Kilpirauhastarinani ja ketogeeninen ruokavalio

Kaupallinen yhteistyö House of Organic.

Yksi ehdottomasti eniten kysymyksiä aiheuttanut asia ketogeenisesta ruokavaliosta kertoessani on ollut se, voiko kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava ihminen syödä vähähiilihydraattisesti – olin nimittäin itsekin tässä luulossa vuosikausia ennen kuin perehdyin ketogeeniseen ruokavalioon perusteellisesti ja huomasin omaavani väärää tietoa.

Tämä teksti tulee olemaan henkilökohtaisuudessaan ehkä koko blogihistoriani tärkein tai ainakin yksi tärkeimmistä, sillä epätasapainoinen hormonitoiminta on asia joka on vaikuttanut koko elämääni ja jaksamiseeni erityisesti viimeisen 10 vuoden aikana. Huomioithan, että tämä on henkilökohtainen tarinani kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja siitä miten hoidan sitä. Kirjoitan tekstin kokemusasiantuntijana ja lähteet tämän kirjoituksen väittämille löydät postauksen lopusta. Suosittelen aina konsultoimaan omaa lääkäriä ennen ruokavalio- ja lääkemuutoksia kuten olen itsekin tehnyt.

Tarkoitukseni on avata tämän artikkelin avulla yleiskuvaa kilpirauhasen vajaatoimintaan vaikuttavista tekijöistä ja tuoda esiin oma kokemukseni sellaisena kuin se on. En väitä ruokavalion parantavan ”kaikkea” tai olevan ainoa ratkaisu terveysongelmiin – olemmehan psykofyysisiä kokonaisuuksia, joiden terveydentilaan vaikuttaa moni asia kuten stressikuorma, keholliset ja henkiset traumat, epigeneettisesti perityt kokemukset, geenit, uni ja elämäntavat ylipäätään. Toisaalta, ruokavalion merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille ei voi myöskään vähätellä tai kiistää. Se on selvää, että ketogeeninen ruokavalio ei varmastikaan sovi kaikille, eli lopulta se millaista ruokavaliota noudattaa ja millä voi hyvin, on yksilöllistä.

Kilpirauhasen Vajaatoiminnan Hoito Ruokavalio Hannamari Rahkonen 2

Omalla kohdallani kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut vain oire oikeasta pääongelmasta: maksan kunnosta, stressin määrästä ja insuliiniresistenssistä. Alkusyytä hoitamalla myös oire – minun tapauksessani kilpirauhasen vajaatoiminta ja esimerkiksi ”raudanpuuteanemia” – ovat alkaneet löysäämään otettaan. Olen aina ajatellut, että vaikka lääkityksille on paikkansa, ne eivät voi olla ainoa keino hoitaa elimistön sairauksia tai oirehdintoja – on löydettävä se alkusyy, joka oireet aiheuttaa ja hoidettava sitä. Vuosien tutkailun ja kokeilujen jälkeen olen löytänyt näiden omien alkusyideni lähteille.

Tulen tekemään tälle postaukselle jossain vaiheessa ensi vuotta kakkososan, jossa pureudun enemmän ketogeenisen ruokavalion terapeuttisiin pitkäaikaisvaikutuksiin koskien kilpirauhasen vajaatoimintaa. Minulle saa esittää kysymyksiä, mutta en ota kantaa kenenkään kilpirauhasarvoihin, lääkityksiin tai mihinkään muuhun sellaiseen mikä ei kuulu osaamiseeni.

Omalla kohdallani kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut vain oire siitä oikeasta ongelmasta ja aiheuttajasta mikä on kytenyt paljon syvemmällä.

Siispä, seuraavaksi jaan oman kilpirauhastarinani. Sen jälkeen käsittelen kilpirauhasen toimintaan vaikuttavia tekijöitä, kerron mitä asioita kannattaa huomioida mikäli kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava noudattaa ketogeenista ruokavaliota ja lopuksi avaan nykytilannettani ja kerron mitä olisin tehnyt toisin ruokavalion, lääkityksen ja stressin suhteen, mikäli omaisin nykyisen tietotaidon. En yritäkään avata kaikkia artikkelin kohtia täydellisesti, vaan luoda jonkinlaisen yleiskuvan aiheesta ketogeeninen ruokavalio ja kilpirauhanen (syväluotaava käsittely vaatisi kokonaisen tietokirjasarjan) – sen sijaan postauksen lopusta löytyy todella paljon lähteitä, joihin tutustumalla pääsee perehtymään aiheeseen todella syvällisestikin.

Postaus on pitkä ja asiaa on paljon, eli suosittelen todella lämpimästi varaamaan lämpimän kupposen lukemisen rinnalle!

Rovaniemi Visitrovaniemi Ruska 3

Kilpirauhastarinani alku

Epätasapainoinen hormonitoiminta

Minulla on epäilty kilpirauhasen vajaatoimintaa jo lapsesta saakka monien erilaisten oireilujen vuoksi. Lisäksi suvussamme on rasitteena voimakkaasti erilaisia hormonaalisia sairauksia kuten endometrioosia, alopleciaa, lapsettomuutta sekä kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaa.

Hormonitoimintani ei ole ikinä ollut optimaalinen ja säännöllisyydestään huolimatta kiertoni on edelleen liian pitkä (tosin teini-iästä saakka kestäneet kaksinkerroin vievät kuukautiskivut ovat 80 % historiaa, kiitos ketogeenisen ruokavalion).

Lähemmin tarkasteltuna hormonitoimintani sai ensimmäisen kunnon shokin kaksi vuotta kestäneestä ehkäisylaastarin käytöstä, jota käytin lääkärin määräyksestä aina kaksi kiertoa putkeen. Kärsin tuolloin kroonisesta migreenistä, joka räjähti käsiin erityisesti kuukautisten aikaan ja vei voimakkuudessaan sairaalaan harva se kerta. Lääkärin ratkaisu oli vähentää kiertoja puolella, jotta elämäni olisi helpompaa.

Migreeneitä oli toki vähemmän, mutta lopulta minun oli lopetettava ehkäisylaastarin käyttö kuin seinään keväällä 2010. Aloin saada oireita veritulpasta ja kärsin erilaisista sydänoireista. En kokenut hormonaalista ehkäisyä käyttäessäni juurikaan ongelmia, mutta sen lopetettuani kehoni meni totaalisen sekaisin. Keräsin parissa kuukaudessa miltei 10 kiloa ylimääräistä painoa, vaikka elämäntapani eivät muuttuneet lainkaan (nuo kilot eivät ole muuten koskaan lähteneet pois), mielialani vaihtelivat ja voin huonosti. Nämä oireet kestivät noin puoli vuotta ja uskon, että tämä hormonaalinen ehkäisy toimi yhtenä kimmokkeena myöhemmälle kilpirauhasen vajaatoiminnan puhkeamiselle.

