Miten ayurveda näkyy arjessani?

Kaupallinen yhteistyö PUR Kauppa.

Tutustuin ayurvedaan reilu vuosikymmen sitten, ja siitä lähtien intialainen lääketiede on kulkenut mukanani enemmän ja vähemmän. Tässä artikkelissa kerron ayurvedan kehotyyppien luonteista, eri doshille sopivista ruoka-aineista, ayurvedisistä yrteistä ja niiden käytöstä sekä jaan oman tapani noudattaa ayurvedan periaatteita arjessani.

Ayerveda Kehotyypit

Kävin ayurvedalääkärillä ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja muistan olleeni tuolloin monessakin suhteessa todellisessa ”ylitilassa”. Saman huomion teki doshani määritellyt lääkäri. Intiasta peräisin oleva ayurveda on koko ihmisen huomioivaa hyvinvointiviisautta, ja arvostan etenkin sitä miten ihmistä lähestytään psykofyysisenä kokonaisuutena.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vahvemmin ymmärrän, ettemme ole vain fyysisten toimien (ruokavalio, liikunta, uni) summia, vaan kokonaisuuteen vaikuttaa kaikki, etenkin elämän aikana koetut hyvät sekä haastavat tilanteet, tunteet, kasvuympäristö ja perusluonne. Suhtaudun ayurvedaan rennolla otteella, mutta pidän useita sen ohjenuoria todella hyödyllisinä meille nykyajan stressaantuneille ihmisille, joille rutiinit ja rauhoittuminen eivät ole aina itsestäänselvyyksiä.

Kokosin tähän postaukseen tiivistyksen ayurvedan kehotyypeistä, avaan hieman omaa tapaani noudattaa ayurvedan periaatteita ja kerron mitkä ayervediset yrtit ovat omiaan tasapainottamaan esimerkiksi ruoansulatuksen toimintaa, stressiä, hormonitoimintaa ja tukemaan maksan puhdistumisprosessia.

Ayerveda Pitta Vata Kapha

Pitta, vata vai kapha?

Pitta

Luonne: Pitta-ihmisiä kuvaillaan usein nopeiksi päätöksentekijöiksi, voimakkaita ideoita omaaviksi ja älykkäiksi. He puolustavat herkästi oikeaksi katsomiaan asioita, mutta saattavat olla epätasapainossa liian lyhytpinnaisia ja mielipiteiltään jyrääviä. Kehotasolla pitta lisää ihon kosteutta, punakkuutta ja sileyttä. Pitta-ihmisellä on usein voimakas ruokahalu ja hän rakastaa mausteisia ruokia.

Ruokavalio: Pitta edustaa tulta, joten heille suositellaan viilentäviä, makeita, karvaita ja happamia ruokia. Ayurvedan mukaan pitalle sopii viljakasveista parhaiten riisi ja kaura. Kasviksista vihreät ovat vähiten pittaa nostavia ja proteiininlähteistä suositellaan vaaleita lihoja sekä riistaa. Pittalle sopii myös maitotuotteet ja jotkin palkokasvit (mustalinssi, mungpavut, kikherneet). Mausteiden suhteen suositellaan viilentäviä vaihtoehtoja kuten kardemummaa, kanelia, korianteria, fenkolia sekä kurkumaa. Kahvi ja alkoholi eivät sovi kovin hyvin pitta-tyypille.

Vata

Luonne: Vata edustaa luovuutta, liikettä ja nopeaa ajattelua. Vatalle on tyypillistä oppia nopeasti uusia asioita ja unohtaa ne yhtä nopeasti. Koska vata-ihmiset saattavat olla liian aktiivisia ja rauhattomia, he voivat väsyä helposti ja kärsiä myös itsevarmuuden puutteesta. Vatalle on todella tärkeää noudattaa tuttuja rutiineja: mennä ajoissa nukkumaan, syödä säännöllisesti, välttää stimulantteja kuten kahvia ja suosia lämpimiä suihkuja tai kylpyjä sekä ottaa aikaa rauhoittumiselle.

