Kokemuksia geenitestistä osa 1/3: Ruokavalio ja terveys

Palvelu saatu veloituksetta Nordic Labsilta.

Geenitestien perusteella omasta perimästä saa vanhentumatonta tietoa, jonka avulla terveyttä on helpompi optimoida ja parhaassa tapauksessa ennaltaehkäistä vakavien sairauksien puhkeamista elintavoilla. Nykyään geenitesteillä voidaan saada yksilöllisen hoidon mahdollistavaa dataa mm. mielenterveyden, ruokavalion, sairauksien puhkeamisen, detoksifikaation, tulehdustilan, ihonhoidon ja hormonien suhteen.

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli

Teetätin itselleni ja Tuomakselle reilu vuosi sitten todella laajat geenitestit Helsingissä Nordic Labsilla. Jokaisella meistä on oma perimä ja se vaikuttaa suuresti siihen miten kehomme reagoi mm. ruokaan, liikuntaan ja lääkkeisiin. Kuulin kerran hienon kuvauksen siitä, että geenimme ovat kuin virtaava joki: siitä voi lähteä monia eri haaroja, mutta kaikkiin ei ole pakko mennä – loppukädessä päätämme itse suuntaammeko matkamme eteenpäin, haarojen viitoittamille eksyttäville reiteille vai lähdemmekö kenties vastavirtaan.

Geenitestit eivät siis anna mitään kiveenhakattuja tuomioita, vaan osviittoja kehon heikoista lenkeistä. Tällainen yksilöllinen tieto antaa mahdollisuuden kääntää tarvittaessa elintapojen kurssia ja toimia ajoissa: silloin on mahdollisuus minimoida sairastumisriskejä ja parhaimmassa tilanteessa ehkäistä sairauksien synty kokonaan. Tässäkin on syytä muistaa kokonaisuus: geeneillä on vaikutusta, mutta ne ovat vain yksi tekijä kokonaisvaltaisen terveyden kuviossa ja voimme vaikuttaa omilla elintavoilla hyvin pitkälle itse siihen mitkä geenit aktivoimme ja mitkä jätämme aktivoimatta.

Omalla kohdallani geenitestit vahvistivat monta intuitiivista tunnetta kehostani oikeiksi, joskin yhtälailla sain arvokasta tietoa tulevaisuutta ajatellen. DNA Life -geenitestipaketteja on saatavilla kahdeksan ja me teetätimme itsellemme niistä kuusi. Käyn tässä postaussarjassa läpi mitä kaikkea eri geenipaketit mittaavat, kenelle ne sopivat ja jaan muutamia palasia omista geenilöydöksistäni.

Geenitestit ovat yksi mielenkiintoinen ja vanhentumaton työkalu omaan hyvinvoinnin pakkiin: data on aina yksilöllistä ja sen pohjalta on helpompi räätälöidä mm. juuri itselle sopiva ruokavalio, liikuntatottumukset, ravintolisät ja tulla tietoiseksi aineista, jotka voivat aiheuttaa addiktioita.

Minulle selvisi geenitesteistä muun muassa se, että hiilihydraattitoleranssini ei ole kovin hyvä, maksani detoksifikaatio ei toimi normaalisti ja ihoni vaatii erityistä huolenpitoa, jos haluan välttää ennenaikaiset ikääntymisen merkit. Käyn postaussarjan ensimmäisessä osassa läpi kaksi tärkeintä testiä: ruokavalion ja terveyden. Myöhemmissä osissa avaan myös mitä iho-, mieli-, liikunta- ja estrogeenitestit pitävät sisällään.

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 4

Terveys

Mitä mittaa?

Terveystesti mittaa mm.  rasva-aineenvaihduntaa, luiden terveyttä, kehon yleistä ulehdustilaa, detoksifikaation toimintaa, metylaatiota, oksidatiivista stressiä, insuliinisensitiivisyyttä ja reagointia eri ruoka-aineisiin (laktoosi, rauta, kofeiini, PUFA-rasvat, suola, karvas maku ja alkoholi). Testi on suunniteltu optimoimaan hyvinvointia yksilöimällä kullekin sopivat elämäntavat ja ruokavalio. Testi tarjoaa myös geenimuunnelmiin perustuvat suositukset tarvittavien ravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden suhteen, joiden avulla omaa terveyttä on mahdollista optimoida myös sopivilla lisäravinteilla.

Kenelle?

Jos otat vain yhden testin, ota tämä. Kyseessä on aivan kaikille omasta terveydestään kiinnostuneille runsaasti dataa antava, monipuolinen, hyödyllinen ja relevantti geenitesti, joka tarjoaa samalla käytännönläheistä opastusta henkilökohtaisesti räätälöityyn ruokavalioon, elintapoihin sekä lisäravinteisiin.

Mitä selvisi?

Tämä testi oli todella hyödyllinen, sillä se paljasti kolme sellaista kohtaa, joiden kanssa olen tuntenut olevani ongelmissa koko elämäni. Geenitestin jälkeen sain vahvistuksen intuitioilleni ja ymmärrän kehoani paremmin vuosia piinanneiden ongelmakohtien osalta ja pystyn ennen kaikkea ottamaan ne huomioon päivittäisissä elintavoissani.

