Hiusten kasvivärjäys kotona – Radicon auyrvedaan pohjautuvilla kasviväreillä saa ensiluokkaisen lopputuloksen

Kaupallinen yhteistyö Waku Organics.

Päätin tarttua lähes vuosikymmenen kestäneen hiusten värjäämättömyyden jälkeen kasviväriin. Moni valitsee kasvivärjäyksen herkistyttyään synteettisten hiusvärien kemikaaleille. Minä kaipasin kasvivärien hoitavia ominaisuuksia, koska värjäämisen lisäksi antavat hiuksille rakennetta, upean kiillon ja kuluvat pois tasaisesti. Radicon ammattitasoisista kasviväreistä löydät 23 upeaa sävyä, joilla onnistut varmasti myös kotivärjäyksessä.

Hiusten Kasvivarjays Kotona Ohjeet 3

En ole värjännyt hiuksiani miltei vuosikymmeneen. Aloitin hiusten värjäämisen viisitoistakesäisenä ja pysyttelin ensimmäiset vuodet ruskean eri sävyissä. Rajuimman hiusmuutoksen tein parikymppisenä, kun hiukset ensin vaalennettiin ja värjättiin sitten kirkuvan oranssiksi. Punaisen värin ylläpitäminen alunperin tummassa hiuksessa oli kuitenkin ajan mittaan todella työlästä ja kulutti hiuksista hamppuiset. Siirryin hetkeksi kasviväreihin, kunnes kyllästyin värjäämiseen kokonaan, leikkasin hiukset lyhyeksi ja päätin kasvattaa oman sävyni takaisin.

Kuten monella saman prosessin läpikäyneellä, myös minun kohdallani oma hiussävy näytti ensin värjätyn rinnalla maantienharmaalta (onneksi hiukseni ovat aina kasvaneet todella nopeasti). Mitä enemmän uutta pituutta kasvoi, sitä enemmän oma sävy alkoi päästä esille ja viehättää. Vietin luonnollisessa hiussävyssä aikalailla tasan kymmenen vuotta, mutta samalla olen kaivannut moneen otteeseen kasvivärien hiusta hoitavia ominaisuuksia.

Päätin kokeilla tänä kesänä pitkän tauon jälkeen kasvivärejä ja tartuin Radicon auyrvedisella hiustenhoitoperiaatteella valmistettuun kasviväriin kokeillakseni mitä tapahtuu. Kyseessä on kolmivaikutteinen kasviväri, eli seos sisältää 1) hiuksia värjääviä, 2) hiuksia hoitavia ja 3) hiuspohjan ja päänahan hyvinvointia edistäviä sekä hiusten kasvua stimuloivia ainesosia.

Kasvivärin vaikutus ei ole pelkkää pinnalla näkyvää upeaa väriä, kiiltoa ja tuuheutta, vaan kyse on mitä suurimmassa määrin holistisesta hoitotuotteesta. Sen lisäksi, että kasvivärit antavat hiuksille rakennetta, ne hoitavat päänahkaa ja edistävät hiustenkasvua.

Kasvivarjays Kotona Radico Hannamari Rahkonen 4 Hiukset Ennen Ja Jalkeen Kasvivarjaaminen

Ennen ja jälkeen kasvivärjäyksen

Luonnollinen hiussävyni on keskiruskea ja olen perinyt isän puolelta punapigmentin – hänellä oli nuorena miehenä luonnostaan kirkkaan punainen kiharapilvi. Talvisin hiukseni ovat hieman tummemmat, kesällä saan aurinkoraitoja ja sävy muuttuu aika vaaleaksi. Valosta riippuen hiuksen sävy on joko kullanruskeaa tai punertavaa. Kasviväriä valitessa tavoitteena oli ylläpitää ja korostaa hiusteni omaa luontaista sävyä.

Sävyn valinnassa minua auttoi Radicon maahantuoja Eha. Lähetin hänelle kuvan hiuksistani auringonvalossa ja Eha ehdotti, että tekisin kasvivärjäyksen sekoittamalla 60 % Radico Light Brown-kasviväriä ja 40 % amla-jauhetta. Amla on hiustenhoidon superfood, joka lisää kiiltoa suorastaan räjähdysmäisesti.

