3 kuukautta ketogeenista ruokavaliota – mikä on muuttunut?
Kaupallinen yhteistyö House of Organic (sisältää alekoodin).
Nyt täällä blogin puolella on ollut meneillään varsinainen ketogeenisten juttujen virta, mutta onneksi 80 % teistä on toivonut aiheeseen liittyviä juttuja Yellow Moodin kyselyssä. Tästä on tosi mukava kirjoittaa, vaikkakin aihe tuntuu myös erittäin henkilökohtaiselta ja tunteelliselta – matka tähän pisteeseen on ollut niin pitkä. Aihe on laaja, mutta olen pyrkinyt tiivistämään tähän postaukseen sen mistä olen lähtenyt liikkeelle ja miksi, mitä syön arjessani, miten huolehdin elektrolyyttien riittävästä saannista ja miten ketogeeninen on vaikuttanut omaan olotilaani.
Osaa voi ehkä hämmentää se, että kerroin 2,5 vuotta sitten luopuneeni kaikista ruokarajoitteista ja nyt puhun ketogeenisestä ruokavaliosta, joka takuulla mielletään hyvin rajoittuneeksi ruokavalioksi. Hetken voinkin ihan hyvin rajoittamattomalla ruokavaliolla, mutta sitten terveyteni alkoi hapertumaan. Vaikka olen edelleen ruoan suhteen ns. pehmeiden arvojen kannalla, jossain tilanteissa – kuten sairauksia hoidettaessa – on syytä olla ehdoton. Voi olla, etten olisi koskaan aloittanut ketogeenista ilman haasteitani, mutta tällä hetkellä se sopii minulle ja odotan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kun tulokset ovat olleet jo tähän mennessä niin lupaavia.
Ketogeeninen ruokavalio on tuntunut minulle maailman luonnollisimmalta tavalta syödä ja se muistuttaa paljon takavuosien ruokavaliotani – tosin sillä erolla, että nykyään kasviproteiinien sijasta lautaselta löytyy jonkin verran lihaa ja rasvaa on vieläkin reilummin. Tottakai alussa pitää olla tarkka hiilihydraattien suhteen (4-6 viikkoa), jotta elimistö adaptoituu käyttämään rasvaa polttoaineenaan glukoosin sijaan ja ketoosin terveyshyödyt alkavat näyttäytyä. Silti, minusta ei ole kertaakaan tuntunut siltä että olisi pitänyt luopua jostain.
Koen sosiaaliset tilanteet edelleen tärkeiksi enkä ole alun adaptaation jälkeen ollut 100 % ehdoton joka tilanteessa (toki toipumisvaiheessa on fiksua pysyä ruokavaliossa tarkemmin), saatan tilata ravintolassa toisinaan sushia ja syön vapaasti ystävien kesken kun vietämme yhteisiä ruokafiestoja enkä ole ollut kokkivuorossa – adaptoitumisen jälkeen voin aina jatkaa ketoa siitä mihin jäin. Tällaista tapaa syödä voi kutsua tavallaan myös sykliseksi ketoksi, tosin välillä menee viikkojakin ilman hiilaritankkausta. Joka tapauksessa tällainen tyyli on sopinut keholleni ja mielelleni tosi hyvin.
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Lähtötilanne
Olin ketogeenistä ruokavaliota kohtaan erittäin skeptinen koko kevään, sillä mielessäni oleva käsitys koko ruokavaliosta oli valtamedian ja vhh-elämää viettävien tuttujeni värittämä. Luulin, että kysymys on suurin piirtein pelkästä pekonidieetistä, jossa unohdetaan kaikki terveelliset makroravinteiden lähteet kuten vihreät vihannekset. Onneksi otin asioista selvää!
Aloin lukemaan englanninkielisiä artikkeleita ja videoita aiheesta (rakastan Dr. Bergin Youtube-kanavaa), kaivoin esiin kaiken mahdollisen tiedon ja siinä sivussa ennakkoluuloni alkoivat sulamaan – tässä kaikessa oli niin paljon järkeä ja ymmärsin, että ketogeeninen voisi todellakin olla ratkaisu paitsi toipumiseeni ja hormonitoimintani tasapainottamiseen.
Kuukausien tutkiskelun jälkeen aloitin oman ketomatkani, jota en kadu tippaakaan. Jos jotain olen elämässäni toivonut, niin sitä että olisin terve. Minulla on kirjava terveystausta, joka on täynnä vuosien kroonista migreeniä, kilpirauhasen vajaatoimintaa ja viimeisen vuoden aikana kärsin enenevissä määrin myös vatsakrampeista, ruoan sulamattomuudesta, IBS-oireilusta (joka vie ihmisestä viimeisetkin mehut), korkeista maksa-arvoista vaikken käytä alkoholia juuri ollenkaan sekä jatkuvasta sumuisesta ja väsyneestä olotilasta.
