Herkän ihon hoito-opas

Kaupallinen yhteistyö House of Organic.

Yhä useampi mieltää itsensä herkkäihoiseksi, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kosmetiikan ja ruokavaliohoidon lisäksi voi olla hyödyllistä tarkastella myös psykofyysisiä syitä oireilevan ihon taustalla. Lue alta mikä herkkä iho on, miten tunnistaa oman ihon herkkyystekijät, miten tunteet voivat vaikuttaa ihon oireiluun ja kuinka hoitaa ihoa lempeästi sekä tehokkaasti luonnonkosmetiikalla.

Herkka Iho Hoito

Iho tunteiden peilinä

Iho on suurin suojamme ja samalla yhteytemme maailmaan. Siksi se mitä tunnemme, ei ole yhdentekevää. Iho antaa näkyvää informaatiota meille ja muille siitä mitä sisällämme tapahtuu. On totta, että ihon kuntoon vaikuttavat useat päivittäiset valinnat siitä nukummeko tarpeeksi, miten syömme ja imeytyykö syömämme ruoka, hikoilemmeko ja juommeko riittävästi vettä.

Ajattelen ihon kunnon olevan tunne-elämän heijastus ja siksi ihohaasteita ei tulisi lähestyä pelkästään pinnallisten asioiden muuttamisella kuten ruokavaliolla, kosmetiikkatuotteilla tai ihonhoitorutiineilla – nekin ovat tärkeitä, mutta vain yksi osa ihon hyvinvointia.

Psykofyysisesti tarkasteltuna iho on meidän rajapintamme. Herkästi reagoiva iho voi viitata rajojen puutteeseen, ilmetä ihmissuhteissa liiallisena kiltteytenä ja miellyttämisenhaluna sekä kyvyttömyytenä sanoa ei. Voi olla, että varjelemme muita pettymyksiltä, ohitamme omat fyysiset tai emotionaaliset tarpeemme ja yritämme lunastaa tekemisen ja ”hyvyyden” kautta itsellemme luvan olla olemassa.

Ihon herkistyminen voi viitata myös siihen, että jokin asia tai ihminen pääsee henkisesti ihon alle emmekä osaa puolustaa itseämme, vaan nielaisemme raivon, surun ja pettymykset sisäämme. Tukahdutetut tunteet kuten viha ja aggressio voivat oirehtia ihon herkkänä punoituksena tai ruusufinninä. Kutiseva iho voi indikoida syvää ärtymystä ja kertoa jostain asiasta tai kokemuksesta, joka on nousemassa tietoisuuteen ja josta haluamme äkkiä eroon.

Ihohaasteiden keskiössä onkin siksi tärkeää pysähtyä ennen kaikkea oman elämän ja itsen äärelle. Itseltä voi kysyä mitä elämässäni tapahtuu juuri nyt? Miltä minusta tuntuu/on tuntunut viime aikoina? Mikä ärsyttää tai vihastuttaa? Mikä minussa aiheuttaa tunteen x? Mitä minä voin tehdä näille asioille tai tälle reaktiolle? Miten voin vahvistaa rajojani?

Paras Luonnonkosmetiikka

Mikä on herkkä iho?

Herkkä iho voi tarkoittaa eri ihmisille lukemattomia eri asioita. Osan iho kutisee vietävästi, toisen hilseilee, kolmannen helahtaa herkästi punaiseksi tai nousee jopa vesikelloille.

Ihon herkkyydessä on aina kysymys kehon epätasapainotilasta, ei ihotyypistä. Siksi on todella tärkeää selvittää oma ihotyyppi (tarvittaessa ammattilaisen avustuksella) ja kartoittaa miten herkkyys ilmenee juuri omalla iholla. Punoittaako iho herkästi? Miten sää/ruoka/stressi vaikuttavat ihoon? Reagoiko iho johonkin kosmetiikkatuotteeseen?

Ihon herkkyysreaktioita hoidetaan aina ihon tämänhetkisen tilan mukaan – ei viime kuukauden tilanteen tai minkään tulevaisuuden olettamuksen mukaan. Ihonhoitorutiinien ja juuri sinun ihollesi sopivien tuotteiden valinta helpottuu, kun olet tehnyt analyysin siitä mitkä asiat (mm. ruoka, stressi, kosmetiikan raaka-aineet, sään vaihtelut) aiheuttavat ihon ärsyyntymistä tai oireilua.