Oireet

Vuonna 2012 muutimme kerrostaloon, joka osoittautui lyhyen asumisen jälkeen homeasunnoksi. Oloni romahti tuolloin, mutta pistin kaiken homeen piikkiin, kunnes joku lukijoistani kommentoi blogiini, että hän suosittelee kilpirauhastestejä, sillä kasvoni näyttivät kuvissa tyypillisiltä kilpirauhaspotilaiden kuukasvoilta.

Hakeuduin yksityiselle puolelle lääkäriin, hankin laajat kilpirauhas- ja lisämunuaispaneelit, jotka kävivät analyysissa Amerikassa saakka ja jäin odottamaan monen kuukauden jonoon lääkäriaikaa. Voin sanoa, että 2012 syksy ja talvi 2013 ovat olleet ehdottomasti elämäni pimeintä aikaa, vaikka muut elämän osa-alueet terveyttä lukuunottamatta olivat enemmän kuin kunnossa.

Entisestä elohiirestä ja sosiaalisesta sukkulasta tuli voimakkaan väsymyksen kourissa oleva, epäsosiaalinen ja erakoitunut ihmismöykky, jonka vuorokausirytmi oli sekaisin. Kokemus oli todella rankka, mutta ilman tuota aikaa en olisi oppinut ikinä ymmärtämään miten loppu ja väsynyt voi ihminen olla. Se avasi ymmärrystä aika tavalla.

Kaikki oireeni viittasivat kilpirauhasen vajaatoimintaan: 2-6 kuukauden välein toimiva epäsäännöllinen kuukautiskierto, jonka lisäksi keho käynnisteli kuukautisia useita viikkoja ennen niiden alkua, turvotus ja pöhötys (erityisesti kasvojen ja kaulan alueella), jatkuva paleleminen, äänen muuttuminen matalammaksi, voimakas alakuloisuus, lähimuistin selkeä huonontuminen, aivosumu, joka on väsymystä potenssiin tuhat, voimakkaat masennuksen tunteet ja mielialanvaihtelut, keskittymiskyvyn puute, selittämätön painonnousu, ruokahaluttomuus, ajatusten hitaus, unettomuus, huonontunut/olematon palautuminen liikunnasta, olematon hikoilu ja alhainen ruumiinlämpö (lapsesta saakka 35-35,5 astetta). Jotain varmasti jäi puuttumaan, mutta nämä olivat merkittävimmät asiat.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

 

Diagnoosi ja hoito

Vihdoin tammikuun lopulla 2013 koitti lääkäriaikani. Olin käyttänyt paljon rahaa ja nähnyt todella paljon vaivaa sekä hoitamiseni edistämiseen että syiden selvittämiseen. Lääkäri totesi labrojen ja olotilan perusteella kilpirauhasen vajaatoiminnan ja määräsi aloitettavaksi eläinperäisen Armour Thyroid -lääkityksen.

Lisämunuaistutkimuksessa selvisi runsaan stressitason määrä ja vaikka olin elänyt mahdollisimman stressaamatonta elämää enkä ollut tehnyt töitä juuri ollenkaan 10 kuukautta ennen sylkitestin tekemistä, taulukko ei silti riittänyt mittaamaan aamukortisolin määrää, niin koholla se oli. Lääkärin mukaan olin jatkuvassa ylivirittyneessä tilassa, jonka syyt olen nähnyt ja ymmärtänyt vasta vuosia myöhemmin. Lisäksi testistä oli havaittavissa, että sokeriaineenvaihdunnan kanssa oli ongelmia, mutta asiaan ei kiinnitetty sen enempää huomiota.

Kilpirauhasoireeni alkoivat helpottaa seuraavan 6-12 kuukauden aikana joiltain osin ja sain työkykyäni palasittain takaisin, mutta silti moni oire on ollut mukana viime kesään asti.

Kilpirauhasen Vajaatoiminnan Hoito Ruokavalio Hannamari Rahkonen 3

Nykyisen ymmärrykseni mukaan olisin hyvin todennäköisesti välttynyt kilpirauhaslääkitykseltä, jos olisin tiennyt ketogeenisen ruokavalion hormonitoimintaa tasapainoittavasta vaikutuksesta ja ymmärtänyt maksan, insuliinin ja verensokerin merkityksen kilpirauhasen optimaaliselle toiminnalle.

Rovaniemi Visitrovaniemi Ruska 2

Kilpirauhasen toimintaan vaikuttavia tekijöitä

Insuliini ja insuliiniresistanssi

Insuliini on voimakas hormoni, jota kutsutaan usein elimistön isäntähormoniksi. Insuliinin päätyö on avata solu, jotta solut voivat vastaanottaa glukoosia verenkierrosta. Insuliiniresistenssissä veressä oleva glukoosi ei pääse soluihin aktiivisesti, joten verensokeri pysyy korkealla ruokailun jälkeen.

Liiallinen insuliininsaanti vaikuttaa hypotalamus-aivolisäke -akselin hormonitasapainoon ja nostaa kilpirauhasen vasta-aineita, jotka aiheuttavat kilpirauhashormonin yli- tai alituotantoa, pahentavat vajaatoimintaa ja aiheuttavat kilpirauhastulehdusta (lähde 1). Liiallisesta insuliinintuotannosta kärsivät ihmiset keräävät ylipainoa insuliinin suoran vaikutuksen vuoksi ja toiseksi siksi, että kilpirauhanen usein menee tällaisessa tilanteessa vajaatoiminnalle. Syntyy kehä, jossa ylipaino ruokkii kilpirauhasongelmia ja kilpirauhasongelmat ylipainoa.

Verensokeri

Verensokerin tasolla on suuri vaikutus stressihormoneihin ja stressihormoneilla on puolestaan erittäin voimakas vaikutus kilpirauhaseen. Kun elimistö ei kykene käsittelemään korkeaa hiilihydraattien saantia, keho voi reagoida laskemalla verensokerin liian alas (hypoglykemia). Tässä tilassa syntyy usein tuttu tilanne: verensokerin laskiessa syntyy niin kutsuttu iltapäiväväsymys ja tarve makean syömiselle, jotta verensokeri saataisiin jälleen ylös. Korkea verensokeri aiheuttaa myös tulehdusta ja tulehduksella tiedetään olevan erittäin haitallinen vaikutus kilpirauhasen toimintaan.

Stressihormonit

Jatkuvasti koholla oleva verensokeri vaatii stressihormoneja tasapainottamaan verensokeria. Epästabiili verensokeri aiheuttaa korkeampaa kortisolipitoisuutta, koska kortisoli tasoittaa verensokerin heittelyjä. Ongelmat stressihormonien ja/tai kortisolin suhteen puolestaan vaikuttavat suoraan kilpirauhashormoneihin: liian suuri kortisolimäärä tukahduttaa mm. TSH:n tuotantoa ja liian vähäinen kortisoli vähentää T4-hormonin muuntumista tärkeäksi T3-hormoniksi.

