Ihonhoito-opas: normaali iho

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic

Tervetuloa lukemaan normaalin ihon hoito-opasta! Mukana on täsmälliset hoito-ohjeet sekä runsaasti purkkitärppejä. Voit saada artikkelin suosituksista vinkkejä myös muille ihotyypeille sekä esimerkiksi samealle ja väsyneelle iholle.

Normaali Iho

Yllättävän harva luokittelee ihonsa normaaliksi, vaikka se sellainen saattaisi ollakin. Yleinen harhaluulo on, että normaalilla iholla ei olisi milloinkaan pienintäkään haastetta, vaan se olisi päivästä ja vuodesta toiseen kadehdittavan tasainen. Tästä oppaasta kuitenkin selviää, miksi tämä ei aivan täysin pidä paikkaansa ja mistä normaalin ihotyypin voi sitten tunnistaa. Tämä artikkeli on osa ihonhoito-oppaiden sarjaani, jonka muut jo ilmestyneet osat löydät tämän tägin alta.

Lue myös:

Rasvaisen ihon hoito-opas

Kuivan ihon hoito-opas

Sekaihon hoito-opas

Ruusufinnin eli rosacean hoito-opas

Akneihon hoito-opas

Normaalin Ihon Hoito

Miten tunnistat normaalin ihotyypin?

Normaalilla iholla ihohuokoset eivät erotu kovinkaan selkeästi tai ne saattaa havaita pieninä, erityisesti hyvässä valossa. Normaali iho ei ole kuiva eikä toisaalta öljyisen rasvainenkaan. Huomaathan kuitenkin, että luonnollisesta talinerityksestä johtuen myös normaali iho kiiltelee hieman päivän mittaan, erityisesti T-alueella. Kuukautiskierron myötä normaalillakin iholla saattaa esiintyä näppy silloin tällöin ja mustapäitä voi olla hieman. On siis tärkeää ymmärtää, että muutama finni ja ihon pieni rasvoittuminen päivän mittaan eivät automaattisesti tarkoita sekaihoa tai rasvaista ihotyyppiä.

Normaali iho määritellään usein tasapainoiseksi ihotyypiksi, ja sitä se onkin, kunhan sitä ei suista raiteiltaan väärillä tuotevalinnoilla. Normaali-ihoiset saattavat herkästi määritellä oman ihonsa sekaihoksi, vaikka todellisuudessa kyse olisi normaalista ihosta, jota saattaa olla vain hoidettu liian vahvoin tuottein. Iho on voinut muuttua väärien pesutottumusten myötä hieman pintakuivaksi. Myös esimerkiksi stressi, huono ruokavalio, kylmä ja kuiva ilmasto sekä UV-säteily voivat aiheuttaa ihoon hetkellistä kuivuutta. Ikääntyminen aikaansaa puolestaan ihon pysyvää kuivumista ja onkin tavallista, että normaali iho kääntyy selkeästi kuivemmaksi iän myötä.

Normaali Iho Ihonhoito Opas

Miten normaalia ihoa hoidetaan?

Normaali iho on kiitollinen ihotyyppi, kunhan sitä vain hoitaa sopivilla tuotteilla. Se on verrattain helppohoitoinen ja palkitsee hoitajansa heleällä ja kauniilla ulkonäöllään. Meillä Suomessa ajatellaan perinteisesti, ettei ihoa tarvitse erityisesti hoitaa, mikäli siinä ei ole suurempia ongelmia. Niitä ei kuitenkaan kannata missään nimessä jäädä odottelemaan vaan panostaa säännölliseen, päivittäiseen hoitoon, joka ylläpitää ihon hyvää kuntoa ja samalla auttaa sitä säilymään hehkeänä pitkään. Pidän tässä kohtaa aasialaisesta tavasta ajatella ihonhoitoa nimenomaan ennaltaehkäisynä ja ihon hyvinvoinnin tukemisena, ei niinkään ainoastaan ongelmien ratkomisena.

