Vahva vastustuskyky syntyy stressinhallinnalla, aidolla ruoalla ja valikoiduilla lisäravinteilla – ota vinkit talteen!

Kaupallinen yhteistyö Biolatte.

Vastustuskykyä ei voi ostaa purkissa, mutta sitä voi vahvistaa lukemattomilla eri tavoilla. Immuniteetti on koko elämäntapamme summa. Tässä artikkelissa jaan useita holistisia ja erittäin käytännöllisiä itsestä huolehtimismenetelmiä, joiden avulla voit tukea omaa vastustuskykyäsi niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

 

Stressinhallinta Ja Suoliston Mikrobiomi Hannamari Rahkonen 3

Immuniteetti, eli vastustuskyky, on olemassa syntymästä saakka ja hyvä uutinen on se, että sitä voi muokata koko elämän ajan. Minulle oman vastustuskyvyn tukeminen on ensiarvoista, koska en muuten voisi tehdä kaikkea sitä mitä haluan.

Täytyy silti myöntää, että tänä vuonna paletilla on ollut erityisen paljon ja erityisen isoja asioita. Olen tehnyt yrittäjänä tavallisen määrän töitäni sisällöntuotannon parissa, mutta opiskellut siinä sivussa myös kahdessa kansainvälisessä oppilaitoksessa sokeriaddiktion hoidon ammattilaiseksi, rakentanut kokonaan uuden liiketoiminnan Yellow Moodin rinnalle, kirjoittanut ja julkaissut yhden fyysisen kirjan sekä kaksi sähköistä kirjaa ja luonut uuden sokeriaddiktion hoitomenetelmän.

Minulle vastustuskyvyn tukeminen tarkoittaa päivittäisiä hyvinvointirutiineja. Ei poppaskonsteja, vaan tylsiä perusasioita. Tuen vastustuskykyä priorisoimalla unen, käymällä päivittäin metsässä, käyttämällä luonnonmukaisia kodin pesuaineita ja luonnonkosmetiikkaa, välttämällä ylihygienisyyttä ja sitä kautta oman mikrobiomin heikentämistä. Olen myös syönyt lähes kaksi vuotta sokerittomasti.

Immuniteetin tukemiskeinoja on monia, alla jaan useamman konkreettisen tavan joita itse käytän. Itselleni näistä tärkein on stressinhallinta. Elämässä ei ole tällä hetkellä mitään ikäviä stressoreita, mutta kivaakin tekemistä voi joskus olla liikaa. Tärkeintä on oppia säännöstelemään stressinaiheuttajia ja olla yhteydessä oman kehon viesteihin – silloin asioihin voi vielä vaikuttaa.

Sitten vielä yksi toive ennen kuin aloitan. Sen sijaan, että pyrkisit tekemään kaiken tässä artikkelissa mainitun, suosittelen valitsemaan ennemmin yhden tai kaksi sellaista keinoa, jotka tuntuvat sinulle helpoimmilta ujuttaa omaan arkeen.

Jos jotain olen itse elämässä oppinut, niin sen että on parempi tehdä joka päivä jotain vähän ja säännöllisesti kuin yrittää kunnianhimoisesti tehdä kaikki kerralla. Silloin päätyy useimmiten tilanteeseen jossa ei kykene tekemään lopulta mitään.

Lue myös: Närästystä, vatsakipua, turvotusta, huono ruoansulatus tai ruokahimoja? Sinulla saattaa olla entsyymien puutos

Hengitysharjoitus Ja Hermosto

1) Stressinhallinta

Stressinhallinta on itselleni immuniteetin tukitoimenpiteiden ykkönen. Pidän sairastumista selkeänä kehon signaalina siitä, että oman jaksamisen rajat on ylitetty. Sellaista elämä joskus tietenkin on, mutta silloin kun sairastuu vaikkapa flunssaan, tietää taas tulevaisuudessa suojella itseään liialta kuormalta. Sairastuminen on itselleni muistutus siitä, että olen venyttänyt rajojani hieman liian pitkälle.

Keho ei osaa pitää kirjaa siitä onko stressi positiivista (paljon kivaa tekemistä kuten itselläni tänä vuonna) vai negatiivista. Stressikuorma on aina kuormaa, joka laskee immuunipuolustusta.