Leptiiniresistanssi

Leptiini on kylläisyyshormoni. Kun rasvasolun kapasiteetti täyttyy, se vapauttaa leptiiniä ja informoi aivoja siitä, ettei lisäenergiaa enää tarvita. Insuliiniresistanssi johtaa leptiiniresistanssiin ja leptiiniresistanssi syntyy, kun hiilihydraatteja syödään jatkuvasti liikaa. Keho alkaa vapauttaa leptiiniä lisää ja lisää, kunnes se tulee resistentiksi leptiinisignaalille.

Leptiinimäärän noustessa kylläisyyssignaali ei toimi samalla tavalla kuin normaalisti ja ihminen alkaa kärsiä jatkuvista mieliteoista. Tämän seurauksena kilpirauhasen toiminta alkaa kärsiä, sillä korkea lepsiinipitoisuus vaikuttaa T4-hormonin T3-hormoniksi konvertoitumiseen ja voi aiheuttaa myös Hashimotoa (lähde 3).

Rasvamaksa

Maksan merkitys on yksi tärkeimpiä optimaalista kilpirauhasen toimintaa ajatellen, sillä korkea insuliinintuotanto ja insuliiniresistenssi vaikuttavat kilpirauhaseen nimenomaan maksan kautta. Liika insuliini aiheuttaa maksassa tulehdusta, ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa ja arpeutumista, jonka vuoksi maksan detoksifikaatio ja aineenvaihdunta eivät toimi kunnolla. Kun maksa on huonossa kunnossa, myös sappi alkaa oireilla. Kilpirauhanen tuottaa T4-hormonia (inaktiivinen), joka maksan on muutettava T3-muotoon (aktiivinen). Jos maksa on rasvoittunut tai maksa-arvot ovat koholla, tätä konvertaatiota ei tapahdu ja syntyy kilpirauhasen vajaatoiminta tai sen oireita.

The Keto Cure -kirja selittää rasvamaksan syntymekanismin todella hyvin ja kertoo myös miksi ketogeeninen ruokavalio on yksi parhaista tämän tilan hoitamiseen ja kilpirauhasen toiminnan tasapainoittamiseen.

Seleenin tai jodin puutos

Seleeni auttaa T4-hormonin muuntamisessa aktiiviseksi T3-kilpirauhashormoniksi. Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että seleenin syöminen on erityisen hyödyllinen autoimmuunisesta kilpirauhastulehduksesta (Hashimoto) kärsiville (lähde 4), koska heillä on usein liian alhainen seleeniarvo. Seleeni tarvitsee kuitenkin jodia toimiakseen oikein.

Kilpirauhanen sisältää seleeniä painoonsa suhteutettuna enemmän kuin muut elimet. Seleenin saantisuositus on 100-400 mcg päivässä ja parhaita seleenin lähde ovat parapähkinät, äyriäiset, siipikarja, liha ja sisäelimet. Seleenin puutostila voi aiheuttaa jodin puutostilan kehittymisen ja on päätelty, että ilman seleeniä runsas jodimäärä johtaa kilpirauhassolujen tuhoutumiseen (lähde 5).  Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien luomiseen ja sen suositeltu päiväannos on 150 mikrogrammaa. Jodia voi nauttia luonnollisessa muodossa esimerkiksi levätippojen muodossa tai joditippoina.

ketogeeninen ruokavalio ja kikpirauhasen vajaatoiminta

Sopiiko ketogeeninen ruokavalio & kilpirauhasen vajaatoiminta yhteen?

Minulla itselläni oli vajaatoimintani vuoksi todella pitkään sama näkemys ketosta ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kuin valtavirtamedialla: että se ei sovi kilpirauhaspotilaille ja rikkoo aineenvaihduntaa vain lisää. Pidin diagnoosini saamisen jälkeen huolta siitä, että sain riittävästi (huom.: aivan liikaa) hiilihydraatteja ja vaikka lähteet olivatkin ”hyviä” kuten täysijyväriisi, juurekset ja kaura, tiedän nyt että määrät olivat omalle keholleni aivan liiallisia.

Ketoosilla on tasapainoittava vaikutus hypotalamus-aivolisäke-kilpirauhanen akselilla, jonka ansiosta ruokavalio tasapainoittaa kilpirauhasen toimintaa ja parantaa autoimmuunitulehdusta ja auttaa tasapainottamaan dramaattisesti 30 hormonia ja erilaisia elintasosairauksia kuten ylipainoa, insuliiniresistanssia, kakkostyypin diabetesta ja kilpirauhasongelmia.

Ketogeeninen sopii useimmiten myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville ja parantaa kilpirauhasen toimintaa, kunhan huomioi alla olevat seikat. Suosittelen kuitenkin aina konsultoimaan lääkäriä ennen ruokavalion aloitusta ja seuraamaan hänen kanssaan kilpirauhasarvojen muutoksia säännöllisesti.

Riittävästi rasvaa

Moni sekoittaa vähähiilihydraattisen ruokavalion ketogeeniseen ruokavalioon ja minimoi hiilihydraattien saannin korvaamatta niitä millään. Ketogeenisessa ruokavaliossa hiilihydraatit korvataan hyvälaatuisilla rasvan lähteillä ja jos tätä ei huomioi, on hyvin todennäköistä sekoittaa omaa hormonitoimintaa lisää. Ketogeenisella ruokavaliolla nautitaan rasvaa lähtökohdista ja tavoitteista riippuen 70-200 grammaa päivässä.

Vähähiilihydraattinen ja vähärasvainen ruokavalio ovat yhdistettynä usein siis ne tekijät, jotka voivat aiheuttaa hormoniongelmia, ei ketogeeninen.

Riittävästi ruokaa

Yksi suurimmista virheistä kun puhutaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja ketogeenisesta, on liian vähäinen energiansaanti. Ruokavalio on itsessään niin kylläisenä pitävä että syöminen voi unohtua, joten vajaatoimintaa sairastavan on tärkeää huolehtia siitä, että syö riittävästi. Se on yleensä todella helppoa, sillä ketogeenisella ruokavaliolla suurin osa energiasta tulee rasvoista. Liian alhainen energiansaanti voi hidastaa aineenvaihduntaa ja siksi erityisesti ihmisillä joilla on jo valmiiksi aineenvaihduntaa hidastava kilpirauhasen vajaatoiminta, tulee syödä riittävästi ruokaa.

Ajatus siitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio aiheuttaisi tai pahentaisi kilpirauhasen toimintaa, on vain laajalle levinnyt teoria vailla totuuspohjaa (teoria on lähtenyt liikkeelle tutkimuksesta, jossa potilaiden T4-arvo laski kahden ensimmäisen keto-viikon aikana). Tästä aiheesta löydät lisätietoa esimerkiksi The Keto Cure -kirjasta.

Näyttökuva 2018 11 4 Kello 19.53.36

Nykytilanne

Nykyisen ymmärrykseni mukaan olisin hyvin todennäköisesti välttynyt lääkitykseltä, jos olisin tiennyt ketogeenisen ruokavalion hormonitoimintaa tasapainoittavasta vaikutuksesta ja ymmärtänyt maksan, insuliinin ja verensokerin merkityksen kilpirauhasen optimaaliselle toiminnalle jo vuosia sitten.