Suosi normaalin ihon hoitamisessa ensisijaisesti kosteuttavia tuotteita, jotka olisi hyvä päivittää aina vuodenajan mukaan. En tarkoita, että koko rutiinia tulisi laittaa uusiksi neljä kertaa vuodessa, vaan ennemmin sitä, että tuotteiden sopivuutta tulisi tarkastella aina vuodenajan vaihtuessa. Loppuneen tuotteen tilalle ei koskaan pitäisi ostaa autopilotilla uutta samanlaista, vaan pohtia, onhan kyseinen purnukka edelleen paras mahdollinen valinta juuri nyt.

Ihonhoitorutiinia voi terästää yhdellä tai muutamalla miedolla hedelmähappotuotteella, jotka huolehtivat paitsi ihon kuorinnasta, myös auttavat ylläpitämään normaalin ihon luontaista hehkua. Omaan ihonhoitofilosofiaani kuuluu ihon monipuolinen hoito, tarkoittaen monipuolisten ainesosien ja koostumusten tarjoamista iholle. Mielestäni tämä on paras tyyli hoitaa myös normaalia ihoa, mutta halutessasi normaali iho pärjää myös hieman minimalistisemmallakin lähestymistavalla.

Jokainen normaali ei ole samanlainen, opi siis kuulostelemaan oman ihosi tarpeita!

Panosta lempeään puhdistukseen

Normaali Iho Puhdistus

Suurin virhe, jonka voit normaalin ihon hoidossa tehdä, on suistaa se epätasapainoon väärällä puhdistustuotteen valinnalla. Vältä voimakkaita geelejä ja vaahtoja ja pysy turvallisilla vesillä öljypohjaisten tuotteiden sekä puhdistusmaitojen kanssa. Mikäli meikkaat, suosi kaksoispuhdistusta.

Meikinpoistoon sopii parhaiten puhdistusöljy tai -balmi. Bybin Swipe Clean Puhdistusöljy on helppo ja hyvin meikit putsaava vaihtoehto. Se vie mennessään myös silmämeikin, joten erillistä silmämeikinpoistoainetta ei tarvita. Se huuhtoutuu pois lämpimällä vedellä ja mahdolliset öljyjäämät poistuvat tuplapesun toisessa vaiheessa.

Purkkiin pakattu balmi on toinen loistava valinta, joka jättää ihon pehmeäksi. Evolven rakastettu Cleansing Melt Puhdistusbalmi tuoksuu vienosti vaniljalle ja ruusulle tuoden tuotteeseen ylellistä fiilistä. Myös tämä putsari sulattaa tehokkaasti meikin ja on helppo huuhtoa pois ilman tarvetta puhdistusliinalle tai -sienelle.

Luonkos Serenity

Riippuu hieman omasta ihosta ja käytetystä meikistä, jättävätkö öljypohjaiset puhdistajat iholle öljyistä tunnetta, mutta sillä ei ole oikeastaan väliä, sillä suosittelen joka tapauksessa tuplapuhdistusta kaikille meikkiä käyttäville. Iho on tärkeää puhdistaa huolellisesti vielä meikinpoiston jälkeen ja tähän tarkoitukseen suosittelen normaalille iholle mieluiten puhdistusmaitoa.

Bybin Milk Melt on erittäin miellyttävä puhdistusmaito, joka huuhtoutuu täydellisesti vedellä pois. Sen jäljiltä ihoon jää puhdas, mutta todella pehmeä tunne. Mikäli sinulla on aiempia huonoja kokemuksia maidoista ja ne eivät ole lähteneet saumattomasti kasvoilta pois, älä huoli, tämä maito on toista maata!

Voit halutessasi tehostaa puhdistusta esimerkiksi joka toinen tai kolmas ilta vaihtamalla maidon lempeään puhdistusjauheeseen, joka putsaa ihohuokoset pohjiaan myöten. Kotimainen Luonkos Oat Powder Cleanser on ihana jauhe, josta sekoitetaan kämmenellä veden kanssa puhdistava ja samalla ihoa rauhoittava tahna. Rakastan näitä Luonkosin jauheputsareita, joista tämä kauraversio on täydellisesti sopiva normaalin ihon tarpeisiin.