Jos arjessa yrittää selvitä pitkään stressaantuneena ja liian vähillä yöunilla, on itse asiassa hyvä, että keho laittaa lepovaiheen päälle. Minulle kehoni asettamat rajat ovat olleet samalla ne turhauttavimmat ja parhaimmat opettajat. Olen opetellut päivittäisiä, kehollisia stressinhallintakeinoja tietoisesti viimeiset pari vuotta. Ei riitä, että keinoista tietää – niitä pitää toteuttaa ja tehdä!

Hengitysharjoitukset

Olen opetellut hengittämään oikein viimeisen kahden vuoden aikana ja sillä on ollut valtava vaikutus jaksamiseen. Hengitys on yksi lempitavoistani laskea kehon kierrosmittaria, sillä se kulkee aina mukanani. Kun osaa yhdenkin tekniikan, saa turvaa siitä että tietää voivansa rauhoittua minuuteissa.

Hengitys on sympaattisen hermoston tila, joka kertoo mitä kehossa tapahtuu juuri nyt. Siinä missä kiihkeä hengitys voi laukaista paniikkikohtauksen aktivoimalla taistele tai pakene -reaktion, se toimii myös toiseen suuntaan. Hengityksellä voi viestiä keholle jopa minuutissa, että kaikki on hyvin.

Stressinhallinta Ja Suoliston Mikrobiomi Hannamari Rahkonen 2

Rauhoittava hengitysharjoitus⠀⠀

• Laita kätesi rintakehälle ihoa vasten (valinnainen)
• Sulje silmäsi jos haluat
• Hengitä viisi sekuntia nenän kautta sisään
• Pidätä hengitystä viisi sekuntia
• Hengitä suun kautta 5-8 sekuntia ulos
• Toista 2-10 kertaa
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Keskeytä harjoitus, mikäli sinulle tulee huono olo tai sinua alkaa huimaamaan.

Stressinhallinta Ja Suoliston Mikrobiomi Hannamari Rahkonen

2) Ketogeeninen ruokavalio (sokerittomuus)

Tiesitkö, että sokeri sammuttaa immuniteetin viideksi tunniksi? Sokeria ei ole vain suora sokeri kuten makeiset ja leivokset. Sokeria ovat myös tärkkelykset kuten peruna, viljat ja riisi, hunaja, ”terveellisen” sokerin maineessa olevat puhdistamattomat sokerit, jauhotuotteet jotka ovat käytännössä sokeriksi kehossa muuttuvia tiivistettyjä tärkkelyksiä (leivät, pastat, puurot), limsat, hedelmämehut ja hedelmät.

Ravinto on immuniteetin perusta – tai ollakseni vielä tarkempi: se ravinto mikä imeytyy. Siksi myös ruoansulatuksella ja suoliston mikrobiomilla on valtava vaikutus immuniteettiin. Harva tulee ajatelleeksi miten paljon kuluttaa sokeria (hiilihydraatteja), koska se ajatellaan usein vain makeisten kautta.

Sokerin syönti laskee vastustuskykyä vähentämällä valkosolujen määrää. Niitä kutsutaan myös tappajasoluiksi, sillä nimenomaan valkosoluarmeijat vastaavat haitallisten bakteerien ja virusten tuhoamisesta. Sadan gramman sokeriannos vähentää immuniteetista vastaavien valkosolujen toimintaa jopa 40 % (Lähde 1).

Itse vannon puhtaan ketogeenisen ruokavalion nimeen, josta on riisuttu kaikki ketoherkut, jauhotuotteet ja liiat maitotuotteet. Keto on loistava elämäntapa, sillä se ylläpitää tasaista verensokeria ja tukee myös sitä kautta immuniteettia. Tutkimuksissa on todettu, että diabeetikoilla korkea verensokeri aiheuttaa immuniteetin aleneman ja lisää herkkyyttä sairastua infektioihin (Lähde 2).

Biolatte Imucol Immuunipuolustuksen Vahvistaminen Flunssa 3

3) Immuniteettia ja suoliston kuntoa tukevat ravintolisät

Immuniteetin perustan muodostaa aina ensisijaisesti ruokavalio ja suoliston kunto. Siksi ajattelen, että olisi suoranaista itsepetosta kuvitella, että pelkästään lisäravinteilla voisi paikata huonoja elintapoja. Laadukkaiden ravintolisien käyttö on perusteltua ja parhaan tuloksen saa yhdistämällä ne hyvän unen, stressinhallinnan ja terveellisen ruoan rinnalle.

