5 x syytä valita kuukuppi

Kaupallinen yhteistyö Lunette.

Lunette Kuukuppi Kokemuksia Kuukuppi Kokemuksia Lunette 4 Kuukuppi Kaytto

Siirryin Lunette kuukupin käyttäjäksi alunperin puhtaasti terveyssyistä. Reilut 10 vuotta sitten putsasin ensin ruokavalioni ja kosmetiikkani kaikista turhista kemikaaleista ja heräsin samalla ajatukseen siitä, etten halua enää altistaa kehoani myöskään kuukautisten aikana muoveille tai ylimääräisille kemikaaleille. Kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista valmistettu kuukautissuoja, joka taitellaan emättimeen kuukautisten ajaksi ja puhdistetaan tyhjennysten välissä.

Kuukuppia voi ostaa muun muassa Ruohonjuurista kautta maan ja tietysti Lunetten omasta verkkokaupasta, josta saatte 10 % alennuksen kaikista tuotteista koodilla YellowMood (voimassa syyskuun 2021 loppuun saakka). Löydät Lunetten sivuilta myös kattavat ohjeet siihen kuinka valita oikeankokoinen kuppi ja kuinka huoltaa kuppia, jotta se pysyy käyttökunnossa mahdollisimman pitkään. Vaikka kaikki Lunetten kuukuppien värivaihtoehdot ovat ihania, muistutan että hankkimalla keltaisen kuukupin tuet Ensi- ja turvakotien liiton toimintaa sekä lähisuhdeväkivallan vastaista työtä – nämä ovat usein kauniiden kulissien takana tapahtuvia asioita, jota niin monet meistä ovat kokeneet joko omassa lapsuudessaan tai aikuiselämässään.

Sen lisäksi, että kuukuppi on myrkytön ja jätteetön kuukautissuoja, sen avulla säästää usein pitkän pennin. Kuukuppi maksaa vähän reilut 30 € ja kestää oikein huollettuna jopa vuosikymmenen täysin moitteettomana. Siirrytäänpä nyt kuitenkin niihin viiteen pääsyyhyn ennen kuin kuin paljastan vahingossa kaikki syyt miksi kuukuppi on maailman paras kuukautissuoja!

Kuukuppi Kokemuksia Lunette 2

1) Yksinkertaisesti niin mukava

Pitkät tyhjennysvälit, hajuttomuus ja luotettavuus. Lunette Kuukuppi ei tunnu oikein asennettuna miltään ja saa jopa unohtamaan menkat. Kuukupin huolettomuus ja mukavuus korostuu etenkin kesän hellepäivinä, kun mikään ylimääräinen ei hiosta tai haise alushousuissa. Vuodon määrä on tietenkin aina yksilöllistä, mutta usein tyhjennysväli saattaa venyä – jos ei nyt ihan puoleen vuorokauteen – niin vähintään tunteihin.

Lisäksi kuukupin kanssa voi harrastaa monenlaista liikuntaa ilman pelkoa ohivuodoista: alipaine pitää kupin paikallaan mahdollistaen spontaanit uimareissut ja trampoliinipomput! Huomaamaton ja arkea helpottava kumppani niin kotioloihin, reissuille kuin treeneihinkin.

Kokemuksia Kuukupista

2) Ei turhia kemikaaleja tai jätettä

Tiesitkö, että keskimäärin jokainen kuukautiset omaa käyttää elämänsä aikana reilut 10 000 sidettä menkkojen aikana? Kuukupin käyttö mahdollistaa siis tuntuvan jätteen vähennyksen. Pelkästään Suomessa muovisiteitä kuljetetaan kaatopaikoille n. 300 miljoonaa kappaletta per vuosi, jonka lisäksi ne sisältävät usein petrokemikaaleja, viskoosia, muovia, lateksia, synteettisiä hajusteita tai hajuja neutraloivia kemikaaleja.

Lunettella tosin on valikoimissaan myös luonnonmukaisia kestositeitä, peukku niille, mikäli kuukuppi ei sovi esimerkiksi anatomisista syistä tai kaipaat kuukupin rinnalle runsaan vuodon takia luonnollista lisäsuojaa. Kuukuppi itsessään on valmistettu 100 % silikonista ja siten myös sen kemikaalikuorma on olematon.

