Vihdoin: kotimaiset luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteet ja itseruskettavat Atopikilta

Kaupallinen yhteistyö Atopik & Apteekkishop.

Virallisen kesän starttiin on enää pari kuukautta aikaa, ja vaikka vielä ei yksinkertaisesti voi vähentää vaatekerroksia, on kuitenkin hyvä olla aurinkosuojan hankkimisen kanssa ennemmin ajoissa kuin tulla yllätetyksi! Poltin itseni muutama vuosi sitten pahanpäiväisesti toukokuun ensimmäisinä päivinä ja siitä lähtien olen pitänyt huolen, että aurinkosuoja on käytössä välittömästi, kun vaatekerrokset vähenevät lämmön seurauksena.

Tänään minulla on tarjolla myös sellaisia uutisia, joiden kertomista olen odottanut kuin kuuta nousevaa. Kuten tiedätte, ulkomaisia luonnonkosmetiikan aurinkovoidebrändejä on ollut saatavilla ties miten pitkään, mutta kotimaiset versiot ovat loistaneet lähestulkoon kokonaan poissaolollaan.

Siksipä olen melkein pomppinut ilosta, sillä kotimainen Atopik lanseerasi nyt maaliskuussa oman sarjansa täydennykseksi SPF30 -aurinkosuojavoiteen, SPF30 -aurinkosuojasprayn, itseruskettavan kasvoveden, After sun -voiteen sekä asteittain ruskettava vartalovoiteen! On niin mukava nähdä miten kotimaisella luonnonkosmetiikkakentällä mennään eteenpäin kuin höyryjuna ja mikä tärkeintä, tuotteiden laatu on ollut täyttä priimaa.

Kokosin alle pienen minioppaan kemiallisten ja luonnollisten aurinkosuojien eroista ja esittelen lopuksi kaikki Atopikin uutuudet. Jos sinulla herää mitä tahansa kysymyksiä luonnonkosmetiikan aurinkosuojista, vastailen niihin mielelläni kommenttiboksissa 🙂

Atopik Aurinkosuoja Kokemuksia Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen 6 Atopik Aurinkosuoja Kokemuksia Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen Atopik Aurinkosuoja Itseruskettava Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen

Miksi valita luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoide?

1) Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden suoja saadaan aikaiseksi luonnollisilla ja turvallisilla mineraalioksideilla. Kemiallisissa aurinkosuojatuotteissa puolestaan käytetään kemiallisia filttereitä, jotka imeytyvät ihoon ja muodostavat ihoon UV-säteilyä itseensä imevän suodattavan kerroksen. Fysikaalisten aurinkosuojien toimivuus perustuu puolestaan siihen, että niiden sisältämät turvalliset ja luonnolliset mineraalifiltterit heijastavat säteilyn pois iholta eivätkä imeydy ihoon. Miksi turvautua synteettiseen, kun tarjolla on luonnollinen vaihtoehto?

2) Sertifioidun luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa ei käytetä nanoteknologiaa. Nanoteknologia on kosmetiikan kohdalla asia, jonka pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä riittävästi tutkimustuloksia. Euroopan Unioni julkaisi kuitenkin vuonna 2012  lausunnon, jossa sanottiin, että ”Sama nanomateriaali, joka antaa kosmeettiselle tuotteelle hyödyllisiä ominaisuuksia, voi myös aiheuttaa kuluttajalle (terveydellisiä) riskejä.” Sertifioidun luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteissa ei käytetä nanoteknologiaa, koska se ei ole välttämätöntä eikä sen turvallisuudesta ole takeita.

Fysikaalisten aurinkosuojatuotteiden teho saadaan aikaiseksi hyvin siedetyillä ja turvallisilla titaani- ja sinkkioksideilla, jotka koostuvat auringonsäteitä hajottavista mikropigmenteistä. Näiden oksidien koko on noin 10-15 millimetriä, eli ne eivät imeydy ihoon ja ovat turvallisia myös lasten iholle.  