Laponie Voide Kokemuksia Kuiva Iho

Miten herkkää ihoa tulisi hoitaa

1) Se tylsä hellävaraisuus, eli ei hinkkaamista tai mekaanisia kuorintoja

Yksi suurimmista kompastuskivistä monien (ei pelkästään herkkäihoisen) ihonhoitorutiineissa on ajatus siitä, että jos kosmetiikka ei aiheuta iholla kihelmöintiä, pese natisevan puhtaaksi, hankaa niitä viimeisiäkin kuolleita ihonsolun rippeitä, kipristele tai tunnu aktivoivalta, tuote ei ole silloin tehokas. Väärin.

Etenkin herkästi reagoivan ihon suhteen tällainen liian suoraviivainen ajattelu johtaa ojasta allikkoon – ihon pH voi mennä entistä enemmän sekaisin ja alkaa aiheuttaa itse itselleen lisäongelmia tulehdusten muodossa. Hellävaraisuus voi kuulostaa tylsältä, mutta lempeä ja säännöllinen ihonhoitorutiini on se mikä toimii parhaiten pitkällä tähtäimellä ja toisin kuin voisi luulla, se ei vie edes kauaa aikaa.

2) Suosi aitoa luonnonkosmetiikkaa ja lyhyitä INCI-listoja

Luonnonkosmetiikkaa löytyy moneen lähtöön ja osa tuotteista sisältää niin aktivoivia kasviuutteita tai liian monipuolisia sekoituksia, etteivät ne sovi herkkäihoisille hyvällä tahdollakaan. (Yllämainittu luonnonkosmetiikkatuotteiden aiheuttama ihon aktivoituminen, kirkastuminen tai punoitus ovat tottakai tietyllä tasolla toimivuuden indikaattoreita, mutta etenkin herkällä iholla tärkeämpää on johdonmukainen hoitorutiini, jonka keskiössä on mahdollisimman yksinkertaiset ja hoitavat tuotteet).

Se mikä luonnonkosmetiikassa on herkkäihoisten puolella, on se, että tuotteissa usein käytetyt kokonaiset kasviöljyt ja kasviuutteet sisältävät aidosti ihon kuntoon kuten kosteustasapainoon, punoituksen hillitsemiseen ja rauhoittumiseen vaikuttavia komponentteja.

Luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat lähtökohtaisesti aina ihoa hoitavia. Kysymys ei ole vain jostain lyhyestä instant-vaikutuksesta, joka katoaa tuntien kuluessa, vaan ihon syväluotaavasta ravitsemisesta.

Herkkäihoisten kannattaa pääsääntöisesti suosia mahdollisimman lyhyitä INCI-listoja luonnonkosmetiikan suhteen. Vältä kirkastavia tai liian aktivoivia raaka-aineita, eteerisiä öljyjä, liian peseviä tensidejä ja satsaa siihen, että INCI-listalta löytyy ihoa rauhoittavia, tulehdusta vähentäviä ja hellävaraisia uutteita sekä kasviöljyjä.

Alla esittelen herkälle iholle sopivan yksinkertaisen, lempeän, tehokkaasti kosteuttavan ja hoitavan ihonhoitorutiinin. Jos et halua soveltaa kaikkia kohtia, satsaa ainakin näihin kolmeen: hellävaraiseen puhdistukseen, kasvoveden kerrostamiseen ja laadukkaan kasvoöljyn käyttöön.

Puhdistusaine

Maitomaiset tai öljymäiset puhdistustuotteet ovat usein herkkäihoisille lempein vaihtoehto kasvojen puhdistamiseen, koska ne eivät kuivata ihoa liikaa. Jos haluat käyttää puhdistuksessa musliiniliinaa, vältä karkeita liinoja ja suosi erittäin pehmeitä, puuvillaisia vaihtoehtoja.

