Ihonhoito-opas: rasvainen iho

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic

Tervetuloa lukemaan rasvaisen ihon hoito-opasta! Mukana on täsmälliset ohjeet sekä runsaasti purkkitärppejä. Tekstin suosituksista voi saada vinkkejä myös muille ihotyypeille, erityisesti mikäli ihosi kiiltelee helposti päivän mittaan tai siihen tulee epäpuhtauksia. 

Rasvainen Iho

Tästä starttaa ihonhoito-oppaiden postaussarja, jossa käyn läpi ihotyypit ja iho-ongelmat yksi kerrallaan. Kerään kaikki oppaat jatkossa oman tägin alle, jotta löydät ne kootusti ja voit tarvittaessa palata vinkkeihin.

Rasvainen Iho Hoitaminen

Mistä tunnistaa rasvaisen ihotyypin?

Rasvainen ihotyyppi on helpoin tunnistaa tarkastelemalla ihon rasvoittumista eri alueilta. Mikäli iho rasvoittuu päivän mittaan koko kasvoilta, myös siis poskista, on kyseessä rasvainen iho. Rasvaisuus puskee esiin hyvin nopeasti (muutamassa tunnissa) pesun jälkeen kun taas muilla ihotyypeillä iho voi kiillellä päivän edetessä yleisimmin T-alueelta, muttei koko kasvoilta.

Rasvainen iho on useimmiten rakenteeltaan paksu ja ihohuokoset erottuvat siinä hyvin selkeästi. Ihossa on mustapäitä, tukkeumia ja näppyjä, joskin tasapainossaan ollessaan nämä yleensä vähenevät minimiin. Tasapainoinen ja hyvin hoidettu rasvainen iho on pehmeä ja kauniin heleä.

Rasvaisuus on siis tämän ihotyypin ominaisuus ja sitä ei voi täysin viedä pois, mutta sitä voi ja kannattaakin tasapainottaa, tällöin tukkeumiakin yleensä syntyy vähemmän. Unohda vanhanaikaiset ajatukset rasvaisuuden kuivattamisesta pois, keskity mieluummin tarjoilemaan iholle sopivasti vesimäistä kosteutusta ja rasvahappoja. Vältä paksuja koostumuksia ja suosi ohuita, raikkaita ja hyvin imeytyviä tuotteita.

Rasvaisen Ihon Hoito

Olet varmasti kuullut puhuttavan kuivarasvaisesta ja öljyrasvaisesta ihosta. Öljyrasvainen iho on näistä kahdesta se varsinainen rasvainen ihotyyppi, kuivarasvaista ihoa voi ajatella ennemminkin epätasapainotilana. Myös rasvaisen ihon voi saada väärällä hoidolla pintakuivaksi, kiristäväksi, jopa hilseileväksi. Samaa voivat aiheuttaa muut ulkoiset tekijät, kuten ilmasto, UV-säteily ja elintavat. Tällöin kyse on kuitenkin siis ihon epätasapainosta, ei varsinaisesti ihotyypistä ja asian voi korjata oikeanlaisella hoidolla.

Kaksoispuhdistus on rasvaisen ihon ystävä

Kaksoispuhdistus

Puhdistusvaiheessa moni onnistuu kuivattamaan myös rasvaisen ihon, sekään ei siis aivan mitä vaan kestä. Rasvaiselle iholle sopii ihanteellisesti kaksoispuhdistus ja tästä ei kannata luistaa, mikäli käytät meikkiä. Meikittömän ihon puhdistukseen voit puolestaan valita ainoastaan yhden mainituista puhdistajista.

Kaksoispuhdistuksen ensimmäisen vaiheen puhdistusöljyksi suosittelen tuotetta, joka huuhtoutuu takuuvarmasti iholta vedellä, paras vaihtoehto on Whamisan loistava Cleansing Oil.

