Loppukesän paras mustikkapiirakka
Pysyttelin kesälomalla aika kaukana keittiöstä, koska suoraan sanottuna ruokabisnekset eivät kiinnostaneet lainkaan. Yleensä keittiöhommissa riittää draivia jo ihan työnkin puolesta ja ehkä juuri siitä syystä pieni loma omasta köökistä teki terää. Sain nauttia aika paljon muiden valmistamasta ruoasta (onko mitään parempaa?) ja kokea sitä kautta uusia makuelämyksiä. Mieheni teki muun muassa niin hyvää pataruokaa, että meinasin pyörtyä.
Samoilimme luonnossa minkä ehdimme, mutta marjojen poimiminen jäi kesälomalla laihaksi (ei sillä että se olisi lomatavotteisiini kuulunutkaan). Keskityin metsäretkillämme lähinnä syömään kaikki keräämäni marjat. Moisesta rennosta touhusta tuli ihan lapsuus mieleen. Mustikkasato on ollut tänä vuonna runsas – jokaisella metsävisiitillä varvut ovat olleet sinisenään pulleita ja makeita marjoja.
Kurvasimme elokuun puolessa välissä ystäviemme luo Kemijärvelle, koska tiedossa oli pyöräretki Luoston kansallispuistoon. Vaikkei kyseessä ollut mikään hullun pitkä retki, polkemisen jälkeen ruoka maistui. Illan hämärtyessä pyöräytin ystäviemme keittiössä jälkiruoaksi tämän laiskan leipojan bravuurini, jonka olet ehkä nähnytkin Yellow moodissa kesän aikana myös raparperiversiona.
Paistos käytännössä vain kasataan vuoalle ja paistetaan – en ole vielä keksinyt helpompaa tapaa nauttia marjapiiraasta.
HELPPO MUSTIKKAPIIRAKKA
6 annosta
luontaisesti gluteeniton, pähkinätön ja sokeriton
5 dl tuoreita mustikoita
1 ½ dl hunajaa (tai kookossiirappia, jos haluat vegaanisen version)
5 dl isoja gluteenittomia kaurahiutaleita (Provena)
100 g voita tai neitsytkookosöljyä
½ tl vaniljajauhetta
Mittaa mustikat piirasvuoan pohjalle ja lisää päälle kaurahiutaleet. Sekoita hiutaleet ja mustikat kevyesti sekaisin.
Sulata kattilassa voi ja hunaja juoksevaksi. Lisää nesteiden joukkoon vaniljajauhe ja hämmennä hetki. Kaada voi-hunajaseos tasaisesti kaura-marjaseoksen päälle ja paista piirasta 200 °C uunin keskitasolla noin 40 minuutin ajan tai kunnes kaurahiutaleiden pinta on kullanruskea.
Toimii mainiosti myös omenoiden kanssa, tein itse juuri viikonloppuna lähes samanlaisen piirakan kotimaisista omenoista, ne tarjoavat juuri parasta satoaan:)
Hei kiva kuulla! Olen tehnyt tätä myös itse omenoista, lisään silloin reseptiin vielä ceyloninkanelia sekaan ja paistoksesta tulee kyllä todella hyvää!
Tämä paistos toimii todellakin myös omenoista tehtynä. Pudokkaita nimittäin riittää lauantaisen myrskyn jäljiltä. Käytin tämänpäiväiseen versioon voita ja hunajaa. Kookosöljy kyllä varmasti toimisi omenoiden kanssa hyvin. Mausteeksi lisäsin vielä kanelia ja ripauksen vaniljaa. Nam!
Onpa hyvä, että omput sai hyötykäyttöön myrskyn jäljiltä. Itsekin teen paistoksen useimmiten voihin ja hunajaan, ne ovat ainakin omenoiden kanssa mielestäni parempi yhdistelmä kuin kookosöljyn kanssa, mutta makuasioita toki :)