Raikas riisipiirakkabuffa ja 3 x kasvislevite
Kaupallinen yhteistyö Asennemedia & Moilas Leipomo.
En ole syönyt koskaan elämässäni yhtä paljon riisipiirakoita kuin viime kesänä. Amerikan vieraamme viipyivät luonamme useamman kuukauden ja pojat rakastuivat päätäpahkaa suomalaisiin karjalanpiirakoihin. Niistä tuli noin jokaisen illan toiveiltapala.
Rakastan perinteistä tapaa syödä riisipiirakka ronskin voikerroksen kanssa, mutta koska jokainen suomalainen osaa jo sen, keksin ajatuksen kevään henkeen sopivasta värikkäästä ja raikkaammasta riisipiirakkabuffasta, joka toimii viikonlopun brunsseilla ja juhlien tarjoilupöydässä.
Olen riisipiirakoiden suhteen äärimmäisen kranttu ja en edes katso kasviöljyillä leivottujen piirakoihin päin. Tosi monta kertaa on harmittanut kaupassa, kun tekisi mieli kunnollista riisipiirakkaa, mutta tarjolla on vain kasviöljyyn leivottuja versioita, joissa on kaiken lisäksi vehnää. Moilas Leipomon Paremmat Riisipiirakat on tehty 100% ruisjauhoista ja sekä riisipuuro että kuoritaikina on leivottu ainoastaan voihin kasviöljyjen sijaan. AHH.
Vaikka vähän jännitti lähteä säätämään kansallisherkun täytteiden kanssa, sain kehiteltyä omien makumieltymysten pohjalta kolme erilaista levitevaihtoehtoa, joista tuli tosi herkullisia. Minttu-feta -levite on valmistettu aidosta kreikkalaisesta fetasta ja siinä on mukana myös hieman pakasteherneitä, kesällä voi toki käyttää sitten ihan tuoreita herneitä.
Marokkolainen tomaatti-korianteri -levite on saanut inspiraation sandron tomaattitahnareseptistä, jota olen muuntanut vielä enemmän omaan makuun sopivammaksi. Tämä levite sopii aivan täydellisesti yhteen esimerkiksi falafelien kanssa! Kolmas levite on monien vuosien klassikkoni sitruksiksinen hummus, joka ei sisällä tahinia, itse kun en perusta tuon seesamivoin mausta.
Moilas Leipomon Paremmat Riisipiirakat ovat reilun kokoisia ja ne myydään kuuden kappaleen paketeissa. Kyseessä on kypsäpakaste, eli piirakat valmistuvat huomattavasti nopeammin esimerkiksi juhlapöytään raakoihin piirakoihin verrattuna. Itse lämmitin piirakat kiertoilmalla noin 200 °C asteessa 15 minuutin verran, koska rakastan rapeita reunoja!
Jos pidät pehmeämmästä lopputuloksesta, laske lämmitysaikaa 10 minuuttiin. Piirakoiden sisus on todella pehmeä ja hyvän makuinen – kiitos voin – ja riisipuuroa on juuri sopivasti. Piirakka pitää mehevyytensä, vaikka paistaisi reunat normaalia rapeammiksi kuten itse tapaan tehdä. Täytevaihtoehtojen kanssa voi villitellä juuri niin paljon kuin mieli tekee, tästä riisipiirakka-buffasta on helppo saada näyttävä ja maukas kattaus mm. yrttisilpuilla, iduilla, paistetuilla kesäkurpitsakiekoilla, falafeleilla… Vain mielikuvitus on rajana ja siksipä kokosin alle muutaman kivan vinkin.
Riisipiirakkabuffan täytevaihtoehtoja
1) Tuoreet täytteet:
• herneenversoja
• alfalfan- ja mungpapujen ituja
• ohueksi viipaloitua retikkaa
• kirsikkatomaatteja
• ohuita chilirinkuloita
• paahdettuja pinjan- tai kurpitsansiemeniä
• punasipuli- ja kevätsipulisilppua
• sokeriherneitä
• korianterisilppua
• marinoituja punasipuleja
2) Lämpimät ja ruokaisat täytteet:
• falafelit
• fetamuru
• paistetut kesäkurpitsa- ja herkkusienikiekot
• graavi/savulohi
• savustettu siika
• keitetyt kananmunat
3) Muut levitteet:
• pesto
• voi
• munavoi
• cashew-valkosipulilevite
Marokkolainen tomaattipesto
1. Avaa aurinkokuivattujen tomaattien paketti, valuta pois ylimääräinen öljy ja punnitse sopiva määrä tomaatteja. Pese kirsikkatomaatit ja kuori punasipuli sekä valkosipulit.
2. Annostele kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja pyöritä levitemassaa, kunnes se on täysin sileää.
3. Kaavi levite tiiviiseen lasiastiaan ja anna levitteen maun tekeytyä vähintään 15 minuuttia ennen nauttimista. Levite säilyy hyvänä noin viikon.
Raikas minttu-fetalevite
1. Anna pakasteherneiden sulaa pehmeiksi. Mittaa kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi.
2. Mittaa levite tiiviiseen lasiastiaan. Levite säilyy hyvänä noin viikon.
Sitruunahummus
1. Avaa kikhernetölkki tai tetra ja kaada ylimääräinen neste pois. Huuhtele kikherneitä lävikössä, kunnes niistä ei lähde enää sameaa vettä.
2. Kuori valkosipulin kynnet, purista tuoreista sitruunoista mehu ja mittaa kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen. Sekoita sileäksi levitteeksi.
3. Kaavi hummus tiiviiseen lasiastiaan ja lorauta päälle hieman öljyä.
Kuvat Hannamari Rahkonen