Toiseen vaiheeseen voit valita joko miedon geelin tai maidon, riippuen ihon kunnosta. Mikäli iho vaikuttaa pinnastaan kuivalta, käytä maitoa ainakin niin kauan, kunnes olet saanut ihon takaisin tasapainoon. Maito on lisäksi ihanteellinen rasvaisen ihon aamupesuun. Rasvainen iho saattaa nimittäin hyötyä pesusta myös aamuisin, muille ihotyypeille riittää hyvin pelkkä misellivedellä tai kasvovedellä pyyhkiminen.

Rasvainen Iho Puhdistus

Puhdistusmaidon tulee olla iholta huuhtoutuva eikä se saa olla liian tuhti. Bybin Milk Melt on mielestäni heittämällä paras, ja se sopii hyvin myös rasvaiselle iholle. Notkea koostumus häipyy iholta vedellä huuhtomalla täydellisesti pois jättämättä minkäänlaista kalvoa tai pintaa, mitä jotkin maidot saattavat jättää.

Vaihtoehtoisesti voit siis valita myös puhdistusgeelin, mutta ole tarkkana ettet ota liian voimakasta tuotetta! Suosittelen Evolven Daily Detox Facial Washia, joka on mielettömän raikas ja hyvin puhdistava, muttei kuivattava.

Tutustu myös loistavaan, hieman erilaiseen uutuusputsariin, Luonkosin Clarity Clay Powder Cleanseriin. Veden kanssa kämmenellä tahnaksi sekoitettava jauhe on mieletön yhdistelmä tehokasta puhdistusta ja lempeyttä. Tämän savijauheen kanssa iho tuntuu todella puhtaalta, mutta samaan aikaan pehmeältä ja joustavalta. Clarity Clay sopii kaksoispuhdistuksen toiseen vaiheeseen tai aamuputsariksi. Oma uusi suosikkini ja kaiken lisäksi kotimainen vaihtoehto!

Vinkki: Kasvoharja on täydellinen apuväline rasvaisen ihon puhdistukseen! Lue artikkelini parhaasta kasvoharjasta.

Vesikosteuta reippaasti

Rasvainen Iho Kasvovesi

On yleinen harhaluulo, ettei rasvainen iho tarvitsisi kosteutusta. Sitä se nimittäin ehdottomasti tarvitsee, muuten iho muuttuu herkästi pintakuivaksi. Panosta ihon vesikosteutukseen ja viimeistele kasvoöljyllä.

Kasvovesi on siis yksi tärkeimmistä ihonhoitotuotteista myös rasvaisella iholla, käytä sitä aamuin illoin. Valitse tuote, joka kosteuttaa, kirkastaa ja tasapainottaa ihoa. Pirskahtelevan raikkaalta tuoksuva Whamisan Refresh Toner on ihanan monipuolinen vaikutuksiltaan ja sopii kerrostettavaksi, mikäli ihosi tuntuu janoiselta.

Iholle, joka tuntuu ainoastaan hyvin öljyiseltä ja tukkoiselta, eikä juurikaan pintakuivalta, suosittelen Patykan Anti-Blemish Toneria. Se tasapainottaa ihon öljyisyyttä ja sisältämänsä salisyylihappo auttaa ehkäisemään epäpuhtauksia. Tämä minttuinen kasvovesi ei kuivata ihoa, muttei varsinaisesti kosteutakaan erityisesti.

Haluan antaa vielä kolmannen kasvovesivaihtoehdon, sillä kasvovettä kuluu reilusti ja niitä on kiva ja hyväkin vaihtaa välillä. AHA-happoja sisältävä kasvovesi on erinomainen tehokuuri rasvaiselle iholle, sitä voi käyttää jatkuvastikin esimerkiksi joka toinen ilta. Bybin Day Glow Brightening AHA Tonic on lempeästi kuoriva, samalla sopivasti kosteutusta tuova kasvovesi. Day Glow -nimestään huolimatta suosittelen tätä ensisijaisesti iltakäyttöön.

