Italialainen tomaattipiirakka
Yhteistyössä Puhtaasti Kotimainen ja Trade Tracker.
Rakastan järjestää yllätyksiä niin juhlien kuin lahjojenkin muodossa. On kuitenkin olemassa yksi iso mutta niihin liittyen. Innostun yleensä niin paljon, että minun on vaikeaa olla kertomatta tai edes vihjaamatta niistä mitään etukäteen. Kun olen saanut jonkin kuningasidean, pitää suorastaan pakottaa itsensä olemaan hiljaa, jottei vain pilaisi yllätystä. Olen tässä tovin jos toisenkin pohtinut, että pieni yllätys tekisi terää kuomaselleni. Pidinkö suuni kiinni vai en, se selviää postauksen lopusta.
Muistan ikuisesti sen kerran, kun takanani oli pitkä ja aika raskas työpäivä reilut viisi vuotta sitten. Mieheni tuli minua vastaan työpaikalleni (olin tuolloin muualla töissä) töideni loputtua ja olin hieman yllättynyt visiitistään. Käsivarrellaan roikkui piknik-kori täynnä kesäisiä eväitä, viiniä ja piknikille tarvittavia tykötarpeita. Väsynyt vietiin joen rannalle nauttimaan auringosta ja syömään mansikoita. Muistelin tätä hetkeä muutama viikko sitten ja tajusin etten ole yllättänyt puolisoani pitkään aikaan. Ilmat ovat olleet jo niin mahdottoman kesäiset, että päädyin järjestämään vastavuoroisesti yllätyspiknikin tärkeimmälleni. Bingo, tosin parilla säämuuttujalla höystettynä.
Koska uskallan väittää olevamme aika ruokaorientoituneita, piknikin suunnittelu käynnistyi tietysti ruokavaihtoehtojen pohtimisella. Ajan kanssa valmistettu ruoka on ihanaa, mutta se pääsee oikeuksiinsa vasta sitten kun sen nauttii jonkun seurassa. Tuntuuko teistäkin siltä?
Koska kysymys oli yllätyksestä, halusin toki huomioida puolisoni mieltymykset, johon kuuluu muun muassa italialaisen keittiön antimet. Mikäs sen parempaa!
Saapasjalkamaan ruokakulttuurin ajatellaan monesti olevan todella rasvaista, maustettua ja runsasta, mutta Pohjois-Italiassa varttunut ystäväni on valaissut meitä siitä mikä on tärkeintä: yksinkertaiset maut ja tuoreet raaka-aineet. Suomen kesässä nuo molemmat ovat helppoja toteuttaa, koska kauppojen vihannesosastot suorastaan pursuavat kotimaisia tuoretuotteita.
Siinä missä turvaudun usein talvisin pakastimen antimiin kuten marjoihin ja erilaisiin vihreisiin, kesällä jääkaappimme pullistelee suomalaista tuoreruokaa – mikään ei ole parempaa kuin torilta tai kaupasta ostetut mehevät tomaatit, raikkaat kurkut, yrtit, herneet ja salaatit. Suomalaiset vihannekset ovat tuoreudessaan ehkä parasta maan päällä, en ole vielä löytänyt intensiivisille mauillensa voittajaa.
Kesäkeittiöön sopii yksinkertaisuus, joka tarkoittaa meillä viiden minuutin salaatteja, kasvisomeletteja, kesäkurpitsasta valmistettua spagettia ja kasvissosekeittoja erilaisille täytteillä. Minua ei haittaa lainkaan, että saan hyödyntää lähituotantoa, jonka antimet ovat mahtavan makuisia ja ekologisia.
Kasvisten torjunta-ainepesu
Teen tuoreille vihanneksille ja marjoille aina lempeän torjunta-ainepesun ennen käyttöä. Tarkemmat ohjeet sekä variaatiot eri kasviksille ja hedelmille löytyvät kirjastani, mutta pääpiirteittäin käytän seokseen 1 litran vettä, 1 rkl etikkaa ja 2 tl soodaa.
Tämä seos sopii erinomaisesti kuorellisille vihanneksille kuten kirsikkatomaateille, kurkulle, kesäkurpitsalle ja chileille, jotka eivät imaise etikan makua itseensä. Vihannekset saavat köllötellä ihanasti suhisevassa liemessä noin vartin, jonka jälkeen huuhtelen ne vielä kylmällä vedellä ja laitan sitten pyyhkeen päälle kuivumaan.
Palatakseni vielä piknik-suunnitelmiin, minulla oli takataskussani erään luottopiiraan resepti, josta tiedän puolisoni pitävän valtavasti. Tuunasin sen hieman italialaisemmaksi versioksi riisumalla kaikesta turhasta ja käyttämällä mahdollisimman tuoreita raaka-aineita. Lopputulos oli napakymppi. Pulleat kotimaiset kirsikkatomaatit pääsivät oikeuksiinsa paremmin kuin hyvin ja ne tekivät piiraasta todella mehevän.
Näistä resepteistä on paljon iloa kesän arjessa, piknikeillä ja brunsseilla.
