Ketogeeniset vohvelit mansikkavaahdolla
Kaupallinen yhteistyö House of Organic & Prana On.
Voffelia aamupalaksi, voffelia iltapalaksi ja välillä pääruoaksikin…
Meillä on päästy melkoiseen vauhtiin uuden vohveliraudan kanssa. Olin haaveillut jo ties miten pitkään versiosta, jolla saisi tehtyä oikein paksuja ja muhevia belgialaisia vohveleita. Raudan valinnalle oli muutamia kriteerejä, joista tärkein oli ehdottomasti käännettävyys. Tämän avulla vohveleista saa riittävän kuohkeita ja molemmin puolin yhtä tasaisia.
Toinen – valitettavasti täyttymättä jäänyt – toive oli keraaminen pinnoite. Tilasimme 1,5 vuotta sitten todella hienon vohveliraudan ulkomailta keraamisella pinnoitteella vain huomataksemme, että myyntipuheesta huolimatta pistoke ei sopinut Suomen pistorasioihin. Palautimme laitteen harmistuneena ja yritimme metsästää sitä oikeaa ties ja mistä, mutta näiden kahden ominaisuuden löytyminen yhdessä osoittautui mahdottomaksi. Jos siis tiedät mistä tällaisen voisi löytää, otan kaikki vinkit ilolla vastaan! Keraaminen pinta on kuitenkin niin paljon terveellisempi kuin teflon. Voffelihimon kourissa annoimme nyt keväällä periksi ja tilasimme käännettävän raudan kompromissilla, mutta ei sillä, ihanan muhevia vohveleita tälläkin saa!
Vohvelimania antoi inspiraation myös tämän päivän reseptiin, eli näihin suklaa-proteiinivohveleihin, jotka on kuorrutettu mansikka-ruusuvaahdolla. Kirjoittelin teille Prana Onin kasviproteiineista aiemmin Bliss Ball -reseptipostauksessani (pähkinävoi-voimapallot ovat edelleen in!) ja myös tiimimme tieteilijä Mika avasi Täydellisen vegaaniproteiinilisän jäljillä -postauksessaan omia kokemuksiaan ja sitä mikä kaikki vaikuttaa kasviproteiinien laatuun sekä imeytyvyyteen.
Itse käytän proteiinilisiä juomamuodon lisäksi paljon ruokaan ja kakkuihin sekoitettuna – tällä kertaa tupsautin gluteenittomaan vohvelitaikinaan herkälle vatsalle soveltuvaa ja nesteyttävää Prana On Primal -proteiinia. Jauheessa ei ole lainkaan riisiproteiinia, vaan pääproteiini saadaan herneestä, jonka lisänä löytyy öljymaniköynnöstä, artisokkaa ja chiaa. Oma vatsani on ollut älyttömän herkillä viimeiset puoli vuotta ja moni aiemmin tuttu ruoka-aine aiheuttaa tällä hetkellä ärsytystä, mutta onneksi en saa mitään vatsavaivoja näistä kasviproteiineista. Nämä ovat olleet kullanarvoiset lisät juuri tällaisessa tilanteessa, jossa ruokavaliota on joutunut hieman karsimaan esimerkiksi tuoreen ruoan suhteen.
Oma suosikkimakuni on hasselpähkinä-suklaa, joka maistuu vähän Nutellalle ja oli siten ihan täydellinen valinta näihin astetta täyttävämpiin ja terveellisempiin herkkuvohveleihin. Proteiinisekoituksessa on mukana myös vegaanista probioottia, macaa, kaalia, lucumaa, reishiä, mesquitea, kurpitsansiemeniä, pellavansiemeniä, nokkosta, kurkumaa ja kookosvesijauhetta – tämän cocktailin olemassaoloa ei tosin mausta voi uskoa.
Lue myös: Gluteenittomat Nutella-kuppikakut
Nautin sydämeni pohjasta tästä vauhdilla alkaneesta kesästä, joka on tehnyt joka paikasta hetkessä aivan vehreää. Onni on myös oma piha ja työpäivän katkaisevat piknik-hetket! Siirrytäänpä kuitenkin tässä vaiheessa nyt näihin vohveleihin, veikkaan nimittäin useammankin suupielen jo valuvan näiden kuvien edessä! Belgialaisten vohvelien paistoon liittyy hieman enemmän opettelua kuin tavallisten vohveleiden kohdalla – löydät tarkemmat paisto-vinkit suklaavohvelireseptin ohjeista, mutta jaan vielä ennen reseptiä pari muuta hyväksi kokemaani vinkkiä.
Suosittelen aivan ehdottomasti ostamaan metallivartiset pihdit, joissa on silikoninen pää, koska niiden avulla vohveli on kaikista helpointa nostaa raudalta lautaselle. Silikoninen pää on hyvä siksikin, että se ei naarmuta raudan pinnoitetta tai mene vohvelista läpi (esteettisyys ennen kaikkea!).
Olen kokenut todella käteväksi ja rennoksi tavaksi käyttää puhelimen ajastus-toimintoa vohveleita paistaessa. Aseta se soimaan 7-9 minuutin kuluttua taikinan annostelusta vohveliraudalle niin sinun ei tarvitse miettiä palavatko tai jäävätkö vohvelit liian raaoiksi.
