Pho-keitto
Postaus sisältää mainoslinkkejä.
Yksi meidän suosikkiarkiruoistamme on vietnamilainen Pho-keitto, jossa yhdistyy ihanasti lempeä mausteisuus, tuoreet kasvikset, kana tai liha sekä ruokaisen täyteläinen liemi. Muutamia viikkoja sitten sairastuimme Tuomaksen kanssa oikein kunnon influenssaan ja kuumeisena hoiperrellessani kiittelin itseäni siitä, että olin pakastanut tuota maailman parasta lientä sopiviin annoksiin – mikään ei nimittäin maistu kipeänä paremmalta kuin rakkaudella keitetty ravintopitoinen Pho-liemi.
Olen Phon suhteen aika myöhäisherännyt ja aloin opetella liemen keittämisen salaisuuksia ensimmäisen kerran vasta reilu vuosi sitten, mutta ensikerrasta saakka tämä keitto on kuulunut meidän molempien suosikkilistalle.
Keiton valmistaminen saattaa kuulostaa vaikealta, mutta on tosiasiassa hyvin yksinkertaista ja kerralla saa valmistettua reilunkin määrän. Jos olet syystä tai toisesta arastellut Pho-keiton kokeilemista kotioloissa, nyt on hyvä aika kääräistä hihat, kirjoittaa kauppalista valmiiksi ja kokeilla tätä Vietnamin lahjaa maailmalle!
Onnistuneen liemen salaisuus
Pho-keiton salaisuus on liemi ja perinteisesti se keitetään joko härän tai naudan luupaloista tai kanasta. Itse olen käyttänyt liemen valmistukseen tähän mennessä vain kanaa, mutta asialistallani on testata vielä tuo ensimmäiseksi mainittu (etenkin kun saan pian tilaamani haudutuspadan ja voin jättää liemen muhimaan turvallisin mielin jopa pariksi päiväksi ja saan samalla superravinteikasta luulientä!).
Luiden ja lihan lisäksi liemeen lisätään runsaasti kokonaisia mausteita kuten kanelitankoja, anista, neilikkaa ja kardemummaa. Suomessa kyseisiä mausteita on totuttu käyttämään lähinnä makeissa leivonnaisissa, mutta ne antavat todella miellyttävän makuyhdistelmän myös tähän suolaiseen ruokaan.
Jotkut tykkäävät paahtaa mausteita pannulla parin minuutin ajan ennen liemeen lisäämistä, mutta itse olen tähän mennessä vain heittänyt ne suoriltaan viileän veden ja kanojen joukkoon. EKuivien mausteiden lisäksi liemeen käytetään usein myös sipulia, valkosipulia ja tuoretta inkivääriä. Suolana kannattaa suosia puhdistamatonta merisuolaa, muuten mausta tulee helposti pistävän, ei pehmeän suolainen.
Mausteiden kanssa saa käyttää mielikuvitusta, mutta suosittelen valitsemaan aina kokonaisia mausteita, koska niissä on tallella enemmän aromeja kuin jauhetuissa versioissa. Jos mahdollista, suosi myös luomuvaihtoehtoja, koska niissä on lähtökohtaisesti paljon intensiivisemmät maut, jolloin liemestä tulee entistä herkullisempaa.
Kanelista haluan mainita sen verran, että marketista saatavan kassiakanelin tilalta kannattaa valita mieluummin ceyloninkanelitankoja (näitä löytyy mm. Sonnentor-merkiltä, jota ainakin Ruohonjuuri myy) – niissä ei ole haitallista kumariinia.
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Perinteinen Pho-keitto koostuu herkullisen rasvaisesta ja mausteisesta liemestä, lihasta ja tuoreista kasviksista, joiden lisäksi lautaselle sujautetaan myös vehnä- tai riisinuudeleita. Nämä voi kuitenkin jättää halutessaan kokonaan pois tai korvata esimerkiksi konjac-juuresta valmistetulla shirataki-nuudeleilla – molemmat vaihtoehdot toimivat hyvin! Itse olen tilannut omani tähän mennessä FitnessTukusta ja suosikkini on paksun riisinuudelin kanssa lähes identtinen Fettucini (ohuemmat nuudelit sopivat keittoon yhtä hyvin).