Lisäksi keho keräsi itseensä nestettä ja turvotus oli jatkuvasti kylässä, happi ei kulkenut lihaksiin ja liikkuminen oli lähes mahdotonta. Jos tein yhtään rankemman treenin, minulla meni kaksi viikkoa toipua siitä. Framilla oli myös raudanpuuteanemia, koska kaikki oireet viittasivat siihen, mutta ymmärrykseni syvennyttyä hoidan ”raudanpuuteanemiaani” nykyään Morleyn mineraaliprotokollalla – en lisäraudalla (tästä saan kiittää Yazka Lovea!). Toki etsin vieläkin tasapainoa monen oireen kanssa, mutta niin paljon on ehtinyt kolmessa kuukaudessa muuttua ja suunta on ehdottoman positiivinen.
Ymmärrän, että ruokavaliomuutos normaalin arjen pyörittämisen ohella on iso juttu, etenkin kun puhutaan ketogeeniselle siirtymisestä. Elimistölle on rankkaa muuttaa koneisto glukoosipolttoisesta rasvapolttoiseksi ja se voi aiheuttaa yksilöstä riippuen erilaisia oireita, joskin omalla kohdallani tuo siirtymä meni suhteellisen kivuttomasti enkä kärsinyt missään vaiheessa esimerkiksi ketoflunssasta.
Alkutaipaleellani oli kaksi asiaa, joihin olisin voinut varautua ihan yksinkertaisilla jutuilla: kehoni kyennyt heti prosessoimaan kaikkea rasvaa ja vatsa meni hetkeksi sekaisin. Tilasin oitis Enzymedican lipaasientsyymin iHerbistä ja ongelmat loppuivat siihen. Samalla otin käyttöön myös Puhdistamon pepsiini-suolahapon ruoansulatusta tukemaan (myös Solgarin suolahappo on hyvä, itse vain tykkään niellä ennemmin kapseleita kuin tabletteja).
Toinen oire liittyi elektrolyytteihin tai oikeastaan niiden liian alhaiseen määrään: ketogeeninen on diureettinen ruokavalio, joten on todella tärkeää tankata kaliumia, natriumia ja magnesiumia. Aloin saamaan outoja sydämentykytyksiä ja hikeni alkoi haista yhtäkkiä pistävälle ammoniakille – nämä oireet taittuivat alle vuorokaudessa lisäkaliumilla, jota käytän viinikiven ja vihreiden vihannesten muodossa.
Ketogeenisen ruokavalion vaikutukset
Kun pääsin ketoosiin, energia lisääntyi räjähdysmäisesti ja tuntui aivan siltä kuin aivoissa olisi syttynyt lamppu. Ajatusten ohella myös silmät kirkastuivat ja energiaa oli niin että se minä joka olisi aiemmin mennyt sohvalle lepäämään, pesi kotona ikkunoita, kirjoitti tekstejä, valokuvasi ja jaksoi tehdä kaikkea sellaista mistä aiempina kuukausina oli vain voinut haaveilla. Lisäksi:
• Happi kulkee lihaksiin
• Voin liikkua enemmän kuin ennen
• Olen virkeä koko päivän
• Nukun paremmin
• Työteho ja energian määrä säilyy tasaisena koko päivän, ei verensokerin heilahteluja
• Ruoansulatukseni on rauhoittunut radikaalisti
• Ihoni on todella hyvässä kunnossa, eli pehmeä, kostea ja kimmoisa
• Eläinperäinen kilpirauhaslääkitykseni on laskettu 120 mg -> 45 mg
• ”Raudanpuutos”oireet ovat vähentyneet
• Migreenejä ei ole juuri ollenkaan
Yksi ehdottomasti parhaimmista ruokavalion sivuvaikutuksista on kuitenkin ollut se, ettei minun tarvitse ajatella ruokaa juurikaan ja kaikenlainen turha pupeltaminen on jäänyt pois. Olen kylläinen ja syöntivälit ovat tunteja. Kun koen nälkää, en koe entistä taivaalta salaman lailla tipahtavaa raivonälkää, jossa on saatava ruokaahetinyt, vaan nälän tunne kehittyy asteittain niin että siihen ehtii kyllä varautua. Nälkähepuleita ei ole siis enää tässä taloudessa nähty, koska olo on pääosin tasaisen kylläinen ja hyvä koko ajan.
Makroja laskin muutamien ensimmäisten viikkojen ajan päästäkseni kärryille siitä miten paljon minun pitää syödä rasvoja, jotta saan ne täyteen. Nykyään tarkistelen ehkä kerran kahdessa viikossa satunnaisen päivän makrot ihan vain siksi, etten söisi liian vähän – riittävä ruokamäärä on tärkeää etenkin kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi (palaan tähän, elektrolyytteihin ja lisäravinteisiin tarkemmin postaussarjan kolmannessa osassa, joka tulee ulos 7.10.). Kipirauhasasioita käsitellään myös Keto Kickstart -valmennuksessa!