Tähän mennessä ketogeeninen ruokavalio on aivan selvästi parantanut kilpirauhaseni toimintaa – sen osoittavat sekä labrat, vähennetty lääkityksen määrä että olotila. Keväällä jotkin kilpirauhasarvoni olivat yli viitteiden lääkityksestä huolimatta, mutta tuoreet seurantalabrat osoittavat kilpirauhasarvojen olevan tällä hetkellä paremmat kuin ennen, vaikka lääkitystä on laskettu 120 mg 45 mg:n. Lisäksi se tärkein asia, eli olo, on todella hyvä enkä koe vajaatoiminnan oireita muutoin kuin edelleen hitaana aineenvaihduntana.

Entäs sitten se alkusyy? Omalla kohdallani on selvää, että aineenvaihdunnalliset ja tulehdukselliset terveysongelmat ovat kyteneet jo lapsuudesta saakka ja siksi niiden korjaaminen tulee myös viemään aikaa. Minulla ei ole aiemmin ollut käsitystäkään siitä miten suuri vaikutus maksalla, insuliinilla ja verensokerilla on kaikkeen kehon aineenvaihduntaan ja tähän koko hormoniongelmavyyhtiin.

Runsas emotionaalinen stressi, hormonaalinen ehkäisy, maksan ja suoliston heikko kunto, mahdollinen rasvamaksa, insuliiniresistenssi sekä hiilihydraattipitoinen ja kasvispainotteinen ruokavalio ovat taatusti olleet omiaan kuormittamaan ja epätasapainoittamaan kehon jo valmiiksi epätasapainossa olevaa hormonitasapainoa ja altistamaan sitä kautta kilpirauhasongelmien aktivoitumiselle. En tiedä missä järjestyksessä asiat ovat alkaneet mennä vikaan, mutta nykyään iloitsen siitä että niiden korjaamiseen on työkaluja.

Ennen ketogeenisen ruokavalion aloitusta kävin labroissa, koska tunsin että maksassani on jotain häikkää. Intuitio osui oikeaan: maksa-arvoni olivat erittäin koholla. Katkeransuloista tästä tekee se, että kaikkien näiden vuosien varrella kun olen etsinyt apua ja käynyt hoidattamassa itseäni ja kokeilemassa erilaisia hoitomuotoja (akupunktio, sähköakupunktio, kuivaverianalyysi, kiinalainen lääketiede, ayerveda, homeopatia, vyöhyketerapia) on jokainen – jokainen – hoitaja on sanonut tismalleen saman asian: sinulla on maksan kanssa suuria ongelmia. Keneltäkään en ole saanut silti näin kokonaisvaltaista selitystä sille miksi maksani ei toimi kunnolla tai toisaalta vastausta siihen miten parantaa maksan toimintaa (ja sitä kautta kehon kokonaisvaltaista hormonitoimintaa) ruokavaliolla tai muilla elämäntavoilla.

”Runsas emotionaalinen stressi, hormonaalinen ehkäisy, maksan ja suoliston heikko kunto, mahdollinen rasvamaksa, insuliiniresistenssi sekä hiilihydraattipitoinen ja kasvispainotteinen ruokavalio ovat taatusti olleet omiaan kuormittamaan ja epätasapainoittamaan kehon jo valmiiksi epätasapainossa olevaa hormonitasapainoa ja altistamaan sitä kautta kilpirauhasongelmien aktivoitumiselle.”

Heräsin oireisiini sikäli hyvään aikaan, että minulla ei ole vielä kakkostyypin diabetesta, vaikka paastoverensokeri on ollutkin viitteiden ylärajalla ja minulla on hyvin todennäköisesti ollut myös insuliiniresistenssi jo pitkään. Maksaani ei ole ultrattu, mutta labrojen ja ylipainon perusteella rasvamaksa on hyvin todennäköinen. Tulehdusarvoni ovat olleet vuosikausia koholla ja itse asiassa viimeisen vuoden ajan ne ovat olleet poikkeuksellisen koholla.

Koko tämä vyyhti on ruokkinut itse itseään samalla kun olen elänyt niin sanotusti terveellisesti (limut, sipsit ja karkit eivät ole kuuluneet elämääni juuri ollenkaan, kasvispainoitteisella ja gluteenittomalla ruokavaliolla ollaan menty) ja yrittänyt toimia terveyttäni tukevasti. Nyt ymmärrän paremmin mikä kokonaiskuva on ja tiedän miten hoitaa itseäni – tulee olemaan mielenkiintoista seurata tuloksia pidemmällä aikavälillä.

Ketogeeninen ruokavalio on alkanut jo laskemaan kaikkia veriarvoja normaalimmille tasoille, mutta nämä ongelmat eivät ole hetkessä syntyneet, joten eivät ne hetkessä lähdekään. Olen todella kiitollinen kilpirauhasen tähänastisesta toipumisesta, mutta vielä on työsarkaa tehtäväksi.

Aloitan pian kolmen kuukauden mittaisen paastovalmennuksen, jonka aikana verensokerin käyttäytymistä seurataan useamman kerran päivässä, tarkkaillaan veriarvojen (mm. kolesterolin sekä maksan) tilannetta laboratoriotestein ja syödään ketogeenisesti. Voin kirjoittaa kokemuksistani joulukuussa, kunhan valmennusta on takana parin kuukauden verran.

Matka siis jatkuu ja nyt keho tarvitsee aikaa toipua hyvällä ravinnolla ja mahdollisimman stressittömällä arjella. Tottakai olisi ollut mahtavaa omata tämä tietotaito jo vuosia sitten ja voida paremmin, mutta mennyt on mennyttä ja nyt on nyt.

Onko sinulla kilpirauhasen vajaatoiminta? Miten hoidat sitä?

Rovaniemi Visitrovaniemi Ruska 5 IG

Helposti alkuun: Ketoosissa -e-kirja

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Suosittelen lukemaan nämä aiemmat kirjoitukseni:

Mikä on ketogeeninen ruokavalio?

3 kk ketogeenisella ruokavaliolla – mikä on muuttunut?

Ketogeeninen ruokavalio ja elektrolyytit

Lähteet:

Lähde 1: Ortiz, L., Zannini, R. DiLauro, and P. Santisteban. ”Transcriptional Control of the Forehead Thyroid Transcription Factor TTF-2 by Thyrotropin, Insulin, and Insulin-Like Growth Factor I.” Journal of Biological Chemistry 272, no. 37 (1997): 23334-23339.

Lähde 2: Lartey, L., J.P. Werneck-de-Castro, I. O-Sullivan, T. Unterman, and A. Bianco. ”Coupling Between Nutrient Availibity and Thyroid Hormone Activation.” Journal of Biochemical Chemistry 290, no. 51 (2015): 30551-30561.

Lähde 3: The Keto Cure: A Low Carb Hight Fat Dietary Solution To Heal Your Body And Optimize Your Health

Lähde 4: A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.