Paketin avatessa shirataki-nuudelit tuoksahtavat kevyesti pilaantuneelta herkkusieneltä, mutta tätä ei suinkaan kannata säikähtää. Huolellisen kylmällä vedellä huuhtelemisen jälkeen nuudelit ovat nimittäin täysin mauttomia eikä niissä ole minkäänlaisia outoja sivumakuja.
Itse käytän nuudeleita muutaman kerran kuukaudessa tuomaan vaihtelua arkikokkailuun ja useimmiten sujautan niitä mausteisiin wokkiruokiin, mutta ne sopivat erinomaisesti myös herkulliseen Pho-keittoannokseen tuomaan autenttisempaa tekstuuria. Ketogeenisella tai vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ei tosiaan tarvitse luopua juuri mistään.
Kaiken kaikkiaan Pho-keiton valmistaminen on todella helppoa, se on ruokaisaa, makumaailma on koukuttava ja helposti varioitavissa – eiköhän siis siirrytä itse reseptiin!
Pho-keitto
8 annosta
Liemi:
1. Kuori sipulit ja leikkaa ne neljään osaan.
2. Mittaa isoon kattilaan kanankoivet, vesi ja mausteet. Mikäli haluat liemestä lihaisamman, voit käyttää siihen kolme kanankoipea ja kolme rintaleikettä kuuden koiven sijaan.
3. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Poista liemen pinnalle nouseva valkoinen vaahto joko isolla lusikalla tai uppopaistamiseen tarkoitetulla reikäkauhalla. Lisää kansi ja pienennä levyn tehoa sen verran, että liemi kuitenkin jatkaa kiehumista seuraavan tunnin verran.
4. Nostele lihapalat erilliseen astiaan ja perkaa ne luista sekä jänteistä. Jos haluat, voit tässä vaiheessa lisätä luut liemen sekaan ja jatkaa sen keittämistä vielä 2-4 tunnin ajan (muussa tapauksessa siirry suoraan kohtaan 5).
5. Kun kaikki kanat on perattu, siivilöi liemi toiseen kattilaan ja lisää kanat liemen joukkoon.
Lisäksi per annos:
1. Avaa shirataki-nuudelipakkaus ja kaada ne lävikköön. Huuhtele kylmällä vedellä minuutin tai parin ajan.
2. Leikkaa sokeriherneistä mahdolliset kuivat kannat pois ja halkaise ne pitkittäissuunnassa.
3. Leikkaa paksoi ohuiksi ja pitkiksi suikaleiksi. Viipaloi chilit, silppua korianterit ja keitä kananmuna.
Annosten kasaaminen:
1. Annostele syvän kulhon pohjalle sopiva määrä nuudeleita.
2. Lisää annokseen kananpalat, tuoreet vihannekset korianteria ja kevätsipulia lukuunottamatta.
3. Kaada lientä kulhoon vähintään sen verran, että nuudelit peittyvät.
4. Halkaise keittämäsi kananmuna ja aseta se annoksen päälle. Leikkaa kevätsipulia saksilla kiekoiksi ja ripottele tuore korianteri annoksen pinnalle ja nauti!
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja
Kuvat Hannamari Rahkonen
Kiitos ohjeesta. Ihan ÄLYTTÖMÄN hyvää. Helppo tehdä, keittäminen vaan vie aikaa... mutta vaivan väärti. En ole mikään kokkikolmonen, joten onnistuu vaatimattomammaltakin kokilta :)
Ihana kuulla, pho-keitto on niin herkullista etenkin nyt kun kaamos kolkuttelee ovella. Kaunista marraskuuta :)