Mausteinen omena naked cake
Viime viikolla se tapahtui, kiire hellitti.
Sen tietää siitä että pää alkaa täyttyä ideoista nopeampaa kuin niitä ehtii kirjata ylös. Sitä alkaa heräillä myös öisin ihan hulluihin ideoihin ja rustata niitä silmät rutussa ylös puhelimensa muistiinpanoihin. Aamulla voikin sitten ihmetellä vähän ohi osuineita konsonantteja sekä vokaaleja ja aloittaa ideoiden suomennustyön, jossa olen kieltämättä jo aika haka.
Pohjimmiltani olen kuitenkin vähän hömelö muistivihkonainen, ja tässä tapauksessa puhun muistivihkoista nimenomaan monikossa. Välillä olen yrittänyt karsia ja fokusoida juttuni pariin vihkoon vain todetakseni, etten osaa tuota jaloa taitoa. Niinpä lukemattomat vihkoni pullistelevat ajatuksia ja suttuja iloisesti sekaisin, annan kympin sille joka tajuaa raapustuksistani jotain. Mieheni ei enää edes yritä. Arvanette, että olen pulassa aina kun pitäisi löytää se jokin tietty idea tai resepti mitä tarvitsee juuri nyt. Meikä on valmiina vastaanottamaan vihkojen plaraamisen maailmanennätyksen palkinnon, luulisi että tässä maailmassa sellaisiakin jaetaan?
On toinenkin juttu, josta tiedän kiireen hellittäneen: haluan sulkeutua omaan keittiökuplaani leipomaan. Vispilään ei tee mieli tarttua kärttyisenä, joskin myönnettäköön, että olen joskus senkin virheen tehnyt. Lopputuloksena oli yhtä kärttyisiä leivoksia kuin nainen ite, opin kerrasta. Kai leipomiseen pätee samat luonnonlait kuin muuhun käsillä tekemiseen, saa valtoimenaan pulppuavat ajatukset hiljaisemmalle temmolle ja on edes hetken verran kiinni siinä mitä tapahtuu tässä ja nyt.
Jos joku kysyisi miltä syksy maistuu, pyöräyttäisin asap hänelle tätä kakkua. Tämän reseptin äärellä tuntuu niin turhalta hölpötellä mitään ylimääräistä, se vain on, ja hyvin onkin. Sujautin kakkuun sesongin lempiraaka-aineitani: kanelia, somia suomalaisia omenoita, inkivääriä ja kardemummaa. Kirnuvoikin ansaitsee maininnan, hän nauttii ikuista sesonkia keittiössäni.
Mehevä kakkupohja on taivaallista sellaisenaankin, mutta pääsee toden teolla oikeuksiinsa maidottoman kauratuorejuustokuorrutteen kanssa. Kookosmaidosta valmistettu toffeekastike on ollut mielessäni ainakin vuoden, kokeilin sitä ensimmäistä kertaa tähän kakkuun. BINGO! Laitahan iisin kastikkeen resepti takataskuun, tämä sopii ihan kaiken sen rinnalle mitä makeaksi voidaan kutsua.
Jos olet hoppuhousu ja haluat tehdä vähän pikaisemman kakun, jätä omenahillo ja kookostoffeekastike tekemättä – toimii todistetusti ilmankin.
Tässä resepti teille, ollos hyvät!
Kakun kuorrutteessa käytetty kauratuorejuusto ei käy keliaakikoille, mutta useimmille gluteiiniyliherkille se on sopiva vaihtoehto. Jos haluat tehdä 100 % gluteenittoman kuorrutteen, valitse maidosta valmistettu tuorejuusto tai käytä kookosmaidon paksua osaa.
MAUSTEINEN OMENA NAKED CAKE
Kakkupohja
(2 x 15 cm vuoka)
100 g huoneenlämpöistä voita (tai neitsytkookosöljyä)
3 munaa
3 dl vaaleaa riisijauhoa
2 dl kookospalmusokeria
½ dl kauramaitoa tai vettä
1 tl soodaa
1 rkl ceyloninkanelia
1 tl kardemummajauhetta
½ tl inkiväärijauhetta
Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Riko munat toiseen kulhoon. Vatkaa voi ja kookospalmusokeri vaaleaksi ja ilmavaksi vaahdoksi isossa kulhossa, lisää munat vaahdon joukkoon yksitellen, koko ajan kevyesti vatkaten.
Lisää seuraavaksi kuiva-aineseos koko ajan kevyesti vatkaten. Kaada viimeisenä kauramaito taikinan joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Voitele kaksi 15 cm irtopohjavuokaa voilla ja jauhota riisijauholla. Paista uunin keskitasolla 175 °C noin 25 minuuttia.