Olen ottanut ketogeenisen lisäksi arsenaaliin myös pätkäpaaston ja voin kirjoitella siitä lisää kokemuksiani tuonnempana. Halusin ensin päästä sinuiksi ruokavalion kanssa ennen kuin lisäsin rutiineihini mukaan jotain uutta ja se oli fiksu veto. Tällä hetkellä pätkäpaastoilen 18:6 -mallilla, eli olen 18 tuntia syömättä ja syön kuuden tunnin aikana rasvakahvin ja kaksi ateriaa. Syömisikkunan voi jokainen määritellä itse, mutta esimerkiksi Dr. Berg suosittelee, että syömisikkuna loppuisi noin klo 18 aikaan, jotta elimistö pääsee korjaamaan itseään yöllä.
Lue myös: Ketogeeninen ruokavalio ja Elektrolyyttien merkitys ketogeenisella ruokavaliolla
Mitä syön?
Pyrin pitämään oman ruokavalioni aika yksinkertaisena, koska vatsani menee edelleen helposti solmuun ja haluan estää mahdolliset ruoansulatusongelmat. Minulla on ollut suolistoni kanssa eripuraa erityisesti viimeisen vuoden ajan ja tällä hetkellä tasapaino on onneksi nouseva trendi – meillä on paljon useammin rauha kuin riitaa. Käytän ruoansulatuksen tukena myös joitain lisäravinteita, niistä lisää postaussarjan seuraavassa osassa.
Minulle parhain tapa toteuttaa ketogeenistä on syödä mahdollisimman prosessoimatonta ja itsetehtyä ruokaa kokonaisista luomuraaka-aineista. Ketogeeninen ruokavalio koostuu 70 % rasvasta, 20 % proteiinista ja 5-10 % hiilihydraateista, eli kyseessä on runsasrasvainen ja matalahiilihydraattinen ruokavalio, jolla syödään vain kohtuullisesti proteiinia. Koostin tähän osioon muutamia konkreettisia esimerkkejä siitä mitä syön.
Kananmunia minun ei ole tehnyt mieli sellaisenaan kuukausiin, vaikka munakas olisi maailman helpoin ateria. Katsotaan palaavatko ne ruokavalioon hetkeen, hieman epäilen. Muun ruuan tai leipomusten seassa ne kuitenkin menevät mainiosti (munakahvi olisi taatusti next level, katsotaan koska kykenen testaamaan tätä!). Suurin ongelmani viimeisen vuoden ajan on ollut se, ettei minulla ole useinkaan ruokahalua.
Suosin paljon vihreitä kasviksia, joita nautin salaateissa, höyrytän tai paistan uunikasviksina. Käytämme joka viikko kilotolkulla erityisesti varsiselleriä, parsakaalia, kesäkurpitsaa, lehtikaalia ja erilaisia salaattisekoituksia. Jostain syystä kehoni ei halua pinaattia, joten en ole sitä syönyt.
Teen silloin tällöin vihermehua (selleriä, kurkkua, parsakaalia ja lehtikaalia), mutta pääasiassa pyrin syömään vihreäni kokonaisina tai smoothiena, jotta saan myös niiden sisältämät kuidut käyttöön.
Paistan kaiken voissa tai neitsytkookosöljyssä sekä lurautan jokaikiseen salaattiannokseen reilusti neitsytoliiviöljyä. Avokadot olisivat täydellistä ketoruokaa, mutta viime aikoina minun ei ole tehnyt niitä mieli enkä ole niitä juurikaan syönyt. Toisinaan napsaisen noin 10 g päivän hiilihydraateista mustikoista tai muista marjoista, se tarkoittaa 100 g mustikoita tai 200 g vadelmia. Suurta herkkuani on kevyesti paahdettu mantelivoi yhdessä mustikoiden kanssa. Kulutan paljon hapatettuja ja idätettyjä ruoka-aineita – ei ole parempaa kuin aito lasipurkissa myytävä puolalainen hapankaali, Myrttisen suolakurkut ja alfalfan idut!
Pähkinöistä ja siemenistä käytän vaihdellen makadamia-, saksan-, hassel-,ja pekaanipähkinöitä, manteleita, Foodinin mantelivoita sekä hampun-, seesamin-, chian-, auringonkukan-, ja kurpitsansieniä.
Käytän myös jonkin verran maitotuotteita, keholleni tuntuu sopivan kohtuullisissa määrin mozzarella, parmesan-juusto, voi, mascarpone ja kerma. Maitotuotteista kestän parhaiten ulkomaisesta maidosta valmistettuja tuotteita, homogenointi ei oikein nappaa.