Ensinnäkin minulla on voimakas alttius kehon tulehdustilalle. Tämä geeni altistaa ylipainolle, kroonisille sairauksille, poikkeaville rasva-arvoille, insuliiniresistanssille, autoimmuunisairauksille ja aiheuttaa korkeaa BMI:ta, rasvaprosenttia sekä vyötärönympärystä.

Toiseksi luustoni kaipaa erityistä tukea ja vaatii määrätietoisia toimenpiteitä, jotta vältän tulevaisuudessa osteoporoosin – riskini sairastua on suuri, mutta ennaltaehkäistävissä. Testi suositteli luuston tukemiseksi mahdollisimman paljon rasvaista kalaa, keltuaisia ja huolehtimaan riittävästä K-vitamiinin, D-vitamiinin sekä luita rakentavien mineraalien saannista (magnesium, boori, sinkki, mangaani, kalsium). Tulokset kehottivat myös minimoimaan nauttimani kofeiinimäärän, sillä se on omiaan ryöstämään luustosta elintärkeitä mineraaleja.

Kolmas iso juttu oli se, että detoksifikaationi ei toimi normaalisti – tämän olen tiennyt aina, sillä virhe kulkee meillä sukuvikana (en tosin ole tiennyt tarkalleen missä vika on, mutta nyt tiedän). Minulta puuttuu kokonaan maksan kakkosfaasin detoksifikaatiosta entsyymi, jonka työnä olisi poistaa kehosta karsinogeeneja, oksidatiivisen stressin poistojätteitä ja ksenobiootteja (eli vieraita kemiallisia yhdisteitä –näitä voi olla ympäristökemikaalit, lääkkeet, hormonit ja muut maksan käsittelemät ylimääräiset, kehoon kuulumattomat yhdisteet).

Entsyymin puutos voi heikentää mm. keuhkojen toimintaa, lisätä kemikaaliyliherkkyyttä sekä syövän ja atooppisen astman riskiä. Siinä missä moni muu voi elää kemikaalien ja ruokavalion suhteen pellossa, minun keholleni moinen ei sovi, sillä tunnen seuraukset heti. Geenit ovat toisinaan myös armottomia, mutta tieto auttaa tässäkin asiassa – terveyden eteen on nähtävä enemmän vaivaa. Maksan puhdistustyön tukeminen vaatii kohdallani paljon muutakin kuin oikean ruokavalion ja siksi säännölliset puhdistustalkoot laadukkailla lisäravinteilla ovat välttämättömiä.

Ruokavalion suhteen testi suositteli Välimerellistä ruokavaliota, mahdollisimman vähän viljoja ja sokeria, runsaasti Omega-3- rasvahappoja, kurkumiinia, inkivääriä, resveratrolia, antosyaniideja, tavallista pienempää rasvan saantia ja ennemmin kasvirasvoja kuten neitsytoliiviöjyä kuin tyydyttynyttä rasvaa. Detox-kuurit ja ravinnetiheä ruoka ovat tärkeitä kuten raskasmetallien, ympäristömyrkkyjen ja tupakan välttäminen. Yksi validi syy lisää suosia mm. luonnonkosmetiikkaa, luonnollisia pesuaineita ja ylipäätään mahdollisimman kemikaalipihiä elämäntapaa!

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 6

Ruokavalio

Mitä mittaa?

Energiankulutuksen, ruokahalun ja rasvan aineenvaihdunnan säätelyyn liittyvät geenit ovat tärkeässä asemassa painonhallinnassa. Itse asiassa 40-80% painon vaihtelusta johtuu geneettisistä tekijöistä: tämä selittää miksi yksi ei liho vaikka söisi mitä ja toinen saattaa lihoa, vaikka elää todella terveellisesti. Kunkin ihmisten kyky käsitellä hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja on erilainen. Vaikka terveellinen ruokavalio voi tietyissä tapauksissa johtaa laihtumiseen, se riippuu tosiasiassa monista tekijöistä eikä terveellinen tarkoita kaikille yksilöille samaa ruokavaliota.

Geenitesti auttaa tunnistamaan erilaisia oman kehon reaktioita, joiden avulla oman ruokavalion ja liikuntatottumusten räätälöiminen on terveyttä ja painonhallintaa tukevaa. Genetiikka vaikuttaa mm. alttiuteen kerätä ylimääräistä painoa ja mittaa yksilön tapaa reagoida ruokavalioon sekä liikuntaan. Testi antaa moniulotteisen käsityksen siitä miksi joku saattaa epäonnistua laihduttamisessa kovasta vaivannäöstä riippumatta, kun taas toinen saattaa onnistua pienin muutoksin. Testi tarjoaa suosituksen juuri sinulle sopivasta ruokavaliosta painonhallintaa ajatellen (esim. Välimeren ruokavalio, vähähiilihydraattinen tai vähärasvainen ruokavalio).

Kuinka monta geeniä tutkii?

