Maukas kasviskorma

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia & Urtekram.

Perinteisesti intialainen korma on kermainen kastike, joka valmistetaan kanasta, jogurtista, mausteista ja pähkinöistä. Yellow Moodin versio kormasta sisältää monipuolisesti maukkaita kasviksia, mausteita, hyvää oliiviöljyä ja kookoskermaa.

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 4 Helppo Vegekasviskorma Hannamarirahkonen 4 Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen

Tänään on tarjolla jälleen yksi sellainen arkiruoka, joka saa lihansyöjätkin huokailemaan lautastensa äärellä. Mietin monesti minkä maan keittiö sykähdyttää eniten makuhermojani ja Pohjois-Afrikan jälkeen tiukkana kakkosena tulee kyllä intialainen ruoka.

Täyteläistä kormaa on vähän liiankin helppo syödä monta päivää putkeen – niin hyvää se on! Kastike sisältää liudan tuoreita raaka-aineita: kukkakaalia, porkkanoita, kesäkurpitsaa, sipulia, tomaattia ja valkosipulia, joiden lisäksi mukana on currya ja cajun-mausteseosta. Kukkakaali on aivan loistava pohja korma-kastikkeelle miedon makunsa vuoksi. Se myös tuo kastikkeeseen tosi mukavaa rakennetta – itse tykkään siivuta sen aika pieneksi isojen palojen sijaan, mutta mikään ei estä kokeilemasta juuri sitä omaa tapaa.

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 8 Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 3 Helppo Vegekasviskorma Hannamarirahkonen Helppo Vegekasviskorma Hannamarirahkonen 3 Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 2 Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 7

Onnistuneen kasviskorman kulmakivet

Kastikkeen suhteen eniten aikaa menee kasvisten esivalmisteluun, eli kuorimiseen, pilkkomiseen ja raastamiseen. Jos haluat saada soosin porisemaan liedelle astetta nopeammin, nappaa puoliso tai ystävä apukäsiksi alkuvaiheessa. Tuoreiden raaka-aineiden lisäksi tämän mehevän maun salaisuus on aika: reilu hautumisaika keittää kastikkeen kasaan, mahdollistaa mausteiden intensiivisen imeytymisen ja pyöristää aromit oikeille radoilleen.

Urtekramilta on tullut tuotevalikoimiinsa pari tosi odotettua uutuutta: 17 % luomukookosmaito on parhaimmillaan smoothieissa ja 23 % pehmoinen luomukookoskerma sopii raakakakkuihin ja ruoanlaittoon. Kormaan käytin kermaa, koska se on koostumukseltaan täyteläisempää sekä rasvaisempaa ja pyöristää siten täydellisesti kastikkeen maun ja tekee lopputuloksesta juuri sopivan kermaisen.

Kolmas uutuus on kylmäpuristettu Estate Extra Virgin -ekstraneitsytoliiviöljy, josta tuli kertaheitolla kaiken ruoanlaittoni kulmakivi: öljyn maku on ihanan pehmeä, pyöreän hedelmäinen ja raikas. Paahdoin kormaan käytettävät sipulit, valkosipulit ja kesäkurpitsakuutiot tässä öljyssä ja lopputuloksesta tuli tosi bueno! Öljy on valmistettu Koroneiki-oliiveista mekaanisesti alle 27 °C:n lämpötilassa. Veikkaan, että osansa loistavan maun suhteen on myös Renieriksen perheellä, joiden viljelemistä oliiveista tämä öljy on tehty. He viljelevät oliiveja luomutilallaan Kreetan Hanialla jo kolmannessa sukupolvessa.

Mikäli haluat kormasta ruokaisamman, lisää valmiin kastikkeen sekaan hampunsiemeniä, keitettyjä punaisia linssejä, kikherneitä, valkoisia papuja tai vaikka beluga-linssejä! Näiden maku sopii tosi hyvin yhteen intialaisten mausteseoksien kanssa ja ne tekevät kastikkeesta täyttävämmän. Tuoreet yrtit tuovat mukavan kontrastin maukkaaksi muhineen kastikkeen rinnalle, joten suosittelen varaamaan myös reilusti korianteria ja kevätsipulia, jotka antavat annokselle loppusilauksen.

