Yellow Mood -tiimi 3/4: Mika Saarenpää
Miten alkaa maailman paras päivä?
Maailman paras päivä alkaa perinteisen kahvinkeittimen porinaan ja keittiöstä hiljalleen leviävään tuoksuun heräämällä. Tämä vaatii siis sen, että joku toinen on herännyt salaa minua aiemmin ja laittanut sen keittimen päälle. Hiljattain heränneenä kahvinörttinä olen ehtinyt kokeilemaan yhtä sun toista valmistustapaa, mutta vain tämä arkisen suomalainen tapa antaa kaikille aisteille jotain.
Miten suhteesi Yellow Moodiin on saanut alkunsa ja millainen tuo suhde on?
Suhde Yellow Moodin ja minun välilläni sai alkunsa Rovaniemeltä vuonna 2014. Olin kesän kestäneellä työkomennuksella ilman ystäviä tai perhettä. Kesän loputtua palasin etelään, ja anorakkiin oli kesän nuotiohetkien lisäksi takertunut ikävä pohjoiseen. Kesän kuvakollaaseja selatessani tuli vastaan muuan hetki Rovaniemen Wanhoilta Markkinoilta, jossa kädessäni komeilee Super-Pirtelöbaarin pirtelö. Googlasin tuolloin hetken mielijohteesta tekijöitä tuotteen takaa ja tässä ollaan.
Miten luonnollinen hyvinvointi ja ekologisuus näkyvät arjessasi?
Ympäristöbiologina maailmantuska on nykyään erottamaton osa minua. Koulutuksemme kautta harjaannumme näkemään tekojemme ja valintojemme vaikutuksen ympäristöömme jopa ahdistavan tehokkaasti. Usein se on silti hankalaa, sillä viherpesua harrastetaan kaikkialla. Olen erityisen lähdekriittinen ja ennen uusien tuotteiden tai palveluiden ostamista selvitän usein yritysten motiivit ja vastuullisuuden perinpohjaisesti. Tämä näkyy erityisesti suhtautumisessani terveydenhoitoon. Täällä Ruotsissa olen päässyt tutustumaan kansaan, joka on hyvin vieraantunut perinteisistä luonnontuotteista, sillä pelko uskomuslääkinnästä on suuri. Luonto on kuitenkin täynnä todistetusti toimivia hoitokeinoja, ja omassa elämässäni pyrin aina löytämään tällaisen.
Minkälaisia/minkä aihealueen juttuja sinulta voi odottaa Yellow Moodiin?
Olen erityisen kiinnostunut luonnon ja terveyden yhteydestä, ekologisesta rakentamisesta esimerkiksi puukerrostalojen ja liikuteltavien pientalojen muodossa, arjen pienistä ylellisyyksistä, lähi-, elämys- ja luontomatkailusta, perinteiden ja perinteisten ammattien vaalimisesta, ruotsalaisten lagom-ajattelusta, downshiftauksesta ja hyggeilystä, satokausiajattelusta ruoanlaitossa, vaeltamisesta sekä vihersisustamisesta. Yhtenä kantavana teemana tulee olemaan myös mies luonnonkosmetiikan maailmassa.
Mikä biisi pelastaa, kun kaikki tuntuu menevän pieleen?
Edward Sharpe & The Magnetic Zeros – Home
”Olen opetellut luottamaan intuitioon, vaikka sanana olen sille edelleen hieman allerginen. Lähinnä tämä tarkoittaa sitä, että opettelen sanomaan heti alusta alkaen huonolta tuntuville asioille kiitos ja hyvästi.”
Mitkä asiat ohjaavat sinua eteenpäin elämässäsi?
Pitkään luotin to do -listoihin ja tiukkaan etukäteissuunnitteluun. Jossain vaiheessa kävi kuitenkin kivuliaan selväksi, ettei tulevaisuutta voi, tai ainakaan kannata, suunnitella minuutilleen. Olen opetellut luottamaan intuitioon, vaikka sanana olen sille edelleen hieman allerginen. Lähinnä tämä tarkoittaa sitä, että opettelen sanomaan heti alusta alkaen huonolta tuntuville asioille kiitos ja hyvästi. Käytännössä tämä toteutuu itseni kanssa luonnossa käymieni kävelypalavereiden kautta. Yksi suurimmista unelmistani on, että olen mukana vaikuttamassa valtaväestön luontosuhteen positiiviseen kehittymiseen. Toiveissani on nähdä tulevaisuus, jossa ihmiset hakeutuvat luontoon hoitamaan itseään ja terveyskeskukset määräävät pillereiden sijaan metsäretkiä.
TOP5-luonnonkosmetiikkasuosikkiasi ja miksi?