Minua pidempään seuranneet tietävät vallan hyvin rakkauteni Biolatten maitohappobakteereja (olen käyttänyt näitä yli 10 vuotta meille ja koirille) ja entsyymejä kohtaan. Biolattella on valikoimissa myös immuniteettia tukeva Biolatte Imucol-ravintolisä, jonka neljä tehoainetta tukevat kehoa etenkin flunssakautta vasten tai jos immuunipuolustuksesi on syystä tai toisesta heikentynyt ja olet usein sairaana.

Imucolissa käytetty Bacillus subtilis on kerrassaan hämmästyttävä tehotyöläinen moniin yleisesti käytettyihin probiootteihin verrattuna. Tämä itiömuotoinen bakteeri on vaikutuksiltaan ylivoimainen, koska se kestää tuhoutumatta lämpötilan vaihteluita, äärimmäisiä pH-arvoja, vatsahappoja ja sappinestettä (Lähde 3).

Sen lisäksi, että Bacillus subtilis pääsee muita probiootteja varmemmin suolistoon saakka tuhoutumatta, tutkimukset osoittavat että sillä on kyky lisääntyä ja kasvaa ruoansulatuskanavassa.

On olemassa myös vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että tämä mikro-organismi tukee immuniteettia usealla eri tavalla. Bacillus subtilis ehkäisee suolistotulehduksia (haavainen paksusuolentulehdus, IBD, Chronin tauti), tuhoaa nopeasti taudinaiheuttajia ja stimuloi suoliston omaa bakteerikantaa.

Seuraavan kerran kun lähdet ulkomaille, syö etukäteen Biolatte Imucolia ja nappaa purkki myös mukaan – Bacillus subtilis on nimittäin yleisesti suositeltua Lactobacillusta tehokkaampi apu sekä akuuttiin ripuliin että ruoansulatusongelmiin.

Lisäksi se auttaa kehoa käyttämään hajotetut ravintoaineet hyväksi, tukee entsyymien muodostumista, lisää aktiivisten valkosolujen määrää, tehostaa immuunijärjestelmän reagointikykyä ja tukee sytokiinien tuotantoa. Sytokiinit ovat solujen tuottamia proteiineja, jotka säätelevät tulehdusreaktioita ja immuunijärjestelmän solujen kasvua sekä toimintaa. Ne ovat eräänlaisia viestinviejiä, jotka kertovat mitä immuunijärjestelmän pitää tehdä.

Biolatte Imucol Immuunipuolustuksen Vahvistaminen Flunssa 4

Biolatte Imucolissa käytetty Saccharomyces boulardii on puolestaan paljon tutkittu probiootti, jonka sisältämät polyamiinit korjaavat ja suojaavat vaurioituneita limakalvoja. Limakalvojen kunto on erityisen tärkeää suoliston osalta: limakalvo on suodatin, joka tunnistaa erilaiset bakteerit, virukset ja ruoan partikkelit.

Ehjä ja terve limakalvo päästää ravintoaineet imeytymään, mutta blokkaa haitalliset taudinaiheuttajat. Jos taas limakalvojen solujen väliset liitokset ovat hajonneet, erilaiset taudinaiheuttajat saattavat päästä verenkiertoon aiheuttamaan lisäongelmia. Probiootit vaikuttavat kehossa moneen asiaan kuten mielialaan, ylipainoon, immuniteettiin ja oppimiseen.

Jokaisella meistä on yksilöllinen mikrobifloora, joka sijaitsee ruoansulatuskanavassa, eli suussa, ruokatorvessa, mahalaukussa, ohutsuolessa ja paksusuolessa, iholla sekä limakalvoilla. Olen tarvinnut viimeisen vuoden aikana runsaasti tukea suoliston mikrobiomin ja immuniteetin tukemiseen, koska jouduin syömään vuosi sitten 12 vuoden tauon jälkeen kaksi antibioottikuuria peräkkäin.

Kaksi viisaudenhammastani tulehtuivat yhtäkkiä todella pahasti eikä leikkauksia voinut tehdä ilman että tulehdus saatiin laskemaan nopeasti. Suolistoni meni täysin romuksi niiden seurauksena, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Ennen tätä episodia en ollut kipeänä lähes kolmeen vuoteen – siksi uskonkin että juuri antibioottien vuoksi sairastin tänä kesänä ja syksynä sitkeät flunssat.

Imucol Biolatte Kokemuksia

Biolatte Imucolissa on myös mielialaa parantavaa D-vitamiinia, jonka tulisi olla etenkin nyt auringonvalon vähentyessä lähes jokaisen käytössä. Imeytymisen kannalta paras muoto on D3, eli kolekalsiferoli. D-vitamiini tukee immuunijärjestelmän toimintaa, edistää lihastoiminnan ja luuston kehittymistä ja vähentää lihasheikkouden aiheuttamaa kaatumisriskiä (EU:n sallimia terveysväitteitä).

