Jättimäinen luonnonkosmetiikan aurinkovoideopas

Kaupallinen yhteistyö House of Organic (sisältää alekoodin).

Tässä artikkelissa kerron miksi kannattaa valita luonnonkosmetiikan aurinkosuoja, kuinka aktivoida ihon oma suojamekanismi ennen helteitä, miten valita omalle ihotyypille sopiva suoja ja suojakerroin, mitkä tuotteet toimivat parhaiten kasvoilla, miten hoitaa auringossa palanut iho kuntoon ja kuinka postaa aurinkosuoja iholta.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 11

Saat 15 % alennuksen House of Organic -verkkokaupasta koodilla yellow2021.

Aurinko

Miksi valita luonnonkosmetiikan aurinkosuoja?

Kemialliset aurinkosuojat – eli 95 % marketeissa myytävistä aurinkosuojatuotteista – sisältävät keholle ja ympäristölle haitallisia UV-filttereitä, kemikaaleja ja nanoteknologiaa, joiden tiedetään vaikuttavan haitallisesti terveyteen ja ympäristöön. Kemialliset aurinkosuojafiltterit tunkeutuvat ihon läpi ja muodostavat suodattavan kerroksen, joka imee UV-säteilyä itseensä, kun taas luonnonkosmetiikan fysikaalisten aurinkosuojien sisältämät turvalliset ja luonnolliset mineraalifiltterit heijastavat säteilyn pois iholta eivätkä imeydy ihoon. 

Ympäristö on yksi relevantti syy valita luonnonkosmetiikan aurinkosuoja. Kemiallisten aurinkosuojatuotteiden sisältämät nanopartikkelit, rasvat ja kemikaalit estävät auringonvalon pääsyn vesistöjen pohjalle, jolloin vedenalainen ympäristö ei pääse uusiutumaan kuten pitäisi.

Luonnonkosmetiikan sertifioiduissa aurinkosuojissa ei koskaan käytetä nanoteknologiaa, ekosysteemiä tuhoavia synteettisiä filttereitä tai hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja kuten parabeeneja, EDTA:ta tai muovia sisältävää PEG:ia. Lisäksi mineraalifiltterit ovat tutkitusti turvallisia myös pienille lapsille.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 9

Aktivoi ihon oma suojamekanismi vähitellen

Auringosta heijastuu lyhytaaltoisia UVB-säteitä, jotka sekä polttavat että ruskettavat. Säteiden voimakkuus ja vaikutus riippuu monesta tekijästä: ihotyypistä ja pohjasävystä, maantieteellisestä sijainnista, auringon korkeudesta, leveysasteista, pilvisyydestä sekä vuoden ja vuorokauden ajasta.

Ihossa on olemassa auringonsäteiltä suojaava mekanismi, jonka voi aktivoida kolmen viikon päivittäisellä 5-15 minuutin auringonotolla. Talintuotannon antaman suojan lisäksi epidermis – eli sarveiskerros, eli ihon uloin pinta – muodostaa iholle luonnollisen suojan, joka antaa iholle noin SPF10 suojakertoimen. Auringolle altistettaessa sarveiskerros alkaa paksuuntua, jolloin melamiinin muodostuminen kiihtyy ja ihon oma entsymaattinen korjausmekanismi aktivoituu (= ruskettuminen). Alkukeväästä-, kesästä iho on erityisen herkkä palamaan puutteellisen suojamekanismin vuoksi – muista siis pitää altistusajat maltillisina ja suojata iho vaatteilla sekä aurinkosuojatuotteilla.