Neal’s Yard Remediesin Sensitive-linjan puhdistusmaito on yksi niistä SOS-tuotteista, joka sopii useimmille räjähdysalttiin ihon omaaville. Hellävaraisesti puhdistavassa maidossa on ihon punoitusta vähentävää ja rauhoittavaa purasruohoöljyä. Purasruohoöljyssä on runsaasti linoleenihappoa, joka vähentää ihon tulehtuneisuutta ja siksi sitä käytetään etenkin ekseeman, ruusufinnin ja psoriaasin hoidossa. Putsarissa on myös täyteläisen hoitavaa kaakaovoita, hydrolipidikalvoa suojaavaa alppikukkaa ja rauhoittavaa aloe veraa.

Laponie Kokemuksia Luonnonkosmetiikka Herkka Iho

Kasvovesi

Kaikki ihotyypit tarvitsevat vesikosteutta, mutta herkälle iholle kosteustasapainon tukeminen on erityisen tärkeää. Helposti reagoiva iho hyötyy 7 Skin Methodista, jossa kasvovettä suihkutetaan muutaman pumppauksen verran kasvoille, painellaan kosteus kämmenillä ihoon, annetaan kerroksen imeytyä hetki ja toistetaan prosessi 4-7 kertaa.

Kotimaisen Laponien kasvovesi on kehitetty erityisesti herkälle iholle. Kyseessä on minimalistinen ihonhoitotuote maksimaalisella vaikutuksella: tässä hajusteettomassa ja alkoholittomassa kasvovedessä on nimittäin muutamia todella tehokkaita raaka-aineita. Lakritsinjuuresta saatava glykyrritsiini rauhoittaa etenkin ärtynyttä ihoa, vähentää tulehdusta ja punoitusta sekä auttaa ihoa säilyttämään hyaluronihappopitoisuutensa, eli kosteuttaa. Ectoin-aminohappojohdannainen rauhoittaa myös ihoärsytyksiä, kosteuttaa pitkäkestoisesti ja kasvovedessä käytetty levä kosteuttaa ja pehmittää ihoa.

Kosteuttava Seerumi Herkalle Iholle Neals Yard Remedies

Seerumi

Seerumit ovat ihan syystä ihonhoidon kulmakiviä ja superfood-cocktaileja: ne kirkastavat, silottavat, tuovat hehkua ja ravitsevat syvältä. Herkkäihoiset hyötyvät etenkin kosteuttavien ja ihoärsytyksiä rauhoittavista seerumeista, jotka antavat lisäsuojaa hydrolipidikalvolle ja tukevat kosteustasapainoa. Allergiatestattu ja hajusteeton Neal’s Yard Remediesin Sensitive -seerumi on valloittavan hyvä tuote kiukuttelevalle iholle, sillä se ei pelkästään hoida, vaan myös kuulauttaa ihoa!

Geelimäisessä ja täyteläisessä seerumissa on kahta eri hyaluronihappoa, jotka kosteuttavat ja täyteläistävät ihoa. Fermentoitu kaurauute on antioksidanttipitoinen raaka-aine, joka lisää ihon hehkua, linoleenihapot rauhoittavat punoitusta, mineraalipitoinen merivesi toimii antibakteerisesti ja tukee ihosolujen uudistumista.

Herkka Iho Kasvovoide Neals Yard Remedies

Kasvovoide

Kosteusvoide on etenkin kylminä vuodenaikoina tärkeä lisä ihonhoitorutiiniin, sillä se sitoo ihoon kosteuttaa ja estää ihon kuivumista. Voide myös tukee ihon uudistumista, suojaa ilmansaasteilta ja vaihtelevilta sääolosuhteilta. Superohuen ja sitä kautta erinomaisesti imeytyvän koostumuksen omaava Neal’s Yard Remedies Replenish + Balanse Moisturiser -kasvovoide on niinikään herkälle iholle suunnattua tehotäsmähoitoa.

Syväkosteuttava voide on varsinainen yllättäjä, joka tekee kasvojen ihosta ihanan siloisen, heleyttää, laskee punoitusta ja lisää vastustamatonta kimmoisuutta. Voiteessa on osittain samat raaka-aineet kuin Sensitive-linjan seerumissa, mutta lisänä on herkkää ihoa helliviä kasviöljyjä kuten purasruohonsiementä, kauraa, iltahelokkia ja saffloria.

