Kokemukseni geenitesteistä osa 3/3: Iho ja liikunta

Geenitestit saatu Nordic Labsilta.

Sen lisäksi, että geenitesteillä saa vanhentumatonta dataa yksilöllisesti sopivan ruokavalion ja elintapojen suhteen, niiden avulla voidaan optimoida tarkasti myös omia  liikuntatottumuksia sekä ihonhoitoa.

Tämä on kolmas ja viimeinen osa Kokemukseni geenitesteistä -postaussarjalle. Jos et ole lukenut ensimmäistä osaa, lue se ensin tästä: Kokemukseni geenitesteistä 1/3: ruokavalio ja terveys. Toisen osan pääset lukemaan tästä.

Kokemuksia Geenitesti

Liikunta

Mitä mittaa?

Geenit vaikuttavat liikuntasuorituksiin ja auttavat optimoimaan suoriutumista eri liikuntalajeissa. Testissä on kaksi osaa, jotka mittaavat loukkaantumisriskejä sekä palautumista ja suoriutumista. DNA Sport -testi tutkii erilaisia ​​harjoittelukykyyn ja urheilusuoritukseen vaikuttavia mittareita kuten pehmytkudoksen ja luun muodostuminen sekä uudistuminen, tulehdus, oksidatiivinen  stressi, hapetus, verenkierto ja hengitys, energiantuotanto ja aineenvaihdunta. Testi tarjoaa laajat ravitsemus- ja elämäntapasuositukset oman liikkumisen tueksi niin voiman, kestävyyden, omien geneettisten vahvuuksien, harjoittelusuositusten, vammautumisriskien kuin palautumisen maksimoimisen saralla. Geenitesti mittaa myös kehon aineenvaihduntaa mm. kofeiiniherkkyyden ja suolatasapainon suhteen.

Kenelle?

 Testi sopii kaikille, jotka liikkuvat joko harraste- tai kilpatasolla ja jotka haluavat optimoida omaa harjoitusohjelmaansa, liikunnan laatua ja tukea eri palautumistekijöitä.

Mitä selvisi?

Meillä oli puolisoni kanssa liikunta-osion testissä paljon eroja kuten on ihan arkielämänkin liikkumistottumuksissa. Minulla on testin mukaan korkea loukkaantumisriski (pehmytkudosvauriot), tarvitsen riittävästi palautumisaikaa kovien treenien jälkeen ja loistan kestävyysliikunnassa. Data oli todella yksilöllistä, tarkkaa ja mielenkiintoista: minun olisi hyvä keskittyä aerobiseen, kestävyyspohjaiseen ja pitkäkestoiseen liikuntaan keskiteholla (uinti, pyöräily, pitkän matkan juoksu). Liikunnan on hyvä sisältää myös pilateksen ja venyttelyn kaltaisia kuntouttavia elementtejä. Olin todella yllättynyt siitä, että vastusharjoittelussa maksimien hakemisen sijaan minulle olisi paljon sopivampaa tehdä matalan intensiteetin kestävyyteen painottuvaa harjoittelua, jossa on runsaasti toistoja kevyemmillä painoilla (30-40 % maksimista).

Testi antoi hyvää dataa myös palautumisen merkityksestä sekä palautumisstrategioista. Kofeiinimetabolismini on nopea ja se voi parantaa suoritusta etenkin kestävyysliikunnassa (terveys-geenitestipaketin tulosten perusteella kahvi ei tosin sovellu minulle hyvin luuston kuntoa ajatellen). Ruokavaliolla on iso merkitys myös liikkumiseen, koska kehoni tulehdusriskit ovat niin kohonneet. Tässäkin korostuu antioksidanttipitoiset raaka-aineet sekä kalan, C-vitamiinin, raudan ja riittävän proteiinin saanti. Kollageeninsaantia on tärkeää tukea aminohappopitoisella ruoalla ja luuliemellä.

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 8

Iho

Mitä mittaa?

DNA-ihotesti antaa henkilökohtaista informaatiota siitä mitkä ovat ihon heikkoja kohtia ja millaisilla elämäntavoilla, ruokavaliolla sekä kosmetiikalla ihon hyvinvointia voi tukea ja estää esimerkiksi ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä.

Kuinka monta geeniä tutkii?

Testi analysoi 18 ihoon liittyvää geeniä, jotka liittyvät kollageenin muodostumiseen, auringon UV-säteilyn vaikutukseen, tulehdusalttiuteen ja oksidatiiviseen stressin vaikutuksiin.

Kenelle?

Kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, haluavat ennaltaehkäistä ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä elintavoilla tai heille, jotka kamppailevat ihohaasteiden kanssa.

Mitä selvisi?

Uskon vakaasti, että ihon geenitestit tulevat olemaan iso osa tulevaisuuden kauneudenhoitoa: testien avulla on mahdollisuus tähdätä entistä yksilöllisempään ja henkilökohtaisesti räätälöityyn ihonhoitostrategiaan, joka perustuu juuri omaan biokemiaan ja perimään. Geeneillä on näppinsä pelissä mm. ihon kunnon, ikääntymisen ja herkkyyden suhteen.

