastat Katja Kokko

Mitä on kosmeettinen Gua Sha?

Gua Shan juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä ja se on yli tuhat vuotta vanha hoitomuoto, jossa ihoa käsitellään kivestä valmistetulla lastalla. Gua tarkoittaa kaapia, raaputtaa tai hangata ja Sha tarkoittaa punoittavaa jälkeä. Kosmeettisessa Gua Shassa yhdistyy gua sha, sidekudoshieronta ja lymfahieronta, jonka lopputulemana on aidosti tehokas kauneudenhoidon muoto.

Gua Sha kiihdyttää ihon aineenvaihduntaa sysäämällä lymfanesteet ja kuona-aineet liikkeelle, piirtää kasvojen muodot terävämmin esille, rauhoittaa hermostoa, nopeuttaa ihosolujen uudistumista, virkistää katsetta, palauttaa iholle hehkun ja löysää lihasjännityksiä sekä kipuja kasvojen, niskan sekä leukojen alueelta. Olen itse saanut Gua Shan avulla estettyä monet kireistä leuoista johtuvat päänsäryt vain käsittelemällä noita alueita muutamien minuuttien ajan työpöydän äärellä.

Tutkimusten mukaan perinteinen Gua Sha parantaa verenkiertoa jopa 400 % verran.

Omaan arkeeni Gua Sha on tullut jäädäkseen, koska sitä on niin helppo tehdä mistä tahansa eikä se vaadi älyttömiä taloudellisia tai edes ajallisia satsauksia. Olen mutkattomien itsehoitokeinojen ystävä ja oppinut sen, että jos jonakin päivänä meinaa tuntua, ettei ole muka muutamaa minuuttia aikaa itselle – niitäkin hetkiä nimittäin tulee – silloin jos joskus sitä tarvitaan.

Gua Sha on palkitsevaa myös niin selkeiden ulkonäköön liittyvien vaikutustensa vuoksi. Luonnollinen ja veitsetön menetelmä, jolla saa välittömiä tuloksia – ketäpä sellainen ei motivoisi? Katjan luomasta Complete Experience -paketista (joka on muuten kesäkuun loppuun saakka erittäin harvinaisessa reilun 20 % alessa) löytyy erittäin kattavat video-, ja artikkelimateriaalit Gua Shan tekemiseen. Kun on satsannut kerran verkkokurssiin ja hankkinut itselle sopivan Gua Sha -välineen (esittelen ne hieman alempana tarkemmin), metodi on mutkatonta toteuttaa niin kotosalla kuin reissun päälläkin.

Olen jo muutaman vuoden ajan aloittanut lähes jokaisen aamuni Gua Shalla. Se maadoittaa heti päivän alusta tähän hetkeen auttaen kuuntelemaan, tunnustelemaan ja ennen kaikkea huomaamaan miltä omassa kehossa tänään tuntuu. Gua Sha myös sysää ylimääräiset turvotusnesteet liikkeelle, antaa hermostolle rauhoittavia signaaleja ja piirtää kasvojen linjat esille pöhötyksen alta. Parasta on kuitenkin se, ettei ihon hehku jää vain pintaan – se ulottuu myös mielen kerroksiin.

Gua Sha Kokemuksia Katja Kokko 5

Olen visuaalinen oppija, joten alkuun tein kurssin Gua Sha -harjoituksia siten, että avasin tietokoneen toiseen ikkunaan Yin Your Skin -kurssivideon ja viereen PhotoBoothin, jotta näkisin omat kasvoni ja oppisin tekniikan mahdollisimman hyvin. Se voi kuulostaa hassulta, mutta auttoi omaksumaan lastan oikean asennon ja helpot liikeradat. Kun tekniikat opettelee kerralla kunnolla, ei tarvitse nähdä vaivaa väärien tekniikoiden poisoppimiseksi.

Kurssi on mieletön kattaus täynnä kokonaisvaltaista mielen ja kehon hyvinvointia, Gua Shaa ja siihen liittyvää tietoa aina tekniikoista kasvojen lihasten tehtäviin, tunnetilojen vaikutuksista juonteiden ja ryppyjen käsittelyyn sekä lymfakierrosta akupisteisiin.