ITALIALAINEN TOMAATTIPIIRAS
8 annosta
Piiraspohja
(22 cm)
3 dl riisijauhoja
100 g luomuvoita (tai neitsytkookosöljyä)
2 tl psylliumjauhetta
20 tuoretta basilikanlehteä
2 rkl raastettua parmesaania (valinnainen)
¾ dl vettä
½ tl suolaa
Sulata voi kattilassa ja sekoita vesi sulaneen voin joukkoon. Lisää seokseen jauhot, psyllium, hienoksi raastettu parmesaani, hienonnettu basilika ja suola. Vaivaa kevyesti taikinaksi. Taikina saa jäädä hieman murumaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Jos käytät lasista piirasvuokaa, voitele vuoka ennen kuin levität pohjataikinan. Esipaista pohjaa 10 minuuttia uunin keskitasolla 200 asteessa.
Tomaatti-basilikatäyte
1 rasia (250 g) suomalaisia kirsikkatomaatteja
½ (80 g) isosta purjosta
20 tuoretta basilikanlehteä
2 dl huoneenlämpöisen kookosmaidon kermaista osaa
2 kananmunaa
1 rkl Välimeren mausteseosta
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1-2 tl Herbamare-yrttisuolaa
30 g parmesaaniraastetta (tai vuohenjuustofetaa)
Pese kirsikkatomaatit ja purjo. Halkaise purjo ja leikkaa mahdollisimman kapeita puoliympyrän muotoisia viipaleita terävällä veitsellä. Halkaise kirsikkatomaatit ja hienonna basilikanlehdet mahdollisimman pieneksi silpuksi terävällä veitsellä. Mittaa kulhoon pilkottu purjo, tomaatit ja hienonnettu basilika. Lisää huoneenlämpöinen kookosmaito, kananmunat, raastettu parmesaani, hiivahiutaleet ja Välimeren mausteseos. Sekoita hyvin ja lisää esipaistetun pohjan päälle.
Laita piiras uunin keskitasolle vielä 40 minuutin ajaksi tai kunnes piiras on täysin kypsä ja pinta kullanruskea. Nauti hieman jäähtyneenä raikkaan vihersalaatin kanssa.
VIHERSALAATTI
2 annosta
gluteeniton, maidoton, sokeriton, munaton ja soijaton
½ rasia Mimis-versoseosta
½ pussia frisee-salaattia
100 g pitkiä papuja
2 kevätsipulin vartta
2 rkl hampunsiemeniä
Leikkaa pieni pätkä papujen molemmista päistä pois ja leikkaa pavut puoliksi. Höyrytä viiden minuutin ajan (käytä kattilassa metallista höyrytysosaa, jotta pavuista tulee rapeita). Leikkaa kevätsipulin varsista noin puolen sentin mittaisia paloja. Pese frisee-salaatti ja revi haluamasi kokoisiksi paloiksi. Lisää joukkoon kotimaista Mimis-versoseosta. Lisää joukkoon pavut, sipuli ja hampunsiemenet. Sekoita kevyesti ja tarjoile yhdessä italialaisen tomaattipiiraan ja sitruunavinaigretten kanssa.
SITRUUNAVINAIGRETTE
2 annosta
gluteeniton, maidoton, sokeriton, soijaton ja munaton
1/2 dl neitsytoliiviöljyä
5 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
1 tl etikkaa
2 tl hunajaa
¼ tl merisuolaa
Purista sitruunoista mehu ja mittaa pieneen kulhoon. Lisää etikka, öljy, hunaja ja suola. Sekoita tasaiseksi ja annostele salaatin päälle.
Alkuperäinen suunnitelmani oli suunnata pyörillä luonnon helmaan, mutta miltei viikon kestänyt saderintama teki suunnitelmasta hieman epävalidin. Muutaman säämuuttujan jälkeen päätin, että piknikimme suuntautuisi loppujen lopuksi parvekkeellemme. Ja kyllä, suunnitelmasta oli mainittava myös kuomalle, joten yllätys ei ollutkaan aivan täydellinen. Onneksi aina on ensi kerta ja mukavaa oli nytkin. Parveke ei ollut huono valinta, onhan se kunnostettu pesulla ja siivouksella viime viikonlopun aikana ja paikka alkaa olla koko ajan kotoisampi. Viime vuonna tilaa koskevat suunnitelmat kokivat inflaation (kiitos sateisen kesän), mutta tänä vuonna olemme valmiita kaikin puolin.
Parvekepiknikin lomassa aurinko tuli esille ensimmäistä kertaa moneen päivään ja siitä innostuneena teimme illan tullen vielä DIY-sohvat parvekkeellemme OSB-levystä. Niistä lisää blogin puolella, kunhan saan patjoihin vielä päälliset ommeltua ja kesäkukat paikoilleen.
Luulen, että meillä valmistetaan tätä ruokayhdistelmää uudestaan jo tulevana viikonloppuna. Ehkäpä silloin ihan oikean piknik-reissun muodossa?
Valoisaa viikonalkua!