Proteiineja ketolla syödään kohtuullisesti (koska liiallinen proteiini muuttuu kehossa glukoosiksi) ja näistä käytössä on lähinnä villinä kasvaneet kalat, satunnaisesti luomujauheliha ja joskus luomukana. Liityimme juuri paikalliseen lähiruokarinkiin, josta saa kuulemma erittäin hyvälaatuista luomulihaa ja villikaloja, en malta odottaa! Seuraavaksi työlistallani on opetella valmistamaan ja syömään sisäelimiä kuten maksaa (näistä kannattaa valita aina luomua, omani on villiporoa).
Aamupala
Minulla ei ole useinkaan aamuisin nälkä, joten varsinkin keton ensimmäiset 2,5 kuukautta join aamulla vain rasvakahvin ja elektrolyyttijuoman (sitruunamehua, viinikiveä, puhdistamatonta merisuolaa).
Nyt kun pätkäpaastoilen, juon aamuespressoni mustana ja teen itselleni rasvakahvin americanoon vasta iltapäivällä. Valmistan Aeropressillä espresson, jonka blendaan tehosekoittimessa yhdessä suolattoman voin tai gheen (25 grammaa) ja neitsytkookosöljyn (25 grammaa) kanssa kermaiseksi kahvijuomaksi (rasvakahviin sopii myös MCT-öljy ja kapryylihappo). Joskus lisään joukkoon vähän vaniljauutetta. Käytän omaan kahviini aika runsaasti rasvaa, jotta saisin päivän rasvat helpommin täyteen.
Olen aika herkkä kofeiinille ja seuraavaksi työlistallani on etsiä huippulaadukas ja hyvänmakuinen kofeiiniton kahvipapu – tavoitteenani on kokeilla myös täysin kofeiinitonta elämää, sillä se nostaa muun muassa elimistön kortisolitasoja, aktivoi insuliinintuotantoa ja voi estää ketoosin, vaikka hiilihydraatit jäisivätkin alle 20 gramman saantirajan. Olenkin tehnyt toisinaan kahvin tilalta rasvakaakaon kookoskermasta, raakakaakaomassasta, vaniljauutteesta ja steviatipoista (appelsiiniöljy toimii tässä myös tosi hyvin!).
Lounas & päivällinen
Syön lounaan nykyään klo 12-14 välissä. Jos menemme ulos lounaalle, valkkaamme paikan hyvän salaattibuffetin perusteella, jossa saa itse koostaa aterian. Kotioloissa olen syönyt viime aikoina muun muassa:
• lohi-kookoskeittoa
• hapankaalia, ituja sekä jauhelihaa voilla
• ketoleipää runsailla täytteillä ja salaatilla
• salaattia (tammenlehti, persilja, lehtikaali, alfalfan ituja) yhdessä mozzarellan ja neitsytoliiviöljyn kanssa
Esimerkiksi eilinen lounaani sisälsi hapankaalia, runsaasti tammenlehtisalaattia, mozzarellaa, salaattisekoitusta ja minijauhelihapullia. Päivälliseni oli puolestaan iso kasa höyrytettyä parsakaalia, voita, minijauhelihapullia kermaisessa tomaattikastikkeessa, oliiviöljyä ja mozzarellaa.
Kaiken kaikkiaan voin sanoa, että elämääni on palannut monilta osin värit ja vaikka toipumismatkaa on vielä rutkasti jäljellä, tämä suunta tekee minut sanalla sanoen onnelliseksi. Huomio muutoksesta ei ole pelkästään omani: myös Tuomas on moneen otteeseen ihmetellyt kasvaneita voimavarojani, virkeyttäni ja sitä samaa vanhaa iloisuutta, joka ehti olla hetken piilossa. Suosittelen myös tosi lämpimästi lukemaan Katja Kokon erinomaisen kattavan kirjoituksen hänen keto-matkastaan ja myös Muslan Kirsikka on myös kirjoittanut aiheesta.
Miten sinä syöt arjessasi?
Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.
Lue myös muut ketogeenista ruokavaliota koskevat artikkelini:
Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistanssiin, kilpirauhaseen ja maksaan?
Mikä on ketogeeninen ruokavalio?
Elektrolyytit ja lisäravinteet ketogeenisella ruokavaliolla
Kaamoksen värikkäin uutinen: Ketoosissa -kirja
Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja
Kuvat Hannamari Rahkonen
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! :) Mistä ostat viinikiveä?
Ole hyvä, mahtava kuulla että aihe koskettaa :) Olen ostanut viinikiveä Lankakissan verkkokaupasta.
Inspiroiduin valtavasti, kiitos! :)
Viinikivestä olisin minäkin kysynyt... Kuulen siitä nyt ensimmäistä kertaa.
Ihana kuulla, kiitos Sanneli! :) Käytän viinikiveä luonnollisena kaliuminlähteenä (noin 1-5 ml per päivä) veteen sekoitettuna. Olen ostanut omani Lankakissan verkkokaupasta, se on elintarvikelpoista.