Lue myös: 9 x gluteenitonta kakkureseptiä
Ajansäästövinkki: Jos haluat tarjota vohveleita brunssilla, saat aamuhärdellistä jouhevamman paistamalla vohvelit valmiiksi jo edellisenä päivänä. Säilytä vohveleita yön yli jääkaapissa ja lämmitä raudassa noin minuutin ajan ennen tarjoilua. Koostumuksen kannalta en ole huomannut juuri mitään eroa vastapaistettuihin verrattuna, ja mikä parasta, ei tarvitse kököttää raudan äärellä melkein 50 minuuttia aamutuimaan ennen kuin kaikki on paistettu!
Ketogeeniset vohvelit.
Gluteenittomat suklaavohvelit
4 isoa belgialaista vohvelia tai 8-10 pientä vohvelia
1. Sekoita maito, sulatettu kookosöljy, kananmunat, psyllium ja stevia tasaiseksi seokseksi. Suosittelen tehosekoittamaan erytritolin tomusokerimaiseksi ennen käyttöä, koska silloin se sulaa helpommin osaksi taikinaa ja tekee mausta paljon paremman!
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja annostele nesteiden sekaan. Kääntele jauhot kevyesti joukkoon. Anna taikinan tekeytyä 15-30 minuuttia ennen paistamista, jotta psyllium ehtii muodostaa tarvittavan sitkon.
Paisto-ohjeet:
1. Sudi vohveliraudan pinnat ensimmäisellä paistokerralla neitsytkookosöljyllä. Kuumenna vohvelirauta maksimilämpötilaan.
2. Annostele vohveliraudalle taikinaa siten, että jokainen raudan kohta peittyy – taikinan levittämisessä toimii todella hyvänä apuna silikoninen nuolija.
3. Kun taikina on annosteltu ja olet sulkenut kannen, käännä rauta heti nurinpäin. Anna paistua viitisen minuuttia ja käännä rauta loppuajaksi oikein päin. Tässä vaiheessa on todella tärkeää, että kantta ei avata kesken kaiken, koska muuten vohveli voi haljeta (viisi minuuttia on suht turvallinen aika katsoa raudan sisään).
4. Isojen vohveleiden paistoaika on noin 7-9 minuuttia (raudasta riippuen), ohuet valmistuvat nopeammin. Itse käytän aina korkeinta lämpötilaa, koska sen avulla vohvelit paistuvat ovat rapeampia sisuksen pysyessä pehmeänä. Kun vohveli on valmis, ujuta silikonipihdin toinen puoli kevyesti vohvelin yhden reunan alle, nosta ja tue toisella kädellä vohvelia toiselta puolelta nostaessasi sen lautaselle.
Mansikkavaahto
1. Tehosekoita pakastekuivatut mansikanpalat jauheeksi tehosekoittimessa.
2. Mittaa kookosmaito kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Minä käytin täysirasvaista ja jääkaappikylmää Kara-kookosmaitoa, josta saa täydellisen tasaista vaahtoa.
3. Lisää kookoskermaan vanilja- ja ruusu-uute, hunaja tai stevia sekä mansikkajauhe siivilän läpi. Sekoita.
4. Jaa mansikka-ruusuvaahto kahteen osaan ja lisää toiseen osaan punajuurijauhe. Annostele pursotuspusseihin ja koristele vohvelit mielesi mukaan!
Muut täytteet:
Pidin omat vohvelimme aika yksinkertaisena, mutta joukkoon sopii mainiosti chia-marjahillo, mantelivoi, banaaniviipaleet, päärynän siivut, tuoreet marjat, kookoslastut, suklaakastike ja viikunat.
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Kuvat Hannamari Rahkonen
Sen töpselin pään voi antaa sähköasentajalle vaihdettavaksi, kunhan teho on suomen järjestelmään sopiva. Isä on korjannut mm. seinään räjähtäneen hiustenkuivaajan johdon yms. Kannattaa ainakin kysyä ?
Sitten markkinat vohveliraudalle avautuu paremmin.
Onnistuuko tällä ohjeella paistaa pannulla ohukaisia tai lättyjä? Vohvelit on kauniita ja hyviä, mutta näin kesäkeleillä olis kiva paistaa tuossa terassilla grillissä hiiliteräspannulla. Ja siis minulla ei ole omaa vohvelirautaa.
Jenni, itse asiassa nyt mulla on käynyt niin, että kirjoitin postaukseen vähän harhaanjohtavasti! Suurin ongelma oli siis se, että laite olikin Amerikan jännitteellä (110 volttia) – johdonhan olisi tosiaan voinut vaihtaa :)
Luulen että tämä taikina on vähän turhan paksua lättyjen paistoon, koska tarkoitus oli saada vohveleista saisi mahdollisimman meheviä. Voisinkin ottaa kuule työn alle kehittää vähän terveellisemmän lättyreseptin nyt kesälle, kiitos inspiraatiosta <3 Halaus!