Holistisen vartalonhoidon opas + rentouttava rutiini

Kaupallinen yhteistyö Skincity.fi.

Tiesitkö, että vartalonhoito ja kosketus– olipa se sitten oman ihon hieromista, kuorimista, silittämistä tai harjaamista – ovat yksi keino rauhoittaa ylivirittynyttä hermostoa, tukea koko kehon detoksifikaatiota ja tasapainottaa stressihormonien tuotantoa? Lue alta miksi näin on ja nappaa talteen rentouttavasta sekä aromaterapeuttisesta Maria Åkerberg -vartalonhoitorutiinista sinua kiinnostavimmat palat. Kaikki tuotteet ovat saatavilla 20 % alennuksella 22.3.-4.4. välisen ajan Skincityn verkkokaupassa.

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit

Minulle itsehoidon eri muodot ovat nykyään todella tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia – ne lisäävät läsnäoloa ja viestivät kehon tarpeista. Tässä asiassa ei kuitenkaan riitä, että tietää, sillä vaikutuksista pääsee nauttimaan vain jos tekee mitä tietää. Olen elänyt kehityksellisen trauman ylivirittämän hermoston kanssa lapsesta saakka ja nykyään, 32-vuotiaana sekä moneen kertaan hermostoni kanssa kompuroineena olen löytänyt keinoja, joiden avulla kehoni on oppinut olemaan myös rauhassa. Ei aina, mutta suurimman osan ajasta.

Juuri niistä pieneltä tuntuvista teoista kasvaa ajan kanssa hyvän mielen dominoefekti, jonka seurauksena myös hermosto uskaltaa laskea kierroksia normaalimmalle tasolle. Oma kokemukseni on opettanut, että pysyäkseni toimintakykyisenä, jokaisen päivän on tärkeää sisältää jotain maadoittavia elementtejä. (Sivuhuomiona haluan mainita, että ymmärrän paremmin kuin hyvin, että tilanteessa jossa mielen ja kehon on vain selvittävä, tällaisten keinojen – niin yksinkertaisilta kuin ne tuntuvatkin – käytäntöön viemiselle ei ole välttämättä voimia tai tilaa – ja se on enemmän kuin ok).

Useimmat keinoistani ovat arkipäiväisiä ja yksinkertaisia. Väitän, että juuri siksi ne toimivat. Kuuma iltasuihku löysää lihasjumeja ja rentouttaa. Ihon kuivaharjaaminen tukee koko kehon detoksifikaatiota ja virkistää oloa. Kosketus – olipa kyseessä halaus, hieronta tai vaikkapa suudelma – nostaa oksitosiinin määrää. Hengitysharjoitukset, TRE-tärinämetodi ja luonnossa liikkuminen laskevat sykettä ja viestivät keholle, että kaikki on hyvin, stressihormoniryöppyjä ei nyt tarvita.

Tässä postauksessa:

• Kerron millainen vaikutus kosketuksella on hermostoon ja hormonitoimintaan

• Avaan mikä merkitys iholla on detoksifikaatiossa

• Jaan konkreettisia keinoja, jotka toimivat sekä läsnäoloharjoituksena, kehotietoisuuden lisääjänä että kauneudenhoitona

• Jaan rentouttavan, aromaterapeuttisen ihonhoitorutiinin, josta voit noukkia käyttöösi juuri sinua houkuttelevimmat osaset ja hemmotella itseäsi kirjaimellisesti päästä varpaisiin

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 11

Positiivinen kosketus alentaa stressihormoneja & rauhoittaa hermostoa

Iho, hermosto ja hormonitoiminta kulkevat käsi kädessä. Ihossa on vapaita hermopäitä ja reseptoreja, jotka vastaanottavat ympäristöstä tulevia, erilaisia ärsykkeitä ja kuljettavat ne hermoratoja pitkin aivoihin antaen toimintakäskyjä. Tämän yhteyden vuoksi esimerkiksi hieronnalla on usein hermostoa rauhoittava ja rentouttava vaikutus, kun taas keholliseksi äityvä työstressi voi ilmetä erilaisina ihohaasteina. Stressi vähentää ihon lipidien ja keramidien määrää, jolloin iho on tavallista alttiimpi erilaisille tulehduksille ja ärsytyksille.

