Molkosan, ystävä vuosien takaa

Yhteistyössä Vogel.

Harva asia elämässä kulkee mukana vuosia ja jopa vuosikymmeniä, varsinkaan jos kysymys on yksittäisestä hyvinvointituotteesta. Jääkaapissani on silti aina juomaa, josta olen puhunut blogeissani vuosien varrella useammankin kerran. Molkosan kuuluu tämän residenssin niihin tuotteisiin, joita on aina kaapissa, syystäkin!

avogel-molkosan-maitohappobakteerit-yellowmood 2avogel-molkosan-maitohappobakteerit-yellowmood 5

Minua on aina kiehtonut Alfred Vogelin elämä ja olen lukenut hänen paksuja oppaitaan paljonkin menneinä vuosina. Niissä on paljon vanhaa kansantietoutta yrttilääkinnästä ja erilaisten vaivojen luontaisista hoitokeinoista, suosittelen tutustumaan.Eniten minua on kuitenkin kiehtonut Vogelin tuotteiden luonnonmukaisuus ja alkuperäisyys, sillä hän kehitti paljon erilaisia yrttiuutoksia, joissa ei ole mitään ylimääräistä.

Luontaistuotekaupassa työskennellessäni suorastaan pöyristyin siitä miten monet luontaistuotteet sisältävät kemiallisia makeutusaineita, täyteaineita, synteettisiä vitamiineja ja vain vähän vaikuttavia ainesosia. Käytän nykyään luonnollisia luontaistuotteita kausittain, joskin Molkosanin lisäksi Vogelin suihkepullossa oleva Echina-suihke on käytössäni viikoittain.

avogel-molkosan-maitohappobakteerit-yellowmood 1avogel-molkosan-maitohappobakteerit-yellowmood 4

Opin käyttämään Molkosania lapsuudessani ja muistan jo pienenä tyttönä ihastuneeni juoman kirpeään ja happamaan makuun. Silloin käytimme Molkosania janojuomana. Juomaa napsittiin ahkerasti erityisesti silloin, jos meistä tuntui että olimme sairastumassa vatsatautiin. En tiedä johtuiko teho Molkosanista vai mistä, mutta uskallan väittää, että taudit kiersivät meidät yhdeksän kertaa kymmenestä.

Molkosan on maitohappokäynyttä heratiivistettä, joka on valmistettu Sveitsin Alpeilla vapaana laiduntavien ja niittykasvillisuutta nauttivien lehmien luomumaidosta. Kuten muussakaan terveydessä, en usko suoliston bakteerikannan tukemisessakaan pikaratkaisuihin. Siihen vaikuttaa kaikki; se mitä syömme, mitä ajattelemme, stressin määrä, perinnölliset tekijät. Luontaistuotteet tukevat elimistön toimintaa, mutta ne eivät korvaa sitä että huolehtii elämäntapojen ja syömänsä ruoan alkuperäisyydestä ja imeytymisestä.

Olenkin aina ajatellut Molkosanin olevan pitkällä tähtäimellä elimistöni toimintaa tukeva tuote, vaikka on siitä pika-avuksikin esimerkiksi vatsataudin iskiessä tai iho-ongelmissa. Kirpeä juoma sisältää runsaasti L+ -maitohappoa, joka tukee suoliston hyvää bakteerikantaa ja auttaa osaltaan pysymään terveenä ja voimaan hyvin.

Mielenkiintoista on mielestäni se, että Molkosanissa on tätä kyseistä maitohappoa 3,5-kertainen määrä jopa hapankaaliin verrattuna. Juuri tämän vuoksi uskon Molkosanin toimivan. Se sisältävää luonnollista maitohappoa tiivistetyssä muodossa, joka luo vatsassamme hyville bakteereille otolliset olosuhteet ja tukee samalla maitohappobakteerien luontaista tuotantoa. Molkosan on jotain minkä kehomme voi ymmärtää ravinnoksi ja käyttää sitten hyödykseen.

avogel-molkosan-maitohappobakteerit-yellowmood 3avogel-molkosan-maitohappobakteerit-yellowmood 7

Itse olen annostelun kanssa enemmän on enemmän -tyyppinen, sillä rakastan Molkosanin makua. Sekoitan aamutuimaan ison kannullisen vettä ja Molkosania ja juon päivän mittaan tuota laimennosta janojuomana. Se selkeästi auttaa vettä imeytymään paremmin (hieman samaan tapaan kuin pieni määrä sitruunaa ja merisuolaa), sillä pelkkä kraanavesi tulee vain läpi saaden minut juoksemaan vessassa tuon tuosta.