Madara Rose Jelly

Mikäli iho osoittaa minkäänlaisia kuivumisen merkkejä, ota kosteuttava seerumi käyttöön. Seerumia voi käyttää kuurina aamuin illoin tai esimerkiksi ainoastaan iltaisin. Aamukäyttöön voit valita jonkin puhdistavan ja tasapainottavan version, näistä lisää tekstin loppupuolella.

Kosteusseerumeiden usein geelimäiset ja raikkaat koostumukset sopivat ihanteellisesti janoiselle rasvaiselle iholle. Madara SOS Intense Hydra Rose Jelly on hyaluronihapposeerumi, joka sisältää lisäksi ihon mikrobiomia tasapainottavia probiootteja. Rauhoittava ja vahvistava koostumus ei rasvoita ihoa entisestään, ainoastaan tarjoilee superkosteutusta sopivassa muodossa.

Ilman voidettakin voi pärjätä

Bybi C Caf Cream

Kasvovoiteen käyttäminen ei ole pakollista rasvaisella iholla, panosta mieluummin hyvään kasvoveteen ja -öljyyn. Mikäli ihosi on kuitenkin kuivarasvainen, voi kasvovoide olla erittäin hyvä idea ainakin siihen asti, kunnes iho tasapainottuu. Harmillisen moni rasvaiselle iholle tarkoitettu voide on todella mitäänsanomaton. Sellaista ei ole järkeä käyttää vain siksi, että voidetta “kuuluu käyttää”. Etenkin suurin osa ohuista mattavoiteista on monesti rahojen haaskausta, sillä ne harvoin kosteuttavat tarpeeksi.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan voiteen sijaan seerumin ja öljyn yhdistelmää. Niitä voi käyttää päällekkäin (seerumi ensin, öljy päälle) tai toisiinsa sekoitettuna. Mikäli ihosi kuitenkin selvästi nauttii voiteesta, valitse tuote, joka oikeasti tekee jotakin!

Evolven True Balance Lotion on erittäin hyvä valinta pinnastaan enemmän tai vähemmän kuivan tuntuiselle rasvaiselle iholle ja myös sekaiholle. Nimensä veroisesti se tasapainottaa ihoa ja lisäksi ravitsee sekä ehkäisee kosteuden haihtumista iholta. True Balance Lotion on täydellinen esimerkki voiteesta, joka auttaa pitämään ihon kiiltelyä aisoissa, mutta samaan aikaan kosteuttaa ja hoitaa ihoa.

Mikäli ihosi on samea ja pinnastaan jopa karhea, valitse Bybin C-caf Cream. Se sytyttää valot elinvoimansa menettäneelle iholle ja tuo juuri sopivasti ravitsevuutta. Raikas voide on omiaan aamukäyttöön kun ihon tuntuu kaipaavan erityistä hoivaa.

Silmänympärysihoa kannattaa kaikilla ihotyypeillä ajatella omana alueenaan, sillä iho on siinä hyvin erilaista kuin muualla kasvoilla. Kurkkaa tästä suositukseni: Parhaat silmänympärysvoiteet.

Öljy tasapainottaa ihon rasvaisuutta

Yin Your Skin

Monet pelkäävät öljyn rasvoittavan ihoa entisestään, mutta tosiasiassa vaikutus on päinvastainen. Sopivalla kasvoöljyllä ihon rasvoittuminen tasapainottuu. Valitsitpa voiteen käyttöösi tai et, kasvoöljy on ehdoton tuote rasvaiselle iholle. Se auttaa säätelemään ihon liiallista öljyisyyttä ja ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja heleää ulkonäköä. Öljyn valinnassa kannattaa olla kuitenkin tarkkana! Valitse koostumus, joka tuntuu iholla kevyeltä tai kevyehköltä ja imeytyy hyvin. Kuivalle iholle tarkoitetut öljyt ovat usein liikaa ja voivat aiheuttaa ihon tukkeutumista.