Kosketus on yksi voimakas hermostoon ja hormoneihin vaikuttava aspekti. Se, ovat hormonitasolla tapahtuvat reaktiot positiivisia vai negatiivisia, riippuvat puolestaan kosketuksen laadusta. Lempeä halaus, hieronta, tärkeän ihmisen kädestä pitäminen tai suuteleminen ovat yleisesti ottaen positiivisen kosketuksen muotoja, joiden tiedetään laskevan stressihormoni kortisolin tuotantoa, stimuloivan rakkaushormoni oksitosiinin erittymistä ja nostavan kiputuntemuksia vähentävän serotoniinin määrää.

Jos puolestaan koemme ihon kautta mitä tahansa negatiivista – aggressiivista, pelottavaa tai muutoin epämiellyttävää – kosketusta, lisämunuaiset ryöpsäyttävät kehoon stressihormoni kortisolia ja adrenaliinia sisäänrakennetun taistele tai pakene -selviytymismekanismin vuoksi. Kertaluonteisessa ikävässä tilanteessa keho pitää huolen siitä, että kortisolin määrä laskee jonkin ajan kuluttua normaalille tasolle, mutta mikäli tilanteet ovat toistuvia, kortisoli voi jäädä myös kroonisesti koholle.

Olipa tilanne kumpi tahansa, hermoston ylikierroksia voi tasata positiivisella kosketuksella – pitkittyneessä stressitilanteessa vaikutukset vain ovat hieman hitaammin nähtävissä. Yksi lempitavoistani laskea kehon kierroksia on halata itseä: ota oikealla kämmenellä kiinni vasemmasta olkapäästä ja vasemmalla kämmenellä oikeasta olkapäästä. Sulje silmät ja hengittele hetki, tämä keino on omiaan maadoittamaan sykkyräiseksi käynyttä kehoa (vaikka se saattaakin tuntua aluksi hassulta). Voit myös lisätä kosketuksen määrää hieromalla kasvoja iltaisin parin minuutin ajan pesun yhteydessä, kuivaharjaamalla vartalon aamuisin (vaikka vain minuutin ajan), käymällä kasvohoidossa tai pyytämällä puolisolta vaikkapa jalkahieronnan.

Lue myös: Kosmetologin räätälöimä ihonhoitorutiini + ilmainen ihotesti

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 9

Iho detox-elimenä

Detoksifikaatiosta puhuttaessa monelle tulee mieleen ensimmäisenä maksa, ja vaikka maksalla onkin kehon jatkuvassa puhtaana pidosta iso rooli, se ei ole ainoa tästä prosessista vastuuta kantava elin. Iho osallistuu kaikkiin kehon aineenvaihdunnan tapahtumiin ja on suurin puhdistuselin.

Sen lisäksi, että iho antaa suojan ulkoisia haittatekijöitä vastaan, se vastaa solujen ravinteiden vastaanottamisesta ja kuona-aineiden poistamisesta hiussuonien kautta. Lymfajärjestelmä puolestaan poistaa ylimääräiset kuonat ja nesteet. Ihon luontaista detoksifikaatiota voi aktivoida esimerkiksi hieronnalla tai kuivaharjaamisella (ohjeet alempana), jotka lisäävät nesteiden liikkumista ja kiihdyttävät verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa. Solujen hapensaanti paranee, ihon ikääntyminen hidastuu, keho lämpenee.

Lue myös: Maksan luonnollinen hoito

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 10

Rentouttava & aromaterapeuttinen vartalonhoitorutiini päästä varpaisiin

Voit valita alla olevasta Maria Åkerberg -vartalonhoitorutiinista sinulle mieleisimmät vaiheet tai toteuttaa koko rutiinin vaikkapa kerran viikossa. Kuivaharjausta voi halutessaan tehdä päivittäin ja vartalon ihon sekä päänahan voi kuoria kerran viikossa.

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 3

1) Kuivaharjaa

Kuivaharjaus pehmentää ihoa, poistaa kuollutta ihosolukkoa, tasoittaa sävyä, tukee aineenvaihduntaa kiihdyttämällä verenkiertoa, laskee stressiä ja lisää läsnäoloa. Valitse mielellään luonnonharjaksista valmistettu, pehmeä harja.

Näin kuivaharjaat oikein: Kuljeta harjaa vartalolla pyörivin, aina sydämeen päin kohdistuvin liikkein (alhaalta ylös, ulkoreunoilta keskelle). Aloita harjaus jalkapohjista ja etene pienin pyörivin liikkein kohti pohkeita, polvia, reisiä, lantiota, vatsaa ja lopulta rintakehää. Käy läpi myös kädet kämmenselästä olkapäihin saakka. Muista, että kevyt painallus riittää – harjaamisen tulee tuntua koko ajan miellyttävältä. Aloita parin minuutin harjauksella ja pidennä aikaa halutessasi noin 10 minuuttiin. Aamuisin kevyt ja nopea kuivaharjaus herättää kehon mukavasti ja illalla perusteellisempi harjaustuokio rentouttaa.

