Mutkattoman maukas kasviskorma

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia & Urtekram.

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 4 Helppo Vegekasviskorma Hannamarirahkonen 4 Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen

Tänään olisi tarjolla jälleen yksi sellainen arkiruoka, joka saa lihansyöjätkin huokailemaan lautastensa äärellä. Mietin monesti minkä maan keittiö sykähdyttää eniten makuhermojani ja Pohjois-Afrikan jälkeen tiukkana kakkosena tulee kyllä intialainen ruoka.

Perinteisesti intialainen korma on kermainen kastike, joka valmistetaan kanasta, jogurtista, mausteista ja pähkinöistä. Yellow Moodin versio kormasta sisältää monipuolisesti maukkaita kasviksia, mausteita, hyvää oliiviöljyä ja kookoskermaa. Jos et ole kookoksen ystävä, kerron heti alkuun, että kookoksen makua on mahdotonta bongata itse lopputuloksesta.

Tätä tosi täyteläistä kastiketta on vähän liiankin helppo syödä monta päivää putkeen – niin hyvää se on! Vegekorma sisältää liudan tuoreita raaka-aineita: kukkakaalia, porkkanoita, kesäkurpitsaa, sipulia, tomaattia ja valkosipulia, joiden lisäksi mukana on currya ja cajun-mausteseosta. Kukkakaali on aivan loistava pohja korma-kastikkeelle miedon makunsa vuoksi. Se myös tuo kastikkeeseen tosi mukavaa rakennetta – itse tykkään siivuta sen aika pieneksi isojen palojen sijaan, mutta mikään ei estä kokeilemasta juuri sitä omaa tapaa.

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 8 Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 3 Helppo Vegekasviskorma Hannamarirahkonen Helppo Vegekasviskorma Hannamarirahkonen 3 Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 2

Kastikkeen suhteen eniten aikaa menee kasvisten esivalmisteluun, eli kuorimiseen, pilkkomiseen ja raastamiseen. Jos haluat saada soosin porisemaan liedelle astetta nopeammin, nappaa puoliso tai ystävä apukäsiksi alkuvaiheessa! Tuoreiden raaka-aineiden lisäksi tämän mehevän maun salaisuus on aika: reilu hautumisaika keittää kastikkeen kasaan, mahdollistaa mausteiden intensiivisen imeytymisen ja pyöristää kasvisten kaikki aromit oikeille radoilleen.

Urtekramilta on tullut tuotevalikoimiinsa pari tosi odotettua uutuutta, jotka ovat priimaa. Ruoanlaittajien unelma ovat BPA-vapaisiin metallitölkkeihin pakattu 17 % luomukookosmaito, joka on parhaimmillaan smoothieissa ja 23 % pehmoinen luomukookoskerma, joka sopii eritoten raakakakkuihin ja ruoanlaittoon. Koostumus on molemmissa hieman rakeinen, mutta raakakakuissa soijalesitiini emulgoi ne tasaiseksi ja lämpimissä ruoissa kookosmaito- ja kerma taas sulavat osaksi ruokaa. Vegekormaan käytin kermaa, koska se on koostumukseltaan täyteläisempää sekä rasvaisempaa ja pyöristää siten täydellisesti kastikkeen maun ja tekee lopputuloksesta juuri sopivan kermaisen.

Kolmas uutuus on kylmäpuristettu Estate Extra Virgin -ekstraneitsytoliiviöljy, josta tuli kertaheitolla kaiken ruoanlaittoni kulmakivi: öljyn maku on ihanan pehmeä, pyöreän hedelmäinen ja raikas – tätä söisi maun puolesta ihan sellaisenaankin. Paahdoin kormaan käytettävät sipulit, valkosipulit ja kesäkurpitsakuutiot tässä öljyssä ja lopputuloksesta tuli tosi bueno! Öljy on valmistettu Koroneiki-oliiveista mekaanisesti, alle 27 °C:n lämpötilassa. Veikkaan, että osansa loistavan maun suhteen on myös Renieriksen perheellä, joiden viljelemistä oliiveista tämä öljy on tehty. He viljelevät oliiveja luomutilallaan Kreetan Hanialla jo kolmannessa sukupolvessa. Yksi suurimmista unelmistani olisi päästä joskus oliivitilalle katsomaan minkälainen on oliivin tie öljyksi, ai että!