Lunette Kuukuppi Kokemuksia2

3) Huomaamaton ja kevyt matkakumppani

Menkat telttareissulla tai rantalomalla? Onnistuu! Kuukupin käyttö jopa vesistöjen ulottumattomiin suuntautuvilla telttareissuilla on mutkatonta. Olen tehnyt useammankin Norjaan suuntautuvan retken menkkojen aikana ja kuukupin kanssa se on helppoa kuin mikä. Kuppiin päivän aikana vuotaneen kuukautisveren voi kaataa suoraan luontoon. Kupin puhdistaminen puolestaan onnistuu kolmella eri tavalla; joko kuivaamalla kuppi joko vessapaperilla, vedellä huuhtelemalla tai desinfioimalla alkoholia sisältävällä ja kompostoituvalla Lunette kuppipyyhkeellä (kerää roskat silti retkeillessä mukaan esimerkiksi Minigrip-pussiin).

Kuukupin reissuetuihin kuuluu ehdottomasti myös se, ettei silikoni imeytä itseensä bakteereja. Voit siis uida luonnonvesissä hyvin mielin myös menkkojen aikana. Retkille on tuotu myös muuta helpostusta, sillä Lunette lanseerasi juuri pH-tasapainotetut ja maatuvat intiimipyyhkeet. Pyyhkeet eivät täytä yhden raaka-aineen osalta luonnonkosmetiikan kriteerejä. Itse ajattelen, että käytän tällaisia tuotteita niin spesiaalitilanteissa ja harvoin, ettei asialla ole kokonaishyvinvoinnin kannalta haittaa. Niillä putsaat kasvot, kädet, kainalot ja intiimialueet, kun et pääse vesipesulle.

Lue myös: Miten selvitä kuukautisista retkeillessä

Kuukuppi Kokemuksia Lunette 5

4) Kuukupin käyttöikä on jopa vuosia

Oikein huollettuna Lunette kuukuppi kestää käytössä vuosia. Käyttöikänsä loppuun tulleen kuukupin voi aikanaan hävittää joko sekajätteen mukana tai polttaa. Ensimmäinen kuukuppini kesti täysin moitteettomana seitsemän vuotta – ja olisi kestänyt taatusti vielä pidempään, jos en olisi hukannut sitä. Kestävyyttä edesauttaa tietysti kupin säännöllinen huolto, joka on onneksi helppoa eikä vie juuri ollenkaan aikaa.

Menkkojen aikana kuukuppi huuhdellaan tyhjentäessä mielellään viileällä vedellä ja pidetään ilmareiät puhtaina. Menkkojen päätyttyä kuppia puolestaan kiehautetaan noin viiden minuutin ajan kuumassa vedessä, putsataan ilmareiät, annetaan kuivaa ja sujautetaan mukana tulleeseen säilytyspussukkaan odottelemaan seuraavia menkkoja. Entä jos kuukuppi alkaa ajan mittaan haista? Voit liottaa kuukuppia tunnin ajan (tai yön yli, jos haju on oikein voimakas) sitruunamehussa tai etikassa, ja keittää sen jälkeen kymmenen minuuttia. Etikkaa ja sitruunamehua voi laittaa myös keitinveden joukkoon.

Lue myös: Menkkatarinani ja kuinka tehdä kuukautisista miellyttävämmät?

Kuukuppi Haisee

5) Turvallinen pitkistä tyhjennysajoista huolimatta

Kuukuppia voi käyttää huoletta jopa 12 tunnin ajan putkeen, mikäli vuotomäärä sen sallii. Kuukuppi on kemikaaliton eikä sen käyttöön liity samanlaista riskiä toksisen sokkioireyhtymän suhteen kuin muiden vaginan sisälle asennettavien kuukautissuojien kohdalla. Toksinen sokkioireyhtymä tarkoittaa limakalvon bakteerien aiheuttamaa myrkytystilaa, jonka oireina ovat mm. äkillinen kuume, huimaus, pyörtyminen, oksentelu, ihottuma tai ripuli.

Kaikista tärkeintä on pitää kuppi puhtaana myös menkkojen aikana. Se onnistuu helpoiten tyhjentämällä kuukuppi säännöllisesti (esim. 6-12 tunnin välein) ja puhdistamalla kuppi huolellisesti jokaisen tyhjennyksen yhteydessä joko vedellä tai kuppipyyhkeillä. Kuukupin valmistusmateriaali on myrkytöntä ja kestävää lääketieteellistä silikonia, joka on jo itsessään turvallista sekä hellävarainen vaihtoehto myös niille, joiden limakalvot ovat herkät.

Kuukuppi Lunette

Minkälaiset kokemukset sinulla on kuukupista?

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten selvitä kuukautisista retkeillessä?
Heleä kesämeikki Avrililla ja kasvojen hoitorutiini aurinkokylvyn jälkeen
3 x sokeritonta mocktail-reseptiä
Taika – koska luonnonkosmetiikka kuuluu kaikille