Ihonhoito-opas: akne

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic, postaus sisältää mainoslinkkejä

Akne vaatii monitahoista hoitoa, joka käsittää muutakin kuin vain ihonhoitotuotteet. Kosmetiikalla voi kuitenkin merkittävästi rauhoittaa ja tasapainottaa ihoa sekä  ennaltaehkäistä ja jopa häivyttää aknearpia. Jaan tässä artikkelissa parhaat purkkitärpit akneihon hoitoon.

Akne Hoito Opas

Mikä on akne ja miten tunnistat sen?

Akne ei ole ihotyyppi, vaan iho-ongelma, jonka takana on jokin pysyvä ihotyyppi. Akne ilmenee komedoina, tukkeumina ja erilaisina näppylöinä kasvoissa tai muilla paljon talirauhasia omaavilla alueilla, kuten selässä, dekolteella tai kaulalla. Osalla akne voi olla tulehduksellinen ja iho hyvin herkkä ja punoittava.

Aknella on yhteys hormonitoimintaan ja tavallisimmin se puhkeaakin juuri silloin, kun hormonitoiminnan muutokset ovat vahvimmillaan eli teini-iässä ja raskauden aikana tai sen jälkeen. Myös hormonaalisella ehkäisyllä on vaikutusta ja ei ole aivan tavatonta, että akne puhkeaa esimerkiksi e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Akneen liittyy lisäksi vahvaa perinnöllistä alttiutta.

Aknen Hoito

Akneihosta tiedetään, että siihen linkittyy muutamia poikkeavuuksia ihon luontaisten rasvahappojen tasapainossa sekä ihon pH:ssa. Akneiholla on todettu esiintyvän suhteessa liian vähän linolihappoa (omega 6-rasvahappo) ja liiallisesti oleiinihappoa (kutsutaan myös öljyhapoksi). Koostumukseltaan ohut linolihappo auttaa säätelemään talineritystä. Oleiinihappo on puolestaan tärkeä kuivalle iholle, mutta potentiaalinen huokosten tukkija liiallisina määrinä iholla esiintyessään. Lisäksi akneihon pH on usein liian emäksinen suhteessa terveen ihon hieman happamaan pH-arvoon (noin 4,5-5).

Aknen syntysyyt ovat kuitenkin moninaiset ja jokainen tapaus on erilainen. Paljon on ollut puhetta myös ruokavalion ja elintapojen sekä suoliston kunnon vaikutuksesta. Myös sairauksilla ja lääkityksillä voi olla oma osansa aknen puhkeamisessa. Syiden moniulotteisuuden vuoksi aknen hoitoon ei ole olemassa mitään yhtä, universaalisti kaikilla takuuvarmasti toimivaa keinoa. Hoito tuleekin räätälöidä tapauskohtaisesti, joskin yhteneviäkin piirteitä löytyy, niistä seuraavaksi.

Millaista on aknen hoito?

Mielikuvat aknen hoidosta ovat valitettavan vääriä, kiitos menneiden vuosikymmenten ajatusten näppyjen (ja sitä kautta koko ihon) kuivattamisesta. Moderni aknen hoito on kuitenkin kaikkea muuta. Akneihoa tulee hoitaa hellävaraisin tuottein pitkäjänteisesti. Ihon kosteustasapainosta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Ihon ollessa kuiva, ei talirauhasten tali pääse liikkumaan normaalisti ja voi aiheuttaa tukkeumia. Joskus siis pelkkä omien hoitotottumusten viilaaminen lempeämpään suuntaan voi tuoda pientä helpotusta.

Aknen hoito on pitkäjänteistä, eikä ole realistista odottaa tuloksia viikoissa tai edes muutamissa kuukausissa. Akne ei lähde automaattisesti paranemaan heti hoidon aloituksen jälkeen vaan tilanne voi vaikuttaa jopa huonontuvan alkuun.

Pelkästään ulkoinen ihonhoito ei myöskään saa välttämättä ihmeitä aikaan, ovathan juurisyyt usein moninaisia ja pintaa syvemmällä. Ulkoisen ihonhoidon lisäksi kannattaa siivota ruokavaliostaan ainakin enimmät sokerit ja pitkälle prosessoidut tuotteet. Mitään yhtä maagista, kaiken parantavaa ruokavaliota ei ole olemassakaan, mutta siitä tuskin on haittaa, että tarkastelee omia ruokatottumuksiaan ja karsii sieltä enimpiä rönsyjä pois. Toisille maidoton ja/tai gluteeniton ruokavalio on tuonut avun.