Molkosanin makua miedonnettiin muutamia vuosia sitten. Itsehän pidin vanhasta tujusta Molkosanista kuin hullu, mutta on tässä uudessakin versiossa edelleen ytyä. Silti elättelen toivetta siitä, että tuo vanha versio tuotaisiin vielä joskus takaisin meille tosifaneille!

avogel-molkosan-maitohappobakteerit-yellowmood 6

Sisäinen käyttö ei ole kuitenkaan ainoa tapa hyödyntää tätä edullista superjuomaa. Muistan tätini tehneen 90-luvulla Molkosan-laimennosta, jota tyttärensä käyttivät hiusvetenä ja kehuivat miten kiiltävät hiukset sillä saikaan aikaiseksi. Molkosan sopii hyvin myös kutisevan päänahan hoitoon, sillä se rauhoittaa ihoa. Jos päänahassa on haavoja, liuoksesta kannattaa aluksi tehdä todella mieto (1:5) ja antaa aineen vaikuttaa aluksi vain vähän aikaa.

Olen säästynyt päänahan ongelmilta, mutta ajattelin kokeilla seuraavaksi laimennettua Molkosan-hauteen käyttöä saunassa ja katsoa miten se vaikuttaa hiuksiini. Liuos kannattaa levittää pestyihin hiuksiin ja laittaa saunan ajaksi kostea pyyhe hiusten ympärille.

Käytätkö sinä Molkosania sisäisesti tai ulkoisesti?

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kuvat Hannamari Rahkonen

Jenni

Olin ihan unohtanut tämän vanhan palvelijan ja käyn ehdottomasti tänään sitä hakemassa. Erityisesti miehelleni siitä voisi olla runsaasti apua juuri nyt ja omiin rutiineihin se on helppo lisätä. Boris- maitohappobakteerijuomaa nautin joka aamu ja tämän Molkosanin lisään mukaan vesipulloon sekoitettuna.
Kun suolistoon on jouduttu koskemaan leikkauksen muodossa, tarvii se kaiken puhtaan ja luonnollisen avun palautukseen. Sain tietää että palautumiseen menee helposti 2v ja matkalla vielä ollaan. Hyvät tukitoimet on ihan "koskemattomalle" suolistolle tarpeen, mutta operaation jälkeen olen tullut hyvin tietoiseksi miksi olla erityisen hellä ja huolehtivainen.
Kiitos paljon hyvästä vinkistä!! ?❤️

Vastaa
Hannamari Rahkonen

No hei hyvä, että muistit Molkkarin taas! Käytän sitä itsekin toisinaan vain kuurina, eli toisin sanoen silloin kun keho tuntuu kaipaavan sitä. Näin kesäaikana käyttö on säännöllisempää :) Molkkari sopii kyllä aivan loistavasti leikkauksen jälkeiseen suoliston kunnon tukemiseen. Paljon voimia toipumiseen ja ihanaa kesää Jenni!

Vastaa
anita

Molkosania on aina jääkaapissa! Käytän juomana. Lisäksi laitan Molkosania välillä salaatinkastikkeisiin sitruunan/etikan tilalta. Teen myös siemenkastiketta liotetuista ja kevyesti idätetyistä auringonkukansiemenistä blenderillä. Molkosan on siemenkastikkeen ihan ehdoton osa veden, valkosipulin, oliiviöljyn, suolan ja mustapippurin lisäksi. Muitakin mausteita lisäilen siemenkastikkeeseen maun mukaan, kuten yrttejä. Ulkoisesti naarmuihin ja haavoihin sekä jalkakylpyyn ;)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Molkosanin lisääminen salaatinkastikkeeseen onkin aivan loistava ajatus, aion kokeilla tätä heti huomenna kun kotiudumme reissusta arkeen. Kiitos hyvästä vinkistä Anita :)

Vastaa
Marina

Hei, voiko molkosania käyttää divertikuliitin ehkäisemiseksi. Olen sairastanut kyseisen tulehduksen jo kaksi kertaa ja joutunut syömään antibioottikuurit. Entä jos maito ei sovi ja on liikahappoinen?

MerjaK

Voi olinpa jo unohtanut Molkosanin. Pitää käydä hakemassa. Minäkin juon sitä, mutta aion kokeilla tuon vinkin hiuspohjan rauhoittamiseksi.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kokeile ihmeessä ja kerro toki tuloksistakin, kun ehdit :)

Vastaa
Emilia

Ihana, että joku muukin kaipaa vanhaa kunnon Molkosania! Se oli juuria sopivan kirpeää ja raikasta. Uuttakin kokeilin, mutta en tykännyt laisinkaan. Laitoin painokkaan palautteen uudistumisen aikoihin Vogelille, mutta ei tuota ilmeisesti ole tarpeeksi kysytty takaisin..

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Oi että, vanha kunnon Molkkari. Olisipa sitä vielä saatavilla! Itse lotraan vähän reilummin uuden ja miedomman maun kanssa.

Vastaa
Terttu Karmavalo

Molkosan on todella hyvä aine vatsalle ja keholle. Samoin huomasin sen rauhoittavan erittäin kutiavaa atooppista käsi-ihottumaa.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kyllä, se on suorastaan ihmeellisen tehokas. Olen myös kuullut, että monet ovat saaneet siitä apua kutisevaan tai muuten ärtyneeseen ihoon :)

Vastaa
Elena

Ite käytän refluxin hoitoon välillä närästää niin paljon etten jaksa muuten olla ja lääkkeitä olen väsynyt syömään koska ne ei auta. Molkosan on kyllä auttanut ja iho alkanut puhdistua mietin edes auttaako ruskettumista kun nyt alkanut saada väriä runsaasti. Ja iho on kerrassaan hehkeä ja ihoa ei kutia, ihana tuote äitini suositteli minulle tätä ja nyt aion käyttää koko kesän sitten tätä.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ehkä siinä mielessä Molkosan voi edistää ruskettumista, että kun suoliston kunto ja mikrobitasapaino kohenee, ravintoaineet (mm. beetakaroteeni) imeytyvät paremmin :) Kiva, että olet saanut Molkosanista apua!

