Paahdettu marokkolainen kukkakaali ja minttutsatsiki

Kaupallinen yhteistyö Terra Creta.

Pohjoisafrikkalainen keittiö on yksi suosikkejani. Korianterinsiemenet, juustokumina, minttu, kurkuma, pistaasit, kardemumma…  Kaikki nämä maut vetävät puoleensa! Arjessa on harvoin aikaa tai halua valmistaa mitään monimutkaista tai aikaavievää. Tämä ketogeeninen resepti syntyy onneksi noin 30 minuutissa. Esihöyrytys minimoi paahdetun kukkakaalin ajan lämpimän uunin syleilyssä.

Ketogeeninen Resepti Paahdettu Kukkakaali 7

Onko parempaa kuin rustiikkisen näköinen ja makuja täyteen ladattu ruoka? Rakastan sitä että syksyn viileydessä voin jälleen alkaa käyttämään enemmän lämmittävämpiä mausteita ruoissa – ne kun tuppaavat tuntumaan kesällä kehossa hieman liian tujakoilta ja lämmittäviltä.

Tuorein ruokainnostukseni on tämä suhteellisen nopeasti valmistuva, marokkolaisilla vivahteilla ryyditetty paahdettu kukkakaali, joka maistuu sekä sellaisenaan, raikkaaseen minttutsatsikiin dippailtuna että maukkaana lisukkeena esimerkiksi kalalle tai muille proteiineille! Ja onhan se nyt sanottava että tämä kullankeltaiseksi paahtunut kokonainen kukkakaali on myös ruokapöydän katseenvangitsija sen lisäksi, että se toimii rentona, herkullisena ja terveellisenä naposteltavaltava isommallekin köörille.

Olimme keväällä Tuomaksen kanssa yökylässä rakkaan lapsuudenystäväni Millan luona ja hän oli valmistanut meille taivaallisen hyvää paahdettua kukkakaalia. Jokin siemen tuon illan aikana napsitun kukkakaalin ohessa jäi itämään allekirjoittaneen mieleen ja tässä lokakuun ruskassa syntyikin sitten oma, vähän mausteisempi versioni.

Lue myös: Mehevä kesäkurpitsalasagne

Ketogeeninen Resepti Paahdettu Kukkakaali 4

Kukkakaalin hunnuttava marokkolainen maustekastikkeen runko syntyy keittiömme kahdesta kulmakivestä, eli Terra Cretan Extra neitsytoliiviöljytä ja voisulasta. Näiden lisäksi sujautin kastikkeeseen kurkumaa, korianterinsiemeniä, chiliä, rouhittua kardemummaa, hippasen tuoretta appelsiininkuorta, tomaattipyreetä, suolaa ja juustokuminaa. Mikäli mahdollista, kannattaa suosia mausteissa luomua, sillä niiden makupaletista löytyy oman kokemukseni mukaan paljon enemmän sävymaailmaa kuin ns. tavallisista mausteista.

Mikään ei estä käyttämään reseptissä olevien jauhettujen mausteiden sijaan kokonaisia mausteita ja jauhamaan ne morttelissa hienoksi. Jos sinulla on vielä ekstra-aikaa, kannattaa lämmittää mausteet kevyesti kuumalla pannulla öljyn kanssa, jolloin mausteiden aromit heräävät suorastaan taivaallisella tavalla henkiin ja antavat kastikkeelle vielä vähän lisärakkautta!

Jos tuntuu, ettet halua valmistaa kokonaista kukkakaalia, voit vallan mainiosti leikata kovan keskiosan pois ja nipsaista nuput sopivan kokoisiksi paloiksi, marinoida ne marokkolaisella maustekastikkeella ja paistaa rapeaksi ohjeen mukaan.

Lue myös: Maukkaat lohileivät ja mansikka-sitruunakakku

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Ketogeeninen Resepti Paahdettu Kukkakaali Ketogeeninen Resepti Uuni Kukkakaali

Tapasin kuluneena viikonloppuna Terra Cretan oliiviöljyspesialisti ja kansainvälisen oliiviöljyjen makutuomari Immanuel Kardapakin House of Organicin osastolla I Love Me -messuilla ja opin hurjasti lisää oliiviöljyjen laatukriteereistä ja tuoreudesta. Miten ruoka ja raaka-aineiden alkuperä voikin olla näin kiehtovaa ja inspiroivaa!

Meillä kuluu Terra Cretan oliiviöljyjä pullotolkulla, en edes pysy laskuissa mukana sillä olemme varsinaisia oliiviöljyn himokäyttäjiä. Nämähän nauttivat kansainvälisissä oliiviöljymittelöissä voittajan paikasta tuon tuostakin, ja näin himokuluttajan näkökulmasta ei ole ollenkaan vaikea ymmärtää miksi näin on. Itse rakastan käyttää neitsytoliiviöljyä paistamiseen, salaatinkastikkeisiin, uuniruokiin – nappaisenpa herkkuöljyä joskus suoraan suuhunkin, kun mieli tekee!

Ketogeeninen Resepti Paahdettu Kukkakaali 3

Mistä tunnistaa laadukas oliiviöljy?

Tuoreus maistuu

Terra Cretan neitsytoliiviöljyjen happoisuus on lähellä nollaa – sen sijaan öljyistä löytää taatusti vahvan hedelmäistä aromia sekä voimakasta pippurisuutta, jotka tuntee erityisen hyvin kun pyörittelee öljyä hetken ajan suussa.