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 7 Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 13

2) Kuori & kylvetä

Kuivaharjauksen jälkeen on aika sujahtaa lämpimään suihkuun huuhtelemaan kuollut ihosolukko pois. Vartalon säännöllinen kuoriminen on hyvä tuki tai lisä kuivaharjauksen rinnalle. Itse suosin vartalon iholle runsaasti kuorivia kiteitä sisältäviä kuorintasekoituksia, koska pidän rouheasta tunteesta ja sen aikaansaamasta ihon aktivoitumisesta. White Chocolate -vartalokuorinta tuoksuu juuri niin hyvälle kuin nimestä voi otaksua – kuuman suihkun lämmössä kylpyhuone täyttyy muhevan vaniljan ja valkoisen suklaan pehmeästä tuoksupilvestä! Hienot merisuolahippuset hierovat tuntuvasti vanhat kuonat mennessään ja kaakaovoin tekee ihosta vastustamattoman kimmoisan. Tämä sujahti välittömästi yhdeksi arjen luksustuotteeksi, jo pelkkä tuoksu nostattaa mielialaa eikä kuorinnan jälkeen ole pakko käyttää muita vartalotuotteita ainakaan kosteutuksen vuoksi.

Jos ihosi on herkkä, levitä kuorinta kostealle iholle. Mikäli kaipaat terapeuttisempaa ja tehokkaampaa vaikutusta, levitä kuorinta kuivalle iholle, jolloin saat iholle hurjan paljon enemmän tuntumaa. Appelsiinia, rosmariinia, laventelia ja pomeranssia sisältävä Aroma Bath -kylpymaito on omiaan kylpyammeen omaaville, tämä huumaavan tuoksuinen maito jättää ihon silkkisen pehmeäksi ja virkistää mieltä.

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 5 Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 6

3) Kuori ja naamioi päänahka

Usein ensimmäinen stressin merkki on kireä päänahka. Päänahan hieronta onkin yksi tehokkaimpia tapoja lievittää jännityspäänsärkyjä ja leukojen kiristyksiä. Kun hierontaan yhdistää romaterapeuttisen kuorintatuotteen, kiristyksille saa sanoa kerralla heipat. Piparminttua sisältävä (aivan Marianne-karkin tuoksuinen) Scalp Scrub Intensive on hiuspohjalle tarkoitettu kuorinta-aine, jonka pehmeät jojobarakeet kuorivat päänahkaa lempeästi. Hiero kuorinta kosteaan päänahkaan ja käy koko alue läpi sormenpäillä laajoin, pyörivin liikkein. Jos päänahka on kovin arka ja kireä, muista olla otteissasi hellävarainen! Anna kuorinnan vaikuttaa hiuspohjassa noin 20 minuutin ajan ennen huuhtelua.

Sähköiset ja kuivat hiukset taltuttava Hair Therapy -hiusnaamio omaa sekin huumaavan tuoksun: pehmoisessa seoksessa on sitruunaruohoa, laventelia ja ripaus teepuuta. Naamio on räätälöity oikukkaille hiuksille, jotka kaipaavat näkyvää silotusta, mutta myös kosteutusta janoava päänahka hyötyy tästä hoitococktailista. Naamion annetaan vaikuttaa 20 minuuttia (suosittelen saunan lämpöä, se tehostaa vaikutusta). Käsittelyn jälkeen hiukset ovat silkkisesti laskeutuvat, helposti kammattavat ja todella kiiltävät!

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 8

4) Pese & puunaa

Kuorinnan ja naamion jälkeen hiukset kannattaa pestä kevyesti mietotensidisellä shampoolla. Ranskalaisen rosmariinitarhan tuoksuinen rosmariini-shampoo sopii sekä vartalolle että kaikenlaisille hiuksille. Shampoo vaahtoaa todella runsaasti, jonka ansiosta pieni määrä riittää pesemään pitkätkin hiukset. Voisinpa purkittaa tätä uskomatonta tuoksua kaikille sinne ruutujen taakse! Rosmariinin lisäksi shampoossa on  sitruunaruohoa ja katajanmarjaa.

