Syksyn lempein kanelitäytekakku

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Gluteeniton Sokeriton Kakkupohja Korvapuustikakku 6 Gluteeniton Sokeriton Kakkupohja Korvapuustikakku 7

Ai että rakastan syksyä ja luonnon rustiikkisia sävyjä! Syysrakkauteni taitaa olla peruja siitä, että olen syntyjäni lokakuun tyttöjä, en tiedä parempaa kuin aamupakkasten punertamat poskipäät, kuuran ruohikolla ja puiden uskomattoman väripaletin, joista löytyy kaikki murretut suosikkisävyni. Pimeyden sen sijaan voisin skipata enemmän kuin mieluusti, etenkin kun meillä ei ole vielä lunta tuomassa valoa.

Pihatöiden ohella olen ehtinyt taas vähän leipoa – tämä mielipuuhani on jäänyt viime aikoina todella vähälle, vaikka ideoita riittäisi ja nimenomaan rentoudun saadessani väkerrellä makeita herkkuja. Hyvin harvoin syön niitä itse (olen enemmän suolaisen ystävä), mutta leipomisessa on vain prosessinaan jotain niin terapeuttista. Tämä lempeä kanelikakku syntyi viimeviikkoisen korvapuustipäivän innoittamana, saatte reseptin tyylikkäästi vähän viiveellä.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Gluteeniton Sokeriton Kakkupohja Korvapuustikakku 5

3 x tapaa makeuttaa

Kuten olen aiemminkin kertonut, koen makeutuksen haasteeksi monissa makeissa ketogeenisissa ja vähähiilihydraattisissa leivonnaisissa. Makea on yksi ihmisen perusmauista ja sokerissa tuo makeus on aina luonteeltaan täyteläistä sekä pyöreää. Olen päätynyt käyttämään makeissa resepteissäni yleensä steviatippojen ja erytritolin yhdistelmää, koska yhdellä makeuttajalla lopputuloksesta tulee usein tyhjän ja onton makea, eikä se ainakaan tunnu omissa makunystyröissäni miellyttävältä. Toisinaan käytän näiden rinnalla myös pienen määrän kookospalmusokeria tuomaan makeuteen lisää vivahteita – ja voit aivan hyvin halutessasi korvata sokerittomat makeuttajat tällä.

Erytritoli ei usein toimi leivonnaisissa yksinään sen viileän jälkimaun vuoksi, mutta kun sen yhdistää steviatippoihin, lopputulos on yleensä tasapainoinen. En suosi tai suosittele mitään jauhemaisia stevioita, koska ne ovat oikeastaan aina kitkeriä maultaan ja silloin leivonnaisen makupaletti on vaikeaa tasapainoittaa. Vaikka nestemäiset steviat eivät nekään ole sokeriin verrattuna täydellisia, niissä on usein mukavaa pehmeyttä yhdessä makeuden kanssa. Erytritoli kannattaa jauhaa aina ennen käyttöä tehosekoittimessa hienoksi tomuksi (niin on tehty tässäkin reseptissä), jotta se sulaa paremmin kakkutaikinaan joukkoon ja antaa aivan erilaisen säväyksen makeutta kuin jauhamattomana.

Gluteeniton Sokeriton Kakkupohja Korvapuustikakku 2 Gluteeniton Sokeriton Kakkupohja Korvapuustikakku Gluteeniton Sokeriton Kakkupohja Korvapuustikakku 3

Mehevä kanelikerroskakku

8 palaa

Kakkupohjat

2 dl kookosjauhoja
5 kananmunaa
100 g voita
5 rkl erytritolia tai kookospalmusokeria
2 tl ceyloninkanelia
1 tl rouhittua kardemummaa
1 ½ tl leivinjauhetta

1. Tarvitset 2 x 15 cm irtopohjavuokaa pohjia varten. Lämmitä uuni 200°C asteeseen kiertoilma-asetuksella.

2. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita lusikalla sekaisin. Huomio: Jos käytät erytritolia makeuttajana, muista jauhaa se tehosekoittimessa hienoksi tomuksi ennen käyttöä, muuten koostumus jää kiteiseksi eikä makeus pääse oikeuksiinsa.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla ja anna sen ruskistua miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Ruskistettu voi on valmista, kun siitä leijailee pähkinäinen tuoksu ja voin sävy muistuttaa meripihkaa.