Bybin Bakuchiol Booster on erinomainen valinta erityisesti, mikäli sinulla on jäänyt finneistä ihoon arpia tai se on muuten epätasaisen sävyinen. Se sopii hyvin myös ikääntyvälle iholle. Itse olen kokenut sen myös yllättävän hyvin ehkäisevän uusien näppyjen tuloa. Koostumus on ihanan kevyt ja erittäin nopeasti imeytyvä (siis öljyksi nopeasti imeytyvä).

Toinen loistava vaihtoehto on simppeliä kahden raaka-aineen Bakuchiol Boosteria huomattavasti monipuolisempi Yin Your Skinin Sileä Kasvoöljy. Sileä tuntuu silkkisen kevyeltä iholla ja imeytyy hyvin. Valitse tämä, mikäli iho tuntuu kaipaavan useampaa eri vaikutusta ja vaikuttaa elvytyksen tarpeessa olevalta. Hieman arvokkaampi, mutta ehdottomasti hintansa väärti!

Kolmantena nostan vielä budjettivaihtoehdon, puhtaan jojobaöljyn, joka on koostumukseltaan ihotalin kaltaista ja auttaa tehokkaasti tasapainottamaan ihoa. Huokean hintainen ja laadukas, suureen pulloon pakattu luomulaatuinen jojobaöljy löytyy Avrililta. Edullinen jojobaöljypullo on peilikaapin moniottelija, jota voi lorauttaa lisäksi liian kevyen hoitoaineen tai vartalovoiteen joukkoon tai käyttää sellaisenaan myös vartalon iholla.

Täsmähoito epäpuhtauksille

Laponie Clarifying Serum

Rasvainen iho ei automaattisesti tarkoita epäpuhdasta ihoa, mutta on fakta, että näppyjä syntyy helpommin rasvaiselle iholle kuin muille ihotyypeille. Finnejä voi suitsia seerumin avulla, ota siis sellainen avuksesi! Näitä suosittelemiani puhdistavia seerumeita voit käyttää myös ehkäisemään tukkeumia ja tasapainottamaan ihon öljyisyyttä, vaikkei varsinaisia näppyjä olisikaan.

Evolven Rainforest Rescue Serum  on ihanan raikas geelimäinen seerumi, joka säännöllisen käytön myötä auttaa vähentämään epäpuhtauksia ihan selkeästi. Kaikin puolin todella kiva tuote käyttää, eikä se kuivata ihoa. Yksi omista suosikkituotteistani epäpuhtauksien hoitamiseen.

Laponie of Scandinavian Clarifying Treatment on hyvä valinta, mikäli ihosi tuntuu herkältä ja reagoivalta tai siinä on tulehtuneita finnejä. Tämä ohut seerumi ei tuoksu miltään, joten se sopii myös tuoksuherkille. Auttaa rauhoittamaan ja puhdistamaan ihoa lempeällä tavalla.

Lue aiheesta lisää: Vertailussa epäpuhtaan ihon seerumit

Savinaamioi ja kuori säännöllisesti

Naamio ja kuorinta tuovat tehoja rasvaisen ihon hoitamiseen. Erityisesti savinaamio on tuote, joka kannattaa ottaa käyttöön vähintään kerran, mieluiten jopa kaksi kertaa viikossa. Hyvin valittu savinaamio ja sen säännöllinen käyttö voivat todella tehdä eron ja viedä ylimääräisen öljyisyyden.

Cattierin rasvaisen ihon savinaamio on luonnonkosmetiikan klassikko, joka poistaa liiallista talia erittäin hyvin. Se on tehokas ja kuivuu iholle todella nopeasti kipsimäiseksi, jolloin se saattaa imeä ihosta myös kosteutta. Tätä ehkäistäksesi, pidä naamio kosteana koko vaikutusajan suihkimalla kasvoille kasvosuihketta. Oikein käytettynä tämä on yksi parhaista yksittäisistä tuotteista rasvaiselle iholle!