Ennen reseptin jakamista vielä pari vinkkiä: mikäli haluat vegekormasta ruokaisamman, lisää valmiin kastikkeen sekaan hampunsiemeniä, keitettyjä punaisia linssejä, kikherneitä, valkoisia papuja tai vaikka beluga-linssejä! Näiden maku sopii tosi hyvin yhteen intialaisten mausteseoksien kanssa ja ne tekevät kastikkeesta täyttävämmän. Tuoreet yrtit tuovat mukavan kontrastin maukkaaksi muhineen kastikkeen rinnalle, joten suosittelen varaamaan myös reilusti korianteria ja kevätsipulia, jotka antavat annokselle loppusilauksen.

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 7 Helppo Vegekasviskorma Hannamarirahkonen 2 Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 5

Vegaaninen kasviskorma

8 annosta

1 kg kukkakaalia
400 g kesäkurpitsaa
600 g tomaattimurskaa
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
4 porkkanaa
½ dl Urtekram-oliiviöljyä
500 g (noin 6 isoa) terttutomaattia
3 dl vettä
2-3 rkl curry-mausteseosta
1-1 ½ rkl cajun-mausteseosta
3 dl Urtekram-kookoskermaa (paksua osaa)
1 ½ rkl merisuolaa

1. Pese kesäkurpitsat ja pilko pieniksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja silppua pieneksi. Leikkaa kuoritut valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Lisää sipulit ja kesäkurpitsakuutiot kattilaan oliiviöljyn kanssa ja paahda, kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita ja pehmeitä.

2. Poista sipulien kypsyessä kukkakaalista lehdet ja kova keskikota. Pilko ohuiksi siivuiksi. Pese tomaatit, poista keskikota ja leikkaa kahdeksaan osaan. Poista porkkanoista kannat ja raasta raastimen isoimmalla terällä raasteeksi.

3. Lisää kukkakaali, porkkana, tomaatit, tomaattimurska, vesi, suola, cajun-mauste ja curry sipuli-kesäkurpitsa -seokseen. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä kannen alla keskilämmöllä vähintään tunnin ajan (en suosittele kuitenkaan keittämään seosta 1,5 tuntia kauempaa, etteivät kaikki vihannekset mene aivan mössöksi). Sekoita välissä.

4. Annostele valmiin vegekorman sekaan kookosmaito, sekoita ja tarkista suolan määrä. Nauti keitetyn basmatiriisin tai quinoan kanssa ja lado päälle runsaasti korianteria, ruohosipulia, mustia seesaminsiemeniä ja hampunsiemeniä.

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 6

Lisää arkiruokainspiraatiota löytyy Yellow Moodin pääruoka-arkistoista. Kasviskorman lisäksi meillä kokkaillaan usein tuoretomaattipastaa ja kermaisen täyteläistä linssipastaa. Makean nälkään auttavat suussasulavat täytetyt raakasuklaakonvehdit, joiden sisällä on kurpitsansiemenvoita. Herkullista viikkoa!

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Anna

Hei, ruasta tuli maukasta eikä sekaanisyöjätkään kaivanneet lihaa sekaan. Kelpasi myös 1-v:lle mainiosti 👍 Lisäätkö valkosipulin ainesosaluetteloon? En tiennyt paljonko kuuluu laittaa niin pilkoin 8 pientä kynttä 😁 Ja oliko tarkoitus käyttää kookoskermaa kuten kuvan purkissa lukee vai kookosmaitoa?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos kommentista - mukava kuulla tällaista palautetta :) Ja hei, kiitos kun huomautit noista parista jutusta, olivat menneet työn tohinassa silmieni ohi. Valkosipuli oli tosiaan jäänyt reseptilistasta pois, nyt löytyy määrineen kaikkineen. Kookoskermaa oli tarkoitus käyttää, korjasin sen myös reseptilistaan :) Mukavaa viikonloppua!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

9 x gluteeniton kasvisruoka – parhaat reseptit kiireisille päiville
Helppoa kasvisruokaa: Bataattipasta ja minttufetakastike
Yllätyspiknikillä: Italialainen tomaattipiirakka, vihersalaatti & sitruunavinaigrette
Vegaaninen ja gluteeniton linssipasta