Kesäviidakko parvekkeen toisella puolella

Parveke-balcony-sisustus-summer 2 (1)Parveke-balcony-sisustus-summer 6 (1)Parveke-balcony-sisustus-summer 4 (1)

Saimme toukokuussa pestyä koko parvekkeen ja maalattua seinät sekä katon. Öljysimme samalla myös kulahtaneen lautalattian ja teimme DIY-sohvan, joka on ollut kesän mieluisin tukikohta. Samalla toinen puoli parvekkeesta jäi kuitenkin aika tyhjäksi ja jopa ontoksi. No, nyt tämäkin nurkkaus näyttää kodikkaammalta!

Parveke-balcony-sisustus-summer 3 (1)

Yrttipöytä oli paikoillaan, mutta mieheni ehdotti tuohon tyhjään tilaan pientä viidakkonurkkausta. Kannoimme sisältä kirpparilta löytämäni puupöydän tuohon parvekkeen kaiteen luo ja toimme siihen joitakin viherkasvejamme sisältä. Nuo bambut ovat muuten lähes yhdeksän vuotta vanhoja, saimme ne silloin nuorena parina lahjaksi. Hyvin ovat kestäneet!

Parveke-balcony-sisustus-summer 8 (1)Parveke-balcony-sisustus-summer 5 (1)

Viime kesänä roskalavalta saamamme valkoiset vintagetuolit ovat odottaneet hiomakonetta ja uutta maalia, mutta mieheni laittoi ne kokeilumielessä tuohon nurkkaan. Ne sopivat tilaan mielestäni täydellisesti. Tuoleissa on todella mukava istua ja kyllä ne ovat muutenkin mielestäni varsinaiset aarteet! Katsotaan josko ehtisimme vielä tänä kesänä tehdä tuon suunnittelemamme kasvojenkohotuksen, maalipinta kun on hieman halkeillut. Parvekkeella se ei tosin ole haitannut, koska tuolit eivät kastu.

Parveke-balcony-sisustus-summer 1 (1)Parveke-balcony-sisustus-summer 10 (1)

Aiempina vuosina olen aina kevään tullen tuulettanut ja pakannut lampaantaljat piiloon, mutta kesäiltoina on ollut tarvetta lämmölle. Taljat sopivat tosi hyvin tuoleihin eivätkä ne ole liian kuumat, luonnonmateriaalia kun ovat. Parvekkeen sisustus alkaa olla vihdoin kohdillaan eikä sinne tarvitse mitään erityistä.

Parveke-balcony-sisustus-summer 7 (1)Parveke-balcony-sisustus-summer 9 (1)

Hortensiani oli ottanut reissustamme nokkiinsa ja päätti alkaa elämään villiä kameleonttielämää. Kirkkaan vaaleanpunaisesta sammalenvihreäksi, auts! Veden laatuhan tuon muutoksen ilmeisesti tekee, mutta ihmettelen silti tällaista värinkääntötemppua, varsinkin kun kukkaa on kasteltu läpi kesän vesijohtovedellä. No, ehkä hän toipuu vielä tästä asiasta. Kertokaahan viisaammat, onko tuo värin muutos mitenkään estettävissä?

Haiha

Kuulin vastikään, että vihreäksi muuttuminen johtuu joko liiasta kastelusta tai kuivumisesta (en muista, kummin oli). Ehkä siis tämän tapauksen perusteella kuivumisesta, ellette sitten kastelleet sitä liikaa ennen lähtöänne. Alkuperäinen väri ei enää tule takaisin. Yleensähän tähän vihertymiseen kai veikataan syyksi niitä kasvin värin (sininen tai punainen) määrittäviä seikkoja, mutta puutarha-alan ihmiseltä kuullun syyn mukaan se on väärin päätelty.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Haa! Tämän täytyy johtua ennemmin liiasta kastelusta, koska ennen lähtöämme kaadoin kukkaparalle runsaasti vettä ja se oli kostea vielä silloinkin, kun palasimme viiden päivän reissustamme.. Kiitos tosi paljon tästä hyödyllisestä tiedosta, pitää jatkossa siis välttää ylikastelua, jotta saisin säilytettyä hortensian oman sävyn :)

Vastaa
Tuija Rajala

On tosi nätti parveke. Ihanasti oot sisustanut sen.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos Tuija :)

Vastaa
Mika

Heippa!

Hortensiat ovat jänniä kasveja, niillä kukintojen värin muuttuminen on kuin taikaa! Vihreä väri ei hämmästytä lainkaan niin paljon, kun ymmärtää, että nämä kukat ovat oikeammin kukkien verholehtiä, eivät terälehtiä. Ja useimmilla kukkivilla kasveilla verholehdet ovat juurikin vihreät. On hortensioita, jotka aloittavat valkoisena muttuen muutaman viikon jälkeen kirkkaan limenvihreiksi, sellaisia, jotka aloittavat vihertävinä ja muuttuvat ensin sinisiksi ja lopulta ruskeanpunaisiksi, sekä niitä, jotka aloittavat sinisinä tai punaisina, mutta usein vanhetessaan muuttuvat vihreiksi. Vanhentumisesta johtuvalle vihertymiselle harvoin voi mitään, mutta kyseiset lajikkeet ovat siitä hauskoja, että niiden väriä pystyy muuntelemaan sinisestä pinkiksi ja toisin päin muuttamalla kasvualustan happamuutta. Kun uusi kukintakierros taas alkaa, kukkien pitäisi taas ilostuttaa pinkkeinä (ellet sitten halua muuttaa niitä sinisiksi)!

Terv. kasvibiologi

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Mika ja suurkiitos kattavasta tietopaketista, se oli todella mielenkiintoinen!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Luminen seikkailu Korouoman kanjonissa
Inspiroivat naiset – Virpi Mikkonen, nainen hattaraisten raakaherkkujen takana
Aktiivihiili on ihonhoidon uusi musta
Kettu paraatipaikalla