Leikkautin viime vuonna long bobin ja samalla lähti reilut 20 cm vanhaa ja hieman koppuraista latvaa pois. Tämän vuoksi latvat olivat ennen värjäämistä hyvässä kunnossa eivätkä hiukset tuntuneet kuivilta. Hiusten sävyssä oli sen sijaan selkeää sameutta kuten ylläolevasta ennen-kuvasta näkee (saat kuvan klikkaamalla isommaksi). Kasvatan tällä hetkellä pituutta ja huomasin vasta jälkeen-kuvasta, että Rahkonen voisi kyllä käydä siistimässä latvansa tasaiseksi…

Hannamari Rahkonen Yellow Mood

Hiusten syväpuhdistuksen ja kasvivärjäyksen seurauksena hiuksista katosi kaikki takkuisuus ja sameus. Sain tilalle erittäin kiiltävät, rakenteeltaan muhevammat, tuuheammat ja helposti käsiteltävämmät hiukset. Kuvista näkee mielestäni hyvin eron hiusten kuohkeudessa. Jälkeen-kuvassa hiustentyvi on krepattu parin sentin matkalta, mutta latvoille ei ole tehty mitään ja silti ne ovat silminnähden paksummat kuin ennen-kuvassa.

Tuomas on jo moneen eri otteeseen kommentoinut ihastellen hiusten kiiltoa ja sävyä. Light Brown oli nappivalinta ja syvensi omaa sävyäni täydellisesti. Se toi ruskeaan intensiteettiä, syvyyttä ja loihti hienovaraisen luonnollisesti esille hiuksissa olevan punapigmentin. Ai että, olen niin tyytyväinen että lähdin tähän värjäyskokeiluun mukaan ja uudesta sävystä tuli näin upea!

Syy miksi uskalsin lähteä kokeilemaan kasvivärejä näin pitkän tauon jälkeen oli se, että kasvivärit haalistuvat ajan mittaan kauniisti pois, kun alla ei ole vaalennusta. Kasvivärit eivät läpivärjää hiusta ja siksi hiusten kasvaessa ei tule myöskään niin selkeitä ja erottuvia tyvikasvuja kuin synteettisiä värejä käytettäessä.

Paras Luonnonkosmetiikka Kasvivari Radico 3

Mitä Radicon kasvivärit sisältävät?

Aidot kasvivärit on valmistettu kuivatuista kasveista, marjoista ja juurista eikä joukossa käytetä mitään ylimääräisiä täyteaineita. Kasvit valikoidaan tukemaan toistensa vaikutuksia, jotta värjäystuloksesta tulee mahdollisimman tasainen ja täyteläinen. Radicon kasvivärit ovat 100 % kasvijauheita, jossa jokaisella valitulla raaka-aineella on värisävyn lisäksi tärkeä funktio hiusten ja hiuspohjan hoitamisessa.

Aitojen kasvivärien pääraaka-aineet ovat punasävyinen henna ja miltei mustan sävyinen indigo, joiden suhteita vaihtelemalla saadaan sekoitettua useita erilaisia ruskean sävyjä. Punaisten hiusvärien pohjana käytetään pääasiassa hennaa, jonka rinnalle on lisätty punaisen sävyn kirkkautta ja intesiivisyyttä tehostavaa hibiscusta, amlaa sekä värimataraa. Syvänpunaisissa sävyissä joukkoon on lisätty usein jonkin verran indigoa, jotta lopputuloksesta saadaan tummempi.

Raaka-aineilla on värjäämisen lisäksi lukuisia hoitavia ominaisuuksia. Antiseptinen indigo estää päänahan tulehduksia ja henna nopeuttaa hiusten kasvua ja silottaa. C-vitamiinipitoinen amla on yksi parhaimmista hiusten kiillon muodostajista. Se lisää myös hiusten tuuheutta, rakennetta ja ennaltaehkäisee hilseen muodostumista sekä harmaantumista.

Bhringraj stimuloi päänahan verenkiertoa, tekee hiuksista helposti kammattavat ja estää hiusten lähtöä. Hibiscus hillitsee hilseen syntymistä ja Brahmi kosteuttaa päänahkaa. Rohtosarviapilassa on korkea proteiini- ja nikotiinihappopitoisuus, jonka vuoksi sitä on käytetty ayurvedassa hoitamaan hiustenlähtöä. Se on myös omiaan tasapainoittamaan päänahan ongelmia kuten kuivuutta ja ihottumia. Väritön Cassia on vaurioituneiden hiusten ”rakennepaikkaaja”, joka lisää tuuheutta ja kiiltoa.

Hiusten Kasvivarjays Kotona Ohjeet 4

3 x usein kysytty kysymys kasvivärjäämisestä

Saako kasvivärillä aikaan kirkkaan oranssin värin vai jääkö se valjuksi?