Ruokavalio: Vata-tyypille sopivat parhaiten lämmittävät, mausteiset, öljyiset ja hyvin kypsennetyt ruoat. Erilaiset padat ovat loistavia tasapainoittamaan vata-tyypin kylmyyttä. Ruoka-aineista vatalle sopivat parhaiten kaura, riisi, erilaiset kypsennetyt vihannekset, makeat ja kypsät hedelmät (ei kuivatut), kananmunat, pähkinät, siipikarja sekä kala. Palkokasvit voivat olla haasteellisia ja koska vata-tyypit ovat herkästi taipuvaisia riippuvuuksiin, heidän suositellaan välttelevän sokeria ja kofeiinia.

Kapha

Luonne: Kaphat ovat voimakkaita, kestäviä, lempeitä, helposti anteeksiantavia, maadoittuneita ja heillä on hyvä sietokyky. Oppiminen saattaa olla hidasta, mutta heidän muistinsa on hyvä. Kapha-ihmisten ruoansulatus on usein hidas, joten he ovat muita doshia taipuvaisempia keräämään ylipainoa. Epätasapainossa oleva kapha-ihminen saattaa muuttua aloitekyvyttömäksi ja muihin ihmisiin ripustautuvaksi.

Ruokavalio: Kapha-ihmisille sopii parhaiten kypsennetyt vihannekset, kirpeät hedelmät ja marjat, tattari, hirssi, kaaa, kananmunat, merenelävät ja riista. Rasvaisten ja maitopohjaisten ruoka-aineiden suhteen suositellaan kohtuutta. Mausteista etenkin valkosipuli ja inkivääri sopivat kaphalle. Toisin kuin muut doshat, kapha-ihmiset voivat jopa hyötyä kofeiinia sisältävästä kahvista ja teestä.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Ayerveda Dosha Ruokavalio

Miten sovellan ayurvedaa arjessani?

Ayurvedan kehotyyppimäärittelyn mukaan olen sekoitus 50/50 suhteessa pittaa ja vataa. Huomaan doshien vaihtelun etenkin kesäisin ja keväisin, jolloin ilmojen lämmetessä pitta saattaa nousta liikaa ja silloin tarvitaan tasapainotusta. Kun pitta on oikein koholla, en voi käyttää lainkaan stimulantteja kuten kahvia tai alkoholia. Vata puolestaan saattaa nousta enemmän koholle talven työputkissa, jolloin rauhattomuus valtaa mielen ja rutiinien merkitys korostuu.

Ayurvedisten periaatteiden noudattaminen on vuosien varrella muuttunut vastaamaan enemmän oman kehoni kuuntelua. Saamme valtavasti neuvoja oman terveyden edistämiseen ulkoaohjautuvasti, mutta minusta tärkeintä on oman voiman löytäminen ja itsensä kuuntelu. Se mikä sopii minulle, ei sovi ehkä sinulle. En noudata ayurvedan periaatteita orjallisesti, mutta olen omaksunut tästä vanhasta viisaudesta useita omaa hyvinvointiani edistäviä tapoja, jotka auttavat pysymään tasapainossa suurtenkin paineiden alla.

Rutiinit

Rutiinit ovat olleet minulle vaikeita etenkin nuorempana, mutta olen löytänyt viimeisen vuoden aikana niiden arvon ihan uudella tavalla. Voin sanoa jopa nauttivani rutiineista! En edelleenkään syö ayurvedan suosittamaa aamupalaa, mutta nautin lounaan ja päivällisen aina lähes samaan aikaan. Päivittäisiin rutiineihini kuuluu myös 1-2 tunnin metsässä hortoilu koirien ja puolison kanssa – luontoyhteys, keskustelumahdollisuus ja metsän rauha lataavat. Heikkouteni on edelleen uni, siihen voisin satsata enemmän. Iltani venyvät helposti, vaikka nousenkin aamulla aina klo 7-9 aikaan. Viime aikoina uni on jäänyt helposti vain 6 tuntiin mikä tuntuu kehossa auttamattomasti liian vähäiseltä määrältä lepoa.

