Ketogeenisen ruokavalion koulutuspäivä Saluksella

Kaupallinen yhteistyö Terveysopisto Salus (sisältää tarjoushinnan koulutukseen!).

Ketogeeninen Ruokavalio Kurssi Terveysopisto Salus

Nyt seuraa juttu, joka tulee epäilemättä kiinnostamaan jokaista ketogeenisesta ruokavaliosta kirjoituksia toivoneita! Sain tammikuussa kutsun Suomen Terveysopisto Salukselta tulla kuuntelemaan heidän ensimmäistä ketogeenisen ruokavalioon keskittynyttä koulutuspäiväänsä. Kysymykseen oli helppo vastata kyllä, ja järjestinkin Helsingin työmatkani tämän koulutuksen ympärille.

Aihe oli äärimmäisen kutkuttava, sillä olen kirjoittanut aiheesta Ketoosissa -e-kirjan ja olen noudattanut ketogeenista ruokavaliota jo yli seitsemän kuukauden ajan. Lähdin koulutukseen avoimin mielin ja päivä osoittautui todella tiiviiksi pakkaukseksi tutkimusmateriaalia ja ketoosin fysiologiaa.

Koulutuspäivä oli nimeltään Ketoosidieetit, teoria, käytäntö & mahdollisuudet ja sen veti pitkän linjan kouluttaja Timo Kosonen, jolla on myös omakohtaista kokemusta ketogeenisesta ruokavaliosta. Keto on aiheena niin laaja ja sen suhteen voi syventää tietämystään melkeinpä loputtomasti, joten mielestäni on tosi arvokasta ja tärkeää, että aiheesta kouluttavalla ihmisellä on myös käytännön kokemusta kirjatiedon lisäksi.

Lue myös: Mikä on ketogeeninen ruokavalio?

Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia

”Itsestäni ainakin tuntuu, että ketogeeninen ruokavalio ja ketoosi ovat teemoja, joista voi oppia koko ajan lisää – ja mitä enemmän oppii, sitä enemmän tajuaa miten paljon tähän aiheeseen liittyy uusia ulottuvuuksia ja kerroksia.”

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Sisällöllisesti päivä oli todella faktapohjainen, mikä on toki ymmärrettävää ja varmasti tarkoituksella valittu lähestymiskulma, kun koulutuksen kohteena ovat pääsääntöisesti esim. ravintoneuvojaksi opiskelevat, joilla on jo osaamista ihmisen perusfysiologiasta.

Näen ketokurssin sisällön ja annin kuitenkin hyödyttävän kaikista eniten heitä, joilla on valmiiksi jonkinlaista kosketuspintaa ketogeeniseen ruokavalioon oman kokemuksen tai muun perehtymisen kautta, tai niille, jotka haluavat syventää tietämystään ketoosin hyödyistä ja mahdollisuuksista sekä saada mukaansa liudan tutkimustuloksia näkemyksiään tukemaan. Kurssi antaa läjäpäin tärkeää informaatiota, varmuutta ja osaamista ketogeenisen ruokavalion terapeuttisen vaikutuksen ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Kuka tietää, ehkäpä kurssin yhteyteen saadaan joskus tulevaisuudessa toinen koulutuspäivä, jossa keskitytään enemmän käytännön toteutukseen ja vinkkeihin?

Itsestäni ainakin tuntuu, että ketogeeninen ruokavalio ja ketoosi ovat teemoja, joista voi oppia koko ajan lisää – ja mitä enemmän oppii, sitä enemmän tajuaa miten paljon tähän aiheeseen liittyy uusia ulottuvuuksia ja kerroksia. Arvostan tutkimustuloksia ja ajattelen, että väitteille pitää olla perusteet, mutta haluan myös tehdä ketosta asiana helposti lähestyttävää ja helppoa, koska sitä se pohjimmiltaan on: yksinkertaista.

Lue myös: 3 kuukautta ketogeenista ruokavaliota – mikä on muuttunut?

Lue myös: Kilpirauhastarinani ja ketogeeninen ruokavalio

Ketogeeninen Ruokavalio Kurssi Terveysopisto Salus 3

Millainen kurssin sisältö oli?

Tällä ketokurssilla sukelletaan syvään päähän monta kertaa asioiden käsittelyajan ollessa kohtuullisen vauhdikas, mutta olen varma että kurssi sisältöineen on jokaisen terveysnörtin unelma. Päivän aikana käytiin läpi mm. ketoosin biokemia, fysiologia, metaboliset mekanismit, säätely, hormonaaliset ja epigeneettiset vaikutukset, eri energianravintoaineiden suhteiden vaikutukset ketoositilaan, ketoosi ja happo-emästasapaino veren ja kudosten kannalta, ketoaineet ja niiden rooli verensokerin korvaajana, ketoositilan tunnistaminen ja vaikutukset terveysparametreihin, ketoosi urheilussa, laihdutuksessa ja painonhallinnassa sekä ylipainon oheisoireiden hallinnassa.