3) Luonnonkosmetiikan aurinkosuojat eivät sisällä ympäristöä tuhoavia raaka-aineita. Yksi suurimmista kemiallisten aurinkosuojien ongelmista ovat ympäristötuhot. Käytännössä kemiallisten aurinkosuojavoiteiden sisältämät nanopartikkelit, rasvat ja kemikaalit päätyvät uinnin kautta mm. merien pohjalle, jossa ne auringonvalon pääsyn meren pohjalle eikä merenalainen ympäristö pääse uusiutumaan kuten sen pitäisi. Tämän lisäksi kemiallisesti tuotetut aurinkosuojatuotteet aiheuttavat meriympäristön monipuolisen elämän tuhoutumista ja voiteiden sisältämät kemikaalit ovat tuhonneet useita koralliriuttoja. 

Atopik Aurinkosuoja Kokemuksia Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen 2 Atopik Aurinkosuoja Kokemuksia Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen 3

Aivan pian esittelen teille Atopikin uutuustuotteet, mutta sitä ennen vielä muutama sana aurinkosuojavoiteista- ja tuotteista yleisesti. Mineraalifilttereiden tehoa lisää se, jos tuotteissa on käytetty myös rasvamuotoisia raaka-aineita ja tästäkin syystä luonnonkosmetiikka on hyvä valinta. Usein voidepohja rakennetaan paitsi suojaamaan ihoa auringonsäteiltä, myös hoitamaan ihoa.

Atopikin aurinkosuojatuotteissa on käytetty mineraalioksidien lisänä kauraöljyä, mangovoita, viininrypäleensiemenöljyä ja babassuöljyä, jotka sisältävät lisäsuojaa antavia linolihappoja ja UV-säteilyä suodattavia komponentteja samalla kun ne hoitavat ihoa. Kaikki tuotteet ovat lisäksi myös vegaanisia.

Saat koodilla Atopik 15 % alennuksen Atopikin aurinkosuojavoiteista sekä itserukettavistaApteekkishop -verkkokaupasta 30.4.2018 saakka.

Atopik Aurinkosuoja Itseruskettava Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen 3

Olen iholtani hyvin vaalea ja vaikka en muuten käytä itseruskettavia, itseruskettava kasvovesi on kuulunut rutiineihini jo pitkään. Kasvoveden testaaminen jännitti ehdottomasti eniten, koska toivoin sen niin kovasti olevan hyvä! Tähän mennessä olen käyttänyt australialaismerkin itseruskettavaa kasvovettä, joka hipoo täydellisyyttä, mutta molempia testanneena on mahtavaa pystyä sanomaan, että Atopik ei kalpene kyllä lainkaan tuon tuotteen rinnalla – itse asiassa päinvastoin! Kaiken kukkuraksi tämä kotimainen versio on lähes puolet edullisempi, tuoksuu paremmalta ja jättää ihon sileämmäksi.

Kasvovesi sisältää suomalaista metsämustikkaa, rauhoittavaa kaurauutetta sekä babassuöljyä. Ruskettumista edistävä ainesosa on luonnollinen DHA, joka saadaan yleisimmin sokerijuurikkaista tai sokeriruo’osta. DHA alkaa kehittämään iholle 2-4 tunnin kuluessa levityksestä rusketusta ja noin vuorokauden kuluttua on mahdollista ihastella lopullista sävyä. Jos olet muuten miettinyt mikä ihme aiheuttaa kemiallisten itseruskettavien pistävän tuoksun, kyseessä on niissä käytetty synteettinen DHA. Luonnollisessa versiossa tätä pistävää tuoksua ei ole lainkaan.

Itseruskettava kasvovesi tuoksuu ruiskaunokille (en tiedä miksi!) ja se muodosti kasvoille kauniin sävyn: vaaleasta ihostani tuli tosi luonnollinen, lämpimän sävyisen päivettynyt. Vaikka en olekaan purkkirusketuksen ystävä noin muuten, tällainen kasvojen pikafreesaus kelpaa aina ja toimii etenkin silloin, kun haluaa näyttää siltä, että on ollut lepäilemässä pari viikkoa eteläisen auringon alla!