Normaali iho ei kaipaa aamuisin pesua, jätä siis aamusta pois turha vedellä lotraaminen. Iho on kuitenkin hyvä pyyhkiä huolellisesti joko kasvovedellä tai misellivedellä kostutetulla vanulapulla. Taikan misellivesi on edullinen ja erittäin toimiva vaihtoehto, joka ei kuivata ihoa.

Älä arastele kasvoveden määrässä!

Normaali Iho Kasvovesi

Kasvovesi on erittäin hyvä ja helppo tapa tuoda kasvoille reippaasti kosteutusta, joka auttaa ehkäisemään pintakuivuutta. Kasvovettä saa mielellään käyttää runsaasti, sekä aamuin että illoin. Unohda vanulaput ja taputtele vesikosteus kasvoille käsin. Näin saat imeytettyä tuotteen ihoon oikeasti kunnolla!

Evolven Daily Defence kasvosuihke on todella hyvä ja kohtuuhintainen perusvalinta, jonka kanssa ei voi oikein mennä pieleen. Suihki kasvovettä iholle suoraan pullosta ja imeytä käsin painelemalla. Laadukas ja simppeli kosteuttaja sisältää muutamaa kukkaisvettä, hyaluronihappoa, prebiootteja sekä ihoa rauhoittavaa ja uudistavaa, antioksidanttirikasta kaktusviikunauutetta.

Toinen hyvä vaihtoehto on kauniiseen huurrelasipulloon pakattu Whamisan Toner Original, joka on vielä kosteuttavampi ja monipuolisemmin hoitava. Kerrosta tätä hoitonestettä iholle muutamia kerroksia erityisesti talvella, jolloin saat pakattua ihoon ekstra-annoksen kosteutta.

Voit käyttää normaalilla ihotyypillä myös AHA-happoja sisältävää kasvovettä, esimerkiksi kuureina silloin tällöin. Neal’s Yard Remediesin Wild Rose AHA Toner on loistava kirkastaja, josta suuri pullokoko ja riittoisa koostumus tekevät pitkäikäisen seuralaisen erityisesti iltakäyttöön. Hedelmähapoista tehonsa saava kasvovesi paitsi heleyttää ihoa silminnähden, myös kosteuttaa mukavasti. Aamuihin voit valita jonkin kevyemmän, peruskosteuttavan tuotteen, kuten aiemmin mainitun Evolven suihkeen.

Boostaa ihonhoitoa seerumilla

Seerumi Normaali Iho

Seerumi ei ole pakollinen tuote normaalille iholle, mutta sen voi ottaa välillä käyttöön ihonhoitoa tehostamaan. Huolehdi kuitenkin ensin, että muu rutiini on kunnossa ja sinulla on käytössäsi ihollesi sopivat puhdistustuotteet, laadukas kosteuttava kasvovesi ja kasvovoide tai/ja kasvoöljy. Seerumin avulla sinun on mahdollista korostaa haluttua efektiä (vaikkapa heleytys tai kosteutus) sekä ennaltaehkäistä esimerkiksi auringon haittavaikutuksia ihossa.

Pulpe De Vien iki-ihana Like a Diamond Serum on kiireisten aamujen herkullisen tuoksuinen piristäjä. Välittömästi iholle hehkun tuova ohut ja nopeasti imeytyvä seerumi on edullinen, silti hämmästyttävän laadukas valinta, joka kosteuttaa ja virkistää ihoa. Täydellinen tuote meikin alle!

Kesää vasten ja välittömästi kesän jälkeen suosittelen ihan kaikille ihoille antioksidanttiboostia. Normaalille iholle loistava valinta on C-vitamiiniseerumeiden kuningatar, Novexpertin C-vitamiiniseerumi. Se auttaa tasoittamaan ihonsävyä ja häivyttämään auringon jättämiä jälkiä iholta samalla tuoden heleyttä ja kevyttä kosteutusta.