Erityisen mielissäni olin siitä, että kurssipäivään oli sisällytetty myös paasto-osuus, jossa käytiin seikkaperäisesti läpi paaston hyödyt (mm. autofagia), vaikutus ja merkitys esimerkiksi ylipainon hoidossa. Tämän lisäksi Timo kertoi todella selkeästi miten paasto vaikuttaa mm. suoliston mikrobiomiin, joka puolestaan vaikuttaa suoraan metaboliaan. Kävimme myös läpi tutkimustuloksia, joista kävi ilmi miten hyvin syöpäpotilaat olivat hyötyneet ennen sytostaattihoitoja tapahtuvasta paastoamisesta ja välttäneet joitakin sytostaattihoitojen rankkoja sivuvaikutuksia sekä palautuneet noista sivuoireista verrokkiryhmiä nopeammin.

Ketogeeninen Ruokavalio Kurssi Terveysopisto Salus 2

Oli myös ilahduttavaa, että kurssilla oli tartuttu rohkeasti ja ammattimaisesti moniin ketogeeniseen ruokavalioon liittyviin virheellisiin myytteihin. Yksi niistä on ehdottomasti kolesteroli. Timo kuitenkin purki kolesteroli-aiheen erittäin hyvin auki ajankohtaisten tutkimustulosten avulla ja kertoi selkeästi mikä merkitys LDL:lla, HDL:lla ja triglysereideillä on sekä mitä näille arvoille tapahtuu, kun siirrytään noudattamaan ketoa hiilihydraatti-ruokavalion sijaan (ketohan vaikuttaa myös kilpirauhasarvoihin ja sekin käsitellään kurssilla!).

Päivä oli kaiken kaikkiaan antoista – onneksi jokainen osallistuja sai jo päivän alussa paksun lappunivaskan täynnä tutkimuksia, se on ollut erittäin hyödyllinen näin jälkikäteenkin. Suosittelen ehdottomasti hyvien muistiinpanojen tekemistä ja kysymysten esittämistä täyden oppimiskokemuksen saamiseksi.

Lue myös: Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistenssiin, kilpirauhasen vajaatoimintaan ja rasvamaksaan?

Ketogeeninen Ruokavalion Kurssi Terveysopisto Salus

5 % alennus Yellow Moodin lukijoille

Saluksen seuraava ketokurssi järjestetään Helsingissä lauantaina 6.4. ja kurssin normaalihinta on 160 € (alennuksen jälkeen 152 €). Kurssi toteutuu, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 20 – kurssin toteutumisesta ilmoitetaan kaksi viikkoa ennen koulutuspäivää. Itse uskon, että paikat täyttyvät nopeasti, joten jos aihepiiri kiinnostaa ja haluat syventää tietämystäsi ketosta, suosittelen nopeaa ilmoittautumista!

Näin ilmoittaudut ja saat 5 % alennuksen käyttöösi:

1. Ilmoittaudu osallistuvasi 6.4. järjestettävälle ketokurssille Saluksen toimistolle osoitteeseen opisto[@]terveysopisto.fi. Muista mainita viestissäsi koodi YELLOWMOOD.

2. Kaksi viikkoa ennen kurssia kaikille ilmoittautuneille lähetetään ohjeet miten kurssi ostetaan Saluksen verkkokaupasta (tai vaihtoehtoisesti ilmoitus kurssin peruuntumisesta, mikäli osallistujia ei ole riittävästi).

Jos kurssista heräsi kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni kommenttiosion puolella!

Kuvat Hannamari Rahkonen

Anni Sirviön perustaman Keto Kickstart -valmennuksen video- ja artikkelimoduuleissa käydään läpi selkeästi mm. ketogeenisen ruokavalion ydin, pätkäpaastoaminen, ruoka-aineet ja elektrolyyttien merkitys. Lisäksi moduuleissa on hyvät ohjeet heille, jotka treenaavat kovaa ja haluavat kasvattaa lihasmassaa ketogeenista ruokavaliota noudattaen tai jotka kärsivät kilpirauhasongelmista.

Suosittelen valmennusta etenkin, jos ketogeeninen ruokavalio kiinnostaa, mutta sinulla ei ole aikaa ottaa asioista selvää monen mutkan kautta ja haluat tehdä asiat alusta saakka oikein. Tämän avulla saat sekä turvallisen työkalupakin ruokavalion koostamiseen että vertaistukea. Tutustu valmennukseen tästä!

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistenssiin, kilpirauhaseen ja maksaan?
Mikä on ketogeeninen ruokavalio?
Elämää helpottava kuukuppi ja 3 x muuta luonnollista kuukautissuojaa
Elektrolyytit & lisäravinteet ketogeenisella ruokavaliolla