Stressin vähentäminen, hermoston rauhoittaminen ja suoliston kunnon parantaminen ovat myös tärkeitä teemoja aknen hoidossa. Vaikka tämä artikkeli keskittyykin ulkoiseen hoitoon, on tärkeää ymmärtää aknen hoidon olevan kuitenkin tätä monitahoisempaa ja kokonaisvaltaisempaa.

Akne Hoito

Vältä akneihon hoidossa kaikkea voimakasta, kuivattavaa ja hankaavaa. Karsi kaikki ihon mekaaninen rasitus minimiin ja vältä kovakouraisia otteita. Levitä kaikki hoitotuotteet kevyin ottein taputtelemalla, äläkä missään nimessä puristele ihoa. Vaihda pyyhe ja tyynyliina useita kertoja viikossa ja vältä kasvojen hipelöintiä päivän mittaan. Pese meikkisiveltimet jokaisen käytön jälkeen ja käytä mieluummin ainesosiltaan yksinkertaista mineraalimeikkipohjaa kuin meikkivoidetta.

Mikäli iho on kovin kipeä, tulehtunut ja herkkä, valitse alkuun vain muutamia, hyvin mietoja tuotteita. Tällöin hoidon ensisijainen tavoite on rauhoittaa tilanne. Pikaratkaisujen sijaan aknen hoito on siis pitkällä tähtäimellä ihoa kosteuttavaa, rauhoittavaa, tasapainottavaa ja vahvistavaa. Valitse mieluummin pienempi määrä laadukkaita ja hyvin valittuja tuotteita (ja sitoudu käyttämään niitä säännöllisesti!) kuin kokeile ja vaihtele purkkeja koko ajan.

Mikäli aknen hoito omatoimisesti tuntuu hankalalta, suosittelen kääntymään osaavan kosmetologin puoleen ja menemään toki tarvittaessa ihotautilääkärille.

Ihmeellinen bakuchiol

Akne Bakuchiol

Vierastan yksittäisten ainesosien nostoa framille, mutta teen nyt poikkeuksen. Haluan tuoda esiin yhden raaka-aineen, josta saattaisi olla hyötyä akneiholle. Se on nimeltään bakuchiol ja sillä on erinomainen kyky hoitaa epäpuhdasta, tukkoista ihoa, pigmentaatiota ja arpia sekä hienoja juonteita. Ja kaikki tämä ihoa ärsyttämättä! Korostan silti, ettei bakuchiol, tai yhtään mikään muukaan ainesosa, yksin paranna maagisesti aknea – kyse on kokonaisuudesta.

Psoralea Corylifolia -nimisestä kasvista saatava bakuchiol on paitsi trendikäs, myös siis erittäin varteenotettava ainesosa akneiholle. Sillä on antimikrobisia, antioksidanttisia ja tulehduksia estäviä vaikutuksia, minkä lisäksi se stimuloi ihon omaa kollageenin tuotantoa ja voi auttaa myös aknearpien ehkäisyssä. Bakuchiol on lisäksi yleisesti hyvin siedetty ainesosa ja se sopii useimmiten myös tulehtuneelle ja herkälle akneiholle. Tämä raaka-aine on mainio myös aikuiselle akneiholle, jolle ei voi käyttää mitään voimakkaita anti-age -tuotteita. Seuraavaksi muutama bakuchiolista tehonsa ammentava purnukka, jotka ovat erinomaisia valintoja akneiholle ja oikeastaan lähes kaikille muillekin.

Bybin Bakuchiol Booster on ehkäpä luonnonkosmetiikan kuuluisin bakuchiol-tuote, eikä syyttä. Nerokas, vain kahdesta ainesosasta syntyvä öljycocktail pitää sisällään lisäksi skvalaania – sekin useimmiten hyvin akneiholle sopiva raaka-aine. Skvalaani on ihossa luontaisesti esiintyvän skvaleenin kaltaista ja näin imeytyy ihoon hyvin. Skvalaani auttaa ehkäisemään epäpuhtauksia ja ihohuokosten tukkeutumista samalla tasapainottaen talineritystä ja ehkäisten ja häivyttäen aknearpia.

