Niks, naks, runsaampi yrttisato latvomalla

yrttienlatvominen-minttu-basilika-persilja-rosmariini 1yrttienlatvominen-minttu-basilika-persilja-rosmariini 2yrttienlatvominen-minttu-basilika-persilja-rosmariini 4

Parvekkeen yrttipaja on ollut tuottoisa tänä kesänä, sillä yksikään yrtti ei ole kuolla kupsahtanut kesken satokauden. Vihermintut kasvavat muina hujoppeina ja timjami sekä rosmariini tuuhenevat entisestään. Tuoreimmat tulokkaat ovat kaupan vihannesosastolta ostetut basilika- ja persiljapuskat, jotka ovat nekin tuottaneet jo kiitettävästi uutta satoa.

On aivan parasta hakea parvekkeelta tuoreita yrttejä kesäruoan sekaan. Viime aikojen suosikkimme on ollut gluteeniton tuoretomaattipasta, jossa on runsaasti aromikkaita timjaminlehtiä. Koska viljelyt ovat keskittyneet tänä vuonna vain yrtteihin, halusin selvittää miten voisimme nauttia niistä pitkään ja korjata mahdollisimman runsasta satoa. Törmäsin tietoa hakiessani termiin yrttien latvominen.

yrttienlatvominen-minttu-basilika-persilja-rosmariini 5yrttienlatvominen-minttu-basilika-persilja-rosmariini 3

Latvominen tarkoittaa sitä, että yrtin latva katkaistaan kolmannen lehtiparin jälkeen. Tämän helpon toimenpiteen avulla yrtit alkavat kasvattaa uusia sivuhaaroja ja tekevät siitä tuuheamman. Säännöllinen latvominen tekee sadosta runsaamman. Latvomisen suhteen hyvä nyrkkisääntö on leikata maksimissaan kolmasosa yrtistä. Jos taimet ovat pieniä, kannattaa jättää muutamia lehtiä jäljelle, jotta yrtti säilyttää elinvoimansa ja jaksaa kasvattaa uusia haaroja.

Tietoa hakiessani huomasin tehneeni virheen viherminttuni kasvatuksessa. Niiden huima korkeus ei johtunutkaan ahkerasta kastelusta ja jutustelusta, vaan puhtaasti kyseenalaisesta sadonkorjuutavastani, eli lehtien sieltä täältä nyppimisestä… Näinhän ei siis saisi missään nimessä tehdä, jos haluaa minttunsa olevan pelkän pitkän varren sijaan tuuhea ja satoisa.

yrttienlatvominen-minttu-basilika-persilja-rosmariini 7yrttienlatvominen-minttu-basilika-persilja-rosmariini 6

No, nyt tiedän paremmin ja osaan hoitaa sadonkorjuun latvomalla. Hujoppiminttuni ovat nyt latvottu, toivottavasti se tuottaa tulosta ja saan valmistetua vielä monta minttumojitoa kesän aikana oman parvekkeen antimista!

Tuija Rajala

Tuoreet yrtit antavat todella hyvän maun. Toivotaan että minttu tuuhentuisi vielä, onneksi taitaa olla hyvä paikka sillä kasvaa.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kyllä, niin antavat! Pidetään peukkuja pystyssä minttuprojektissa, kasvupaikka tosiaan on hyvä.

Vastaa
Tiinatuulia

Tuoreet yrtit ovat ihania, ja itse tykkään yös kuivattaa oman parvekkeen auringossa osan sadosta suloisissa nipuissa talven varalle - maistuvat niiiin paljon kaupan pussikamaa paremmalta nekin! :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Minäkin olen kuivatellut yrttejä auringossa, se on kätevää ja kuten sanoit, maku on ihan omaa luokkaansa.

Vastaa
Haiha

Kiitos vastauksista aikaisempiin kysymyksiini!

Tuo latvominen meinaa aina itseltänikin unohtua...

Vielä Rovaniemen pommituksista: Ehkä olin itse epäselvä kirjoittaessani, sillä viittasin Rovaniemen varsinaiseen tuhoon. Kyllä, Rovaniemeä pommitettiin (etenkin talvisodassa), mutta Rovaniemen käytännössä täydellisen tuhoutumisen syy oli saksalaisten vetäytyessään käyttämä poltetun maan taktiikka. Pommitukset eivät siihen verrattuna aiheuttaneet kuin mitättömiä tuhoja.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Toivotaan, että tämä myöhäinen latvomisherätys auttaa vielä tässä minttuprojektissa, eiköhän se ainakin vähän ehdi vielä vaikuttaa! Kiitos selvennyksestä tuohon Rovaniemen pommitusta koskevissa yksityiskohdissa :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Abel Vita Odor Pink Iris – pehmeää kukkapuuteria iholle
Lokakuu numero 27
Hulvaton jengi Vaattunkikönkäällä
Seikkailevat lehdet, vielä minä teidät taltutan.