Hei, Hanna-Mari, kivoja kokemuksia, itselläni samankaltaisia. Jätin aamiaisen, oltuani puolisen vuotta pekonimunakaskuurilla, koska ei vaan ollut nälkä. Saatan tehdä sen lounaaksi. Erikoista, kun pääsee hyödyntämään omia rasvavarastojaan, niin syömistarve muuttuu -sitä voi käyttää mittarina. Tuohan kuullostaa itse asiassa luonnolliselta.
Berg tekee viihdyttäviä ja lyhyitä videoita, mutta detaljeissa tulee anttiheikkilä tyyppisiä lipsuja.
Jos haluaa oikein tarkkaa tietoa, niin peter attian blogi ketosta ja jason fungin imd blogi lyhytpaastosta ovat huippua. Varoitus; ne eivät säästä mustetta. Phinney virta healthissä nykyään, on ketoilun grand dad.
Jyri
Moikka Jyri, ja kiitos tosi kivasta kommentista! Dr. Fung on mulle tuttu, olen palaamassa hänen oppeihinsa tulevissa pätkäpaasto-postauksissa. Berg on siinä mielessä kiva, että tyylinsä on etenkin aloittelijoille helposti lähestyttävä ja videot napakoita. Tuo Peter Attia oli mulle uusi nimi, pitääpäs ottaa selvää mitä hän kirjoittelee, kiitos vinkistä :)
Hei! Tiiviisti olen nyt viime päivinä seurannut postauksia ketoilusta, aloitan nimittäin Keto Kickstartin huomenna :) Kaikki reseptit ovat tervetulleita ja varsinkin kaikki tuotesuositukset, linkit verkkokauppoihin, käyttämäsi tuotteiden määrät jne. Tuo rasvakaakao kiinnostaa, saisiko siihen tarkat tuotemäärät ja minkä merkkien tuotteita käytät ( esim. tuo kookoskerma ja vaniljauute), kiitos :)
Uskon, että tulet huomaamaan tosi pian keton hyvät vaikutukset :) Tuo House of Organicin koodi on tosiaan voimassa nyt toistaiseksi ja saat sieltä mm. neitsytkookosöljyn, gheen, pähkinät, suolan jne. sillä 15 % alella. Tässä vielä resepti siihen rasvakaakaoon:
1 prk, eli 2 dl täysirasvaista Kara-kookosmaitoa (sis. 50 g rasvaa)
3-5 tippaa Wisdom Naturals toffeesteviaa (tämä on yksi parhaimman makuisista stevia-valmisteista)
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljauutetta (valinnainen)
Kaada kookosmaito pieneen kattilaan, lisää kaakao ja steviatipat. Kuumenna miltei kiehuvaksi, kaada mukiin/termariin ja ota mukaan. Tuota toffeesteviaa saa iHerbistä, tämä tuote siis kyseessä: https://fi.iherb.com/pr/Wisdom-Natural-Sweet-Drops-Liquid-Stevia-Sweetener-English-Toffee-2-fl-oz-60-ml/9674
Saat halutessasi koodilla AIM2388 5 dollarin alennuksen ensimmäisestä iHerb-tilauksestasi. Jos tulee muutenkin kysymyksiä mieleen, autan mielelläni!
Ja vielä jatkokysymys :) Millä nimellä iHerbistä löytyy tuo Enzymedican lipaasientsyymi?
Se löytyy nimellä Lypo Gold, saatavilla on 120 ja 60 kapselin pakkaukset, suosittelen tilaamaan sen isomman heti suoriltaan. Tämä tuote siis kyseessä: https://fi.iherb.com/pr/Enzymedica-Lypo-Gold-For-Fat-Digestion-120-Capsules/3613
Laitan varalta pari vinkkiä iHerb-tilaamiseen, mikäli se ei ole tuttua :) Tilauksissa kannattaa huomioida se, että lisäravinteiden AVL-vapaa hinta on 35.70 euroa (tulliraja 150 €), eli kannattaa tilata paketit tämän hinnan alle. Itse tilaan siis ennemmin monta pientä pakettia kuin isoja kertaostoksia. Myös postikulut huomioidaan arvonlisäverossa.
Toimitusvaihtoehdoista Global Mail (Delivery by local post by DHL) on edullisin, sen max. painoraja on 1,8 kg.
Kiitos Hannamari vastauksista ja vinkeistä :) Vielä yksi kysymys; miten saat alas kaiken suolamäärän? Luin jostain, että suositeltu määrä on n. 13 gr / vrk ja aamulla sekoitin 1 tl sitruunalla maustettuun veteen ja nyt alkuillasta toinen satsi. Suolaa jäi edelleen ja ruokaankin sitä jo laitoin. Olisiko vielä vinkkejä suolan nauttimiseen?