Laponie of Scandinavian Renewing Serum (entiseltä nimeltään Brightening Treatment) on puolestaan seerumiksi nimetty ohut fluidi, joka sopii myös kevyen voiteen tavoin käytettäväksi yhdessä kasvoveden ja kasvoöljyn kanssa. Mikäli ihosi on pinnastaan kuiva, voit yhdistää settiin vielä erillisen kasvovoiteen. Brightening Treatment on omiaan paitsi kosteuttamaan ja ravitsemaan ihoa, säännöllisesti käytettynä myös tasoittamaan ihonsävyä ja häivyttämään aknearpia. Tämän tyylisiä, tarpeeksi lempeitä tuotteita on harvoin tarjolla akneiholle, etenkään herkän sorttiselle sellaiselle.

Älä jynssää ihoa natisevan kuivaksi

Muista aknen hoidosta tämä: akne ei johdu liasta, joten älä yritä jynssätä sitä voimakkailla geeleillä ja vaahdoilla pois. Älä käytä akneihon pesussa mitään apuvälineitä (puhdistusliina tai -sieni), sillä mekaaninen hankaaminen voi ärsyttää tulehtunutta ihoa entisestään. Käyttämiesi puhdistustuotteiden tulee siis huuhtoutua vedellä pois. Liian voimakas puhdistus on yksi suurimmista virheistä aknen hoidossa, joten kiinnitä tähän kohtaan erityistä huomiota!

Mikäli käytät meikkiä, käytä sen poistamiseen puhdistusöljyä. Valitse tuote, joka on helppo käyttää pelkän veden kanssa. Suosittelen Djusien Liquid Silk Puhdistusöljyä, joka on paitsi ominaisuuksiltaan täydellinen, myös raaka-aineiltaan erinomaisesti akneiholle sopiva. Se sisältää ruusukvitteninsiemenöljyä, jonka sanotaan rauhoittavan tulehduksia, vahvistavan ihon suojabarriääriä sekä tasapainottavan ihon talineritystä. Greipin ja limen eteeriset öljyt niin ikään suitsivat talineritystä, greippi on lisäksi antiseptinen ja huokosia supistava.

Djusien öljyssä on silkkisen ohut ja helposti huuhtoutuva koostumus, joka on omiaan akneiholle. Mikäli haluat hieman edullisemman, mutta koostumukseltaan samankaltaisen vaihtoehdon puhdistukseen, testaa Evolven Kalahari Dream Cleansing Oil. Se on käyttömukavuudeltaan minusta Djusien veroinen, mutta ainesosat ovat tässä simppelimmät ja enemmän toiminnallisuuteen keskittyvät (eivät niin hoitavat). Evolven eduksi laskettakoon ihanan kesäinen hedelmäkarkkituoksu.

Akne Puhdistusoljy

Suosittelen aikalailla kaikille kaksoispuhdistusta, eikä akneiho tee poikkeusta. Toisen vaiheen putsariksi ehdotan kaikista lempeintä geeliä, minkä tiedän. Laponie of Scandinavian Gel Cleanser on loistava hajusteeton geeli, joka on takuuvarmasti aivan toista maata kuin kaikki aiemmat verrokit, mitä olet testannut. Se on niin hellävarainen, että sitä on jopa vaikea uskoa geeliksi. Puhdasta tulee silti! Tämä on täydellinen vaihtoehto aamuin illoin käytettäväksi – aamuisin yksistään ja iltaisin siis kaksoispuhdistuksessa öljyn jälkeen. Tätä uskalla suositella myös herkille aknetapauksille.

Mikäli ihosi ei ole herkkä ja ihotyyppisi aknen taustalla on sekaiho tai rasvainen, voit testata vaihtoehtoisesti erityisesti akneihon tarpeisiin suunniteltua Mádara ACNE Clear Skin Washia. Miedon raikkaan tuoksuinen geeli on tujumpi kuin Laponien putsari, muttei silti missään nimessä kuivattavimmasta päästä. Fermentoidut polysakkaridit auttavat tasapainottamaan ihon mikrobiomia, antimikrobinen jäkäläuute yhdessä matén kanssa rauhoittaa.