Kuten aiemmin jo kerroin, tulee tutkimusretkeni luonnonkosmetiikan maailmaan olemaan yksi tärkeimmistä aihealueistani. Voisin kuvailla itseäni jonkinmoiseksi konkariksi, sillä tavalla tai toisella luonnonkosmetiikka on ollut osa elämääni jo yli 20 vuoden ajan. Olen 90-luvun astma- ja allergialapsi, joka on syönyt antibiootteja enemmän kuin laki sallii. Ihoni on aina ollut erityisherkkä, ja kun apteekin perusvoidekylvyt ja kortisonikuurit eivät kymmenen vuoden aikana tehonneet, aloin tietoisesti etsimään luonnollista helpotusta. Valikoimat eivät 15 vuotta sitten olleet hääppöiset ja kävinkin lähes koko Ruohonjuuren voide- ja putsarivalikoiman läpi. Lopulta väsyin, sillä ihoni reagoi voimakkaasti lähes kaikkeen uuteen, eikä energiaa, saati varoja, ollut jatkuvaan kokeiluun. Perusteellisten allergiatestien kautta opin, että olen edelleen allerginen valitettavan monelle luonnonkosmetiikassa yleiselle aineelle. Tästä syystä satojen kokeiltujen tuotteiden joukosta vain kourallinen on jäänyt pysyvästi peilikaappiini. Kun sopivia tuotteita ei ole tuntunut löytyvän, olen tutustunut myös kehon sisäkautta tapahtuvaan hoitoon ja tukemiseen. Kirjoitankin mielelläni lisää muun muassa luontokontaktin vaikutuksesta kehon mikrobitasapainoon ja mikrobialtistuksen vähenemisen vaikutuksesta terveyteemme. Alla olevasta listasta puuttuvat kasvojen hoitoon tarkoitetut perustuotteet lähes täysin, sillä sopivia tuotteita ei vain ole löytynyt. Toivottavasti tähän tulee pian muutos.
1) Argiltubo. Savihoitonaamio isossa lekamaisessa tuubissa. Hinta-laatusuhde kohdallaan. Käytän lähinnä ärtyneiden kohtien hoitoon. Pysynyt mukana pitkään.
2) Elokuun Mieto-shampoo. Ainesosat: Aqua, Coconut Alcohol, Sodium Chloride. Hajuton ja mauton, mutta toimii herkkänahkaiselle. Käytän lähinnä parran pesuun. Ollut myös mukana alusta alkaen.
3) Weleda Skin Food. Tätä tuskin tarvitsee selitellä. Kaikkiin kehon kuiviin kohtiin. Tuotteen eteeriset öljyt estävät kuitenkin omalla kohdallani käytön kasvojen iholla.
4) Organic Shopin kuorinnat, etenkin Honey Cinnamon ja Belgian Chocolate. Näillä on läträtty siitä lähtien, kun ilmestyivät kauppoihin. Hinta enemmän kuin kohdillaan ja valinnanvarasta ei tule pulaa.
5) Beauty Gardenin kurkkunaamio. Uusin tulokas peilikaapissa, ainesosat herkkäihoiselle sopivat. Tällä on rauhoitettu etenkin flunssaihoa. Plussaa purnukassa käytetystä kierrätyslasista.
”Ihmisiä harvoin ihannoin, mutta koiria tavatessani huomaan usein toivovani olevani enemmän niiden kaltainen.”
Ketä haluaisit haastatella Yellow Moodiin?
Koda-älytalojen takaa löytyviä tyyppejä, uuden miehille suunnatun Tuul-kosmetiikkasarjan perustajia, Kukkala-viherkasviblogin Sannaa, Lumotarhan terapia-alpakkatilan pyörittäjiä sekä Terveysmetsä-kirjan toista kirjoittajaa, maantieteilijä Marko Leppästä.
Kuka on esikuvasi?
Ihmisiä harvoin ihannoin, mutta koiria tavatessani huomaan usein toivovani olevani enemmän niiden kaltainen. Hetkessä elävä, pyyteettömästi rakastava ja lähes poikkeuksetta iloinen.
Mistä unelmoit juuri nyt?
Göteborgin lempikaupunginosani, Hagan, nimikkopullasta Hagabullesta, joka on jättimäinen korvapuusti ja vaatii vähintään nelipäisen seurueen sen kukistamiseen.
Mikä saa sinut nauramaan?
Lähes aina tilanteet, joissa nauraminen ei olisi lainkaan suotavaa. Sarkasmi toimii myös.
Jos saisit minkä tahansa luonnonkosmetiikan tuotteen, minkä valitsisit ja miksi?
Kahinan seerumin. Seerumit eivät ole löytäneet tietään peilikaappiini, sillä usein niiden ravinnerikas inci pitää sisällään ruusua, jotka ihoni ei siedä lainkaan. Tässä tuotteessa sitä ei kuitenkaan ole ja olisikin ilo päästä vihdoin testaamaan seerumien taika.
Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää Yellow moodin lukijoille?
Vuodenajoista rajuin on juuri nyt käynnissä ja tämä näkyy niin ulkona, mielessä kuin ihossa. Kestetään se yhdessä höllentämällä suorittamista, kokkaamalla jotain erityisen lämmittävää ja käpertymällä sohvan nurkkaan kehon niin vaatiessa. Pyritään kuitenkin samaan aikaan muistamaan se lähiluonnon merkitys. Haastankin teidät kaikki löytämään enemmän tekosyitä luontoretkien puolesta kuin niitä vastaan. Jos aurinko sattuu paistamaan lounastauolla, älä odota. Pipo päähän ja sadetakki niskaan, sillä voit luottaa siihen, että iltapäivällä se ei enää siellä ole.
Kuvat Mika Saarenpää
Kuvien editointi Hannamari Rahkonen