Bybi Beauty Blueberry Booster Kokemuksia

Kasvoöljy

Kasviöljyjä sisältävät kasvoöljyt lukitsevat kosteuden ihoon, ravitsevat, silottavat juonteita, lisäävät kimmoisuutta, ruokkivat hyvää bakteerikantaa ja tasoittavat sävyeroja. Omega-rasvahapot vahvistavat ihon suojabarriääriä ja tukevat ihon luontaista immuunipuolustusta.

Bybi Beauty Blueberry Booster on aivan ihana tuote, joka on siis 100 % mustikkaöljyä ja tuoksuu ihan suomalaiselle mustikkametsälle! Herkälle iholle mustikkaöljy on kerrassaan ihanteellinen sisältäessään runsaasti omega-rasvahappoja sekä betakaroteenia, jotka uudistavat ihosoluja, lisäävät ihon hehkua ja kuulautta, ylläpitävät kimmoisuutta, täyteläistävät juonteita sekä kosteuttavat tehokkaasti. Mustikkaöljyä on käytetty onnistuneesti myös ekseeman ja psoriaasin hoidossa.

Laponie Voide Kokemuksia Luonnonkosmetiikka

Monitoimivoide, balmi ja naamio

Herkälle iholle ei ole helppo löytää INCI-listaltaan riittävän yksinkertaista naamiota tai monitoimivoidetta, mutta eipä hätää: kotimaisen Laponien All-Around Balm vastaa moneen ihonhoitotarpeeseen! Supersilkkisen koostumuksen omaava monitoimivoide on mieletön hoitococktail täynnä eri käyttömahdollisuuksia: se sopii vartalon kuiville ihottumakohdille (myös vauvoille), rohtuneille huulille, koppurakäsille, yön yli käytettäväksi rauhoittavaksi kasvonaamioksi ja myös hohdetuotteeksi.

Vedetön ja paksu balmi sulaa lämmön vaikutuksesta sormien välissä. Hoitava balmi sisältää ihovaurioita korjaavaa arganöljyä, joka säilyttää ihon kosteutta, pehmittää, elvyttää ja kiinteyttää, parantaa arpia ja suojaa UV-säteilyltä. Arganöljyssä on myös luontaisesti korkea määrä E-vitamiinia, joka toimii ikääntymisen merkkejä hidastavana antioksidanttina. Balmissa on käytetty myös tulehdusta hillitsevää ja hehkua tuovaa kauraöljyä, runsaasti linolihappoa sisältävää auringonkukkavahaa sekä rauhoittavaa bisabololia.

Mitkä tuotteet sinä olet havainnut toimiviksi herkällä ihollasi?

Kuivan Ja Herkan Ihon Hoito

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Lähteet:

Kehosi paljastaa mielesi, Deb Shapiro

Sarita

Bybin mustikkaöljy on ihana, samoin granaattiomenan siemenöljy ja riisileseöljy. Alle hyalyronihapposeerumi jota voi tehdä itse suodatetusta vedestä ja hyalyronihaposta.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Onpa kiva kuulla, että olet löytänyt noin monta toimivaa tuotetta sun iholle! Tehokas ihonhoito ei vaadi aina pitkiä INCI-listoja, vaan yksinkertaisilla ja hoitavilla raaka-aineilla pääsee pitkälle :)

Vastaa
kukkis

Bybin öljy on ihana.
Psorin hoitoon niin kasvoille kuin vartalolle olisi kiva saada vinkkejä.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Olen samaa mieltä, muistan vieläkin kuinka huumaantunut olin mustikkaöljyn ensinuuhkaisusta – en ollut osannut yhtään odottaa niin intensiivisen mustikkaista tuoksumaailmaa :D Ja hei, minäpä laitan ylös juttutoiveen psoriasiksen hoidosta luonnonkosmetiikalla, kiitos!

Vastaa
Johanna

Itsellä todella herkkä, ohut ja punoittava iho, molemmat posket couperoottiset. Harvat toimii mutta avun ole löytänyt näistä: Kahinan putsari, öljyseerumi ja paksumpi kasvovoide. Urangilta toimivat loistavasti ruusu essence tehokosteuttamaan, glow öljy ja kasvovoide. Laponien multibalm on IHANA.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ihan mahtavaa, että olet onnistunut löytämään noin monta toimivaa tuotetta haasteelliselle iholle. Se ei ole useinkaan mikään läpihuutojuttu, vaan jatkuvia kokeiluja ja etsimistä.