Älä valitse kuitenkaan muita geelejä tietämättä niistä tarkasti. Ne voivat hyvin suurella todennäköisyydellä olla liian kuivattavia. Toinen vaihtoehto yllä mainitsemilleni geeleille on puhdistusmaito, mutta muista valita sekin hyvin iholta huuhtoutuvana versiona.

Madara Acne Wash

Akneihon kasvovesi kosteuttaa, rauhoittaa ja tasapainottaa

Kasvovesi on ehdottoman tärkeä hoitotuote aivan kaikille, myös akneiholle. Yleispätevänä vaihtoehtona suosittelen hajusteetonta, ainesosiltaan simppeliä Laponie of Scandinavia Balancing Essenceä, joka sopii myös herkälle aknelle. Tämä koostumukseltaan kevyt suihkutettava kasvovesi kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Sen tärkein raaka-aine, ektoiini, kosteuttaa erittäin pitkävaikutteisesti, pehmentää ihoa, korjaa ihon suojakerrosta sekä vähentää tulehdusta ja ärsytystä. Lakritsajuuriuute tukee punoitusta ja ihoärsytystä lieventävää vaikutusta samalla tuoden iholle joustavuutta.

Mikäli ihotyyppisi on sekaiho tai rasvainen iho, voit kokeilla Fiinin Rosmariini kasvovettä. Niin ikään erittäin yksinkertainen ainesosalista sisältää ainoastaan ihoa tasapainottavaa ja puhdistavaa rosmariinivettä, kosteuttavaa glyseriiniä sekä vitamiini- ja antioksidanttirikasta mustaherukkauutetta. Simppeliä ja tehokasta!

Fiini Rosmariini Kasvovesi

Jos akne ei ole aivan herkintä sorttia ja olet aiemminkin todennut mietojen happojen sopivan ihollesi, voisi jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista toimia. Akneihon pH on usein liian emäksinen ja selkeästi hapan kasvovesi auttaa tasapainottamaan pH:ta.

Tuotteen valinnan kanssa tulee olla kuitenkin tarkkana, eikä tarttua liian tujuun purkkiin. Djusien Acid Bloom on sopivasti hapan ja tarpeeksi hellä, mutta aivan herkimmälle akneiholle en silti tätäkään uskalla ehdottaa. Tuote ei ole varsinaisesti kuoriva, mutta sisältää ihoa kirkastavaa omenasiiderietikkaa sekä PHA-happo glukonolaktonia. Ksylitoli ja betaiini kosteuttavat, gotu kola uudistaa, rauhoittaa ja korjaa. Lakkakääpä tehostaa ihoa rauhoittavaa vaikutusta.

BHA-happo salisyylihappoa sisältävä Patyka Anti-Blemish Toner on myös varteenotettava vaihtoehto ei-herkälle aknelle. BHA-happo on rasvaliukoisena happona omiaan liuottamaan talia tukkeutuneista ihohuokosista. Osalle akneihoista se on erinomainen ainesosa, mutta osalle se saattaa olla vain liikaa. Silloin kannattaa jättää kaikki hapot ja keskittyä hellimään ihoa rauhoittavien ja kosteuttavien, lempeiden tuotteiden avulla. Patykan mintun raikas kasvovesi on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen vaihtoehto, joka auttaa myös vähentämään liiallista talineritystä.

Akne Kasvovesi

Älä vierasta kasvoöljyä

Öljy ei ole ensimmäinen ihonhoitotuote, jota perinteisesti on akneiholle suositeltu, mutta muutama tippa öljyä on itseasiassa oikein hyvä ja tärkeäkin vaihe rutiinissa. Oikein valittu öljy on loistava tuote rauhoittamaan, tasapainottamaan ja vahvistamaan ihoa. Öljyt ovat lisäksi avainasemassa pitämään iho pehmeänä, joustavana ja ehkäisemään arpia. Mikä tahansa öljy ei kuitenkaan akneiholle sovi ja vääränlainen tuote voi pahentaa tilannetta. Valitse kasvoöljy, jonka ainesosat sisältävät runsaasti linolihappoa eli omega 6-rasvahappoa.

