Kokemukseni geenitesteistä osa 2/3: Mieli ja estrogeeni

Geenitestit saatu Nordic Labsilta.

Tiesitkö, että geenitesti antaa informaatiota alttiudesta sairastua mielenterveyden häiriöihin, addiktioihin ja esimerkiksi rintasyöpään? Tässä postauksessa käsittelen minkälaista informaatiota DNA Life -geenitestit antavat mielen hyvinvoinnista ja hormonitoiminnasta. 

Tämä on toinen osa Kokemukseni geenitesteistä -postaussarjalle. Jos et ole lukenut ensimmäistä osaa, lue se ensin tästä: Kokemukseni geenitesteistä 1/3: ruokavalio ja terveys.

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 10

Mieli

Mitä mittaa?

Mielialan häiriötä (masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, ahdistuneisuushäiriö ja posttraumaattinen stressihäiriö), riippuvuutta aiheuttavaa käyttäytymistä (alkoholi, nikotiini, kannabis, opioidit ja kannabiksen käytöstä aiheutuva psykoosivaste) sekä syömishäiriöitä. Testi antaa informaatiota myös siitä millainen stressinsietokyky on.

Sen lisäksi, että testi paljastaa mahdollisia heikkoja kohtia, arvokasta dataa on saatavilla myös niistä geeneistä, joita kehossa ei testin mukaan ole. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin muistuttaa, että geenit ovat kokonaiskuvassa vain yksi tekijä – vaikka testin mukaan tiettyjä mielenterveyden häiriöille altistavia geenejä ei olisi lainkaan, voi esimerkiksi lapsena koettu kehityksellinen trauma ja monet muut tekijät altistaa mielenterveyshäiriöiden ja addiktioiden syntymiselle.

Kuinka monta geeniä tutkii?

DNA-mielitestissä analysoidaan 30 geeniä, joilla on osoitettu olevan merkittäviä yhteyksiä keskeisiin mielenterveyshäiriöihin (testattavina osa-alueina on mm. rasva-aineenvaihdunta, tulehdustila, metylaatio, dopamiini-, ja serotoniinireitit sekä endo-kannabinoidireitti).

Kenelle?

Kaikille, jotka ovat kiinnostuneita alttiudestaan mielenterveyden häiriötiloille, addiktiiviseen käyttäytymiseen ja/tai jotka haluavat ennaltaehkäistä mielenterveyshäiriöiden puhkeamista tai optimoida jo olemassa olevaa hoitostrategiaa.

Mitä selvisi?

Yksi olennaisimpia löydöksiä tästä geenitestistä voimakas krooninen tulehdus, joka voi madaltaa kognitiivisia taitoja, tehdä painonhallinnasta vaikeampaa kuin muilla, altistaa tulehduksellisille sairauksille ja masennukselle. Olen geenien puolesta myös erittäin altis nikotiiniriippuvuudelle, onnekseni en ole ikinä polttanut. Mielenkiintoista oli myös se, että serotoniinireitin vuoksi stressinsietokykyni voi olla geenien puolelta tavallista heikompi ja siksi on tärkeää huolehtia suoliston kunnosta – ovathan ne ihmisen toiset aivot ja tunteiden kehto, sillä suolistossa syntyy suurin osa mielihyvähormoneista ja kulkee tuhansia hermoverkkoja.

Stressinhallintakeinoista huolehtiminen mainittiin tuloksissa merkittävänä asiana ja tämä on onneksi hyvin hanskassa: käyn päivittäin metsäkävelyillä, harjoitan TRE-menetelmää ja arkeni on rauhallista (uneen tosin voisin satsata enemmän). Ruokavalion osalta on tärkeää huolehtia siitä, että ruoka on antioksidanttipitoista, sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja sekä tryptofaanipitoisia raaka-aineita kuten kanaa, punaista lihaa, kalaa, kananmunia, juustoa, kurpitsansiemeniä ja kauraa. Tämäkin osio toteutuu jo tosi hyvin arjessani, sillä syön vaihdellen ketogeenisesti ja vähähiilihydraattisesti.

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 11

Estrogeeni

Mitä mittaa?

Noin 80% rintasyövästä esiintyy naisilla, joilla ei ole sukututkimusta. Estrogeeni vaikuttaa useiden kohdekudosten toimintaan, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että lisääntynyt elinikäinen altistuminen estrogeenille on vahva riskitekijä rintasyövän kehittymisessä. DNA-estrogeenitestit geenimuunnelmille, joiden on osoitettu vaikuttavan estrogeenin metaboloitumiseen. Ruokavalion, hormonien ja ravintolisäsuositusten mukauttamisen ohjaaminen DNA-estrogeenitestistä saatujen oivallusten perusteella estrogeenimetabolian parantamiseksi. Estrogeeniraportti kertoo tunnistettujen geneettisten muunnosten vaikutustason, selittää niiden vaikutuksen estrogeenimetaboliaan ja tarjoaa spesifejä ravitsemus- ja elämäntapasuositukset terveellisen estrogeenimetabolian tukemiseksi

Testi tarjoaa yksilöllisen suosituksen ruokavalion, elämäntapojen, hormonien ja lisäravinteiden suhteen.