Tällaisena suhteellisen täpäkkänä täsmäiskunaisena koin tosi selkeäksi kurssin videot, joilla on selkeät funktiot: ohjaukset löytyy erikseen purentalihasten hieromiseen/löysäämiseen, hiuspohjan käsittelyyn, silmänympärysalueen kirkastukseen ja tummien silmänalusten vaalentamiseen, stressin pikaiseen lievittämiseen ja kasvojen pikaheleytykseen. Olen tehnyt näitä hoitoja lukemattomia kertoja ja aina löydän jotain uutta!

Gua Sha Kokemuksia Katja Kokko

Complete Experience -kurssilla on yhteensä 14 ohjattua Gua Sha -hoitovideota, jonka lisäksi materiaaleista löytyy useiden tuntien verran suljetussa Yin Your Skin Facebook-ryhmässä toteutettuja Gua Sha -livejä. Niissä keskitytään mm. purentalihasten, kaksoisleuan, turvotuksen ja punoituksen hoitoon sekä käsittelyyn.

Silloin, kun autoimmuunisairauteni on huonossa vaiheessa, kasvoni ja kaulani ovat usein todella turvoksissa. Se on turvotusta, johon ei voi vaikuttaa pelkästään elintavoilla kuten ruokavaliolla tai levolla, sillä juurisyynä ovat epätasapainossa olevat hormonit. Turvotus ei tunnu, saatika näytä hyvältä ja Gua Sha onkin ainoa takuuvarma keino saada nuo ylimääräiset nestekertymät liikkeelle.

Kun lymfaa aktivoi 3-30 minuutin mittaisilla Gua Sha -käsittelyillä (se ei monestikaan vaadi enempää aikaa), pöhötyksen alta löytyy kaunis leukalinja, suuremmat silmät, kasvojen lihakset ns. ryhdistyvät ja ihosta tulee samean sijaan kuulas.

Lempivideoitani kurssilta ovat turvotusta ja kuona-aineita poistava hoito, pikaheleytys, pikahoito stressille ja purentalihasten hoito. Käytän näitä kaikkia vaihdellen ihan arjessa, mutta etenkin ennen juhlia tai kuvauksia. Kaikki näistä ovat alle 10 minuutin hoitoja, joskin toisinaan maltan myös ottaa aikaa pidemmille hoitokerroille.

Miten valita oikea Gua Sha -väline?

Gua Shaa voi periaatteessa tehdä käsinkin, mutta suosittelen kyllä tarkoitukseen suunniteltuja välineitä niin oikean tuntuman, tehokkuuden, kokonaisvaltaisen ihanuuden kuin kotihoitola-aspektin tähden! Välineistä ei tarvitse välttämättä kaikkia, vaan niistä voi valikoida ominaisuuksien perusteella juuri ne itselle sopivimmat. Gua Sha -välineen lisäksi hoitoon tarvitaan puhdistusöljy, hoitoneste ja kasvoöljy.

Kun Yin Your Skin -välineet tulivat parisen vuotta sitten ennakkomyyntiin, ostin kaikki neljä heti. Olen monessakin asiassa välineurheilija, koska ainakin itseäni laadukkaat välineet motivoivat tekemään – ja nimenomaan se tekeminen sekä matalan kynnyksen aloittaminen ovat niitä tärkeitä juttuja! (Esteetikko minussa haluaa myös muistuttaa, että välineet ovat kaiken kukkuraksi mahdottoman nättejä).

Sittemmin olen ostanut vielä yhden välineen lisää ja käytän edelleen kaikkia vaihdellen, osaa enemmän ja osaa vähemmän. Välineiden suhteen ajan ja kokeilun kautta löytää ne omat suosikit. Voit kuitenkin aivan hyvin aloittaa ensin vain yhdestä ja laajentaa repertuaaria halutessa. Löydät alta suositukseni eri käyttötarkoituksiin ja myös siihen, mikä on the one and only lasta, jos päätät hankkia vain yhden.

Jos olet harkinnut Gua Sha -välineiden tai Sileä-kasvoöljyn hankkimista, kaikki Yin Your Skin -tuotteet ovat 15 % alessa 21.-27.6. välisen ajan House of Organicin verkkokaupassa ilman erillistä koodia.