Nokkosshampoo sopii puolestaan hiustenkasvua havittelevien käyttöön. Kiiltoa lisäävän nokkosen lisäksi shampoo sisältää hiustenkasvua stimuloivaa leskenlehteä, inkivääriöljyä ja pensaspaprikaa, jonka sisältämä kapsaisiini kiihdyttää hiuspohjan verenkiertoa. Voit yhdistää päänahan hieronnan myös shampoon vaahdotukseen – mitä kimmoisampi ja rennompi päänahka on, sitä paremmin hiustuppien juuret saavat ravinteita kasvattaakseen vahvoja hiuksia.

Maria åkerberg Vartalonhoito Hermosto Stressi Iho Hormonit 12

5) Kosteuta & ravitse

Vartalonkuorinnan ja puhdistuksen jälkeen on aika levittää  iholle joko vartalovoide-, öljy tai balmi. Mikäli iho on kuivuuteen taipuvainen, kannattaa levittää hoitotuote vielä suihkunlämpimälle, kostealle iholle. Nopeasti imeytyvien vartalotuotteiden ystävät ihastuvat laillani ohkaiseen, mutta sitäkin hoitavampaan Beautiful -vartalovoiteeseen, joka tuoksuu appelsiinille ja kardemummalle. Tällaiset ohuemmat voiteet sopivat hyvin aamuisin käytettäväksi. Voiteessa on hoitava koostumus, josta vastaa sheavoi ja jojoba.

Iltaisin vartalolle kannattaa valita hoitavampi versio. White Chocolate -balmi on kuin syötävän herkullista ihokarkkia! Balmi sulaa nopeasti kämmenten välissä ja saa ihon tuoksumaan taivaallisen vaniljaiselta. Vaikka balmi on koostumukseltaan erittäin täyteläinen, se ei jätä ihoa rasvaiseksi, vaan imeytyy kuin unelma. Kaakaovoin lisäksi balmi sisältää ihoidenttistä jojobaöljyä ja vaniljauutetta – toimii muuten vartalon lisäksi myös kuivien huulten tehokosteuttajana ja korostustuotteena poskipäillä. Shea-balmi sopii puolestaan erityisen hyvin herkälle iholle. Tuoksu on hyvin mieto ja raaka-ainelistasta löytyy vain sheavoita, jojobaa sekä ihoärsytyksiä rauhoittavaa kehäkukkaa, joka toimii tehokkaana emollienttina kuivalla iholla.

Näyttökuva 2021 3 20 Kello 15.22.03

6) Hiero

Jos vartalon ihoa haluaa aktivoida kosketuksella hieman enemmän, hartioille, vatsalle ja jaloille voi hieroa itse tai pyytää puolisoa hieromaan Anticellulite -öljyä. Älä anna nimen hämätä, kyseessä on nimittäinsekä ihanasti stimuloivia että rentouttavia eteerisiä öljyjä sisältävä silkki, joka löysää lihasjännityksiä ja edistää detoksifikaatiota. Tuoksusta löytyy lempeä kattaus greippiä ja sitruunaa, mutta päällimmäisenä on kuitenkin katajanmarja. Siitä tulee ainakin itselleni metsäisen kotoisa olo, pohjoisesta kun olen. Katajanmarja kiihdyttää verenkiertoa, puhdistaa ja pehmentää kolottavia lihaksia.

Vielä viimeiseksi viilentävä vinkki kaikille, joiden jalkoja kuumottaa, tykyttää tai turvottaa iltaisin. Piparminttua ja mentolia runsaasti sisältävä Calming -jalkageeli tuo kuumottavalle iholle hetkessä viilentävän vaipan, joka virkistää myös mieltä. Glyseriinipohjainen geeli imeytyy nopeasti, vaikka siinä on mukana myös hoitavia kasviöljyjä. Kun mentolin tuoksu hälvenee, esiin puskee kevyen yrttinen kimara meiramia, timjamia, ceyloninkanelia ja  rosmariinia. Jäin itse ainakin kertalaakista koukkuun.

Lähteet:

Kerro, kerro kuvastin (Una Nuotio)

Why Physical Touch Matters for Your Well-Being?

Calming Effects of Touch in Human, Animal, and Robotic Interaction—Scientific State-of-the-Art and Technical Advances

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Ennakkotilaa Hyvän ruoan kirja tästä

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kosmetologin räätälöimä ihonhoitorutiini + ilmainen ihotesti
Pintakuivan ja kuivan ihon hoito-opas
Herkän ihon hoito-opas
Siivousrutiineista, ja siitä miten vahvistaa mikrobiomia probioottisilla pesuaineilla