Lähde 5: Tämä alkuaine auttaa kilpirauhasesi tasapainoon

Blood Sugar, Insulin, And Thyroid

Does The Ketogenic Diet Cause Hypothyroidism or Hashimoto’s Thyroiditis

Are Keto and Low Carb Diets Suitable for People with Thyroid Disease?

Intermitted Fasting, Low Carbs & Your Thyroid

Intermitted Fasting & Your Thyroid

What’s Really Behind a Sluggish Thyroid Problem?

Insuliiniresistenssi (Tohtori Tolonen)

Rasvamaksa (Tohtori Tolonen)

Noora

Todella mielenkiintoista, jään seuraamaan kuulumisiasi jatkossa. Paljon tsemppiä, toivottavasti vointi jatkaa paranemista! Jäin itse pohtimaan, että miten runsas rasvojen syönti ei itsessään pahenna rasvamaksan tilannetta?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Rasvamaksaa ei aiheuta rasva, vaan vyötärölihavuus, fruktoosi ja nopeat hiilihydraatit (puhun siis ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta). Maksasta on tulossa ihan oma juttunsa loppuvuonna, avaan asiaa siinä laajemmin :) Vointi on kaikin puolin paranemaan päin ja mieli on toiveikkaampi kuin vuosiin, kiitos tsempeistä!

Vastaa
Saana

Mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus, vaikka näistä aiheista on lukenut ja kuunnellut paljon englanniksi niin asia aukenee paljon syvemmällä tasolla kun se on kerrottu suomeksi ja selkeästi. Täytyy perehtyä vielä lähteisiinkin. Uskomatonta miten monimutkainen koneisto meidän keho on ja toisaalta on oikeastaan pelottavaa, kuinka vähän oikeaa apua länsimaiselta lääketieteeltä saa noinkin vakaviin oireisiin kuin sinulla! Tai noh, nimenomaan hillitään niitä oireita eikä pureuduta syihin ja moni kärsii turhaan vuosia tai koko elämänsä :(
Olisiko sulla vinkkiä mihin kannattaisi mennä jos haluaisi selvittää luotettavasti nuo maksa, munuais, sokeri, kortisoli yms arvot? Ja tiedätkö jotain valmentajaa jonka puoleen voisi kääntyä kun on jo päässyt alkuvaiheen yli ja perehtynyt, mutta on silti vaikeuksia räätälöidä ketoa itselle optimaaliseksi? Toki nuo labrat toimisi jo hyvänä suuntaviittana ja vastauksena ongelmakohtiin, mutta peruslääkäreiltä tuppaa vaan saamaan sen rypsiöljy ja ruokaympyräsaarnan tulkinnan sijaan.. ;)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Niinhän se on, että mitä enemmän oppii, sitä paremmin huomaa sen kuinka vähän tietää :) Ihmiskeho on valtavan ihmeellinen tapaus! Tuntuu että postauksesta jäi paljon asioita pois, mutta säästän ne myöhemmälle ajankohdalle. Etenkin oman kokemuksen perusteella surettaa kyllä nykylääketieteen tapa hoitaa vain oireita ja sulkea ulos elintavat. Niillä on hurjan iso merkitys kaikkeen ja vaikka en itsekään ole mitenkään pellossa elänyt mm. ruokavalion suhteen, silti fiilattavaa riittää ja oman terveyden suhteen saa todellakin olla oma-aloitteinen.

Mitä tulee tuohon valmentajakysymykseesi, suosittelen Yazka Lovea, joka omaa todella kokonaisvaltaisen käsityksen mm. ketogeenisesta ruokavaliosta, hormonitoiminnasta, maksan toiminnasta ja Morleyn protokollasta. Hänelle voi varata ajan täältä: http://www.yazka.com/?fbclid=IwAR0Butx1SJFRQ0rMgqrYCtZAfm80MJ1aGYWdAdfoe1Wz5bBLPTbooFkBHOw

Labrat on helppo otattaa ilman lähetettä Synlabissa, se on ainakin Rovaniemen edullisin vaihtoehto ja hinnat näkee heidän nettisivuiltaan :)

Vastaa
Merikukka

Kiitos erittäin hyvästä postauksesta! Ihmisruumis on kyllä niin monimutkainen kokonaisuus, etteivät lääkärit yms. ymmärrä ottaa huomioon kaikkea. Hienoa, että olet jaksanut selvittää ja tutkia asioita, vaikka olet voinut huonosti. Nykyään usein apua ei saa, ellei itse tutki asioita. Sinun kokemuksesi on varmasti innostavaa ja on avuksi heille, jotka painivat samojen ongelmien kanssa. Itsekin ajattelin kokeilla tätä, koska mulla on endometrioosi. Lisäksi kahdella lähisukulaisella on kilpirauhasen vajaatoiminta. Olkoon ruoka lääkkeemme!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ole hyvä ja kiitos ihanasta palautteesta! Ymmärrän todella hyvin sen, että sairaat ihmiset eivät jaksa hakea tietoa, etenkin kun sitä on saatavilla niin runsaasti ja se on monesti tosi ristiriitaista riippuen siitä kuka mitäkin tutkimuksia rahoittaa jne.

Toki omalla kohdallani yleinen kiinnostus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on aina ollut prioriteetti, mutta ketogeeniseen ruokavalioon ja etenkin siitä tehtyyn tutkimustietoon perehtyminen on avannut silmiä hurjasti verrattuna mihinkään aiempaan tietoon verrattuna. Median suhtautuminen ketoon on hyvin yksioikoista ja sisältää 99 % väärää tietoa, siksi tuntuu merkitykselliseltä jakaa tätä omaa tarinaa. Haluan käyttää vaikuttajan asemaani hyvien juttujen edistämiseen ja toivon, että joku voi löytää näiden postausten kautta uusia työkaluja terveytensä hoitamiseen. Ihanaa viikkoa sulle Merikukka!

Vastaa
Mirkku

Hei!
Kiitos inspiroivasta tekstistä. Itsellä kilppari arvot nyt näyttää siltä että vajaatoiminta on kyseessä. Olen kärsinyt kaikenmoisista oireista pitkään ja aloittanut ketoilun 2kk sitten niiden oireiden takia. Olo onkin helpottunut huomattavasti ja osa oireista loppunut. Nyt vasta sain diagnoosin vajaatoiminnasta en siis tiennyt mistä oireet ovat peräisin. Ilokseni huomasin että tämä ketoilu on edelleen sallittua ??. Kysymys kuuluukin sinulle, että onko sinulla kokemusta soijasta ja sen vaikutuksesta? Siitä oli kyseenalaista tietoa. Olen siis kasvissyöjä ja suurin osa protskuista tulee tofusta, lisäksi tykkään aamuisin syödä soija/manteli juggea. Mistä prot jos soija on nou nou listalla? Ja millä korvaisin soijamanteli jugurtin? En käytä maitotuotteita juurikaan.