Helppo Vegekasviskorma Hannamarirahkonen 2 Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 5

Kasviskorma

8 annosta

1 kg kukkakaalia
400 g kesäkurpitsaa
600 g tomaattimurskaa
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
4 porkkanaa
½ dl Urtekram-oliiviöljyä
500 g terttutomaattia
3 dl vettä
2-3 rkl curry-mausteseosta
1-1 ½ rkl cajun-mausteseosta
3 dl Urtekram-kookoskermaa (paksua osaa)
1 ½ rkl merisuolaa

1. Pese kesäkurpitsat ja pilko pieniksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja silppua pieneksi. Leikkaa kuoritut valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Lisää sipulit ja kesäkurpitsakuutiot kattilaan oliiviöljyn kanssa ja paahda, kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita ja pehmeitä.

2. Poista sipulien kypsyessä kukkakaalista lehdet ja kova keskikota. Pilko ohuiksi siivuiksi. Pese tomaatit, poista keskikota ja leikkaa kahdeksaan osaan. Poista porkkanoista kannat ja raasta raastimen isoimmalla terällä raasteeksi.

3. Lisää kukkakaali, porkkana, tomaatit, tomaattimurska, vesi, suola, cajun-mauste ja curry sipuli-kesäkurpitsa -seokseen. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä kannen alla keskilämmöllä vähintään tunnin ajan (en suosittele kuitenkaan keittämään seosta 1,5 tuntia kauempaa, etteivät kaikki vihannekset mene aivan mössöksi). Sekoita välissä.

4. Annostele valmiin korman sekaan kookosmaito, sekoita ja tarkista suolan määrä. Nauti keitetyn basmatiriisin tai quinoan kanssa ja lado päälle runsaasti korianteria, ruohosipulia, mustia seesaminsiemeniä ja hampunsiemeniä.

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 6

Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Anna

Hei, ruasta tuli maukasta eikä sekaanisyöjätkään kaivanneet lihaa sekaan. Kelpasi myös 1-v:lle mainiosti ? Lisäätkö valkosipulin ainesosaluetteloon? En tiennyt paljonko kuuluu laittaa niin pilkoin 8 pientä kynttä ? Ja oliko tarkoitus käyttää kookoskermaa kuten kuvan purkissa lukee vai kookosmaitoa?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos kommentista - mukava kuulla tällaista palautetta :) Ja hei, kiitos kun huomautit noista parista jutusta, olivat menneet työn tohinassa silmieni ohi. Valkosipuli oli tosiaan jäänyt reseptilistasta pois, nyt löytyy määrineen kaikkineen. Kookoskermaa oli tarkoitus käyttää, korjasin sen myös reseptilistaan :) Mukavaa viikonloppua!

Vastaa
meri

oikeastikko 1,5 RUOKALUSIKKAA suolaa??

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kyllä, annos on tosi iso ja kun käyttää puhdistamatonta merisuolaa, tuo on oikea määrä. En suosittele puhdistettua "tavallista" suolaa, koska se tekee mausta pistävän.

Vastaa
Antero

Löysin blogisi, kun googlasin hyvää kasviskormareseptiä. Valmistimme tänään kormaa koko perheelle sunnuntaipäivälliseksi. Todella maukasta ruokaa! Järki meinasi lähteä. :) Myös lapsille maistui. Tätä täytyy ehdottomasti tehdä uudelleen.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Voi miten mahtavaa palautetta, todella kiva että tulit kertomaan että ruoka maistui. Kivaa viikkoa koko teidän poppoolle! :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

9 x gluteeniton kasvisruoka – parhaat reseptit kiireisille päiville
Bataattipasta ja minttufetakastike
Italialainen tomaattipiirakka
Vegaaninen ja gluteeniton linssipasta