4. Riko munat kulhoon ja vatkaa ilmavaksi vaahdoksi.

5. Lisää seuraavaksi jauho-mauste-erytritoli -seos ruskistetun voin joukkoon. Sekoita sitten munavaahto ja jauho/voiseos keskenään kevyesti käännellen.

6. Voitele  irtopohjavuokien reunat läpi voipalalla ja aseta leivinpaperi paikoilleen pohjan ja reunan väliin. Jaa taikina kahteen vuokaan ja tasoita pinnat isolla lusikalla.

7. Paista kakkupohjia 15-20 minuutin ajan uunin keskiosassa. Kokeile 15 minuutin kohdalla tarttuuko tikkuun taikinaa kakun keskiosasta. Jos ei tartu, nappaa pohjat pois uunista. Irrota kakut vuoista ja anna jäähtyä.

Kakkupohjien kostutusliemi

½ dl vettä
½ tl ceyloninkanelia
5 tippaa toffee-steviaa

1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta nopeasti.

2. Kostuta kakkupohjat kaneliliemellä. Tasaisimman lopputuloksen saa, kun käyttää apuna pullasutia.

Kaneli-tuorejuustokuorrute

600 g tuorejuustoa
150 g voita
1 rkl ceyloninkanelia
40 tippaa toffee-steviatippaa

1. Ota voi ja tuorejuustot huoneenlämpöön noin 20-30 minuuttia ennen kuorrutteen valmistamista. Käytin tuorejuustona täysirasvaista Philadelphiaa.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi.

3. Lisää vaahdotetun voin sekaan tuorejuusto, kanelijauhe sekä steviatipat ja vatkaa tasaiseksi. Laita kylmään odottelemaan kakun kasaamista.

Kakun kasaaminen

1. Leikkaa kakkupohjat tasaiseksi pitkällä veitsellä. Toisen kakun kansi käytetään kakkuun kolmanneksi kerrokseksi. Kostuta pohjat ennen täyttämistä!

2. Ota tässä vaiheessa tuorejuustokuorrutetta reilun desin verran sivuun, mikäli haluat tehdä kakun pinnalle pursotuksen kuten kuvassa. Levitä ensimmäisen kakkupohjan päälle 1/3 tuorejuustokuorrutteesta ja levitä tasaiseksi kakkuveitsellä. Toista tämä toisen kerroksen kanssa  ja lisää vielä toisen täytekerroksen päälle ohuempi kakun kansi kolmanneksi kerrokseksi.

3. Kaada loput tuorejuustokuorrutteesta kakun päälle. Levitä kuorrutetta pitkällä ja leveällä lastalla myös täyttääksesi kakun reunojen tyhjät kohdat ja vedä lopuksi reuna isolla kakkuveitsellä tasaiseksi (pyörivästä alustasta on tässä hyötyä mutta se ei ole pakollinen). Viimeistele kakun pinta kakkuveitsellä tasaiseksi kerrokseksi.

4. Tee halutessasi vielä reunapursotukset ja sirottele pinnan päälle kevyesti kanelijauhetta tiheän minisiivilän läpi. Omaan kakkuuni sulatin vielä tummasta suklaasta lastuja. Nauti omien rakkaidesi kanssa!

Gluteeniton Sokeriton Kakkupohja Korvapuustikakku 4 Gluteeniton Sokeriton Kakkupohja Korvapuustikakku 8

Aloita ketogeeninen helposti: Ketoosissa -kirja

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

 

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Tuomas Mattila

Niin oli tarkoitus kysyä mikä voi lisätään jauhoihin?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ruskistettu voi. Korjasin ohjetta selkeämmäksi, kiitos kysymyksestä!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Ketogeeninen mansikkakakku
Kahden raaka-aineen DIY-hiusnaamio
Pipari-suklaakakku
Parmesan-kanapata