Mikäli ihosi tuntuu pintakuivalta, valitse Cattierin naamion sijaan lempeämpi (silti tehokas!) Bybin Super Greens Purifying Mask. Se jättää ihon pehmeäksi eikä kuivata ihoa lainkaan. Bybin naamio on mielestäni Cattieria tehokkaampi häivyttämään epäpuhtauksia, mutta Cattier poistaa liiallista talia paremmin. Voit valita vain jommankumman tai käyttää naamioita vuorokerroin.

Rasvainen Iho Savinaamio

Rasvainen iho kannattaa kuoria kerran viikossa, sillä se auttaa ehkäisemään sameutta, josta rasvainen ihotyyppi herkästi kärsii. Lisäksi se auttaa ihohuokosia pysymään puhtaampina ja voi häivyttää mahdollisia näpyistä jääneitä arpia ja muita ihonsävyn epätasaisuuksia. Rakenteeltaan paksuhko rasvainen iho kestää rakeellista kuorintaa hyvin, älä kuitenkaan kuori rakeilla varsinaisten finnien päältä.

Evolven Radiant Glow Mask on ihan älyttömän herkullisen tuoksuinen (kuin suklaajälkkäri!) kuorintanaamio, jossa on reippaasti raetta. Sen voi jättää vaikuttamaan iholle naamion tavoin, mutta varsinaista savinaamiota se ei siis korvaa. Itse käytän tätä kuorintana ennen naamiota.

Budjettivaihtoehtona suosittelen Cattierin minttuista savikuorintaa, jonka rae on hieman hellempää verrattuna Evolveen. Todella raikas ja lempeän tehokas!

Hedelmähappokuorinta on erittäin hyvä vaihtoehto rasvaiselle ja tukkeumiin taipuvaiselle iholle. Juice Beautyn klassikko Green Apple Peel Full Strenght on täydellinen tehokuorinta suurihuokoiselle rasvaiselle iholle. Iho loistaa sen jäljiltä ennennäkemättömän heleänä.

Valitse joko raekuorinta tai hedelmähapot, tai optimaalisen tuloksen aikaansaamiseksi käytä niitä vuorotellen n. 5-7 päivän välein.

Rasvainen Iho Kuorinta

Vinkki monikäyttöisestä tehotuotteesta

Bruns Vihrea Savi

Loppuun vielä vinkkaus ihanasta ja superedullisesta monitoimituotteesta, joka on täydellinen rasvaiselle iholle, erityisesti jos haluat minimoida purnukoiden määrää. Bruns Green Clay savijauhe (tästä on olemassa 300 g pullo sekä 100 g pullo) on pullollinen vihreää savea, jota voi käyttää moniin eri tarkoituksiin. Yhdistä veden kanssa savinaamioksi tai sekoita putsarin joukkoon lisätehoja tuomaan. Kokeile miksata myös shampoon kanssa rasvaiselle hiuspohjalle tai valmista jauheesta syväpuhdistava hiusnaamio. Savijauhe on riittoisaa ja tulee käytössä huomattavan edulliseksi.

Rasvaisen ihon syväpuhdistukseen sopii loistavasti myös ultraäänipuhdistaja. Lue artikkelini kotona käytettävästä  ultraäänipuhdistajasta.

 

Muut ihonhoito-oppaat:

Akneihon hoito-opas

Ruusufinnin eli rosacean hoito-opas

Sekaihon hoito-opas

Normaalin ihon hoito-opas

Kuivan ihon hoito-opas

Rasvainen Iho Luonnonkosmetiikka

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kasvoharja on paras apuväline pitämään ihohuokoset puhtaina
paras silmänympärysvoide
Paras silmänympärysvoide – tuotesuositukset eri ihotyypeille
Ultraaanipuhdistus
Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona
Kasvovesi
Paras kasvovesi eri ihotyypeille – 7 x suositusta