Kielen puhdistus

Ehdottomasti pisimpään mukanani kulkenut ayurvedinen rutiini on joka-aamuinen kielen puhdistus kuparisella puhdistimella. Ayurvedassa kielen puhdistuksen tarkoitus on poistaa kielen pinnalta haitallisia bakteereja, ennaltaehkäistä infektioida, aktivoida sisäelinten toimintaa ja ylläpitää hyviä rutiineja. Olen kirjoittanut aiheesta aikanaan ihan oman postauksen, voit lukea Ayurvedinen kielenpuhdistus -artikkelini täältä.

Pitta Ruokavalio

Kahvittomuus

Lopetin kahvin juomisen keväällä ja sillä on ollut suuri merkitys hermostolle. Kahvi on ollut itselleni todella riippuvuutta aiheuttava aine eikä sen lopettaminen ollut helppoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on ollut ajanjaksoja, jolloin olen hairahtunut muutamiksi viikoiksi kahvin pariin, vaikka tiedän etteivät ylimääräiset stimulantit sovi minulle. Kirjoitin kahviriippuvuudestani ja kahvin lopettamisesta keväällä oman artikkelin, eli jos aihe kiinnostaa, pääset lukemaan sen täältä.

Ruokavalio

Ruoan suhteen menen monessa kohtaa täysin päinvastaiseen suuntaan kuin ayurveda suosittelee. Otin sen kuitenkin mukaan tähän, koska tietyiltä osin myös sovellan ayurvedista ruokasuositusta. Koen, että ketogeenisen ja vähähiilihydraattisen ruokavalion myötä pittani on ollut itse asiassa tasapainoisempi kuin ennen ketoa. Ruokavalioni koostuu pääasiassa vihreistä kasviksista, lihasta, kanasta ja kalasta sekä rasvoista. Syön myös silloin tällöin juureksia kuten punajuurta ja palsternakkaa sekä pieninä määrinä kauraa.

Ayurvedassa pittalle ei suositella punaista lihaa, mutta oma kehoni kyllä tarvitsee sitä. Syön lihaa silloin kun kehoni tuntee kaipuuta sitä kohtaan. Rasvan suhteen taas en siedä mitään älyttömän korkeita määriä, joten noudatan sen suhteen tasapainoa. Syksyisin pittani laskiessa sujahdan innolla lämmittävien sekä mausteisten patojen ja keittojen maailmaan – kesät menevät usein ayurvedan suosittamalla viilentävien salaattien linjalla.

Ayerveda Ruokavalio Pitta

Ayurvediset yrtit ja niiden käyttötarkoitukset

Manjistha – lymfakierron aktivoimiseen ja detoxiin

Syksy on etenkin meille pitta-tyypeille todella hyvää aikaa pieneen detoxiin. Manjistha on luonteeltaan viilentävä ja se tehostaa ennen kaikkea lymfakiertoa, joka tukossa ollessaan voi kerätä kehoon ylimääräistä nestettä ja altistaa ayurvedan termein energian – ja sitä kautta myös immuunipuolustuksen – tukkeutumiselle. Puhdistumisprosesseja tukevan ja nestekiertoa aktivoivan vaikutuksen voi nähdä myös ihon kirkastumisena ja kuulautumisena, eli kyseessä on myös kauneusyrtti. Itselläni pitta on ollut syksyksi poikkeuksellisen koholla viime viikot, joten Manjisthan lymfakiertoa boostaava ja ihoa kirkastava vaikutus tulee enemmän kuin tarpeeseen!

Arjuna – sydämen hyvinvointiin ja stressiin

Arjuna on voimakas antioksidantti, joka tukee etenkin stressaavissa ja kuormittavissa elämäntilanteissa. Yrttinä arjuna tunnetaan sen sydänlihasta vahvistavista ja korkeaa verenpainetta alentavasta vaikutuksesta.