”Auringonsäteilyn heijastuminen on voimakkainta lumelta, merivedestä ja vedestä. Pilvisellä säällä auringon vaikutus on edelleen noin 40 %.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 6

Näin valitset juuri sinulle sopivan aurinkosuojakoostumuksen ja suojakertoimen

Sopivan aurinkosuojan valintaan vaikuttaa neljä asiaa: 1) ihotyyppi, 2) maantieteellinen sijainti ja olosuhteet, 3) sukupuoli ja 4) ikä. Sukupuoli vaikuttaa auringonsäteiden reaktioherkkyyteen rakenteellisesta erosta johtuen – miesten kehossa oleva testosteronimäärä tekee ihosta 25 % paksumman ja vahvemman kuin naisten ihosta. Vaikutusta on myös ihotyypillä ja ihon pohjasävyllä. Reaktioherkkyyteen vaikuttavat lisäksi sääolosuhteet ja sijainti kuten pilvisyys, auringon korkeus, vuorokauden ja vuodenaika.

Kokosin alle ohjeistuksen, jonka avulla löydät sinulle ja perheellesi sopivimmat aurinkosuojatuotteet niin vartalolle kuin kasvoille. Jaottelin kategoriat viiteen osaan: normaaliin ihoon, kuivaan ihoon, rasvaiseen ihoon, kasvotuotteisiin ja lapsille sopiviin tuotteisiin. Meriveden, lumen ja veden äärelle kannattaa lähtökohtaisesti valita aina SPF50.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 3

1) Normaalin ihon suojaaminen

Normaalille iholle sopivat sekä voidemaiset että koostumukseltaan kevyemmät aurinkosuojasuihkeet. Voidemaiset aurinkosuojat toimivat erityisen hyvin, jos et halua olla lisäämässä aurinkosuojaa iholle montaa kertaa päivän aikana. Ne ovat myös koostumukseltaan paksumpia, hoitavat ihoa tehokkaammin ja antavat etenkin uidessa tai veden äärellä pidempiaikaisen suojan kuin suihkeet. Toisaalta moni – itseni mukaanlukien – rakastaa juuri suihkeiden kevyttä koostumusta. Kuivaöljymäinen koostumus sopii vartalon lisäksi myös kasvoille.

Vedenkestävässä Alga Maris SPF30 -suihkeessa on loistava levittyvyys, se ei tahmaa tai tee ihosta valkoista ja antaa äärimmäisen luotettavan suojan jopa ulkomailla. Kesäiselle kookokselle tuoksuva suihke sisältää kahta mineraalifiltteriä: titaani- ja sinkkioksidia. Lisäksi suihkeessa on auringon aiheuttamilta ihovaurioilta suojaavaa Alga-gorria -antioksidanttia ja kosteuttavia kasviöljyjä. Erinomainen valinta niin keväisille hiihtoreissuille, vesistöjen äärelle kuin rantakävelyillekin! Suihkeesta löytyy myös SPF50-versio, jota suosittelen etenkin herkästi palavalle vaalealle iholle, ulkomaille matkustettaessa sekä lumen ja veden äärellä ollessa.

Acorelle SPF30 -suihke sopii sekä kasvoille että vartalolle ja siinä on Alga Mariksen lailla miellyttävän ohut ja vesimäinen koostumus, joka ei jätä ihoa valkoiseksi. Mineraalifiltterinä on käytetty titaanidioksidia, joka antaa suojaa sekä UVA- että UVB -säteitä vastaan. Suihkeessa on lempeän mieto ja makea tuoksu. Suihkeessa on lisäksi vastustuskykyä tukevaa propolista, tulehdusta ehkäisevää kurkumauutetta ja vadelmaöljyä. Acorellen suihkeesta löytyy myös lähes tuoksuton SPF50.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 7

2) Kuivan ihon suojaaminen

Aurinkosuojan koostumuksella ja voidepohjalla on suuri merkitys, jos iho on kuiva, atooppinen tai herkkä. Kuiva iho ei kykene välttämättä aktivoimaan omaa suojamekanismia, jolloin lisäsuojaukselle voi olla suurempi tarve. Kuiva iho kaipaa suojakertoimen lisäksi vesimäistä kosteutta, rasvoja ja antioksidantteja tukemaan puutteellista vastustuskykyä.