Atopik Aurinkosuoja Kokemuksia Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen 4

Pidätkö lempeän luonnollisesta päivetyksestä? Hyvä, silloin Atopikin asteittain päivettävä vartalo- ja kasvovoide on juttusi. Aivan yllätyin miten tasaisen päivetyksen tällä sai ja pidin erityisesti siitä, että lopputulos oli äärimmäisen luonnollinen. Voide sopii tosi hyvin käsivarsille, jaloille ja dekolteelle. ”Ruskettavan” ja luonnollisen DHA:n lisäksi suomalaista metsämustikkaa, kaurauutetta, kauraöljyä sekä maitohappoa.

Atopik Aurinkosuoja Itseruskettava Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen 2

Yksi suurimmista suosikeistani itseruskettavan kasvoveden rinnalla on tämä kevyen kesäiseltä tuoksuva ja hurjan hyvin levittyvä SPF 30 aurinkosuojaspray. Yleisesti ottaen spraysuojat ovat helppokäyttöisiä ja imeytyvät nopeasti jättämättä ihoa tahmaiseksi. Spray on koostumukseltaan lähestulkoon vesimäisestä nestettä, joka levittyy iholle kuin unelma eikä jätä tippaakaan valkoisia rantuja. Rakastan itse juuri tällaisia ohuen koostumuksen omaavia vartalotuotteita, koska kesähelteellä mikään ei ole tukalampaa kuin hikoava iho, joka tuntuu vielä kaiken lisäksi rasvaiselta. Tässä sprayssa on omaan makuuni paitsi täydellisen ohut, myös täydellisen rasvattomalta tuntuva koostumus.

Luonnollisten mineraalioksidien lisäksi sprayssa on käytetty ihoidenttistä skvalaania, jonka ansiosta iho ei jää käytön jälkeen tippaakaan tahmaiseksi – jo 15 sekunnin kuluttua levittämisestä tuntuu siltä kuin iholla ei olisi mitään. Skvalaani on antioksidanttisesti toimiva lipidi, jota löytyy luontaisesti myös ihosta. Kosmetiikkatuotteissa se on eristetty yleensä oliiviöljystä ja sen ominaisuuksiin kuuluu luoda iholle mahdollisimman samettinen ja pehmeä tunne, jonka lisäksi se edesauttaa muiden raaka-aineiden imeytymistä.

Sprayssa on käytetty myös herkälle iholle sopivaa kauraöljyä, jonka sisältämät beetaglukaanit rauhoittavat ihoa, hillitsevät tulehduksien syntyä sekä kutinaa ja rasvahapot puolestaan vahvistavat ihon barriääriä. Alumina on luonnollista alkuperää oleva alumiinioksidi, joka on täysin sallittu aine sertifioidussa luonnonkosmetiikassa. Haluan tässä kohtaa muistuttaa, että kemiallisissa aurinkosuojatuotteissa käytetyllä synteettisellä alumiiniklorohydraatilla ei ole mitään tekemistä luonnollisen alumiinin kanssa. Alumiinin käyttöturvallisuuteen vaikuttaa kaksi asiaa: 1) alkuperä, eli onko kyseessä luonnollinen vai synteettinen alumiini, ja 2) alumiiniyhdisteen molekyylikoko. Synteettiset alumiiniklorohydraattiyhdisteet ovat koostumukseltaan pienimolekyylisiä ja sen vuoksi ne imeytyvät ihohuokosiin, kun taas alumiinioksidien sisältämät molekyylikristallit eivät läpäise ihoa reilun kokonsa vuoksi.

Povaan tästä aurinkosuojaspraysta suurta hittiä, sillä toimivuus on ykkösluokkaa ja spray sopii raaka-aineidensa puolesta myös herkän ihon omaaville.

Atopik Aurinkosuojavoide Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen

Kun puhutaan meikin alle tulevasta aurinkosuojavoiteesta, suojan lisäksi voiteen koostumuksella on iso merkitys. Kasvoille kehitettyä SPF30 aurinkosuojavoidetta riittää pieni määrä (noin puoli pumppausta) koko kasvoille ja se levittyy samettiseksi suojakerrokseksi. Voide näyttää ensialkuun hyvin valkoiselta, mutta muutamalla pyöräytyksellä kaikki valkoisuus on tiessään ja ns. sulanut ihoon eikä huokosiin jää mitään ylimääräistä.