Joskus laitan sitä sellaisenaan kielen alle, usein sekoitan reilumman määrän veteen sitruunamehun ja kaliumin kanssa ja otan shotin :)
Hei
Kysyisin miksi juurekset ei käy tässä ruokavaliossa? Aihe kiinnostaa kyllä.
Ketogeenisella ruokavaliolla hiilihydraattien päivärajoitus on 20 grammaa – se on todella vähän ja tulee helposti täyteen jo vihreistä kasviksista. Juureksia ei suositella ainakaan alkuun, sillä niissä on runsaasti ketoositilan estäviä hiilihydraatteja. Kun elimistö on rasva-adaptoitunut (tähän menee keskimäärin 1-4 kk), eli oppinut käyttämään rasvaa ja ketoaineita polttoaineinaan glukoosin (hiilihydraatit) sijaan, jokainen voi kokeilla yksilöllisesti mitkä hh-pitoiset ruoka-aineet sopivat omalle elimistölle. Moni pidempään ketoillut esimerkiksi pitää omaa hh-tasoaan 50-80 grammassa per päivä ja siihenhän voi sisällyttää myös halutessaan juureksia. Ennen adaptaatiota se ei ole kuitenkaan suositeltavaa, koska silloin ei ole kyseessä keto, vaan vhh.
Heippa,
mielenkiintoista! Minullakin on kilpirauhasen vajaatoiminta (luin juuri äsken postauksesi siihen ja ketoon liittyen), jonka kanssa olen tämän vuoden aikana vihdoin ja viimein päässyt jonkinlaiseen tasapainoon. Silti usein tuntuu, ettei olo edelleenkään ole niin hyvä kuin se voisi olla - varsinkin väsymys, aivosumuilu ja vatsan temppuilu kiusaavat jonkin verran. Olen ollut erittäin skeptinen ketogeenistä ruokavaliota kohtaan ja miettinyt varsinkin sen yhdistämistä liikuntaan. Ehkä tämäkin on yksilöllistä, mutta voiko varsinkaan noiden ensimmäisten kuukausien aikana harrastaa liikuntaa entiseen tapaan (olettaen siis, että liikunta kuuluu päivittäiseen elämään)? Entäs kuitujen riittävä saanti?
Tosi hienoa, että kilpirauhasongelmat ovat tasapainoittuneet ainakin hieman. Sinun tilanteessasi konsultoisin kyllä esimerkiksi Yazka Lovea, joka on ketogeenisen ruokavalion suhteen varsinainen pioneeri Suomessa ja omaa todella kokonaisvaltaisen käsityksen maksan/sapen vaikutuksesta hormonitoimintaan jne. Hänellä on vastaanotto Helsingissä Lääkärikeskus Astrisissa, mutta käsittääkseni myös puhelinaikoja saa.
Pätkäpaasto on myös asia, johon suosittelen tutustumaan todellä lämpimästi, sillä monet saavat ketogeenisen terapeuttisesta vaikutuksesta parhaimman irti vasta kun siihen yhdistetään paaston ja autofagian tuomat elimistöä korjaavat hyödyt ja ns. detox-tila. (jos englanti taittuu, Dr. Jason Fungin The Complete Guide To Fasting -kirja on loistava perusopus aiheesta).
Liikunnan suhteen on todella viisasta ottaa ensimmäiset kuukaudet (jopa 6-8 kk) todella iisisti ja kuunnella oman kehon tuntemuksia. Omalla kohdallani olen nyt tietoisesti antanut keholleni aikaa korjata itseään ja niinä päivinä kun tuntuu, että haluan liikkua, liikun kevyesti. Luulen, että ensi vuonna olen jo valmiimpi kuormittavimmille harjoituksille. Katsotaan josko kirjoittaisin tästä aiheesta jossain vaiheessa ihan oman postauksensa. Kun ketogeenisen ruokavalion perustaa clean keto -tyylisesti, eli sisällyttää siihen päivittäin suurimmaksi osaksi vihreitä kasviksia, psylliumia jne., kuidun saannin kanssa ei pitäisi olla mitään ongelmaa.
Mitä tulee mihin tahansa ruokavalioon ja omaan terveyteen, minun mielestäni skeptisyys ja kyseenalaistaminen on aina hyvästä. Jos et ole jo ketolla, suosittelen tosi lämpimästä perehtymään alan kirjoihin ennen päätöksen tekemistä, koska muutoksia on paljon helpompi tehdä kun tietää miksi niitä tekee. Ihanaa marraskuuta sinulle tästä pimeydestä huolimatta :)
Hei Hannamari.
Onko rasvakahvi sopinut sinulle hyvin vatsavaivoista huolimatta?
Kokeilin sitä kerran ja sain jäätävän närästyksen, enkä ole sen jälkeen uskaltanut kokeilla. Harmittaa, sillä se olisi mainio aamupala kiireisiin aamuihin.