Kuivaihoisen kannattaa kosteuttaa iho ennen aurinkosuojan käyttöä kosteusvoiteella ja valita käyttöön aina täyteläinen aurinkosuojavoide. Voide suoja antaa iholle tehokkaammin sen kaipaamaa kosteutusta ja suojaa kuin suihkeet. Alga Maris SPF30 -voide (voiteesta löytyy myös SPF50) antaa erinomaisen suojan ja sisältää mm. kamomillavettä, kosteuttavaa glyseriiniä, Alga Gorria -antioksidanttia, ihoa kosteuttavia humektantteja ja magnesiumsulfaattia. Tuntuma on miellyttävä, levittyvyys erinomainen ja voide muodostaa iholle puolimattaisen pinnan.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 4

3) Rasvaisen ihon suojaaminen

Rasvaiselle iholle kannattaa valita aurinkosuojatuote, jossa on mahdollisimman kevyt koostumus ja maltillisesti rasvakosteuttavia raaka-aineita. Sopivimpia ovat vesimäisen koostumuksen omaavat emulsiot, fluidit tai suihkeet, jotka muodostavat iholle kevyeltä tuntuvan, mutta silti tehokkaan suojakalvon.

Alga Mariksen ja Acorellen aurinkosuojasuihkeet ovat hyvä vaihtoehto, koska niitä voi levittää ohuen kerroksen eikä kevyt koostumus tuki jo valmiiksi rasvaista tai epäpuhdasta ihoa niin herkästi kuin voidemaiset suojat. Koska ihon lisäsuojana ei ole aurinkosuojavoiteen tuomia rasvaisia komponentteja, etenkin trooppisessa ilmastossa on tärkeää muistaa lisätä aurinkosuojasuihketta iholle minimissään kahden, mieluiten tunnin välein.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 5

4) Kasvojen ihon suojaaminen

Toisin kuin vielä viisi vuotta sitten, nykyään luonnonkosmetiikasta löytyy huippusuojat myös kasvoille. Valinnanvaraa riittää sen suhteen haluaako voiteen, suihkeen vai peräti sävytetyn suojan, joka toimii samalla meikkivoiteena.

Alga Maris SPF30 -kasvovoide sopii useimmille ihotyypeille, levittyy kauniisti eikä jätä kasvoja valkoisiksi (löytyy myös SPF50). Lisäksi sarjassa on SPF30-meikkivoide, josta löytyy kolme sävyä. Monen luottotuotteeksi kiilannut 2 in 1 -voide antaa luotettavan suojan, levittyy täydellisesti, ei rullaa, peittää kevyesti ihon epätasaisuudet, on kerrostettavissa, ei tahmaa ja jättää kauniin hehkun. Voide sisältää mm. ihoa vahvistavaa piitä, Alga-gorria -antioksidanttia, kosteustasapainoa tukevia humektantteja.

Acorellelta löytyy kasvoille puolestaan SPF50-aurinkovoide, josta löytyy myös fantastisen ihana sävytetty versio. Voiteiden koostumus on paksumpi kuin Alga Mariksissa, eli mikäli kaipaat todella kestävää, korkean suojakertoimen tuotetta, nämä ovat oikea valinta. Sekä perussuoja, että sävytetty versio blendautuvat iholle täydellisesti. Sävytetty voide muistuttaa meikkivoidetta ja sopii etenkin meille, joiden iho kaipaa kunnollista peittävyyttä (pigmentti on huikean hyvä!), erinomaista levittyvyyttä ja tuhtia suojaa ilman raskasta tunnetta.

Alga Maris -huulivoiteessa on todella täyteläinen koostumus. Voide on todella valkoista, mutta väri häviää levitettäessä. Huulirasvan voidepohja sisältää humektantteja, pitkäkestoisesti kosteuttavia kasvivahoja kuten jojobaa, mimosaa ja auringonkukkaa sekä kookosöljyä. Levitä huulille nuppineulanpään kokoinen määrä ja hiero hyvin, jotta voiteen valkoisuus häviää. Tämä huulivoide on must have etenkin veden ääressä viihtyville!