On hyvä, että voidepohjassa on käytetty skvalaania, sillä kuten aiemmin kerroinkin, se mahdollistaa tasaisen levittyvyyden ja muodostaa miellyttävän pehmeän pinnan iholle – meikkivoide on ilo levittää tämän voiteen ylle! Suomen olosuhteissa aikuisen iholle riittää vallan mainiosti suojakerroin 30, mutta kasvot ovat siinä mielessä hieman eri juttu, että niissä on runsaasti korkeita kohtia kuten nenänpää ja poskipäät, joihin valo osuu. Jos siis päätät mennä kesällä veden äärelle, suosittelen aurinkosuojavoiteen lisäksi lierillisen aurinkohatun käyttämistä, sillä merivesi lisää UV-säteilyn voimakkuutta lähes 20 %.

Atopik Aurinkosuoja Itseruskettava Kotimainen Luonnonkosmetiikka Hannamarirahkonen 4

After sun -voiteen ainoa käyttötarkoitus ei suinkaan ole palaneen ihon elvytys, vaikka se siihenkin toimii. Ennen kaikkea after sun -voide on kehitetty rauhoittamaan ja kosteuttamaan auringossa kuivunutta ihoa. Atopikin After Sun -emulsiovoide on koostumukseltaan nannaa: voide viilentää ihoa lempeästi, jonka lisäksi emulsiomainen koostumus mahdollistaa nopean imeytymisen ja kosteuttavien raaka-aineiden pääsyn ihokontaktiin. Kuten muissakin Atopikin aurinkosuojatuotteissa, After Sun -voidekin sisältää rauhoittavaa kauraa, skvalaania ja antioksidanttista metsämustikkaa.

Jos ihosi palaa syystä tai toisesta, kannattaa muistaa tämä SOS-apulista:

1) Viilennä ja lääkitse: Palaneen ihon nopein apu on viileä suihku (ei kylmä), jossa palamisreaktio saadaan pysäytettyä. Viileän suihkun voi toistaa useaan otteeseen päivän mittaan, jotta polte rauhoittuu ja iho pääsee aloittamaan toipumisreaktionsa. Muista myös ottaa kipulääkettä, jos iho on kipeä.

2) Kosteuta: Kuivuus on pahinta palaneelle iholle, siksi viilennyksen ohella on tärkeää levittää iholle kosteuttavaa After Sun -voidetta. Ne on yleensä ottaen rakennettu hoitaviksi ja sisältävät viilentäviä, solukorjausta aktivoivia raaka-aineita. Lisää voidekerroksia sitä mukaa kun edellinen kuivuu.

Saat koodilla Atopik 15 % alennuksen Atopikin aurinkosuojavoiteista sekä itserukettavistaApteekkishop -verkkokaupasta 30.4.2018 saakka.

Kuvat Hannamari Rahkonen

hettis

Hei!
Voiko spray aurinkosuojaa suihkuttaa meikkivoiteen päälle? Miten toimii siinä?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Spray ei toimi meikin päällä, koska aurinkosuoja on pullosta tullessaan hyvin nestemäistä ja se pitää levittää erikseen, jotta iho ei jää valkoiseksi. Suosittelen joko laittamaan aurinkosuojan meikin alle tai ostamaan aurinkosuojallisen meikkivoiteen Iroisielta tai Algamarikselta :)

Vastaa
Salla H.

Kuinkahan vedenkestäviä nämä tuotteet ovat? Voiko verrata Algamarikseen? Tuo kevyt spray kiinnostaa, sillä AM spray on omaan makuun likan öljyinen.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Suuri luonnonkosmetiikan aurinkosuojaopas
Yellow Mood Beauty Rituals – Minna Oey
3 x tuotesuositusta ikääntyvälle ja herkälle iholle
40 usein kysyttyä kysymystä luonnonkosmetiikan aurinkosuojista