Yin Your Skin Sileä-kasvoöljyn kaikki kolme pohjaöljyä (chian-, viinirypäleen- ja unikonsiemenöljyt) sisältävät akneiholle ihanteellisen, linolihappovoittoisen rasvahappokoostumuksen. Mukaan valitut eteeriset öljyt rauhoittavat tulehdusta ja ärsyyntynyttä ihoa. Toisena vaihtoehtona akneihon öljyistä esittelinkin jo ylempänä Bybin Bakuchiol Boosterin.

Käytä kasvoöljyä vähintään iltaisin (mielellään myös aamulla) muutama tippa ihonhoitorutiinin viimeisenä vaiheena. Levitä 2-4 tippaa öljyä hieman kosteille kasvoille hyvin kevyesti taputtelemalla.

Akne Kasvooljy

Voide on pintakuivan akneihon ystävä

Kasvovesi ja -öljy ovat tärkeimmät hoitotuotteet, mutta akneiho, erityisesti pintakuiva sellainen, voi hyvinkin hyötyä myös voiteesta. Valitse ohut tai ohuehko, hyvin imeytyvä koostumus. Varo kuitenkin nappaamasta turhan kevyttä voidetta, joka ei kosteuta tarpeeksi. Tämä on monien akneiholle suunnattujen voiteiden harmillinen ominaisuus.

Laponie of Scandinavian Face Cream on erinomainen, runsaasti kosteuttava vaihtoehto. Sen koostumus on silti kevyehkö ja imeytyy ihoon mukavasti. Hajusteeton voide ei sisällä turhia täyteaineita ja sopii myös herkälle aknelle. Runsaalla kädellä käytettyjen kosteutta sitovien glyseriinin ja natrium-PCA:n kaverina on pienehkö määrä kasviöljyjä. Linolihappoa sisältävä unikonsiemenöljy ja rauhoittava kotimainen kauraöljy tuovat voiteeseen sopivasti ravitsevuutta ja ihoon pehmeyttä.

Mikäli iho tuntuu kovin öljyiseltä, voisi Mádaran ACNE Hydra-Derm Fluid olla parempi, liiallista talineritystä suitsiva vaihtoehto. Tämä on hyvä valinta erityisesti, mikäli käytät saman linjan putsaria, sillä tuotteet sisältävät keskenään samoja tehoaineita ja tukevat toistensa vaikutuksia. Antioksidanttipitoiset katajan kantasolut yhdessä jäkälä- ja maté-uutteiden kanssa auttavat rauhoittamaan ihoa.

Koostumus on ihan nappi: ei ohuen ohut, muttei missään nimessä paksukaan. Iho jää mukavan pehmeäksi ja kosteutetuksi – voide on kaikin puolin, aina miedon raikasta tuoksuaan myöten, todella onnistunut. Harvinaisuus tässä epäpuhtaan ihon kategoriassa, jossa voiteet ovat normaalisti makuuni hyvin mitäänsanomattomia.

Madara Acne Voide

Seerumi tehostaa puhdistavaa ja tasapainottavaa vaikutusta

Seerumi on akne-ihon hoidossa tehotuote, jonka ottaisin käyttöön vasta, kun muu rutiini on kunnossa. Aloita hoito ensin perustuotteilla (puhdistus, kasvovesi, kasvoöljy ja tarvittaessa voide) ja lisää puhdistava seerumi vasta myöhemmin. Huomaathan, ettei seeruminkaan tarkoitus ole kuivattaa näppyjä yhdessä yössä pois. Säännöllisesti käytettynä puhdistavia ja tulehdusta laskevia ainesosia sisältävä hellä seerumi voi kuitenkin auttaa vähentämään talirauhasten tukkeutumista ja rauhoittaa ihoa.

Paras puhdistava seerumi on mielestäni salisyylihaposta tehonsa saava Evolven Salisylic Rescue Serum. En kuitenkaan suosittele tätä herkille aknetapauksille tai tietenkään, mikäli olet todennut etteivät hapot sovi ihollesi. Seerumissa on raikas, nopeasti imeytyvä geelikoostumus, joka tuntuu iholla todella miellyttävältä, ei siis lainkaan kuivattavalta tai kiristävältä. Tuoksu on tässä myös ihana, suht mieto ja raikas. Käytä tuotetta vähintään iltaisin joko koko kasvoille tai paikallisesti ongelma-alueille.