Vastaa
H

Voisikohan myös olla, että joillain ihmisillä vain on herkästi reagoiva iho ihan ilman mitään patoutuneita tunteita tai muuta höpöhöpöä? :D

NYR Sensitive-sarjan tuotteet vaikuttavat erinomaisilta ja samoin Laponie. Bybin öljyistä monet ovat sopineet helposti punoittavalle hipiälleni.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Tunne-elämän vaikutus ihmisen fyysiseen tai psyykkiseen hyvinvointiin ei ole mitään höpöhöpöä. On todella tärkeää puhua muustakin kuin suoraviivaisesta, 1+1 -tyylisestä, ulkoaohjautuvasta ja ylimalkaisista neuvoista tai keinoista vaikuttaa omaan terveyteen (ylipaino --> laihdutus, akne --> lääkekuuri, iho-ongelmat --> kosmetiikka), jotka tarjoavat hyvin, hyvin harvoin yksinään ratkaisua ongelmaan. Tiedekin tunnistaa tunne-elämän ja mielen yhteyden ihmisen terveyteen, joten yhtälailla kuin ruoka ja muut elämäntavat vaikuttavat ihoon, myös mielellä ja sen synnyttämillä käytösmalleilla sekä tavalla elää on vaikutusta ihon hyvinvointiin.

Tunne-elämän huomioiminen ihohaasteissa ei poissulje sitä, että herkän ihon syntysyy voi olla myös fyysinen, mutta fyysisten syiden ei pitäisi myöskään poissulkea emootioiden vaikutuksen mahdollisuutta ihohaasteiden syntyyn. Myös tässä asiassa mustan ja valkoisen välillä on paljon sävyjä.

Ihon ja tunne-elämän yhteyden perkaamisen haasteellisuus on osittain siinä, että jokainen meistä kokee ja tuntee tunteet eri tavalla. Kaikki eivät pääse tunteisiin käsiksi, osa pääsee hyvinkin – tähänkään ei ole olemassa mitään automaattista apua, vaan jokainen joutuu käymään läpi oman matkansa (mikäli syy on tunneperäinen).

Huippua, että olet löytänyt Bybiltä toimivia tuotteita – musta on kerrassaan ihanaa, että he ovat tuoneet luonnonkosmetiikkamarkkinoille useampia yhden raaka-aineen täsmätuotteita, jotka sopivat myös niille, joiden iholle monimutkaiset ja pitkät INCI-listat voivat olla liian reaktiivisia kokonaisuuksia.

Vastaa
Katja Kokko

Ei ole tosiaan mitään höpöhöpöä, että iho on kuin nurinpäin käännetty hermojärjestelmä, se on ihan fysiologinen tosiasia, johon voi perehtyä lukemalla alan kirjallisuutta. Tässä myös tutkimus psykologisen stressin ja ihon tulehdustilojen yhteydestä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437281/ Ja lisäksi tietenkin ihon mikrobiomilla on tärkeä rooli ihon vastustuskyvyssä.

Vastaa
Päivi

Laponie sarjan ottanut testattavaksi varovaisesti podista kärsivälle iholle, ja todella tyytyväinen. Ja todellakin huomannut että vähemmän on todellakin enemmän😊

Vastaa
Ulla

Mä suosittelin ystäväni työkaverin teini-ikäiselle atoopikolle Laponieta ja he ovat nyt käyttäneet joitain viikkoja Laponien puhdistusmaitoa, kasvovettä sekä voidetta ja tytön iho on rauhoittunut ja voi paremmin. :) Nyt en ole kuullut uusimpia kuulumisia, mutta ihan mahtavaa, että myös ihmiset, jotka ovat tottuneet käyttämään kortisonivoiteita ja perusvoiteita, antavat mahdollisuuden luonnonkosmetiikalle, koska se todellakin on mahdollisuus ja ihan parasta myös sille herkälle iholle. :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Onpa ilo kuulla! Mahtavaa, että suosittelit juuri Laponieta, se on ihan omiaan hoitamaan sanan varsinaisessa merkityksessä haasteellista ihoa.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Pintakuivan ja kuivan ihon hoito-opas
Miten selvitä kuukautisista retkeillessä?
Kuulas Lily Lolo -meikkilook
10 x ketogeenista arkiruokareseptiä