Otatko entsyymejä joka aterialla?
Jos en väärin muista olet kehotyypiltäsi pitta. Sopiiko ketoilu pittalle, esim. nuo hapatetut tuotteet?
En ole juonut rasvakahvia noin kahteen kuukauteen, sillä aiempien maksavaivojeni ja vakavien ruoansulatusongelmien vuoksi se ei sopinut minulle tuossa tilassa. Lisäksi, jos tavoitteena on sulattaa kehon omaa rasvaa, rasvakahvi ei ole paras vaihtoehto (kirjoitan aiheesta lisää blogiin nyt tammikuussa). Olen säädellyt rasvansaantia eri tapoja kokeillen enkä syö niin paljon "ylimääräistä" rasvaa kuin ketoiluni alkuvaiheessa. Syön max. kaksi kertaa päivässä ja otan yleensä ruoan yhteydessä suolahappoa ja lipaasientsyymiä (minulla on alhaiset vatsahapot).
Olen kokenut, että ketoilu sopii tosi hyvin minulle, vaikka olenkin pitta. Avainasemassa on ollut pätkäpaasto ja muutama huolella koostettu ateria, joiden suhteen olen tosiaan vähentänyt rasvan määrää siitä mitä ketoillessa yleensä suositellaan. Pittallehan suositellaan ayervedassa mm. riisiä, vihreitä kasviksia, ei punaista lihaa ja vain vähän rasvaa, mutta useammasta kokeilustani huolimatta en voinut ko. ruokavaliolla hyvin. Keto taas on alkanut tasapainottamaan ja korjaamaan omaa terveyttäni todella progressiivisesti, vaikka syön viikottain punaista lihaa ja rasvoja, joten tällä mennään :)
Hei! Onko ketogeeninen hyvä juttu ihmiselle, joka on hyötynyt Fodmapista, mutta ei kuitenkaan ole silläkään saanut kehoa täysin kuntoon?
Ehdottomasti on! Kun sokeri karsitaan olemattomiin, suolisto alkaa kuntoutua ja terveydentila kohenee. Tiedän omasta kokemuksistani miten rampauttavia suolivaivat voivat olla ja olen päässyt niistä täysin eroon ketolla. Vielä vuosi sitten en voinut syödä esim. lainkaan tuoreita vihanneksia ja minulla oli viikkoja kestäviä IBS-jaksoja.
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi ja hyvistä vinkeistä! Kiinnostaisi vielä kuulla, onko tällä ruokavaliolla ollu minkälaiset vaikutukset painoon?
Painokin alenee pikkuhiljaa. Keholla on ollut ensin paljon suurempia taskeja korjattavanaan ja vasta tämän vuoden puolella rasva on alkanut sulaa tasaisen hyvää vauhtia.
Hei! Voiko tuon viinikiven lisätä esim. rasvakahvin sekaan aamulla vai tulisiko se aina yhdistää veteen/kookosveteen, suolaan ja sitruunamehuun? Kiitos mahtavan kattavista tietopaketeista! :)
Minulla on iHerbistä ostettua Now-merkkistä Potassium Chloride-jauhetta (kalium). Osaatko sanoa, voiko viinikumin korvata sillä?
Jos se tuntuu sopivan itsellesi, miksikäs ei. Itse suosin viinikiveä sen luonnollisemman muodon vuoksi.
Moi,
mistä ostat mainitsemasi hapankaalin?
taru
S-ketjun kaupoista oon tätä löytänyt kuten Prismasta :)
Hei Hannamari!
Ketogeeninen ruokavalio kiinnostaa, mutta olen vasta tällaisessa research vaiheessa ennen kuin uskallan ryhtyä toimeen :) Osaatko kertoa, mistä tietää onko keho rasva-adaptoitunut?
Toinen kysymykseni: Olen kuullut, että ketogeeninen ruokavalio voisi pitkäaikaisena ruokavaliona lisätä kehon huonoa kolesterolia ja aiheuttaa viskeraalisen rasvan muodostumista? Onko tutkimustietoa pitkäaikaisen keton vaikutuksista? Itselle se, että joku on ollut vuoden tai kaksi kyseisellä ruokavaliolla positiivisilla tuloksilla ei tuo ihan sellaista turvan tuntua, jota kaipaisin näiden asioiden suhteen.. Niinkuin itsekin kerroit, ketogeeniseen ruokavalioon liittyy paljon vääriä oletuksia ja pelottelua, ehkä nämä jutut ovat juuri niitä, mutta arvostaisin kovasti jos antaisit oman mielipiteesi aiheeseen :)
Kiitos etukäteen,
Oona
Ketogeenisesta ei ole olemassa tosiaan vielä pidemmän aikavälin (noin 20 vuotta) tutkimustuloksia, se on ihan totta. Kehon rasva-adaptoitumisen huomaa parhaiten vähentyneestä näläntunteesta, siitä että liikuntaa voi harrastaa vaivatta, palautuu nopeammin ja olotila on tasaisen energinen.