Minulle selvisi, että ihoni reagoi herkästi oksidatiiviselle stressille ja ympäristömyrkkyjen aiheuttamalle soluvaurioille, joten omaan muita korkeamman riskin saada juonteita sekä ryppyjä etenkin auringonoton jälkeen. Koska kehon antioksidantit ja entsyymit eivät toimi täydessä kapasiteetissaan, se voi nopeuttaa ihon ikääntymisprosessia.

Geenien perusteella ihoni on taipuvainen myös herkkyyteen. Olen myös ”riskiryhmässä” pigmenttimuutoksille, koska tietyt geenimuunnokset lisäävät pigmentin muodostumiseen vaikuttavaa taipumusta (tähän samaan liittyy heikentynyt ruskettumiskyky ja suurempi riski auringon aiheuttamiin ihovaurioihin).

Räätälöidyssä hoitosuosituksissa korostui etenkin aurinkosuojan käytön merkitys ja ihon kosteutus löytyi myös prioriteettilistan kärjestä. Käyttämäni luonnonkosmetiikan olisi hyvä sisältää ihoa uudistavia ja hoitavia retinoideja, keramideja, C-vitamiinia, hoitavia rasvahappoja, peptidejä, resveratrolia ja hyaluronihappoa.

Ravintolisien puolelta ruokavaliota suositeltiin täydennettävän C-vitamiinilla, D-vitamiinilla, raudalla (luotan tässä ruokavalioon), kollageenilla ja luuliemellä. Ruoan on tärkeä olla flavonoidipitoista, sisältää runsaasti kasviksia ja ihon DNA:ta korjaavia ravinteita kuten seleeniä, karotenoideja sekä astaksantiinia. Kosmetiikan ja muun elämän suhteen on tärkeää välttää karsinogeeneja ja toksiineja.

Kokemuksia Geenitesti DNA Life Ruokavalio Liikunta Mieli 2

DNA Life -geenitestin tilaus ja hinta

DNA Life -geenitestipaketit tarjoavat mittaamattoman arvokasta sekä vanhentumatonta tietoa omasta perimästä mahdollistaen oman terveyden optimoimisen yksilöllisesti. Geenitestien ottaminen on helppoa ja nopeaa: saat kotiin testipaketin, pyörität ohjeiden mukaisesti paketissa tulevaa pumpulipuikkoa poskien limakalvoilla, laitat purkkiin ja lähetät paketin mukana tulevassa kuoressa tutkittavaksi. Geeniraportin saa noin 1-2 viikon kuluessa testinäytteen ottamisesta ja tulokset saa itselle sähköpostiin kattavina sekä visuaalisina PDF-raportteina. Raportit ovat Skin-osiota lukuunottamatta saatavilla suomeksi.

Jos haluat teettää geenitestin, toimi näin:

Ota yhteyttä Nordic Labsin kanssa yhteistyötä tekevään ravintovalmentaja Vilma Kohoseen (vilman.ravintovinkit@gmail.com) tai ravitsemusterapeutti Hanna Voutilaiseen (hanna.maria.voutilainen@gmail.com). Saat heiltä testipaketin kotiisi, kun maksu on suoritettu. Nordic-ammattilaiset ottavat sinuun yhteyttä kun testiraportti on valmis. Testit analysoi täysin suomalainen henkilökunta Suomessa Viikin laboratoriossa ja heillä on tulkitsemiseen vaadittava ammattitaito sekä koulutus. Jos toimit ravitsemuksen tai hyvinvoinnin parissa ammattilaisena ja haluat hyödyntää omassa työssäsi geenitestejä, ota ota yhteyttä Nordic Labs -edustajaan Susa Hanyihin, sh@nordic-labs.com.

Testien hinta

1 x DNA Life -geenitestipaketti maksaa 179 €

(ainoana poikkeuksena Health-testi, jonka hinta on 225 €)

2 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 350 €

3 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 395 €

4 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 429 €

5 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 465 €

6 x DNA Life -geenitestiä sisältävä paketti maksaa 499 €

DNA Life -geenitestien hinta tulee sitä edullisemmaksi mitä useamman paketin ottaa kerralla. Lisäksi pakettiin tulee yksi 18 € DHL-maksu ja ammattilaisen (joko Vilma Kohosen tai Hanna Voutilaisen, riippuen kummalta tilaat testipaketit) tekemä henkilökohtainen tulkinta, joka maksaa 89 € /45 minuuttia. Tulkinta tapahtuu etäyhteyksin ja maksetaan ammattilaiselle testin tilauksen yhteydessä.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Oletko käynyt geenitesteissä tai harkitsetko asiaa?

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Heidi S

Hei Hannamari, eli jos ottaa tuon 179e maksavan testin, siitä saa kaiken tämän datan mitä olet kirjoittanut kolmessa postauksessa?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Tuolla 179 € hinnalla saa vain yhden omavalintaisen paketin, eli jonkin seuraavista: iho, liikunta, ruokavalio, terveys, mieli tai estrogeeni. Jos haluaa teettää kerralla useamman paketin, niistä saa paljousalennusta kuten jokaisen postauksen lopussa mainitaan :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kokemuksia geenitestistä osa 1/3: Ruokavalio ja terveys
Kokemukseni geenitesteistä osa 2/3: Mieli ja estrogeeni
Miten ayurveda näkyy arjessani?
Herkän ihon hoito-opas