Joskus stressi ja haastavat ilmasto-olosuhteet saavat otteen myös normaalista ihosta ja iho vaikuttaa tavallista kuivemmalta pinnastaan. Mikäli pesutottumukset ovat kunnossa, eikä kyse ole liian vahvasta puhdistustuotteesta, voit ottaa avuksi kosteuttavan hyaluronihapposeerumin. Evolven supersuosittu klassikkoseerumi on loistava valinta normaalille iholle boostaamaan ihon kosteustasapainoa ja parantamaan ihon ulkonäköä. Normaalilla iholla hyaluronihapposeerumille ei ole ympärivuotista tarvetta, käytä pullollinen kuurina esimerkiksi talviaikaan tai muuten ihon kaivatessa erityistä huolenpitoa.

Lue myös: Vertailussa parhaat hyaluronihapposeerumit

Voitele kevyesti

Kasvovoide Normaalille Iholle

Laadukas kasvovoide kosteuttaa, ravitsee ja suojaa ihoa. Kasvovoide on perustuote normaalin ihon hoidossa, mutta mikäli haluat minimoida ihonhoitotuotteiden määrän, voit halutessasi korvata voiteen kasvoöljyllä. Normaalin ihon kasvovoide on koostumukseltaan hyvin imeytyvä, muttei kuitenkaan aivan ohut ja juokseva fluidi. Toisaalta myöskään paksuille voiteille ei normaalilla iholla ole tarvetta. Paras voide on siitä väliltä, kuuluisalta kultaiselta keskitieltä.

Superkosteuttava valinta Whamisan Water Cream on täydellinen erityisesti aina silloin, kun iho tuntuu tavallista janoisemmalta. Notkea koostumus on todella miellyttävä käyttää myös meikin alla.

Neal’s Yard Remediesin ihanan pehmeä Wild Rose Glow Day Cream on aiemmin mainitun AHA Tonerin sisar ja ne sopivatkin erityisen hyvin käytettäväksi duona. Iholle heleyttä tuovat ruusunmarjaöljy ja kurkuma ehkäisevät ja häivyttävät sameutta. Tämä voide on loistava valinta stressaavassa elämäntilanteessa tai silloin, mikäli yöunet syystä tai toisesta jäävät hieman lyhyiksi.

Pulpe De Vien Shine tekee iholle välittömästi kauniin hehkun. Suosittelen tätä hedelmäistä voidetta erityisesti kaunistavaksi meikinalusvoiteeksi. Plussaa edullisesta hinnasta ja raikkaasta greipin tuoksusta!

Normaali Iho Kasvovoide

Yövoiteena voit periaatteessa käyttää samaa voidetta kuin päivälläkin, mutta mikäli haluat optimoida hoitotulokset, voit valita varsinaisesti yövoiteeksi tarkoitetun tuotteen. Tämä ei ole niinkään tarpeen kovin nuorella normaalilla iholla, mutta noin 30-40 ikävuodesta eteenpäin yövoide voi olla hyvä lisä.

Yövoiteiden kirjo on laaja ja suosittelen valitsemaan tuotteen, jonka ainesosat on suunniteltu tukemaan ihon uudistumista öiseen aikaan. Harmittavan moni edullinen yövoide on vain täyteläisempi versio päivävoiteesta.

Bybin uusi Bakuchiol Skin Restore Night Cream on nappivalinta normaalille iholle. Bakuchiolilla on samankaltaisia vaikutuksia retinolin kanssa sen vauhdittaessa ihosolujen uusiutumista ja kiihdyttäessä kollageenin tuotantoa. Voiteen erikoisuus on sen ihanan kepeä, mutta silti iholle pehmeän tunteen jättävä koostumus. Rauhoittava laventelin tuoksu täydentää tämän täydellisen yövoiteen.