Alga Maris SPF50 -aurinkopuikko on suunniteltu äärimmäisiin sääolosuhteisiin ja paikallisesti käytettäväksi ohuille ihoalueille. Tällaisia kohtia ovat mm. silmäluomet, huulet, nenä, kaula, kämmenet, leuka ja korvalehdet. Puikossa on aurinkosuojan lisäksi suojaavaa mehiläisvahaa ja hoitavaa sheavoita, jotka tekevät siitä erittäin kestävän veden äärellä käytettynä. Puikko pitää lämmittää ennen levitystä esimerkiksi sormilla, jotta sen saa levitettyä iholle.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 8

5) Lasten ihon suojaaminen

Lasten ihon rakenne on aikuisen ihoon verrattuna ohut eikä sarveiskerroksen soluväleissä olevia lipidejä ole vielä riittävästi suojaamaan UV-säteilyltä. Ensisijainen suoja on aina vaatetus, aurinkolasit ja hattu, joiden tukena suosittelen käyttämään vain tutkitusti turvallisia luonnonkosmetiikan aurinkosuojia. Syy tähän on se, että lasten ihon pinta-ala suhteessa painoon ja läpäisevyys ovat lähes kolme kertaa suurempia kuin aikuisella – siksi myös myrkytysriski on suurempi.

Lasten herkälle iholle suunniteltu, hajusteeton ja hypoallergeeninen Alga Maris SPF50 -voide sisältää kahta mineraalifiltteriä, jotka muodostavat iholle UV-säteilyn poisheijastavan ja suojaavan kalvon. Voide levittyy erinomaisesti, antaa tehokkaan suojan ja sisältää runsaasti ihoa hoitavia rasvahappoja sekä antioksidantteja. Monet atoopikkojen vanhemmat ovat antaneet tästä voiteesta erinomaista palautetta. Acorellen SPF50 -voide on hypoallergeeninen ja vedenkestävä. Hoitavat kasviöljyt kuten seesam ja vadelma pitävät ihon pehmeänä eivätkä ärsytä. Jos ei halua käyttää voidetta tai sen levittäminen on hankalaa, vettä hylkivä Acorelle SPF50-suihke on kätevä ja nopea tapa saada aurinkosuoja lapsen iholle.

Jos lapsen iho on kuiva, atooppinen tai muuten herkkä, levitä iholle kosteusvoidetta ennen aurinkosuojan levittämistä. Alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille ei saa käyttää aurinkosuojia, sillä vauva ei osaa vielä tuossa iässä hikoilla ja aurinkosuoja voi estää ihoa hengittämästä normaalisti. Pieni vauva saa parhaan suojan vaaleilla vaatteilla, lierihatulla ja varjon suosimisella.

Näin poistat aurinkosuojan iholta

On tärkeää pestä aurinkosuoja iholta jokaisen käyttökerran jälkeen, koska mineraalifiltterit muodostavat ihon pinnalle suojaavan kalvon. Rasvaliukoiset aurinkosuojatuotteet on helpoin poistaa kasvoilta öljypohjaisella puhdistusaineella ja pehmeällä musliiniliinalla tai Konjac-sienellä. Vartalolta aurinkosuojatuotteet saa poistettua hellävaraisimmin luonnonkosmetiikan suihkugeelillä ja pehmeällä pesusienellä.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 2

Miten hoitaa auringossa palanutta ihoa?

