Kesäkurpitsapastan valmistamisen ABC
Kesäkurpitsapasta on helppo, terveellinen ja maukas lisuke kastikkeiden kylkeen – neutraalin makunsa ansiosta se sopii vaikka minkälaisiin ruokiin! Löydät tästä postauksesta parhaat välinevinkit ja metodit täydellisen pastan valmistamiseen.
Spiraalileikkurilla täydellistä pastaa
Kesäkurpitsapasta sopii myös loistavasti ketogeeniseen ruokavalioon, koska se on todella vähähiilihydraattinen kasvis (2,5 g/100 g). Olen henkeen ja vereen laadun ystävä mitä tulee ruoanlaittovälineisiin. Kokkailu on paljon rennompaa, sujuvampaa ja myös turvallisempaa, kun ruoan valmistamiseen tarvittavat välineet ovat toimivia. Meidän keittiöstämme ei löydy moniakaan perinteisiä kodinkoneita kuten leivänpaahdinta, mikroa tai kahvinkeitintä, mutta sen sijaan olemme investoineet tehosekoittimeen, mehustimeen, haudutuspataan ja tämän päivän aiheeseen: spiraalileikkuriin.
Hankimme vihannessorvin Amerikasta useampi vuosi sitten ja tuolloin se maksoi postikulujen kanssa noin 60 €. Nykyään näitä saa jo Suomestakin, pikainen googlaus paljasti että ainakin Kitchentime-verkkokauppa myy tätä samaa mallia (ja myös useampaa kompaktimpaa vaihtoehtoa).
Lue myös: Indonesialainen Rendang-curry
Spiraalileikkuri paljastui hyvin pian kullanarvoiseksi kapineeksi arjen ruoanlaitossa. Palautin aiemmin vihannespastan valmistukseen käyttämäni juustohöylän sekä kuorimaveitsen ilolla niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.
Vihannessorvin mukana tuli kolme erilaista terää, joista jokaisella saa erilaista jälkeä aikaan. Pitkien siivujen terä on loistava esimerkiksi hölskykurkkujen valmistukseen. Spagetti-terällä voi nimensä mukaisesti valmistaa täydellisen paksuista spagettia juureksista ja muista vihanneksista. Kolmannella terällä saa puolestaan aikaan julienne-tyylistä vähän paksumpaa raastetta tai spagettia.
Varaterille on leikkurin reunassa omat paikkansa mikä on ollut mielestäni tosi kätevä juttu. Leikkuri kestää myös pesukoneessa pesun, joskin itse vain huuhtelen laitteen heti käytön jälkeen. Terät eivät ole menneet miksikään tässä vuosien varrella. Spiraalileikkurin pohjasta löytyy myös imukupit, joiden avulla sen luvataan pysyvän pöydässä kiinni, mutta tämä on ainoa asia mitä en kyllä omalla käyttökokemuksellani ihan allekirjoita. Joka tapauksessa leikkurilla saa tosi kivaa vaihtelua ruoan koostumukseen!
Lue myös: Shirataki-nuudelit – täydellinen korvike pastalle ja riisille
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Kesäkurpitsapastan valmistustavat
1
Yksinkertaisimmillaan kesäkurpitsapastan voi valmistaa kypsentämättä. Suosittelen kuitenkin marinoimaan pastan merisuolalla ja kevyellä tupsauksella sitruunamehua ennen syömistä. Anna pastan tekeytyä noin 10 minuutin ajan ja valuta ylimääräiset nesteet pois lävikössä. Marinoinnin avulla pasta pehmenee, mutta säilyttää silti kivan al dente -tuntuman.
2
Kesäkurpitsapastan suhteen oma suosikkivalmistustapani on höyryttäminen. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää kattilan pohjalle höyrytinosa, lisää pasta ja höyrytä kannen alla minuutin ajan. Näin pastasta saa lämmintä samalla, kun koostumus on napsahtavan al dente.
3
Yksi nopeimmista tavoista valmistaa pasta on käyttää se nopeasti pannulla ja maustaa suolalla sekä pienellä määrällä neitsytoliiviöljyä. Neljäs valmistustapa on uunissa, jaan tähän metodiin teille ohjeet ja reseptin pian!
Lue myös: 10 x ketogeenista arkiruokareseptiä
Huikatkaapa muuten kommenttiboksiin, jos teitä kiinnostaisi tarkempi selostus noista meidän köökin luottolaitteista ja miten olemme päätyneet hankkimaan juuri ne 🙂
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Kuvat Hannamari Rahkonen
Linkki vihannessorviin antoi useamman vaihtoehdon, onko suositella jotain tiettyä?
Meillä on tosiaan tällainen versio (ei siis juuri tämä tuote, mutta sama laite erimerkkisenä): https://www.kitchentime.fi/p/tabletop-vihannessorvi-spiralizer
Just mietin et pitäis hankkia parempi leikkuri. Mulla on ollu käytössä sellainen juustohöylä- tyyppinen mut se on hidas käyttää. Onko blenderin ja tämä lisäksi tullut nyt jotain muita härveleitä tarpeelliseksi kun olet siirtynyt ketogeeniselle ruokavaliolle?😊
No ei periaatteessa mitään must have -osastoa, mutta hankin vuosi sitten sähkökäyttöisen haudutuspadan keraamisella pataosalla ja se on ollut tosi kätevä lisä ruoanvalmistukseen :)
Kyllä, keittiövempain- jutut on aina mielenkiintoisia. Onnistuisikohan mandoliinilla zuccinipastan teko, pitänee kokeilla.
Moi! Mikä noista vihannessorveista sulla on?
Hei! Omani on tämä (mutta vanhempi malli): https://www.kitchentime.fi/p/tabletop-vihannessorvi-spiralizer