Värjäystulokseen vaikuttaa eniten hiusten tämänhetkinen väri, luontainen pigmentti ja kasvivärin vaikutusaika. Luonnostaan vaaleaan hiukseen kasviväreillä on helppoa saada kirkkaan oranssi sävy. Koska kasviväreillä ei voi vaalentaa hiusta, tummempaan hiukseen pitää tehdä synteettinen vaalennus, mikäli haluaa oranssin sävyn olevan kirkas eikä tummanoranssiin taittava. Suurissa sävymuutoksissa kannattaa aina konsultoida ekokampaajaa.

Miten korostaa omaa väriä ja tuoda kiiltoa hiuksiin, jos ei halua värjätä?

Omaa hiussävyä voi korostaa tekemällä Radico Hair Treatment -syväpuhdistuksen (ohjeet alempana) ja sen jälkeen omaa sävyä kirkastavan ja hiusten rakennetta parantavan Cassia-hoidon. Cassia on väritöntä ja vaaleaa hennaa, joka antaa hiuksille kasvivärin edut värjäämättä hiuksia. Cassia tekee hiuksista helposti käsiteltävät, tuuheat, antaa säihkyvää kiiltoa ja korjaa vahingoittuneita hiuksia. Kirkastin itse muutama vuosi sitten hiukseni Cassialla ja voin suositella sitä todella lämpimästi – hiuksista tulee todella pehmeät, kiiltävät, vahvan tuntuiset ja kuohkeat!

Miten valita oikea kasvivärisävy?

Valitse kasviväristä joko lähinnä luonnollista hiustensävyäsi vastaava tummuusaste tai 1-2 astetta tummempi vaihtoehto. Harmaiden peittäminen saattaa vaatia muutaman värjäyskerran, sillä kasviväri ei läpivärjää, vaan tarttuu hiuksen pintaan. Mitä vaaleampi sävy hiuksissa on ennen värjäystä, sitä enemmän kasvivärissä olevan hennan punaiset vivahteet tulevat esille. Kannattaa muistaa, että kasviväri ei ole koskaan heti valmis, vaan väri kehittyy vielä kahden vuorokauden jälkeen värjäyksestä ja tuona aikana hiuksia ei tule pestä.

Kasvivarjays Kotona Radico Hannamari Rahkonen 2

Näin teet kasvivärjäyksen kotona

Jos et ole värjännyt aiemmin hiuksiasi kasviväreillä, tee ensin sävytesti ja allergiatesti. Tarvitset kasvivärjäämistä varten keraamisen tai lasisen astian väriseokselle (astia ei saa olla metallia, sillä se voi reagoida kasvivärien kanssa ja vaikuttaa haitallisesti sävyn lopputulokseen), keraaminen, puinen tai muovinen sekoituslusikka, 70°C asteista vettä ja Radico-kasviväripaketin mukana tulevat kertakäyttöhanskat sekä hiushupun.

Kasvivarjays Kotona Radico Hannamari Rahkonen

Hiusten syväpuhdistus

Tämä vaihe on valinnainen, mutta lopputuloksesta saa parhaan mahdollisen, kun hiukset ja hiuspohjan syväpuhdistaa Radico Hair Treatment -jauheella noin vuorokausi ennen värjäämistä. Suosittelen syväpuhdistusta värjäyksen alle etenkin jos käytät arjessa paljon muotoilutuotteita tai hiukset tuntuvat pesusta huolimatta tahmeilta, takkuisilta tai helposti rasvoittuvilta. Älä käytä pesun ja värjäämisen välissä muotoilutuotteita.

Hair Treatment on kolmen ayurvedisen yrtin sekoitus, jossa on amlaa, reethaa ja shikakaita. Sekoita jauheesta ja lämpimästä vedestä tahna suhteessa 1:3. Jauhe on todella hienojakoista, joten silkkinen tahna on todella helppo ja miellyttävä levittää hiuksiin.

Tahna levitetään ei-pestyihin kosteisiin hiuksiin ja annetaan vaikuttaa noin tunnin ajan. Minulla oli vähän kiire, joten annoin vaikuttaa 30 minuuttia ja lopputuloksena fantastisen silkkiset hiukset! Huuhtele tahna pois haalealla vedellä ja kuivaa hiukset. Hair Treatment on loistava hiussävyn kirkastaja ja kiiltoa tuova tehohoito, joka tekee hiuksista silkkisen takuttomat, vaikket värjäisikään hiuksia.