Kiitos jos viitsit vastailla jos tietämystä ???.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

En ole syönyt soijaa vuosiin, sillä sen lisäksi että soija on ongelmallinen raaka-aine kaiken kaikkiaan, se on sitä etenkin kilpirauhasen toiminnan kannalta. Soijan sisältämät fytoestrogeenit voivat jäljitellä naishormoni estrogeenin vaikutuksia ja yksi syy kilpirauhasen ongelmille voivat olla elimistön korkeat estrogeenipitoisuudet (tämä pitää toki aina tutkituttaa lääkärillä). Siksi en omalla kohdallani lähde leikkimään edes estrogeenitasojen nousun mahdollisuudella, jos se on estettävissä mm. soijan välttämisellä.

Suosittelen todella lämpimästi katsomaan Dr. Bergin videon aiheesta What's Really Behind a Sluggish Thyroid Problem. Siinä käsitellään mm. estrogeenin merkitystä kilpirauhaselle: https://www.youtube.com/watch?v=pm49uFWTYBI

Suosittelen myös lukemaan tämän jutun soijamaidosta (pätee muihinkin soijatuotteisiin): https://ketosummit.com/is-soy-milk-keto

Mitä tulee maitotuotteisiin, ne eivät ole ketolla pakollisia eivätkä ne edes sovi kaikille. Syötkö kananmunia tai kalaa? Ketolla proteiinia syödään kohtuullisesti (1-1,2 grammaa per rasvaton painokilo) ja käyttäisin proteiinin lähteenä kananmunia ja kalaa, jos mahdollista. Soijajugurtin suosittelen korvaamaan itsetehdyllä kookosjogurtilla (saa kaupasta myös valmiina, mutta resepti kotitekoiseen versioon löytyy blogistani). Tähän toimii parhaiten S-kaupoista saatava täysirasvainen Kara-kookoskerma.

En tiedä syitäsi kasvissyönnin takana, mutta jos haluat perehtyä ketoon ja lihansyönnin eettisyyteen tarkemmin, Netflixistä löytyy erinomainen Magic Pill -dokkari, jossa käsitellään tätä asiaa todella tasapainoisesti.

Vastaa
Elsa

Kiitos artikkelistasi! Se oli mielenkiintoista, toivoa ja lohtua antavaa luettavaa. Minäkin oon ollu kiinnostunut ketogeenisestä ja paraikaakin sillä sellaisella erotuksella, että kilpirauhanen käy liikakierroksilla.. Olis mielenkiintoista myös kuulla, jos olet löytänyt tietoa ketogeeninen+kilpirauhasen liikatoiminta -yhdistelmästä! Vajaatoiminnasta löytää niin paljon enemmän tietoa, kun se on yleisempi..

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos Elsa, olen äärettömän onnellinen että koit tekstin lohtua antavaksi. Tiedän omasta kokemuksestani millaista kamppailua kilpirauhas- ja ylipäätään hormoniongelmien kanssa voi käydä niin fyysisesti kuin mentaalisestikin ja ratkaisujen etsiminen on usein väsyttävää. Nyt kun olen löytänyt itselleni paremman olon kilpirauhasen kanssa ja tutkinut hormoniongelmien syntysyytä todella tarkasti, tuntuu tosi tärkeältä jakaa tietoa myös eteenpäin ja sitä kautta inspiroida ihmisiä hakemaan tietoa itse.

Tuossa Keto Cure -kirjassa käydään kilpirauhasasioita läpi sillä ajatuksella, että liika sokeri aiheuttaa aina ongelmia kilpirauhaseen ja ne voivat ilmetä joko vajaatoimintana tai liikatoimintana ja että ketogeeninen tasapainoittaa molempia tiloja. Toki tuosta vajaatoiminnasta ja esim. Hashimotosta kirjoitetaan tarkemmin, mutta jos törmään liikatoiminta-keto -aiheeseen, laitan ilman muuta sulle viestiä tulemaan :) Kaikkea hyvää sinulle!

Vastaa
Elina ollila

Hei, hyvä kirjoitus, kiitos ? En usko, että ketogeeninen ruokavalio on kenellekään pahasta. Jättää höttöhiilarit ja turhat "mätöt" pois. Olen noudattanut sitä 7kk, mitään erikoista muutosta olooni en ole huomannut. Muutama kilo lähtenyt painoa, mutta mielestäni olisi pitänyt lähteä enemmänkin ?Ilmeisesti kilpirauhasen vajaatoiminta pitää otteessaan, vaikka lääkitys kohdillaan ja arvot viitteissä. Kuin myös muutkin veriarvot mm.maksa, verensokeri, korsol ym. Vasta otettu laajat verikokeet, kaikki kunnossa niiden osalta.
Ihmettelen usein miksi me kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat vaan lihotaan, vaikka lääkitys on kohdillaan? ? Varsinkin keski-iässä paino vaan nousee, vaikka eläis ja söis terveellisesti.
Olen sairastanut nuoresta saakka tätä, ei ollut paino-ongelmia silloin.
Kokeilin muutama vuosi sitten eläinperäistä (Thyroid erfa) lääkettä, käytin 2vuotta, lopetin kun ei mitään muutosta olossa tapahtunut, vaihdoin takaisin Thyroxiiniin. Rahaa meni paljon tuohon kokeiluun (erikoislääkäri maksut useita kertoja, labrat, erityisluvat, itse lääke) kaikki kalliita ?
Turvottaa, olo on kuin olis myrkkyä syönyt. Luulen että minulle ei tuo Thyroxin sovi. Mutta mikäs teet pakko käyttää.
Olen yksityisesti otattanut verikokeita mm.hb, ferritin, rft, d ja b vitamiinit kuin myös tsh, t4, t3. Rauta ja vitamiinit olivat alakantissa, joten syön rautaa sekä noita vitamiineja.
Jätin kerran muutamaksi viikoksi Thyroxinit pois, arvot menivät päälaelleen, oli pakko ottaa uudestaan lääke käyttöön.
Mietin mitähän seuraavaksi kokeilis ?
Oheis-sairaudet myös vaivana mm.psoriasis, fibromyalgia, migreeni, sappivaivat, refluksitauti (tuohon viimeiseen leikkaus tehty 2kk sitten ja sappirakko leikattu 6v sitten).
Ei ehkä kannata maalata pirua seinälle, mutta aina joku uus sairaus putkahtaa jostakin ?
Kun on lähes kokoiän sairastellut, pitäis jo helpottaa.
Toivoo Ellu 62 v

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Nämä ovat niin yksilöllisiä juttuja :) Itse olen saanut suurimman hyödyn, kun olen yhdistänyt ketogeenisen ruokavalion pätkäpaastoiluun. Mitä tulee kysymykseesi siitä miksi vajaatoimintaiset lihovat lääkityksestä huolimatta, pohjasyy on usein liiassa insuliinin saannissa ja vuosien aikana kehittyneessä insuliiniresistenssissä. Kirjoitin postauksessa, että liika insuliini ruokkii ylipainoa ja ylipaino ruokkii insuliiniresistenssiä, kyseessä on ikäänkuin loppumaton oravanpyörä.