Ayerveda Yrtit Hormonitoiminta

Triphala – ruoansulatusta ja detoxia tukemaan

Triphala on yksi ayurvedan yleisimpiä ja monikäyttöisimpiä sekoituksia – se sisältää kolmea eri hedelmää ja sopii päivittäiseen käyttöön kaikille doshille. Triphalan sisältämä amalaki viilentää pittaa, tukee maksaa ja immuniteettia. Haritakia käytetään sen toksiineja poistavan ja detoxia tukevan vaikutuksen vuoksi. Bibhitaki tukee hengityselinten toimintaa ja laskee liiallista kaphaa. Ayurvedassa antibakteerisesti toimivaa triphalaa käytetään muun muassa väsymyksen tukihoitona, keuhkokuumeen ja flunssien aikana, tukemaan kehon puhdistumisprosesseja ja edistämään suoliston toimintaa.

Shatavari – naisten hormonitoiminnan tueksi

Shatavari, eli terttuparsa, tunnetaan ayurvedassa feminiinisyyttä tukevana naisten yrttinä. Se on kasviestrogeenisia ominaisuuksia sisältävä yrtti, joka uudistaa soluja, vahvistaa immuunipuolustusta parantamalla valkosolujen valmiutta tuhota epäsuotuisia taudinaiheuttajia ja tasapainottaa hormonitoiminnan epätasapainotiloja. Shavatari voi auttaa epäsäännölliseen kuukautiskiertoon, PMS-oireisiin, kuumiin aaltoihin, tasata hermoston toimintaa stressaavissa elämäntilanteissa ja parantaa myös unen laatua.

Ayurvedassa pyritään kehon ja mielen yhteistyöhön sekä tasapainoon. Lisäksi siinä huomioidaan eri elämäntilanteiden- tai kokemusten väliset syy-seuraussuhteet ja kannustetaan läsnäolevaan sekä rauhalliseen elämäntyyliin. En usko hyvinvoinninkaan saralla mihinkään yhteen totuuteen, vaan siihen että meillä jokaisella on voima ja vastuu koota oma paletti kokeilemalla valmiimmaksi.

Mitä sinä ajattelet ayurvedasta?

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Kati Hirvonen

Eikö sanskritin sana dosha tarkoita virhettä tai epätasapaino tilaa. Tässä artikkelissa viitataan että tarkottaisi kehotyyppiä mikä on mielestäni harhaanjohtavaa.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Heippa Kati! Tarkistin asian vielä PUR-asiantuntijatiimiltä ja sieltä vahvitettiin, että dosha tarkoittaa kehotyyppiä kuten olin artikkeliin kirjoittanutkin :) Olisiko sinulla voinut mennä sekaisin sanat dosha ja dosa? Dosha on siis kehotyyppi ja tähän samaan asiaan liittyvä termi dosa tarkoittaa puolestaan ´syytä´ tai 'sairautta'.

Vastaa
Mari

Kiitos tästä kirjoituksesta!!! Sain tästä taas tsemppiä eteenpäin:
Olen pitta, joka yrittää tasapainoilla ketoruokavalion ja kasvispainotteisen vähähiilarisen välimaastossa. Kehoani kuunnellen olen vähentänyt rasvan määrää ja lisännyt syömisiini juureksia, hedelmiä ja kauraa. Syksy tuntuu olevan taas jotenkin tasapainon hakemista ja ihoni oireilee rajusti. Taidan laittaa nuo yrtit ja pienen puhdistuksen taas kokeiluun!
Ihanaa syksyä 💛

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ilo kuulla, että kirjoitus resonoi ja antoi eväitä :) Lämmin suositukseni noille yrteille, niillä on hyvä tasapainoittaa tilannetta aina silloin tällöin. Kaunista marraskuuta!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Yellow Moodin suuri flunssan itsehoito-opas
Matcha-sitruunakakku ja kuinka lopetin kahvin juonnin
Paluu arkeen ja työrutiineihin
Detox-kuuri vai paasto?