Herkälle aknelle sopii paremmin Laponie of Scandinavian Clarifying Serum. Tästä on pakko mainita hauska yksityiskohta: se sisältää niin paljon antimikrobisia ainesosia, ettei tuotteessa ole lainkaan lisättyjä säilöntäaineita – puhdistava seerumi on siis täysin itsesäilövä. Seerumi on koostumukseltaan kevyt ja öljytön geeli joka hoitaa finnejä ja epäpuhtauksia hellävaraisesti. Tätä suosittelen aamuin illoin käytettäväksi.

Muista myös artikkelin alkupuoliskolla vinkkaamani Laponien Renewing Serum, jota voi käyttää, omasta ihostasi ja muusta hoitorutiinista riippuen, joko seerumin tai kevyen voiteen tavoin. Tämä on kosteuttavampi ja ravitsevampi vaihtoehto ja sopii parhaiten pinnastaan kuivalle akneiholle.

Seerumi Akne

Akne ei lähde kuorimalla

Ei rakeita akneiholle! Kuten aiemmin todettua, mikään mekaaninen hankaus ei ole hyväksi aknelle, joten unohda kaiken kokoiset rakeet, myös ne kaikista pienimmät. Mieto happokuorinta saattaa olla tietyissä tapauksissa eduksi, mutta toisia akneihoja se voi ainoastaan ärsyttää lisää. Kuorintaa tärkeämpää onkin saada ensin päivittäinen ihonhoitorutiini kuntoon ja juuri omalle iholle sopivaksi.

Happokuorintaa ei myöskään kannata käyttää, mikäli jossakin toisessa käyttämässäsi tuotteessa on AHA-happoja. Jos iho on tulehtunut ja/tai hyvin herkkä, pysy ehdottomasti kuorinnoista hyvin kaukana! Lievemmissä ja jo paranemisvaiheessa olevissa tapauksissa AHA-kuorinnasta voi kuitenkin olla apua, myös aknearpien häivytystä ja ehkäisyä ajatellen. Kokeile kuorintaa kuitenkin hyvin varoen ja lyhyellä vaikutusajalla ja muista, etteivät hapot ole hyväksi kaikille akneihoille.

Evolven Miracle Mask on hyvin lempeä rakeeton kuorinta, joka perustuu mietoon pitoisuuteen AHA-happoja ja papaijan entsyymejä. Tämä on ihanan aurinkoinen kirkastaja, jota kannattaa kokeilla ensin 1-2 minuutin vaikutusajalla ja siitä tarvittaessa pidentää. Mikäli kuorinta vaikuttaa sopivan ihollesi, voit käyttää sitä noin kerran viikossa.

Akne Hoitotuotteet

Naamio voi olla hyvinkin hyödyllinen akneiholle, erityisesti silloin, kun iho tuntuu erittävän runsaasti talia. Muista tässäkin pitää maltti mukana ja valitse tuote sieltä hellävaraisimmasta päästä. Evolven True Balance SOS Mask on savipohjainen naamio, joka sisältää lisäksi pienen tujauksen salisyylihappoa. Naamio auttaa rauhoittamaan epäpuhtauksia ja syväpuhdistamaan ihohuokosia, muttei ole silti lainkaan kuivattava. Aloita naamion käyttökin varovasti testaillen ja mikäli tuote vaikuttaa sopivan, voit käyttää naamiota 1-2 kertaa viikossa.

Lue myös muita ihonhoito-oppaita:

Opas rasvaiselle iholle

Opas sekaiholle

Opas normaalille iholle

Opas kuivalle iholle

Opas ruusufinni-iholle

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kestava Meikki Rasvaiselle Iholle
Kestävä meikki rasvaiselle iholle ja sekaiholle 1/2
Rasvainen Iho
Ihonhoito-opas: rasvainen iho
Pihista Ja Panosta
Pihistä ja panosta: seerumit, kasvoöljyt ja kasvovoiteet
Sekaiho
Ihonhoito-opas: sekaiho