Gua Sha Niva Lasta Katja Kokko

Niva-lusikka on muotoilultaan sopiva herkän silmänympärysihon sekä ryppyisten alueiden käsittelyyn. Jos peilissä näkyy aamulla silmäpussit, nesteet saa liikkeelle lusikan avulla tehdyillä ultrakevyillä pumppausliikkeillä. Tämä väline on ollut varsinainen pelastus monina kuvauspäivinä, jolloin kasvot eivät ole olleet yhteistyökykyiset.

Lusikka aktivoi silmänympärysihon verenkiertoa ja vaalentaa säännöllisessä käytössä myös tummia silmänalusia sekä piirtää silmien muodon ja koon kauniimmin esiin. Lusikan pallomainen pää sopii todella hyvin akupisteiden käsittelyyn ja ohut kärki veltostuneiden ihoalueiden käsittelyyn.

Gua Sha Lasta

Lahja on omiaan perusteksiikan opetteluun, koska se on suunniteltu mukailemaan kasvojen muotoja. Kevyt lasta liukuu iholla hyvin ja sitä voi käyttää monella eri tavalla. Pitkällä sivulla voi käsitellä mm. kaulaa, niskaa ja otsaa kun taas U-muotoisella päällä saa hyvän tuntuman leuan, kireiden kallonpohjalihasten ja poskipäiden käsittelyyn.

Gua Sha Turvotus

Mustassa Jalo-lastassa yhdistyy monta ylivoimaista käyttötarkoitusta ja siksi käytänkin tätä kaikista eniten. Jämäkkä ja jumalaisen kaunis lasta on muita Gua Sha -välineitä painavampi, istuu käteen täydellisesti ja sopii lähes koko kehon käsittelyyn. Niinä päivinä, kun leuka ja kaula ovat oikein turvoksissa, käsittelen alueet Jalon U-muotoisella päällä.

Koukkumaisella päällä saa hierottua ihanasti myös leukalihaksia ja se sopii myös nenän vieressä olevien nasolabiaalijuonteiden käsittelyyn. Sahalaitareunalla saa avattua päänahan kireydet ja avaan sillä usein jumissa olevan kallonpohjan tekemällä parin sentin alueella tapahtuvaa ylös-alas -suuntautuvaa liikettä. Sahalaidan vieressä oleva tasainen kohta ja siitä lähtevä ohuempi mutkakohta ovat omiaan leuan alalinjan avaamiseen – vaikutuksen huomaa aina turvotuksen vähenemisenä, jonka ansiosta leukalinja erottuu ja kaula on ohuempi. Jos hankit yhden välineen, hanki Jalo!

Gua Sha Kokemuksia Katja Kokko 4

Lovi Kampa on klassikko, jossa yhdistyy monta erilaista käyttötarkoitusta ja joka sopii koko kehon käsittelyyn. Kampapuolella saa huojennettua päänahan kireyksiä tai vaikkapa kireitä pohjelihaksia. U-muotoinen pää sopii kasvojen ja kaulan käsittelyyn eikä mikään tunnu rentouttavammalta kuin hieroa samalla päällä kallonpohjan kireyksiä ja suorastaan tuntea kuinka veri lähtee kiertämään jumien löystyessä. Olen myös hieronut ja avannut hellävaraisesti U-pään toisella nystyrällä kireitä purulihaksia lempein, pyörein liikkein. Pitkällä sivulla voi käsitellä myös dekolteen alueen, jalkoja, selkää, käsiä ja hartioita.

Gua Sha Jaderulla Kokemuksia

Silloin kun arkiaamuina on kiire, jaderulla on pomminvarma pikakuulauden loihtija. Rullassa on hellävaraiset nystyrät, jotka hierovat ihanasti ja sysäävät kasvojen ylimääräiset nestekertymät tiehensä. Rullan käytön ytimessä on hellävarainen ote – lempeä paine on nimittäin paljon tehokkaampaa kuin liian voimakas käsittely. Jaderulla sopii myös nopeaan kaulan, poskiluiden kuin korvien lähellä olevien lymfapisteiden rullaamiseen, jotka vilkastuttavat kuona-aineiden poistumista.

Iho on rullailun jälkeen näkyvästi hehkuvampi, linjakkaampi ja terveen sävyinen. Minulla on tapana ottaa jaderulla mukaan myös Norjan telttareissuille. Mieleeni ovat jääneet monet upeat hetket varhaisina aamuina, kun olen istunut kallioilla merta katsellen, kahvia kuksasta siemaillen ja kasvoja rullaten.