Ruokavaliotesti testaa 15 geeniä, jotka ovat yhteydessä painoon.

Kenelle?

Kaikille, jotka haluavat ymmärtää kehon toimintoja, painon vähyyttä tai kertymistä, ruokavalion optimointia ja pysyvien työkalujen saaminen painonhallintaan.

Mitä selvisi?

Oli todella mielenkiintoista vertailla tämän geenitestin osiota puolisoni kanssa, koska olemme kehotyypeiltämme täysin päinvastaisia. Minä olen aina ollut taipuvainen keräämään ylipainoa, vaikka olen elänyt superterveellisesti ja hän puolestaan ei liho vaikka söisi nonstoppina roskaruokaa ja karkkia. Testit paljastivat, että siinä missä puolisoni voi syödä geenien puolesta hiilihydraatteja runsaastikin ilman mitään sivuoireita tai painon kertymistä, minä en voi. Olen tämän kyllä tiennyt ja tuntenutkin, sillä saan selkeitä hormoniperäisiä oireita heti, jos hiilihydraattien (eli sokereiden) määrä on yhtä korkea kuin hänellä, mutta testi vahvisti asian. Jokaisen on löydettävä juuri omalle keholle sopiva ruokavalio, sillä se mikä sopii yhdelle, saattaa olla myrkkyä toiselle.

Minulla on erittäin suuri riski ylipainon kertymiseen, jos ruokavalioni on hiilihydraattipitoinen. Hiilihydraattiherkkyyttä mittaava geeni vaikuttaa myös siten, että makureseptorini ovat todella herkät tunnistamaan makean maun kielellä ja kitalaessa. Testi kehotti välttämään kaikkia sokeripitoisia ruokia (sis. prosessoidut ruoat, mutta myös hiilihydraattipitoiset viljat, hedelmät jne.) ja varmasti juuri tästä syystä keto/vhh-ruokavalio sopii keholleni todella hyvin. Geenien perusteella ruokavalio on omalla kohdallani liikuntaa tärkeämpi ennaltaehkäisemään painon kertymistä, vaikka tarvitsen testin perusteella myös keskivertoa enemmän liikuntaa saavuttaakseni ja ylläpitääkseni tietyn painon.

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 5

DNA Life -geenitestipaketit tarjoavat mittaamattoman arvokasta sekä vanhentumatonta tietoa omasta perimästä mahdollistaen terveyden optimoimisen yksilöllisesti. Geenitestien ottaminen on helppoa ja nopeaa: saat kotiin testipaketin, pyörität ohjeiden mukaisesti paketissa tulevaa pumpulipuikkoa poskien limakalvoilla, laitat purkkiin ja lähetät paketin mukana tulevassa kuoressa tutkittavaksi. Geeniraportin saa noin 1-2 viikon kuluessa testinäytteen ottamisesta ja tulokset saa itselle sähköpostiin kattavina sekä visuaalisina PDF-raportteina. Raportit ovat Skin-osiota lukuunottamatta saatavilla suomeksi.

Jos haluat teettää geenitestin, toimi näin:

Ota yhteyttä Nordic Labsin kanssa yhteistyötä tekevään ravintovalmentaja Vilma Kohoseen (vilman.ravintovinkit@gmail.com) tai ravitsemusterapeutti Hanna Voutilaiseen (hanna.maria.voutilainen@gmail.com). Saat heiltä testipaketin kotiisi, kun maksu on suoritettu. Nordic-ammattilaiset ottavat sinuun yhteyttä kun testiraportti on valmis. Testit analysoi täysin suomalainen henkilökunta Suomessa Viikin laboratoriossa ja heillä on tulkitsemiseen vaadittava ammattitaito sekä koulutus. Jos toimit ravitsemuksen tai hyvinvoinnin parissa ammattilaisena ja haluat hyödyntää omassa työssäsi geenitestejä, ota ota yhteyttä Nordic Labs -edustajaan Susa Hanyihin, sh@nordic-labs.com.

Testien hinta

1 x DNA Life -geenitestipaketti maksaa 179 €

(ainoana poikkeuksena Health-testi, jonka hinta on 225 €)

2 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 350 €

3 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 395 €

4 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 429 €

5 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 465 €

6 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 499 €

DNA Life -geenitestien hinta tulee sitä edullisemmaksi mitä useamman paketin ottaa kerralla. Lisäksi pakettiin tulee yksi 18 € DHL-maksu ja ammattilaisen (joko Vilma Kohosen tai Hanna Voutilaisen, riippuen kummalta tilaat testipaketit) tekemä henkilökohtainen tulkinta, joka maksaa 89 € /45 minuuttia. Tulkinta tapahtuu etäyhteyksin ja maksetaan ammattilaiselle testin tilauksen yhteydessä.

Oletko käynyt geenitesteissä tai harkitsetko asiaa?

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 2

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Menkkatarinani ja kuinka pääsin kuukautiskivuista eroon (melkein)
Tärinään perustuva TRE-menetelmä – mitä, miksi, kenelle?
Herkän ihon hoito-opas
Miten ayurveda näkyy arjessani?