Neljäs tehoaine on sinkki. Se edistää makroravinteiden, rasvahappojen ja A-vitamiinin aineenvaihduntaa, aivojen kognitiivista toimintaa, happo-emäs-aineenvaihduntaa ja tukee hedelmällisyyttä sekä immuniteettia (EU:n sallimia terveysväitteitä). Sinkki tukee myös haavaumien paranemista, voi vähentää flunssan sairastumisen riskiä sekä lyhentää ja lievittää flunssaoireiden kestoa. Kapseleissa ei ole lainkaan maissia, vaan maa-artisokkaa joka toimii myös kuituna.

Stressinhallinta Ja Suoliston Mikrobiomi Hannamari Rahkonen 4 Stressinhallinta Ja Suoliston Mikrobiomi Hannamari Rahkonen 5

4) Uni

Minusta on tullut näin kolmekymppisenä intohimoinen yöunien suojelija ja se on tuottanut tulosta. Olen saavuttanut elämässäni ensimmäistä kertaa tilanteen, jossa unirytmini on suurimman osan ajasta kunnossa: illalla väsyttää, nukahdan nopeasti ja herään aamulla ajoissa luonnostaan. Tottakai toisinaan on jaksoja, jolloin jokin heilauttaa balanssin.

Olen aivan pienestä saakka ollut huono nukahtamaan ja siksi yöuneni jäivät lähes koko lapsuuden ajan vain 2-5 tunnin mittaisiksi. (Heräsin itse asiassa vasta tänä vuonna pohtimaan sitä, että on aika ihmeellistä miten hyvin menestyin koulussa vakavasta unettomuudesta huolimatta). Lapsena aivot tietysti kehittyvät nopeammin ja jaksaminen parempaa kuin aikuisena, mutta nykyään tuollainen unimäärä ei riittäisi mihinkään. Priorisoin nykyään kaikin keinoin 7,5-9 tunnin yöuneni – ilman unta mistään ei tule mitään.

Teen yöunien eteen paljon, mutta rennosti. Osa näistä toimista on niin päivänselviä asioita, ettei niitä edes ajattele. En treenaa ikinä illalla, koska se saa hermostoni liian aktiiviseksi. Käyn joka ilta kuumassa suihkussa rauhoittumassa. Himmennän valot kodista jo iltakuuden tai seitsemän aikaan. Yritän mennä nukkumaan kun väsyttää ja olen siinä mielessä mummo, että pyrin välttämään valvomista myös silloin jos meillä on vieraita. Yhdenkin illan valvomisesta voi nimittäin käynnistyä sietämätön unettomuusvyöry.

Jos olen illalla kierroksilla, makoilen piikkimatolla 30-60 minuuttia kuunnellen rauhallista musiikkia juuri ennen nukkumaanmenoa. Joskus teen TRE-tärinämenetelmää. Teippaan usein suuni yöksi, jotta hengitän varmasti nenän kautta – tämä hapettaa ja palauttaa kehoa. Teippaaminen auttaa hengitystä kulkeutumaan keuhkojen yläosien sijaan alaosiin, jolloin keuhkot hierovat sisäelimiä, parantavat koko kehon verenkiertoa ja rauhoittavat parasympaattista hermostoa. Yöuneni muuttuivat paljon palauttavammiksi sen jälkeen kun aloitin teippaamisen.

Miten sinä tuet immuniteettiasi?

Biolatte Imucol Immuunipuolustuksen Vahvistaminen Flunssa Stressinhallinta

Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

piu

Käytätkö maitohappobakteereja kuuriluonteisesti vai koko ajan?
Suunteippsus kuulosti mielenkiintoiselta. Miten ihan käytännössä teet sen?
Ihania vinkkejä hyvinvointi on.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Piu! Käytän maitohappobakteereja kuuriluontoisesti. Suun uniteippauksessa laitan suulleni siis tällaisen teipin. Minulla on tapana puolittaa nuo Consious Breathingin teipit, koska puolikaskin peittää suuni :) Aamulla otan teipin pois ja pesen suun alueen pienistä teipin liimajäämistä, ei sen kummempaa.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Pintakuivan ja kuivan ihon hoito-opas
Arvonnassa 2 x Raakaleivonnan ABC -e-kirja (+ harvinainen superale)
Apua ja asennetta
Merakin suloiset hammasharjat