Mausteinen kanapiirakka & vinkit ruokahävikin minimoimiseen
Kaupallinen yhteistyö Fiksuruoka.fi.
Haastoin itseni testaamaan hävikkiruokaa myyvää fiksuruoka.fi -palvelua ja loihdin reseptin tilaamistani tuotteista sekä jääkaapista jo löytyvistä raaka-aineista. Lopputuloksena syntyi mausteisen muheva, kylminä syysiltoina maistuva kanapiirakka.
Oletko kuullut hävikkiruoan määrää vähentävästä fiksuruoka.fi -palvelusta? Rakastan työssäni juuri sitä, että saan tehdä töitä sellaisten kumppanien kanssa, jotka eivät pelkästään puhu, vaan myös toimivat. Meidän kahden hengen taloudessa hyvin syöminen on yksi tärkeä elämänlaadullinen seikka, johon panostetaan ja se näkyy myös ruokalaskuissa.
Samalla kun satsaamme, pyrimme myös hyödyntämään edullisempia päiväystuotteita. Lihaa voi helposti pakastaa myöhempää käyttöä varten eikä ranskankerma ole pilalla, vaikka päiväys olisi pari päivää yli. Alennus- tai päiväystuotteiden ei ole pelkästään fiksua ruokahävikin minimoimisen kannalta, vaan myös taloudellisesti. Pieni alehaukkailu mahdollistaa parhaimmillaan kymmenien eurojen säästöjä kuukausitasolla.
Fiksuruoka on reilut neljä vuotta toiminut verkkokauppa, josta löytyy runsaasti vähähiilihydraattiseen tai ketogeeniseen ruokavalioon sopivaa syötävää kuten sinappeja, majoneesia, laadukkaita oliiviöljyjä, tomaattimurskaa, suolakurkkuja, jalapenoja, etikoita, mausteseoksia lihalle, pestoja, laatukahveja, luomuteetä, oliiveja, Himalajan suolaa, proteiinipatukoita ja lisäravinteita.
Ruokatuotteiden päätyminen fiksuruoan valikoimiin ei tarkoita aina pian umpeutuvaa käyttöpäivää – tuote on saattanut löytää tiensä hyllyille, koska se on poistumassa valikoimasta tai vanhoja myyntipakkauksia halutaan myydä pois uusien tieltä.
Omaan ostoskoriini päätyi tällä kertaa kolme tuotetta: Magisso Collectin bambuinen leikkuulauta, Hida Sofriton paistettu tomaattikastike (keittiöni vakituote) sekä fiksun raaka-ainelistan sisältävä säilyke, eli broilerin rintafileetä currykastikkeessa. Fiksuruoan valikoimista siis muutakin kuin ruokaa – tarjolla on myös luonnonkosmetiikkaa, luonnollisia hygienia- ja siivoustuotteita, vaatteita sekä keittiövälineitä. Kaupasta löytyy myös omat kategoriat mm. luomuelintarvikkeille sekä gluteenittomille tuotteille – niin kätevää!
Haastoin itseni kehittämään ketogeenisen arkiruokareseptin fiksuruoka.fi:sta tilatusta hävikkiruoasta ja siitä mitä jääkaapistamme sattui löytymään. En siis ostanut alta löytyvää pohjatonta kanapiirakka-reseptiä varten mitään kaupasta. Tämä on yksi meidän perheen arjen nopeista – piirakka maistuu herkulliselle, pitää kylläisenä eikä vaadi mitään kummoisempaa sähellystä. Tämä ketoresepti on yksi niistä arjen luottokamuista, joita voi soveltaa melkeinpä mielensä mukaan ilman pelkoa epäonnistumisesta.
Piirakkaan päätyi jääkaapin vihanneslootasta löytynyt, hieman pehmentynyt keltainen paprika, edellisillan lämppäreistä ylijäänyt puolikas punasipuli, kirsikkatomaatteja ja kananmunia. Tuoretta korianteria oli puolestaan jäänyt yli pikkumäärä muutaman päivän takaiselta salaattitaco-lounaalta.
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
3 x vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen
1) Lasiastiat
Hassua kyllä, mutta meillä ruokahävikki väheni radikaalisti luovuttuamme läpinäkymättömistä muovirasioista. Kannelliset lasiastiat olivat aikanaan paitsi terveyden kannalta fiksumpi valinta, myös ruokavähikin kannalta hyödyllisiä. Nykyään näen yhdellä vilkaisulla mitä ruokaa jääkaapissa on ja useimmiten meillä ei enää jää mikään mysteeriruokaloota jääkaapin nurkkiin lymyilemään.
2) Jääkaappi-inventario ennen kauppaan menoa
Kauppareissut sujuvat aina paremmin, kun ehdimme tehdä Tuomaksen kanssa ennen kauppaan lähtemistä jääkaappi-inventaarion. Käymme vain yhdessä läpi mitä jääkaapista löytyy ja päätämme sen pohjalta miten siellä olevia raaka-aineita voisi jatkojalostaa, tarkistamme mitkä vihannekset ovat nahistumassa ja mitä pitää ostaa lisää. Tähän menee käytännössä vain pari hassua minuuttia.
3) Viikottaisen ruokalistan suunnittelu
Viimeisenä suosittelen jotain sellaista missä myönnän olevani umpisurkea, eli täältä tulee nyt klassinen ”toimikaa kuten sanon, älkää kuten itse toimin”. Viikottaisen ruokalistan suunnittelu olisi järkevää, mutta valitettavasti en ole yhtään sellainen ihminen joka voisi sanoa aina edes parin päivän päähän mitä tekee mieli syödä. Jos siis viikottaisen ruokalistan suunnittelu ei aiheuta sinussa suoranaisia kauhunväristyksiä, onhan se totta että tämän metodin avulla säästää paitsi suunnitteluaikaa myös hermoja, kun lieden äärellä ei tarvitse miettiä torstai-iltana lasten huutaessa että mitähän sitä taas kokkaisi.
Tomaatti-kanapiirakka
20 cm irtopohjavuoka
1. Lämmitä uuni kiertoilmalla 200°C asteeseen, Jos käytössäsi on tavallinen uuni, lisää asteita hieman ja lämmitä se 215°C asteeseen.
2. Pilko punasipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi (jos sinulla on aikaa ja viitseliäisyyttä, käytä näitä 1-2 rkl voimäärän kanssa pannulla parin minuutin ajan – mauista saa vähän enemmän irti).
3. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki vispilällä. Lisää joukkoon ranskankerma, suola ja curry. Lisää viimeisenä kanasuikaleet (voit käyttää raakoja kanasuikaleita, niitä ei tarvitse kypsentää ennen uuniin laittamista).
4. Sekoita ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Laita halutessasi pinnalle kirsikkatomaattiviipaleita, ovat kovin nättejä ja tuovat vähän mehevyyttä.
5. Paista kanapiirakkaa uunin keskiosassa 30-35 minuuttia minuuttia ja nauti tuoreen salaatin tai korianterin kanssa.
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Kuvat Hannamari Rahkonen