Kuinka monta geeniä tutkii?

DNA-estrogeeni sisältää 11 geeniä, jotka osallistuvat estrogeenin biosynteesiin, estrogeenin aineenvaihduntaan ja vaiheen I ja II -vieroitusprosesseihin.

Kenelle?

Miehille tai naisille, joilla on todettu rinta-, munasarja-, paksusuoli- tai eturauhassyöpä. Naisille, jotka kärsivät endometrioosista, PMS-oireyhtymästä, kohdun kasvaimista tai jotka harkitsevat ehkäisyvalmisteita, hormonikorvaushoitoa, hedelmöityshoitoja tai joille on diagnosoitu rintasyöpä.

Mitä selvisi?

Tämä oli yksi mielenkiintoisimmista geenipaketeista omalla kohdallani ja tuki voimakkaasti terveys- ja ruokavalio -geenipaketeista saamaani informaatiosta. Mitään älyttömän hälyyttävää ei löytynyt, mutta hormonitoiminnan suhteen on tärkeää tukea voimakkaasti maksan kakkosfaasin detoksifikaatiota (josta minulta siis puuttuu kokonaan kuona-aineita poistava entsyymi), sillä se vaikuttaa myös estrogeeni-aineenvaihduntaan. Tämä geeni voi altistaa myös rintasyövälle, mikäli elintavat eivät ole kunnossa, tupakoisin tai karsinogeenien saanti olisi voimakasta. Ruokavalion ja elintapojen suhteen on (tämänkin) testin mukaan tärkeintä välttää sokeria ja liiallista hiilihydraattikuormaa (vaikka se olisi kuinka ”hyvistä” lähteistä), suosia fytoestrogeeneja, antioksidantteja sekä kaalikasveja, välttää nitraatteja, karsinogeeneja sekä tupakkaa. Myös runsas liikunta ja painonhallinta näyttelevät hormonitoiminnan suhteen tärkeää roolia.

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 2

DNA Life -geenitestipaketit tarjoavat mittaamattoman arvokasta sekä vanhentumatonta tietoa omasta perimästä mahdollistaen oman terveyden optimoimisen yksilöllisesti. Geenitestien ottaminen on helppoa ja nopeaa: saat kotiin testipaketin, pyörität ohjeiden mukaisesti paketissa tulevaa pumpulipuikkoa poskien limakalvoilla, laitat purkkiin ja lähetät paketin mukana tulevassa kuoressa tutkittavaksi. Geeniraportin saa noin 1-2 viikon kuluessa testinäytteen ottamisesta ja tulokset saa itselle sähköpostiin kattavina sekä visuaalisina PDF-raportteina. Raportit ovat Skin-osiota lukuunottamatta saatavilla suomeksi.

Jos haluat teettää geenitestin, toimi näin:

Ota yhteyttä Nordic Labsin kanssa yhteistyötä tekevään ravintovalmentaja Vilma Kohoseen (vilman.ravintovinkit@gmail.com) tai ravitsemusterapeutti Hanna Voutilaiseen (hanna.maria.voutilainen@gmail.com). Saat heiltä testipaketin kotiisi, kun maksu on suoritettu. Nordic-ammattilaiset ottavat sinuun yhteyttä kun testiraportti on valmis. Testit analysoi täysin suomalainen henkilökunta Suomessa Viikin laboratoriossa ja heillä on tulkitsemiseen vaadittava ammattitaito sekä koulutus. Jos toimit ravitsemuksen tai hyvinvoinnin parissa ammattilaisena ja haluat hyödyntää omassa työssäsi geenitestejä, ota ota yhteyttä Nordic Labs -edustajaan Susa Hanyihin, sh@nordic-labs.com.

Testien hinta

1 x DNA Life -geenitestipaketti maksaa 179 €

(ainoana poikkeuksena Health-testi, jonka hinta on 225 €)

2 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 350 €

3 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 395 €

4 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 429 €

5 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 465 €

6 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 499 €

DNA Life -geenitestien hinta tulee sitä edullisemmaksi mitä useamman paketin ottaa kerralla. Lisäksi pakettiin tulee yksi 18 € DHL-maksu ja ammattilaisen (joko Vilma Kohosen tai Hanna Voutilaisen, riippuen kummalta tilaat testipaketit) tekemä henkilökohtainen tulkinta, joka maksaa 89 € /45 minuuttia. Tulkinta tapahtuu etäyhteyksin ja maksetaan ammattilaiselle testin tilauksen yhteydessä.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Oletko käynyt geenitesteissä tai harkitsetko asiaa?

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

25 asiaa meistä toistemme kertomana
Everything happens for a reason – kaikki tapahtuu syystä
You know all those things you´ve wanted to do? You should go do them.
Miten pitää huolta hyvinvoinnista stressaavien tilanteiden keskellä?