Paras gluteeniton omenapiirakka
Lapsuuden kesät ovat ihanaa muisteltavaa, jo pelkästä ajattelusta saa pienen kosketuspinnan siihen autenttiseen kepeyden tunteeseen, jossa sai elää vailla huolen häivää. Kesäloma oli välietappi, jonka aikana oli lupa olla vielä hetken aikaa pieni, vaikka tulevana syksynä odottikin taas isomman lapsen kengät ja yhtä numeroa suurempi luokka.
Vapaiden kesäkuukausien tärkeimpinä agendoina oli juoksennella kuumalla asfaltilla ilman kenkiä, ottaa tuntumaa liukumäkeen, keinua itsensä pyörryksiin, uida sielunsa kyllyydestä, puhumattakaan naapuruston lasten kanssa järjestetyistä pyöräilykisoista, joiden mutkissa ei vauhtia säästelty. Noina kesinä opeteltiin Jari Sillanpään Asfaltti polttaa -biisi ulkoa, harjoiteltiin hienot koreografiat ja käytiin jännittävillä esiintymisreissulla naapurien ovilla.
Ja kuulkaas, samantapaisia aktiviteetteja olen suunnitellut kesälle 2015. Aion heittää aikuisteluvaiheen vähemmälle (who needs it anyway?), hylätä turhan häpeilyn painolastin ja hypätä askeleen verran taaksepäin. Lapsilla on hetkessä elämisen taito ja voi pojat minäkin aion opetella olemaan. Tänä kesänä tehdään enemmän suunnittelematta ja se onnistuu vain jättämällä kalenteriin vapaita spotteja. Yllätyspiknikille napataan kainaloon kulta, skumppa, pyyhkeet, Pöllöt ja palaset mehevää omppupiirakkaa. Lillutellaan varpaita kylmässä jokivedessä ja uskallaudutaan pienelle pulahdukselle.
Siispä, ystäväni. Kun nappaat nyt talteen kesän mehevimmän ja luotettavimman piirakkaohjeen, sinun ei tarvitse tuhlata aikaa googlailuun marjojen satokauden koittaessa. Veikkaanpa, että silloin on parempaakin tekemistä, niin kuin vaikka olla ja nautiskella.
(Niin, ja tällä kertaa en ole sitten säästellyt voin määrässä).
GLUTEENITON OMENAPIIRAKKA
8 palaa
gluteeniton
Piirakkapohja
(22 cm)
200 g sulatettua kirnuvoita
6 dl riisijauhoa
2 dl kookossokeria
Sulata voi kattilassa ja sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään. Ota taikinasta 2 dl talteen erilliseen astiaan, se hyödynnetään myöhemmässä vaiheessa.
Lisää taikinapohjaan:
2 kananmunaa
1 ½ dl vettä
2 tl leivinjauhetta
1 tl aitoa vaniljajauhetta
2 isoa Granny Smith -omenaa pilkottuna
1 tl Ceylonin kanelia
Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja sekoita muiden raaka-aineiden kanssa taikinan joukkoon. Kaada taikinaseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja murusta pinnalle aiemmin erilleen ottamasi taikina.
Jos et ole omenien ystävä, voit korvata ne käyttämällä 3 dl valitsemiasi marjoja. Paista piirakkaa 200 °C noin 30 minuutin ajan.
Jos et ole jo aloittanut, huomenna on erinomainen päivä alkaa unelmakesän rakennuspuuhiin. Ja syödä tietysti omppupiirakkaa.
Hei ja kiitos pettämättömistä resepteistäsi! Niitä on aina ilo kokeilla. Kokeilin tätä piirakkaa raparperiversiona ja onnistui loistavasti. Jäin kuitenkin kaipaamaan aavistuksen verran murenemattomampaa koostumusta. Osaisitko sanoa millä kiinteyttä voisi hieman lisätä?
Ilo kuulla, että olet onnistunut resepteilläni! Tuntuu todella tärkeältä ja mahtavalta kuulla tällaisia sanoja - reseptieni tarkoitushan on nimenomaan tuottaa onnistumisen kokemuksia. Kiitos.
Mikäli haluat piiraaseen kiinteämmän koostumuksen, lisää taikinaan (toisessa vaiheessa) vielä 1 rkl psylliumin siemeniä. Jos käytät psylliumjauhetta, 2 tl on sopiva määrä.
Helppo ohje. Oikaisin vielä sitäkin, kun pesin ja raastoin omenat kuoripäälisinä. Jauhotki oli riisiä ja kauraa.
Hyvää tuli.
Kiva kuulla, että toimii vähän oikaisemallakin :) Ihanaa viikkoa Eeva-Kaisa!
Tein omppupiirakkaa ohjeellasi...olipa ihanaa! KIITOS HANNAMARI!
Ilo kuulla, kiitos!