Toivon sinulle Elina kaikkea hyvää matkallasi kohti parempaa vointia <3

Vastaa
Elina

Hei, hyvä kirjoitus, kiitos ? En usko, että ketogeeninen ruokavalio on kenellekään pahasta. Jättää höttöhiilarit ja turhat "mätöt" pois. Olen noudattanut sitä 7kk, mitään erikoista muutosta olooni en ole huomannut. Muutama kilo lähtenyt painoa, mutta mielestäni olisi pitänyt lähteä enemmänkin ?Ilmeisesti kilpirauhasen vajaatoiminta pitää otteessaan, vaikka lääkitys kohdillaan ja arvot viitteissä. Kuin myös muutkin veriarvot mm.maksa, verensokeri, korsol ym. Vasta otettu laajat verikokeet, kaikki kunnossa niiden osalta.
Ihmettelen usein miksi me kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat vaan lihotaan, vaikka lääkitys on kohdillaan? ? Varsinkin keski-iässä paino vaan nousee, vaikka eläis ja söis terveellisesti.
Olen sairastanut nuoresta saakka tätä, ei ollut paino-ongelmia silloin.
Kokeilin muutama vuosi sitten eläinperäistä (Thyroid erfa) lääkettä, käytin 2vuotta, lopetin kun ei mitään muutosta olossa tapahtunut, vaihdoin takaisin Thyroxiiniin. Rahaa meni paljon tuohon kokeiluun (erikoislääkäri maksut useita kertoja, labrat, erityisluvat, itse lääke) kaikki kalliita ?
Turvottaa, olo on kuin olis myrkkyä syönyt. Luulen että minulle ei tuo Thyroxin sovi. Mutta mikäs teet pakko käyttää.
Olen yksityisesti otattanut verikokeita mm.hb, ferritin, rft, d ja b vitamiinit kuin myös tsh, t4, t3. Rauta ja vitamiinit olivat alakantissa, joten syön rautaa sekä noita vitamiineja.
Jätin kerran muutamaksi viikoksi Thyroxinit pois, arvot menivät päälaelleen, oli pakko ottaa uudestaan lääke käyttöön.
Mietin mitähän seuraavaksi kokeilis ?
Oheis-sairaudet myös vaivana mm.psoriasis, fibromyalgia, migreeni, sappivaivat, refluksitauti (tuohon viimeiseen leikkaus tehty 2kk sitten ja sappirakko leikattu 6v sitten).
Ei ehkä kannata maalata pirua seinälle, mutta aina joku uus sairaus putkahtaa jostakin ?
Kun on lähes kokoiän sairastellut, pitäis jo helpottaa.
Toivoo Ellu 62 v

Vastaa
JR

hei taas Hannamari

Asiallinen ja henkilökohtainen kirjoitus, vinkkejä niitä etsiville. Jätin eilen turpaduunarille rasvamaksaan ja sen tutkimiseen liittyvän kirjoituksen "viikuna-maksa vai rasvamaksa ...". Se tulee ulos "jouluevankeliumina" parissa päivässä, saattaisi kiinnostaa Sinua.

Insuliini on tosiaan päällikköhormoni ja vieläpä varastopäällikkö; se saattelee kaikki kalorit soluihin ja pitää ne siellä. Siis glukoosin lisäksi se edistää rasvojen siirtämisttä soluihin, ja estää lipaasin eli triglyjen pilkkomisen vapaiksi rasvahapoiksi soluissa. Trigly on "haarukka kolmella piikillä", ja rasvahappo on se "piikki". Vain piikki voi siirtyä solusta vereen albumiinin kuskattavaksi.

Insuliini ikäänkuin vahtii veren glukoosipitoisuuden ylärajaa, ja vastahormoni glukagoni alarajaa. Jos insuliini joutuu vahtitöihin, niin se samalla lukitsee energian saavuttamattomiin. Seuraus: koska varasto kiinni, aivot käskevät syömään lisää / iltapäiväväsymys. Insuliiniliipaisin on hiilari, kuten sanoit, ja mitä ärhäkämpi (nopeasti imeytyvä), sitä isompi päällikkö (eritysgradientti). Vaarana on päsmäröidä yli -> verensokeri lipsahtaa alle rajan.

En oikein usko sokerihumalaan -mutta insuliinihumalaan uskon. Jos otat parin tunnin välein hiilarivälipalan, insuliini ei koskaan ehdi asettua -> varastot eivät ole käytettävissä -> jatka välipalaan. Tämähän on itseään voimistava luuppi ! Tämän saa kesällä aikaan myös juomalla pullon keskaria tunnin välein, luulisin.

Lähtötilanne on syytä aina huomioida. On eri asia jos olet terve ja haluat säätää syömistäsi, kuin jos olet sokeritautinen eli metabolia-rikki ja haluat terapeuttista vaikutusta. Itse aloin säätöni pari vuotta ennen karilleajoa, joten miedompi säätäminen hiilarikuorman kanssa toimii minulle -mutta hiilarien kohtuullistamista voi suositella kaikille (suurin osa kaupan hyllyistä on turhaa ja vahingollista tavaraa täynnä). Tulkitsen, että olit aika riekaleina ja motivaatiosi aloittaa ja jatkaa on hyvä, tiedät myös vaihtoehdon.

En ymmärrä, miksi sokeritautisten liitto suosittaa jäsenilleen "vapaata laiduntamista", koska kaikki voidaan kompensoida piikillä insuliinia (jonka pitkäaikainen ylieritys esidiabetesvaiheessa aiheutti ongelman). Jos olet rikki, paluuta entiseen terveenä ei ole, kysykäämme vaikka maratoonari - urheiluproffa -diabeetikko Tim Noakesilta. Hän häpeää 20v. takaisia hiilaritankkausohjeitaan kestävyysurheilijiolle, ja repii kirjojensa sivuja julkisuudessa -"olin totaalisen väärässä, antakaa anteeksi".

Terv JR

Vastaa
Hannele

Hei,
Tuo Elinan kirjoitus oli kuin oma kertomukseni. Mulla ikää 50v ja vajis vaivannut vuosikymmeniä. Thyroxin ei auta oireisiin, vaikka arvot hyvät. 15 kiloa tullut painoa 10 vuoden aikana, enää en saisi syödä mitään. Närästys, sappivaivat, nivelkivut, psoriaasi, migreeni.
Nyt olen päättänyt kokeilla ketodieettiä, koska eipä voisi huonommin mennä. Välillä tuntuu, että olen jo valmis luovuttamaan.
Mutta kiitos kaikista kirjoituksistasi.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Todella ikävä kuulla, että kilpirauhasen lisäksi moni muu oire vaivaa. Oletko tutkituttanut maksa-arvosi? Entä pitkän sokerin (HbA1c)? Onko insuliiniresistenssi poissuljettu? Sappivaivat viittaavat jo itsessään siihen, ettei maksa ole täysin kunnossa ja sehän on yksi oleellisimmista asioista hormonitoiminnan toimivuuden suhteen. Toki en tiedä tilannettasi tarkemmin, mutta oma toipumiseni on käynnistynyt vasta kun aloin hoitamaan maksaa ja sain koholla olleet maksa-arvoni laskemaan ketolla sekä pätkäpaastolla. Kannattaa varmasti konsultoida lääkäriä, mikäli nämä seikat mietityttävät.