Öljy valmistetaan pienistä Koroneiki-oliiveista, jotka kerätään käsin tai haravaa muistuttavalla laitteella. Ensiluokkaisten raaka-aineiden lisäksi yksi huikeimmista Terra Cretan laatutekijöistä on kuitenkin se, että jo kahdeksan tunnin kuluessa pienviljelijän oliivilastin saapumisesta oliiviöljy on valmiina pullossa.

Valmistusprosessin kokonaisvaltainen ekologisuus

Sen lisäksi, että itse oliiviöljyn tuotanto oliivista öljyksi on nopeaa ja hellävaraista, brändi huolehtii koko toiminnan ekologisuudesta upealla tavalla. Uuttamon ja tuotantolaitoksen muiden tilojen valaistus ja ilmastointi hoidetaan aurinkoenergialla, oliivien pesuvesi jälleenkäytetään puiden oliiviöljytarhojen kasteluvetenä, oliivipuiden lehdet hyödynnetään lähialueiden eläinten (kuten söpöjen lampaiden) rehuna ja oliivien uuttamisesta ylijäävä puristemassa kuten kivet käytetään lämmittämään tuotantolaitoksen käyttövesi.

Öljy on jäljitettävää

Läpinäkyvyys on nykyään hankalaa monen kulutustuotteen kuten ruoan kohdalla, mutta Terra Cretalla ollaan tässäkin asiassa monia muita edellä. Vuodesta 2006 alkaen oliiviöljypullon eränumeron avulla on ollut mahdollista tarkistaa Terra Cretan omilla sivuilta laboratoriotutkimukset ja saada mm. tieto siitä millä viljelmillä juuri kyseiseen pullolliseen puristetut oliivit on viljelty. Varsinaista pioneeritoimintaa, sanon minä.

Muun muassa kaikkien näiden seikkojen vuoksi suosittelen nappaamaan pullon kauppamatkalla mukaan ja testaamaan miltä laatu maistuu, uskon että ihastut. Terra Cretaa myyvät hyvin varustetut K-kaupat, Prismat ja S-marketit, Ruohonjuuren myymälät sekä Life -myymälät.

Paahdettu Kukkakaali Resepti

Paahdettu kukkakaali

Marokkolainen maustekastike:

¾ dl Terra Creta -oliiviöljyä
50 g sulaa voita
¾ tl kurkumajauhetta
1 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl tomaattipyreetä
½ tl chilijauhetta
¾ tl kardemummaa rouhittuna
2 tl appelsiinin kuorta raastettuna
1 tl juustokuminaa
¾ tl hienoa merisuolaa

Kukkakaalin höyrytys:

1. Ota kattila esille, asenna pohjalle höyrytsosa, lisää vettä höyrytysosaan ylärajaan saakka ja kuumenna kiehuvaksi.

2. Lisää kokonainen kukkakaali höyrytysosan päälle ja laita kansi päälle. Höyrytä 12-15 minuutin ajan hieman keskilämpöä kovemmalla lämmöllä. Nosta kaali tämän jälkeen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kuorruta maustekastikkeella.

Maustekastike:

1. Lämmitä uuni 225°C asteeseen kiertoilma-asetuksella.

2. Jauha korianterinsiemenet morttelissa mahdollisimman hienoksi (ja muut kokonaiset mausteet mikäli päädyt käyttämään niitä jauhemaisten sijaan).

3. Mittaa kaikki maustekastikkeen raaka-aineet pannulle ja lämmitä seosta pari minuuttia, jotta maut syvenevät.

4. Sivele kukkakaali kauttaaltaan maustekastikkeella siten, että käytät alkuun 1/3 kastikkeesta ja kun se on imeytynyt, kaadat loput liemestä kaalin päälle ja levität huolellisesti.

4. Paista kaalia uunin keskiosassa noin 15 minuutin ajan tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tee tällä välin minttutsatsiki valmiiksi, jotta se ehtii maustua.

Minttutsatsiki

200 g ranskankermaa
25 vahvan mintun lehteä
ripaus merisuolaa

1. Leikkaa mintunlehdet hienoksi silpuksi terävällä veitsellä. Lisää mintunlehdet ja ripaus suolaa ranskankermaan, sekoita ja anna maustua hetki. Itse rakastan silkkistä Arlan Lempi -ranskankermaa, jossa on 28 % rasvaa – mielestäni tässä on ihanan keveä koostumus ja raikas maku.

3. Koristele tsatsiki juuri ennen tarjoulua tuoreella minttusilpulla, dippaile paahdetun kukkakaalin paloja ronskisti ja nauti!

Saat 10 % alennuksen Terra Cretasta sekä koko House of Organicin muusta valikoimasta koodilla yellowmood

Ketogeeninen Resepti Paahdettu Kukkakaali 2

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

 

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Milla

Kuulostaa herkulliselta. Mausteet kannattaa kyllä ostaa kokonaisena niin pitkälle kuin mahdollista ja hienontaa itse huhmaressa. Kuten mainitsit, mausteet kannattaa kuumentaa öljyssä tai voissa ennen käyttöä, jotta niiden todelliset aromit alkavat elää. Se ei vie juurikaan aikaa, ja mausteiden maku on huomattavasti täydellisempi ja jopa erilainen kuin raakana. Harvoja mausteita kuuluukaan käyttää raakana. Mikäli on kova kiire, käytän mieluummin vaikka valmista mausteseosta kuin hyppään yli kuumentamisesta. Keittiöönkin leviää ihana tuoksu.
Mukava blogi muuten, täällä ekaa kertaa.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos mukavasta kommentista ja kiva, että löysit tiesi tänne :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Taivaallisen hyvä yrttisuolaresepti
Kurkumalatte
Piparin makuinen raakakakku kaneli-kinuskilla
Pho-keitto