Viskeraalista rasvaa ketogeeninen ruokavalio ja ketoosi eivät todellakaan lisää, päinvastoin. Mistä olet lukenut/kuullut tällaista? Mitä tulee kolesteroliin, tutkimusten mukaan ketolla HDL saattaa nousta (ei nouse kaikilla) ja LDL sekä triglyseridit laskevat. LDL:ää on olemassa suuri- ja pienimolekyylistä, jossa vain jälkimmäinen on ongelmallista, sillä sokeroituessaan se jää verenkiertoon eikä tartu reseptoreihin, vaan verisuonten seinämiin. Isomolekyylinen LDL puolestaan tarttuu hyvin reseptoreihin.
Hei,
Tasoittuuko diureettinen vaikutus ajan myötä? Onko joku sivusto, jossa voisi syöttää ohjelmaan kaikki päivän aikana syödyt ruuat ja se sitten laskisi hiilarien ym määrät? Kiitos informatiivisesta ja mielenkiintoisesta kirjoituksesta!
Kyllä tasoittuu, useimmilla ihan jo kuukaudessa tai vähän allekin. Mikroravinteiden laskemiseen löytyy erilaisia applikaatioita kuten Sulamo ja Fatsecret. Googlaamalla löytyy lisää :)
Pahoitteluni, että kommentti tulee vanhaan postaukseen. Olen tässä yrittänyt etsiä vastauksia muutamiin kysymyksiini ja tämän kirjoituksen asioihin ne liittyvät.
Olen siis toinen kilppari- ja ibs-vaivainen ja nyt ollut kolmisen viikkoa vhh:lla, päivittäin menee hiilareita 20-40 luultavasti. (En ole armottomasti laskenut, kun olen halunnut ensin kuulostella miltä tällainen ruokavalio tuntuu varsinkin ibs:n vuoksi.) Haluaisin kuitenkin siirtyä kokonaan ketoon, mutta rasvansaanti mietityttää. Minulle liiallinen (eläin)rasva ja öljyt saa oksettavan olon ja tuntuu, etten saa millään tuota 200g päivässä ujutettua ruokavaliooni. Olisiko siihen vinkkejä? Millaisia annoatuksia vaikkapa rasvaa tai öljyä käytät ruoan paistamiseen jne? Onko rasvan laadulla merkitystä?
Mahtava blogi, kiitos siitä.
Miksi tarvitsisit 200 g rasvaa päivässä? Vinkkini on rasvansäätely ja nälän mukaan syöminen. Valitsemalla lähtökohtaisesti rasvaisia lihoja ja kananmunia, lisärasvaa ei tarvitse välttämättä lirutella ruokaan valtavia määriä, etenkin jos se aiheuttaa kuvaamasi kaltaisia oireita. Suosittelen lukemaan tuoreemman koosteeni mm. rasvansäätelyn merkityksestä omalla ketopolullani: https://hannamarirahkonen.fi/yellowmood/ketogeeninen-ruokavalio-kokemus/
Kaikkea hyvää!
Hei minuakin kiinnostaa tuo viinikiven lisääminen muuhun kuin veteen/sitruunaan, meneekö se jotenkin pilalle kahviin tai teehen tai muuhun lämpimään yhdistettynä?
En usko, että se mitenkään pilalle menee, mutta saattaa kyllä vaikuttaa kahvin makuun :)
Moikka, minäkin mietin tuota rasva-adaptoitumista. Usein pohdin, että voinko luottaa siihen että olen ollut riittävän pitkään ketolla ja kehoni on rasva-adaptoitunut eli että jos syön hieman enemmän kuin 20 g hh päivässä ei rasva-adaptoitumiseni ole pilalla :) harmi kun sitä ei voi millään mitata.
Moi,
Harmi kun rasva-adaptaatiota ei pysty mittaamaan mitenkään. Kun siitä ei ole täyttä varmuutta ajallisesti milloin se on tapahtunut, että voisi nostaa hh/päivä-annoksessa hieman enemmän kuin 20g eikä tarvitsisi miettiä sen olevan menetetty.
Vaikkei rasva-adaptoitumista voi mitata millään laboratoriokokeella, sen voi huomata oman kehon toiminnasta ja jaksamisesta. Kun keho on adaptoitunut käyttämään rasvaa, voit jättää aterioita vaivatta väliin, et koe erilaisia mielitekoja tiettyihin ruokiin, olotilasi on energinen, nukut hyvin ja liikunta onnistuu vaivatta paastotilassa.
Kauanko kestää, että rasva- adaptoituu? Voiko sitä nopeuttaa? Miten keto vaikuttaa kilppariin, auttaako se kaikeilla?