Omenahillo
170 g omenaraastetta (tarvitset noin kolme pientä omenaa)
½ dl kookospalmusokeria
1 tl ceyloninkanelia
1 tl vaniljauutetta
Kuori omenat ja raasta raastimen isoimmalla terällä raasteeksi. Mittaa omenaraaste, sokeri, kaneli ja vaniljauute kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia tai kunnes hillo on pehmeää. Anna hillon jäähtyä kunnolla ennen kakkupohjalle levittämistä.
Kanelituorejuustokuorrute
600 g kauratuorejuustoa (tai tavallista tuorejuustoa)
1 ½ dl kookospalmusokeria
2 tl ceyloninkanelia
1 rkl vaniljauutetta
Mittaa kaikki raaka-aineet kulhoon ja sekoita isolla lusikalla tasaiseksi. Laita kuorrute jääkaappiin maustumaan, kunnes kakkupohjat ja omenahillo ovat jäähtyneet.
Suolatoffeekastike
3 dl kookosmaidon paksua osaa
1 dl kookospalmusokeria
1 rkl vaniljauutetta
½ tl hienoa merisuolaa
Mittaa kaikki raaka-aineet pieneen kattilaan. Keitä seosta 10-12 minuuttia keskilämmöllä, koko ajan vispilällä sekoittaen. Kastikeen pitää kuplia koko ajan. Keittoajan jälkeen kastike on vielä hieman juoksevaa, mutta se saostuu jäähtyessään.
Kasaaminen
Leikkaa kakkupohjat tasaiseksi isolla veitsellä. Levitä omenahillo ensimmäisen kakkupohjan päälle siten, että pohjan ulkoreunoihin jää noin ½ cm vapaata tilaa.
Lisää omenahillon päälle vähän alle puolet tuorejuustokuorrutteesta ja levitä tasaiseksi kerrokseksi lusikalla tai kakkuveitsellä. Nosta toinen kakkupohja tuorejuustokerroksen päälle.
Kaada loput tuorejuustosta kakun päälle. Levitä kuorrutetta pitkällä ja leveällä veitsellä tai lastalla kakun reunoille. Täytä reunan tyhjät kohdat ja vedä reuna isolla kakkuveitsellä tasaiseksi. Viimeistele kakun pinta kakkuveitsellä tasaiseksi kerrokseksi.
Sekoita jäähtynyt toffeekastike tasaiseksi vispilällä ennen kuin kaadat sen kakun pinnalle. Kaada kastiketta tasaisena norona kakun keskelle, josta se lähtee valumaan itsestään reunoille. Mikäli kastike on paksua eikä meinaa tipahtaa reunan yli itsestään, pyöritä kakun pinnalla olevaa toffeekastiketta pyörein liikkein, kunnes kastike alkaa valua reunoille.
Suuntaan viikonlopuksi kouluun ja odotan jännityksellä ensimmäisten virallisten ennakkotehtävien arviointia. Vähän kyllä kylmää, mutta jos oikein tulee risuja niin ainahan voi kotiin suunnatessa alakaa vallan leipomispuuhiin ja unohtaa kaiken epäoleellisen.
Antoisaa viikonloppua ja iloisia nakukakkuhetkiä, kaverit!
PS. Tämäkin kakkuresepti oli hetken iloisesti kadoksissa.
Tällä kertaa en jostain syystä ollut yhtään leipomisvireessä, mutta bongasin ohjeestasi heti tuon suolatoffeekastikkeen. Keittelin sen kokoon ja tarjosin jälkiruokana hiukan kohmeisten vadelmien kanssa. Ah, mikä mielipuolisen mahtava makuyhdistelmä! Kastikkeessa on jotain täydellisesti makuhermooni osuvaa ;) Kiitos! Täytyy toki kokeilla myös kakkua kokonaisuudessaan, kunhan leipomispäivä taas koittaa.
Hei ihan mahtava juttu! Tuo toffeekastike on ihana ja helppo resepti, pitääpäs kokeilla sitä itsekin jäisten marjojen kanssa :)
Hei, onnistuisikohan tämä kakku ns. kuivakakkuna? Olisikohan tuo paistoaika sillon pidempi, siis jos tekee koko pohjan yhdessä vuoassa?
Onnistuu oikein hyvin ja on todella maukasta pelkkänä kuivakakkunakin. Paistoaika riippuu vuoan muodosta: jos käytät laakeaa irtopohjavuokaa, paistoaika on suht sama kuin ohjeessa. Mikäli päädyt käyttämään perinteistä kakkuvuokaa, suosittelen seuraamaan tarkasti paiston aikana kypsymistä esim. puutikulla :)
Ok, kiitos paljon.