Palamisessa on eri asteita: osaan riittää kotihoito ja vakavempien asteiden kohdalla on syytä mennä lääkäriin. Ensimmäisen asteen polttama aiheuttaa punoitusta muutamaksi päiväksi ja hilseilee lievästi parin viikon kuluessa palamisesta. Toisen ja kolmannen asteen polttamat nostavat punoituksen ja hilseilyn lisäksi pinnallisia rakkuloita sekä turvotusta. Kolmannessa asteessa syvät rakkulat voivat ulottua jopa verinahkaan saakka ja iho voi tulehtua. Käänny jälkimmäisessä tilanteessa aina lääkärin puoleen. Jos iho paloi auringossa, näillä ensiapuvinkeillä saat tilanteen haltuun:

1) Pysäytä palamisreaktio välittömällä viilennyksellä 

Palanut iho kaipaa ensimmäiseksi palamisreaktion pysäytyksen. Mene viileään (hieman kehonlämpöä viileämpään, ei kylmään) suihkuun tai levitä iholle viileällä vedellä kostutettuja pyyhkeitä. Voit toistaa viileän suihkun useasti saman päivän aikana, kunnes polte rauhoittuu. Viileä vesi lievittää myös kipua. Pukeudu suihkun jälkeen hengittäviin ja löysiin materiaaleihin. Mitä nopeammin ihon saa viilennettyä, sitä nopeammin toipumisreaktio käynnistyy. Muista ottaa kipulääkettä, mikäli iho on kipeä ja hakeudu lääkäriin, jos epäilet polttamien täyttävät toisen tai kolmannen asteen kriteerit.

2) Kosteuta kiristävä iho

Palanut iho on menettänyt kosteutensa ja on siksi kuiva sekä kiristävä. Kun pysäyttänyt palamisreaktion suihkussa, on aika syväkosteuttaa ihoa. Tähän toimivat parhaiten ohuen koostumuksen omaavat After Sun -voiteet, joissa on käytetty viilentäviä, sekä vesi-, että rasvakosteuttavia ja solukorjausta aktivoivia raaka-aineita. Ihon toipumista voi nopeuttaa palamisen alkupäivinä lisäämällä uuden voidekerroksen aina edellisen kuivuttua. Mitä kosteutetumpi iho on, sitä vähemmän sitä kiristää ja särkee.

Alga Maris After Sun sisältää runsaasti kosteustasapainoa tukevia raaka-aineita kuten sheavoita, kasviöljyjä, ihoa suojaavia flavonoideja, aminohappoja, karotenoideja ja UV-säteilyn aiheuttamaa punoitusta hillitsevää bisabololia. Aloe vera rauhoittaa kutinaa ja viilentää. Makean kookoskarkin tuoksuisessa voiteessa on paksun maitogeelin tuntuinen koostumus. Pieni määrä levittyy laajalle ihoalueelle, imeytyy sekunneissa ja viilentää välittömästi.

Acorellen After Sunissa on niinikään kevyt koostumus, mutta se muistuttaa enemmän geelin ja kevyen emulsion sekoitusta. Piparminttuvesi viilentää kipeää ihoa, propolis lievittää tulehdusoireita, kookosöljy lisää kimmoisuutta vähentäen kiristävää tunnetta ja siitepöly tukee ihon vastustuskykyä. Voide tuoksuu kevyesti Monoi-kukkaöljylle – tuoksu on Alga Marikseen verrattuna miedompi. Sarjalta löytyy myös superohut After Sun -geeli, jota voi käyttää lievän palamisen jälkihoitoon.

3) Jatkohoito, eli suojaus

Kerran palanut iho palaa helposti uudestaan, koska ihon suojamekanismi on jo kertaalleen vaurioitunut. Suojaa iho mahdollisimman tarkasti vaatetuksella, joka peittää palaneen alueen. Käytät palaneelle iholle aina mahdollisimman rasvaista ja korkean suojakertoimen aurinkosuojaa, sillä rasvaiset raaka-aineet tukevat mineraalifilttereiden tehoa ja tekevät koostumuksesta kestävämmän.