Yin Your Skin Silea Kokemuksia

”Minulle selkein vaikutus Sileän käytön myötä on ollut kasvojen punoituksen väheneminen. Aamulla iho on ihanan rauhallinen, eikä enää muutu samalla tavalla punakaksi kuin ennen, vaan on kirkkaamman ja heleämmän näköinen.”

– Milla, 21

Gua Sha Kokemuksia Katja Kokko 2

Laadukas kasvoöljy kuuluu yhtenä oleellisena osana Gua Shaan. Katja kehitti metodin rinnalle Sileä-kasvoöljyn, jota testasin viime vuonna jännityksen sekaisin tuntein (tottakai tiesin, että lopputulos on priimaa kun puhutaan Katjan osaamisesta). Olen käyttänyt öljyä jo kuukausitolkulla, sillä se on niin tehokas ja ihana, etten yksinkertaisesti malttaisi käyttää mitään muuta.

Koostumus on nimensä mukainen: silkkinen, mutta samalla täyteläinen olematta paksu. Katja on tehnyt öljyn formuloinnissa ja raaka-aineiden valinnassa varsinaisia taikoja, joista jokaikinen aspekti on mennyt nappiin! Öljy jättää iholle samettisen pehmeän pinnan ja vaikka sen muhevuus suorastaan halaa ihoa, tunne iholla ei ole rasvainen.

Sileä on moniulotteinen ihonhoitotuote, koska se ei helli pelkästään ihoa, vaan toimii myös aromaterapeuttisesti. Varsinainen pohja koostuu kokonaisista chian-, viinirypäleen-, unikon- ja puolukansiemenöljyistä, joilla on paljon ihoa tasoittavia, pehmentäviä ja kosteuttavia ominaisuuksia.

Näiden lisäksi Sileässä on tarkkaan valikoituja eteerisiä öljyjä, jotka täydentävät tuoksunsa lisäksi öljyn supertehokkaita ihonhoidollisia funktioita. Ruusugeranium napakoittaa, tasapainottaa talineritystä ja rauhoittaa. Italianolkikukka tasoittaa ihon sävyä, uudistaa ja kosteuttaa. Marokkolainen kamomilla vähentää punoitusta, uudistaa ihoa ja antaa öljylle sen upean jademaisen sävyn sekä mielialaa kohottavan, taivaallisen pehmeän ja ylellisen tuoksun, jota ei voi kuin rakastaa.

Sileä saa ihon hyrisemään hyvää oloa, kuulautta ja pehmeyttä, puhumattakaan tuoksusta joka kuljettaa mielen unenomaiseen aromaterapiapilveen.

Gua Sha Kokemuksia Katja Kokko 6

Kasvojen iho pysyy uskomattoman kimmoisena Gua Shan ja Sileän yhteistyöllä – enkä ole ainoa joka näin raportoi! Olen lukenut Sileän testiryhmäläisten huikeita tuloksia päätä nyökytellen; monen iho on ottanut kunnon rauhoittumisspurtin Sileän myötä ja esimerkiksi aknesta, rosaceasta, herkkyydestä, pigmenttiläiskistä ja kuivuudesta kärsineet ovat saaneet ihon ennennäkemättömän kuulaaseen kuntoon!

Omaan helposti punoittavan ihon, jossa on paikallisesti myös rosaceaa. Ihoon vaikuttaa kaikki stressitasoista ruokavalioon, mutta olen silti huomannut selkeän eron Sileän käytön aloittamisen jälkeen nyt kun käyttökokemusta on takana jo reilut puoli vuotta. Ihon reaktiivisuus on vähentynyt hurjasti etenkin sellaisina aikoina, jolloin iho on aina aiemmin reagoinut. Se ei enää helahda punaiseksi tai ärtyneeksi kun talvi pamahtaa päälle tai vaihtuu myöhemmin kevääseen. Säästyin paukkupakkasilla kokonaan myös pintakuivuudelta. Omaan peilikaappiini Sileä on tullut kyllä jäädäkseen enkä malta odottaa millä kaikilla ihanuuksilla sarja vielä tulevaisuudessa täydentyy!

”Olen huomannut, että etenkin melasman aiheuttamat pigmenttiläiskät poskissa ovat vaalentuneet, ja että ihohuokoset ovat hieman pienemmät kuin ennen. Mahtavaa!” 