Silmänympärysihoa kannattaa kaikilla ihotyypeillä ajatella omana alueenaan, sillä iho on siinä hyvin erilaista kuin muualla kasvoilla. Voi siis hyvinkin olla, että tarvitset muuta ihoa enemmän hoivaa silmien ympärille. Kurkkaa tästä suositukseni: Parhaat silmänympärysvoiteet.

Bybi Bakuchiol Night Cream

Pehmeyttä kasvoöljyllä

Normaali Iho Kasvooljy

Kuten aiemmin mainitsinkin, halutessasi mahdollisimman minimalistisen ihonhoitorutiinin, voit valita normaalille iholle ainoastaan kasvovoiteen tai kasvoöljyn. Voit kuitenkin käyttää myös kumpaakin tuotetta, levitä tällöin kasvoöljy aivan viimeiseksi. Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa muutaman tipan öljyä voiteen joukkoon, jolloin voiteesta tulee vielä ravitsevampi. Voit käyttää öljyä myös yövoiteen tapaan ainoastaan iltaisin. Testaa eri tapoja ja löydä paras tyyli juuri omalle ihollesi!

Brunsin huumaavan ihanan tuoksuinen Provencal Dream Blue Elixir on koostumukseltaan mukavan kevyehkö ja hyvin imeytyvä öljy, jota voit käyttää halutessasi kasvojen lisäksi myös hiuksille ja hiuspohjalle. Loistava cocktail sisältää mm. arganöljyä, jojobaöljyä, ruusunmarjaa ja skvalaania, jotka ravitsevat, uudistavat ja auttavat ihoa pysymään pehmeänä ja joustavana. Suuri pullo ja erinomainen hinta-laatusuhde!

Ohuista ja iholla miellyttävistä öljyistä puhuttaessa en voi ohittaa Evolven suosittua Bio-Retinol + C Boosteria, jonka vaikutus on hyvinkin piristävä, aina tuoksuaan myöten. Suosittelen tätä aivan erityisesti epätasaisen väriselle iholle sekä ikääntyneelle iholle, mutta myös muille normaaleille ihoille sitä voi käyttää pullollisen tehoboostina silloin tällöin. Kirkastava ja sukkelaan imeytyvä öljy on kokonaisuudessaan mielettömän hyvä.

Räätälöi itsellesi oma kasvovoide

Bybi Face Base

Kuten aiemminkin tässä tekstissä todettua, myös normaali-ihoisen tulee ottaa huomioon vuodenaikojen vaihtelut ihonhoidossa. Bybillä on valikoimassaan ihan loistavasta vaihtoehto, jonka avulla on todella helppo räätälöidä ihon juuri sen hetkistä tarvetta vastaava kasvovoide omalle iholle.

Face Base on ohut kasvovoide, joka on sellaisenaan käytettynäkin erittäin hyvä, mutta aika simppeli ainesosiltaan. Loistavan siitä kuitenkin saa sekoittamalla voiteen joukkoon muutaman tipan valitsemaansa Bybin boosteria. Boosteri on öljymäistä koostumukseltaan ja kehitetty spesifisti ihon tiettyyn tarpeeseen. Voit hankkia parikin eri boosteria ja käyttää niitä fiiliksen mukaan tehostamaan Face Basea.

Strawberry Booster on loistava valinta ihon tuntuessa hieman kiristävältä ja kaivatessa pehmeyttä ja joustavuutta. Sisältämäänsä mansikansiemenöljyä varten raaka-aine saadaan mehuteollisuuden ylijäämistä.

Bakuchiol Booster on paras valinta ikääntyvälle iholle sekä mikäli sinulla on arpia tai muita ihonsävyn epätasaisuuksia kasvoilla.

Blueberry Booster on päätetyötä tekevän must-have. Se auttaa suojaamaan siniseltä valolta samalla jättäen ihon ihanan pehmoiseksi.