Vastaa
SatuH.

Hei. Mahtaako sinulla olla kokemusta että auttaako molkosan molluskoihin? Tyttärellä niitä on melkein koko kropassa ja rasvaaminen ei ole auttanut melkein vaan lisännyt niitä?!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Heippa Satu! Varmistan, että ymmärsin oikein: tarkoitat siis syyliä? Jos kyse on syylistä, itselläni ei ole kokemusta Molkosanista niiden poistossa. Sitähän voi kokeilla? :) Uskon silti, että tehokkaampi hoitomuoto ovat osterivinokas-kapselit. Ne auttavat yleensä 1-2 kk kuurina ja voi syöttää turvallisesti lapsillekin. Kapseli on siitä helppo, että sen voi avata ja sekoittaa vaikka smoothien joukkoon :)

Vastaa
Annu-Mari Aalto

Hei Satu. Itse hoidin tyttäreni molluskat teatree-öljyllä. Illalla nukkumaan mennessä joka molluskaan öljyä ja tehosi.

Vastaa
Juha-Matti

Tervehdys! Googlen johdattamana jäi lukemaan blogiasi molkosanista. Itse olen hoitanut molkosanilla vatsan liikahappoisuutta ja ruokalusikallinen lasilliseen vettä näyttäisi jotenkin toimivan. Kirjoitit oldschool molkkiksen voimakkaamasta mausta ja muistan tämän myös nuoruudestani joten suositelen kokeilemaan Finnmolken vastaavaa tuotetta, tämä on paljon happamampaa kuin nykyinen molkosan.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei kiitos aivan älyttömästi tästä vinkistä Juha-Matti, minäpä testaan tuota Finnmolkea!

Vastaa
Marja Kettunen

Minä aloitan aina aamuni illalla valmiiksi lasiin laittamallani Molkosan "ryypyllä." Sain aikoinaan vinkin, että synnytyksetkin ovat helppoja ja nopeita Molkosanin ansiosta. No, niin ne kaikki neljä synnytystä olivat aikanaan tosi nopeita ja helppoja. en todellakaan oaa aamuani aloittaa ilman Molkosania. Oikea Molkosan on paljon paremman makuista kuin FinnMolke juoma.! Voin suositella vaikka kaikille ihmisille Molkosania!

Vastaa
Mari

Hei,
Goole myös minut tänne toi, koska etsin juurikin FInnmolkea, mistä sitä enään saisi ostettua. Vaihdoin siihen aikanaan kun Molkosanin maku vaihtui, en vaan millään päässyt uuteen makuun, se vanha voimakkaampi maku on ihan must! Käytän janojuomana pitkin päivää, ei sen parempaaa ole :) Olen reilusti yli 10v käyttänyt tuotetta ja tosi harvoin olen kipeä, varsinkaan vatsasta. Olen tällä hetkellä tilannut Finnmolkea verkosta Oriolashopista. Tänä vuonna kun S-Ryhmän valikoimista jäi myös pois tämä Reformin FInnmolke.

Vastaa
Marjaana

Hei!
Miten sinä käytät molkosania päänahkaan? Pitääkö huuhdella pois? Kuiva hilseilevä, ärtynyt liiasta pakonomaisesta hankaamisesta, kynsimisestä.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Levitän pestyihin hiuksiin pariksi minuutiksi, sitten huuhtelen viileällä vedellä :)

Vastaa
Mervi Väisänen

Moi

Kärsin couperosasta/rosaceasta. Uskallanko käyttää molkosania? Rosacea periaatteessa pahentuu maitotuotteista, mutta kysymys on heravalmisteesta. Kiinnostas ryhtyä kokeilemaan.

Vastaa
Sarilynn Hammer

Heippa
Luulenpa että Molkkis on superhyvä kilpirauhasen hoitoon.
Mulla on Hypo jota hoidan Tyroxsidin ja luontopohjaisen läkkeen avulla.

/Sarilynn

Vastaa
Anitta

Voiko molkosania käyttää saman aikaisesti kun menee vatsansuoja lääke,kun tästä vatsansuoja lääkkeestä ei tunnu olevan apua.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Voi käyttää, kunhan Molkosanin nauttii vatsansuojalääkkeen syömistä ja juomista sisältävän ohjeistuksen mukaan.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistenssiin, kilpirauhaseen ja maksaan?
Maksan puhdistus luonnollisin keinoin
Suoliston mikrobiomi
P’ure Papayacare & kotiapteekin ajankohtaisimmat itsehoitotuotteet