Sokeriton & gluteeniton omenagalette

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 5 Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 2 Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka

Jos minulta kysytään, marraskuu on ihaninta aikaa kaikenlaiselle hyggeilylle ja leipomiselle. Kokeilin jokin aika sitten sokeritonta ja gluteenitonta omenagalettea. Galette on siitä ihana ja helppo tapa valmistaa piiras, että erillistä piirasvuokaa ei tarvita ja taikinan sisuksiin voi vaihdella täytteitä sesonkien mukaan. Tällä kertaa turvaudun syksyisiin makuihin käyttämällä kotimaisia omenoita ja ceyloninkanelia.

Tämän reseptin galettepohjassa ei ole sitkoa, joten reunojen muotoilun kanssa joutuu tekemään kevyesti käsitöitä ennen kuin piiraan voi sujauttaa uuniin, mutta galette säilyttää paistettuna muotonsa täydellisesti kananmunan ja psylliumin ansiosta. Onneksi galeten suhteen hieman rustiikkisempi ulkonäkö ei haittaa!

Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 4 Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 6

Makeutin piiraan sokerittomasti käyttämällä erytritolia, joka on hedelmistä fermentoimalla eristetty luonnollinen sokerialkoholi. Kidemäisen erytritolin koostumus, väri ja käytös muistuttavat tavallista kidesokeria ja sen makeus vastaa noin 80 % tavallisen sokerin makeudesta.

Itse tykkään jauhaa erytritolin hienoksi tehosekoittimessa ennen käyttöä, koska silloin se makeuttaa piiraan paremmin. Makeutukseen voi käyttää erytritolin rinnalla myös steviaa ja suosittelen sen suhteen aina nestemäistä muotoa, koska se on helppoa annostella ja maistuu paremmalle kuin stevia-jauheet. Itse suosin iHerbista saatavia Wisdom Naturalin Toffee -steviatippoja sekä NuNaturalsin vaniljasteviaa – molemmissa on erittäin pehmeä ja miellyttävä maku. Jos ei välitä sokerittomuudesta, kookospalmusokeri sopii reseptiin myös mainiosti (sopiva määrä on noin 1-1,5 dl).

Pari sanaa myös mantelijauhojen tuoreudesta – laadulla ja tuoreudella kun on iso merkitys sekä makuun että terveysaspektiin. Suosittelen aina ensisijaisesti valmistamaan mantelijauhon itse, mikäli mahdollista. Kuten olen aiemminkin sanonut, marketissa myytävien pähkinä- ja siemenjauhojen laadussa on isoja eroja ja ne on usein kuumennettu ennen pussittamista. Kuumennus ja jauhaminen vauhdittavat pähkinöiden ja pähkinäjauhojen sisältävien rasvahappojen härskiintymistä, jolloin ne voivat olla hyödyllisen sijaan ennemminkin haitallisia.

Käyttämällä mahdollisimman tuoreita sekä kuumentamattomia pähkinöitä ja jauhamalla ne itse jauhoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa, varmistuu siitä että jauho on tuoretta eikä se ole ehtinyt härskiintyä kaupan hyllyllä. Tällöin myös lopputuotteen maku on paljon parempi!

Meillä käytetään pääasiassa Foodinin kuumentamattomia luomupähkinöitä ja siemeniä, joissa on aina raikas ja tuore maku. Ne taipuvat kotikeittiössä näpsäkästi myös pähkinävoiksi ja jauhoiksi. Koodilla yellowmood saat kaikki Fitness First -verkkokaupan tuotteet 10 % alennuksella (sisältäen Foodinin huippulaadukkaat superfoodit, pähkinät, siemenet ja niin edelleen!).

Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 8 Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 9

Omenagalette

halkaisija noin 15 cm | 4 annosta

Piirakkapohja:

3 dl mantelijauhoja
100 g voita tai neitsytkookosöljyä
1 kananmuna
2 rkl hienoa psylliumjauhetta
2 tl ceyloninkanelia
2 dl jauhettua erytritolia
1 rkl vaniljauutetta
ripaus suolaa

1. Sulata voi juoksevaksi pannulla ja anna jäähtyä hetkisen.

2. Jauha erytritoli tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi ja mittaa tarvittava määrä kulhoon. Sekoita joukkoon myös mantelijauho, kaneli, psyllium ja suola.

3. Riko kananmuna kuivien ainesten joukkoon, lisää voisula ja sekoita lusikalla tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina palloksi ja anna taikinan tekeytyä 5-10 minuuttia ennen kaulimista.

4. Siirrä taikinapallo leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele pallo käsin litteäksi ja kauli sen jälkeen noin puolen sentin paksuiseksi pyöreäksi levyksi.

Täyte ja muru:

2-3 pientä omenaa
30 g voita
4 rkl mantelijauhoja
2 rkl jauhettua erytritolia

1. Kuumenna uuni 200 °C asteeseen (kiertoilma). Kuori omenat halutessasi. Poista omenista siemenkodat ja viipaloi hedelmäliha noin parin millin paksuisiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.

2. Asettele omenaviipaleet piiraan keskiosaan haluamallasi tavalla.

3. Nosta galeten reunat uloimpien omenaviipaleiden päälle siten, että omenaviipaleista peittyy noin 1 cm. Taikina voi hajota nostovaiheessa, mutta se on helposti työstettävää ja taputeltavissa haluttuun muotoon.

4. Sulata kattilassa voi, sekoita joukkoon mantelijauho ja jauhettu erytritoli. Ripottele muru omenakeskustan päälle.

5. Nosta valmis galette ja uunipelti kuuman uunin keskiosaan ja anna paistua 13-15 minuutin ajan. Vahdi, ettei pinta tummu liikaa.

6. Ripottele valmiin, jäähtyneen galeten päälle jauhettua erytritolia. Nauti sellaisenaan, vatkatun kookosvaahdon, kermavaahdon tai vaikka mascarponen kanssa!

Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 7 Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 10 Vahahiilihydraattinen Gluteeniton Omenapiirakka 3 Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Katso – Parhaat ketoreseptit

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Tiia

Ihana ohje ? Onko tässä käyttämäsi psyllium aivan hienoa jauhoa vai hiutalemaista (kuten Urtekramilla)?
Oon huomannut että riippuen koostumuksesta psylliumin annostelussa on tosi iso ero...

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Lämmin kiitos Tiia! :) Käytin reseptiin hienoa psylliumjauhetta.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Maailman paras linssikeitto
Nutella-kuppikakut
Mustikkajäätelö valkosuklaa-kardemummakastikkeella
Indonesialainen rendang-naudanlihacurry