Heleyttä viikoittaisella tehohoidolla

Kasvonaamio Normaalille Iholle

Normaali iho kannattaa kuoria kerran viikossa ja näin auttaa ihoa pysymään paitsi kauniin heleänä, myös vastaanottavaisena hoitotuotteille. Mieto hedelmähappokuorinta sopii normaalille iholle loistavasti, mutta voit halutessasi käyttää rinnalla myös pienirakeista mekaanista kuorintaa. Voit käyttää AHA-happoja ja rakeita esimerkiksi vuoroviikoin.

Valitse hedelmähappokuorinnaksi lempeä versio – normaalilla iholla ei ole tarvetta napata kaupan tehokkainta kuorintaa. Bybin Acid Gold AHA Face Mask on juuri sopivasti normaalia ihoa kuoriva hedelmähappokuorinta, joka saa voimansa kurpitsa- ja papaiinientsyymeistä sekä sokeriruo’osta. Täydellinen heleyttäjä, joka sopii myös, mikäli iho tuntuu hieman herkältä.

Rakeellisista kuorinnoista voit testata vaikkapa Evolven Rose Quartz Polishia, joka sisältää paljon pientä raetta. Rae tuntuu iholla tehokkaalta, joten vältäthän kovakouraisia otteita. Hellästi pyörittelemällä ihosta tulee ihanan pehmeä ja heleä, eikä iho ärsyynny. Tässä kuorinnassa on spa-fiilistä aina hienovaraista tuoksuaan myöten, joten se sopii loistavasti hemmotteluhetkiin arjen keskelle.

Kuorinta Normaali Iho

Naamio ei ole pakollinen tuote, mutta voit ottaa sen täydentäväksi tuotteeksi tehostamaan haluamiasi vaikutuksia ihossa. Käytä naamiota kerran viikossa kuorinnan jälkeen. Voit hankkia parikin erilaista naamiota ja valita niistä ihosi sen hetkistä tarvetta vastaavan tuotteen. Alla on neljä vaikutuksiltaan toisistaan huomattavasti poikkeavaa naamiota, jotka ovat kaikki erinomaisia valintoja normaalille iholle.

Evolve Gold Mask on ravitseva ja uudistava naamio erityisesti aikuiselle iholle. Tuntuu iholla ihanan pehmeältä, ylelliseltä ja hemmottelevalta. Täydellinen naamio talveen ja toisaalta myös kesällä auringon jälkeen käytettäväksi.

Joik Chocolate & Pink Clay Firm & Lift Mask on ihoa napakoittava kauneusnaamio ikääntyvälle iholle. Käytä ennen juhlia tai säännöllisesti 1-2 kertaa viikossa. Mielettömän herkullinen suklaan tuoksu tekee naamiosta vastustamattoman!

Bybi Super Greens Purifying Face Mask sopii normaalille iholle puhdistamaan ja kirkastamaan. Lempeä koostumus ei kuivata ihoa lainkaan. Valitse tämä, mikäli iho tuntuu hieman tukkoiselta.

Beauty Garden Kurkkunaamio on viilentävä, rauhoittava ja kosteuttava naamio stressaantuneelle, väsyneelle tai esimerkiksi ilman lämpötilan muutoksista harmistuneelle iholle.

Kasvonaamio Normaali Iho

Pika-apu satunnaisille näpyille

Kuten alussa totesin, myös normaalilla iholla saattaa esiintyä silloin tällöin yksittäisiä näppyjä. Voit pitää niiden varalta peilikaapissa näppykilleriä, jonka käyttö kannattaa aloittaa välittömästi kun huomaat minkäänlaisia merkkejä tuloillaan olevasta finnistä. Lué by Jean Seon Clear on pakattu kätevään pikkupulloon, jossa on mukana aplikaattori. Tämän avulla neste on vaivatonta kohdistaa juuri oikeaan kohtaan.

Lue By Jean Seo Clear

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Ultraaanipuhdistus
Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona
Edulliset Meikit
Pihistä ja panosta: meikit 1/2
paras silmänympärysvoide
Paras silmänympärysvoide – tuotesuositukset eri ihotyypeille
Hyaluronihapposeerumi
Vertailussa hyaluronihapposeerumit