– Suvi, 33

Silea Kasvooljy Kokemuksia

Gua Sha -tekniikka haltuun Yin Your Skin -verkkokurssilla

Gua Sha on menetelmä, jonka tekniikat kannattaa opetella alusta saakka oikein. Siksi suosittelen erittäin lämpimästi satsaamaan Katjan kattavaan kurssimateriaaliin, jossa saat kädestä pitäen opastusta siihen missä kulmassa, millaisella voimalla ja tukiotteilla Gua Shaa tulisi tehdä.

Olen ostanut elämäni aikana monia verkkokursseja, joista osa on ollut jopa tuhansien eurojen arvoisia ja sanon tällä kokemuksellani vain sen, että Katjan kurssit voisivat olla sisältönsä puolesta monta kertaa kalliimpia kuin ne ovat. Videoiden lisäksi kurssimateriaaleissa on erittäin kauniit ja informatiiviset PDF-liitteet ja saat pääsyn suljettuun Facebook-ryhmään, josta löytyy kymmeniä tunteja tallenteita kosmeettisen gua shan tekniikan yksityiskohtiin – nämä ovat jo itsessään monta kertaa hintaa arvokkaampia!

Yin Your Skin Complete Experience sisältää Signature Experience ja Level 2 Advanced Facial Gua Sha -kurssit samassa paketissa. Kurssikokonaisuus on erittäin harvinaisessa alennuksessa 30.6.2021 saakka hintaan 115  € (norm. 150 €). Käyttöoikeus kurssimateriaaleihin on voimassa 8 kuukautta ostopäivästä lähtien.

Yin Your Skiniin kuuluu oleellisena osana Yin Your Skin Pro -konsepti, eli ammattilaiskoulutus kosmetologeille kosmeettiseen gua shaan. Jos olet kiinnostunut hoidoista, katso täältä lista koulutuksen käyneistä ammattilaisista.

Gua Sha Kokemuksia Katja Kokko 3

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Laura

Ihanan kattava postaus ja kauniit kuvat. Mitä tiedät yleensä näiden kivestä valmistettujen lastojen eettisyydestä? Olen kuullut, että niiden takana on riistotyövoimaa ym. epäeettistä toimintaa.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Laura, ja kiitos tärkeästä kysymyksestä :) Yin Your Skin -kurssilla on eettisyydestä ja työntekijöiden olosuhteista ihan oma maininta, jossa kerrotaan seuraavaa: "Yin Your Skin gua sha välineissä käytetään ainoastaan Kiinasta peräisin olevia kivilaatuja. Tuotteiden jade on 100 % Xiuyan-jadea, joka on peräisin Xiuyan-kaupungista, Liaoning-maakunnasta. Bian-kivi peräisin Jining-kaupungista, Shandong-maakunnasta. Välineitä valmistavan tehtaan toimittaman selvityksen mukaan sekä tehtaan että louhosten työolot ja -turvallisuus ovat asianmukaiset. Tehtaan työntekijöille maksettava palkka on 6500-20 000 RMB kuukaudessa riippuen työntekijän teknisestä osaamisesta ja louhoksella palkka on 10 000-15 000 RMB kuukaudessa. Työaika on 37,5 tuntia viikossa ja lomapäiviä on 34-41 päivää vuodessa. Jaden louhinnan kestävyyden säilyttämiseksi sekä ympäristövaikutuksien korjaamiseksi maaperää, ympäristöä ja kasvustoa korjataan louhinnan jälkeen. Kaikki Yin Your Skin® gua sha välineet valmistetaan Kiinassa, koska gua sha on osa perinteistä kiinalaista lääketiedettä ja kiinalaisilla on paras osaaminen välineiden valmistamiseen – periaatteena on myöskin käyttää ainoastaan kiinalaisia kivilaatuja. Luonnonkivestä valmistettu gua sha lasta on ikuinen, kun et pudota sitä lattialle."

Toivon, että tämä vastasi kysymykseesi :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

5 x syytä valita kuukuppi
Tuuheat hiukset ayuervedisella Khadi-hiustenhoitometodilla
Taika – koska luonnonkosmetiikka kuuluu kaikille
Heleä kesämeikki Avrililla ja kasvojen hoitorutiini aurinkokylvyn jälkeen