Vastaa
Satu

Hei,

Olen itse vasta tutustumassa ketogeeniseen ruokavalioon. Minulla myös on kilpirauhasen vajaatoiminta (ollut ala-asteen lopulta saakka), tosin oloni on aina ollut aika hyvä, ja lääkitys on tuntunut asettuneen hyvin kohdalleen. Ylipainoakaan ei ole ollut varsinaisesti, vaikkakin neljän kympin lähentyessä muutamia kiloja lisää tulikin. Motivaationi ketoruokavalioon ja ruokavalioasioihi ylipäänsä minulla on pääasiassa toive pitkästä ja terveestä elämästä. Ajattelin ihan spontaanisti siirtyä ketoon päin ajatuksella, että katson miten menee ja en ole niin ankara itselleni. Olen lueskellut nyt aika paljon aiheesta, ja minua mietityttää kasvispuoli liittyen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Useat ketoruokaresepteistä ja ohjeista tuntuvat mainitsevat sallituista kasviksista juuri pitkän lista goitrogeenisia kasviksia: Parsakaali, kukkakaali, lehtikaali, keräkaali, pinaatti, manteli jne. Itse en ole koskaan oikein kokenut minkään tietyn kasviksen huonontavan oloani, joten en ole oikein osannut suhtautua yleiseen kilppariongelmaisille sanottuun varoitukseen vältellä goitrogeenisiä ruoka-aineita. Olen pyrkinyt lähinnä kypsentämään kaalini ja pinaattini.

Haluaisinkin kysyä sinulta ihan omaa kokemustasi, ja sitä, millaisia kasviksia sinä suosit ketogeenisessa ruokavaliossasi? Syötkö huolettomasti noita erilaisia kaaleja, pinaattia ja manteleita (jne.) vai huolehditko, ettetrakenna ruokavaliotasi juuri niille tms? Tai pyritkö kuumentamaan niitä ensisijaisesti? En ole oikein vielä löytänyt netistä googlailemalla tähän tyydyttävää vastausta, vaikka jossain sanotaankin, että kuumentaminen jotenkin tappaisi goitrogeenit. Kaipaan jotenkin vahvistusta ja muiden vastaavassa tilanteessa olevien kokemusta asiasta. Olisin kiitollinen sinun kokemuksestasi ja näkemyksestäsi!

Vastaa
Alli

Luin tämän tekstisi ajatuksella vasta nyt. Olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa parikymmentä vuotta. Siinä ajassa luulisi oppineen kuinka tämän taudin kanssa eletään. Mutta ei. Välillä mennään suurestikin ylös ja alas ja sitten voi olla hyviä aikajaksoja. Sitten elämässä tapahtuu jotain ja taas syöksytään oireilemaan. Ruvetaan syömään miten sattuu, koska nythän on hyvä vaihe. Sitten taas parin vuoden päästä oireet palaa ja kirotaan tyhmyyttä ja ollaan alakuloisia. Ei ole terve olo.

Olen kokeillut vaihtoehtohoitoja, eri ruokavalioita, lisäravinteita, rankkaa liikuntaa, lempeää liikuntaa, you name it. Nyt olen keski-ikäisenä siinä pisteessä, että tiedän sisuskaluissani olevan jotain pahasti vialla, vaikkei mikään labra-arvo sitä kerrokaan. Myös ihoni oireilee, tukka häviää päästä, turvottaa ja paino nousee kohtuullisellakin syömisellä. Olen itkuherkempi ja paleltaa koko ajan. Reynaudin oireyhtymä puhkesi, en tiedä onko se seuraamusta stressistä ja huonosta tasapainosta. Elän todella raskasta ja voimavaroja kuluttavaa elämänvaihetta, johon ei ole näkyvissä muutosta vielä moneen vuoteen. Pelottaa miten jaksan yksin lasten kanssa, kun oireilen ja pitäisi jaksaa hoitaa toista lastani, joka on vielä pahemmin sairas kuin minä.

Luin tekstisi ajatuksella. Jokin saa minut vakuuttumaan, että juuri ravinto on vastaus kaikkeen. Siitähän me lopulta rakennutaan. Olen ollut hukassa, ja uskonut kanssasi, ettei hiilareita saa rajoittaa. Diabeetikkoystäväni tekee niin, ja voi paremmin kuin koskaan. Miksei kilppari-ihminen voisi siis tehdä samoin! Koen pahaa oloa kaikista muoti-ilmiöistä. Ketolla on valitettavasti fitnes-leima. Siitä puhuu ihmiset, jotka ovat käyneet 6 kk pt-koulutuksen ja tuntemattomat some-ihmiset. Yritin katsoa tämän yli ja ajatella asiaa vain kehon toiminnan kannalta. Silloin siihen tuli enemmän järkeä.

Jotain on tehtävä ennen kuin olen sängynpohjakunnossa. Koitan olla olematta itselleni vihainen, sillä kun rupean oikeasti kuuntelemaan, luulen, että kehoni on koittanut jo vuosia huutaa samaa kuin mistä sinä puhut. Olen ollut vain liian mukavuudenhaluinen ja laiska. Ja hukassa. Mut jos minä nyt löydän avaimen?

Kiitos tekstistäsi ja kaikkea hyvää myös tulevaan! :).

Vastaa
Marja-Leena Vaittinen

Hei Alli, luin kirjoituksesi ja toivon ettet menetä toivoasi. Minullakin on kilpirauhasen vajaatoiminta ja häikkää maksassa, alkava rasvamaksa. Olen aloittamassa ketogeenistä ruokavaliota Tomi Kokon ja
Ossi Sovijärven nettikurssin avulla. Mitä olen tähän mennessä oppinut on se, että kannattaa valmentautua hyvin tuohon ketogeeniseen siirtymiseen ja korvata vähenevähiilihydraattien saanti hyvillä rasvoilla. Toivon tämän keton vaikuttavan ylipainoni alenemiseen.
Älä lannistu, voimia jatkoon❤️

Vastaa
Laura

Kiinnostava kirjoitus! Itse myös kilpparipotilaana olen lähtenyt ketoilemaan, mutta omalla kohdallani ainakin vielä parin viikon jälkeen ei olo tunnu normaalilta ja kilppari lähinnä tuntuu hitusen ärtyneeltä. En tiedä heittääkö kirves kaivoon vai teenkö jotain kattavasta perehtymisestä huolimatta väärin ja pitäisi vaan hienosäätää syömisiä, jotta kilppari ei hermostuisi muutoksesta..

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

3 kuukautta ketogeenista ruokavaliota – mikä on muuttunut?
Elektrolyytit & lisäravinteet ketogeenisella ruokavaliolla
Raudanpuuteanemia – vai oliko sittenkään?
Mikä on ketogeeninen ruokavalio?