Algamaris Acorelle Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka 10

Lyhyt muistilista auringosta nauttimiseen:

• Totuta ihoa aurinkoon vähitellen. Hyvä nyrkkisääntö on antaa ihon nauttia kevään ensimmäiset kolme viikkoa aurinkoaltistuksesta 5-15 minuutin verran per päivä.

• Suojaa iho pääsääntöisesti vaatteilla ja hatuilla. Suosi varjoa etenkin klo 10-14 välillä.

• Valitse aina ihotyypille, sääolosuhteisiin ja maantieteelliseen sijaintiin sopiva luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuote. Ulkomaan matkoille sekä veden ja lumen äärelle kannattaa valita lähtökohtaisesti aina korkea suojakerroin.

• Käytä korkeita suojakertoimia vartalon ohuimmille ja siten herkästi palaville kohdille kuten nenälle, silmäluomille, huulille, kaulalle ja kämmenille.

• Jos haluat maksimoida turvallisen ja tasaisen rusketuksen, aloita laadukkaiden aurinkokapseleiden sisäinen käyttö 2-3 kuukautta ennen kesää.

• Muista lisätä aurinkosuojavoidetta vähintään kahden tunnin välein. Jos uit, lisää uusi aurinkovoidekerros pulahtamisen jälkeen.

• Puhdista iho auringonoton jälkeen aurinkosuojavoiteesta.

• Levitä suihkunkostealle iholle After Sun -voide. Hoitava koostumus sisältää viilentäviä ja solukorjausta aktivoivia raaka-aineita.

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Ennakkotilaa Hyvän ruoan kirja tästä

Kuvat Hannamari Rahkonen

piu

Olen käyttänyt "aina" P24 suojakertoimella 30 tai 50, en ole koskaan palanut sillä aurinkoöljyllä. Esimerkiksi kun olimme etelässä lomalla ja meren rannalla koko päivä, en palannut. En lisännyt tuotetta, vain yksi tuhti kerros aamulla. Viime kesänä päätin vihdoinkin uskaltaa antaa mahdollisuuden luonnonkosmetiikan aurinkosuojalle. Ostin Alga Maris suojakertoimella 50 ...... ihoni kärähti Suomen kesässä oltuani laiturilla noin 2-3 tuntia.
En kyllä tulevana kesänä uskalla kokeilla enää, vaan pitäydyn vanhassa. Tiedä sitten kumpi on vaarallisempaa palaminen vai kemialliset myrkyt. Päätin että palaminen ja on se huisin verran myös tuskallisempaa.

Vastaa
Mia

Hei,
Mitä suojaa suosittelisit herkän sekaihon/akneihon kasvoille? Ongelmaksi on muodostunut itselläni liikunta. Juostessa tarvitsee aurinkosuojaa ja se pitäisi pestä pois lenkin jälkeen ennen meikkiä loppupäivää ajatellen.. tuntuu, että tulee liian monta ja raskasta pesukertaa juoksupäiviin herkkään kasvojen ihoon ja jos aurinkosuojaa ei pesisi kunnolla pois pelkään ihon tukkeutumista.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Suosittelen Alga Mariksen tai Acorellen aurinkosuojasuihkeita, koska niiden ohut ja vesimäinen koostumus sopii hyvin myös kasvoille. Oma kokemukseni on, että ne eivät valu hikoillessa, mutta tämä on toki yksilöllistä. Ne on myös helppo pestä pois hikilenkin jälkeen.

Vastaa
Tiia

Kiitos tästä kattavasta oppaasta! Rakastan Alga Marisin aurinkovoiteita ja olen käyttänyt niitä jo useamman vuoden. Välillä on tullut testattua jotain muuta merkkiä, mutta aina vain palaan Alga Marisin pariin - pelkästään sen tuoksu siivittää mielen heti kuumiin keskikesän päiviin.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Menkkatarinani ja kuinka pääsin kuukautiskivuista eroon (melkein)
Kesäviidakko parvekkeen toisella puolella
Kirsikkahulluus
Seikkailevat lehdet, vielä minä teidät taltutan.