Paras Luonnonkosmetiikka Kasvivari Radico 2

Kasvivärin määrä, valmistus ja levitys

Kasvivärin määrä

Tarvittava kasvivärin määrä riippuu hiusten pituudesta ja paksuudesta. Radico suosittelee, että lyhyille hiuksille väriainetta käytetään 20-30 g, puolipitkille hiuksille 40-60 g ja pitkille hiuksille 70-100 g. Omille puolipitkille hiuksilleni käytin 60 g kasviväriä ja 40 g amla-jauhetta.

Kasvivärin valmistus

Kasviväri sekoitetaan 1:3 suhteessa veteen. Kuumenna 2 ½-4 dl vettä 70°C asteiseksi. Tyhjennä väripussin sisältö reilun kokoiseen lasikulhoon ja kaada vettä joukkoon desi kerrallaan. Sekoita huolellisesti keraamisella lusikalla tai lastalla ja lisää vettä, kunnes seos muistuttaa paksua jogurttia. Omaan seokseeni käytin vettä 4 dl verran, jotta se oli paksua, mutta edelleen helposti levitettävää.

Kasvivärin levitys

Kasviväri tulee käyttää heti valmistuksen jälkeen. Levitetys tehdään puhtaisiin ja kuiviin hiuksiin. Radico-kasviväripaketin mukana tulee pieni suti, jonka avulla voit levittää kasvivärin ensin hiusten tyveen (tähän voi käyttää halutessaan myös käsiä, makuasia). Hiero kasvivärimassa lopuksi huolellisesti pituuksiin ja laita hiushuppu kasvivärin ylle.

Kasvivarjaaminen Kotona Yellow Mood Hannamari Rahkonen Radico

Kasvivärin vaikutusaika ja huuhtelu

Anna Radico-kasvivärin vaikuttaa hupun alla vähintään 60 minuutin ajan. Huuhtele hiukset huolellisesti haalealla vedellä, kunnes huuhteluvesi on kokonaan kirkasta.

Huuhtelun jälkeen on suositeltavaa olla pesemättä hiuksia seuraavaan 48 tuntiin, koska tuon parin vuorokauden aikana kasvivärin sävy syvenee ja tekeytyy valmiiksi. Minulla on kuitenkin ollut tapana käyttää värin huuhtelun jälkeen shampoota, vaikka sitä ei suositella – sen jälkeen annan hiusten kyllä olla pari vuorokautta pesemättä ja odotan sävyn lopputulosta.

Kasvivarjays Kotona Radico Hannamari Rahkonen 3

Radico-kasvivärejä myyvät Sokos-tavaratalot ja Emotion-liikkeet kautta maan, verkkokaupat ja maahantuoja Waku Organics.

Hiusten Kasvivarjays Kotona Ohjeet 2 Kasvivarjaaminen Kotona Yellow Mood Hannamari Rahkonen Radico 2 Hiusten Kasvivarjays Kotona Ohjeet 5

Oletko kokeillut kasvivärjäämistä kotona?

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Jenni

Innostuin syväpuhdistuksesta ja Cassia-hoidosta nyt niin paljon, että taidan hankkia aineet pikimmiten. Jotain tällaista olen kaivannut tehdä itselle, sillä oman ekokampaajani lopetettua, en ole tehnyt hoitoja missään muualla ja koti-ohjeita en ole huomannut edes hakea.
Väriä en kaipaa, olen ollut omilla hiuksilla nyt yli 14v, ja sitä ennen värjäsin niin pitkään etten tiennyt oman hiussävyni tummuneen niin kauniisti.
Aloitin teininä kasvivärjäyksellä kampaajalla ja muistan niiden aineiden tuoksut, sekä sen hauskan ”kypärä” massan päässä. Ja koska minulla oli silloin pitkät hiukset selän puoleen väliin, aikaa piti varata 3h. Lopputulos oli upea ja minulla on kivat muistot näistä kampaaja reissuista.
Olipa kiva kirjoitus ja joka innosti minua enemmän kuin osasin ennakkoon ajatella. Nuoruuden muistot oli kiva herättää mieleen.

Vastaa
Joa

Mielenkiintoinen kirjoitus kasviväreistä ja hyvä lopputulos tuli. Meilläkin käytetään mieluiten kasvi- ja luonnon värejä.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Gua Sha on tehokas itsehoitomenetelmä, jonka holistinen vaikutus ulottuu ihon pinnan lisäksi sisimpään
5 x syytä valita kuukuppi
Kofeiinikoukussa – tarina siitä kuinka kahvista vieroittautuminen vaikutti terveyteen ja painoon
Big Green Egg tuli taloon ja siitä löytyy viisi upeaa ominaisuutta