Idättäminen kotona on helppoa – ota talteen ohjeet, joilla onnistut takuuvarmasti!

Idättäminen on helppo tapa lisätä tuoreiden raaka-aineiden määrää omassa arjessa. Idut ovat todellisia ravinnepommeja täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, proteiineja sekä prebiootteja eli suoliston mikrobien kasvua edistäviä kuituja ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja. Koti-idätys on myös silkkaa säästöä: kauppojen iturasioiden hinnalla ostaa satoja grammoja siemeniä, jotka idätettyinä tuottavat moninkertaisen määrän valmiisiin rasioihin verrattuna. Ota tästä tiedonjyvät talteen ja laita siemenet tuottamaan!

1

Idättäminen on ekologisesti kestävää

Idätyksessä jyvät, siemenet, pavut sekä linssit kirjaimellisesti herätetään henkiin ja jalostetaan ravinteikkaampaan muotoon. Pähkinöiden ja siementen liottamisesta idätys eroaa siten, että vesikylvyn jälkeen siemeniin annetaan kasvaa pienet versot eli idut. Jos itujen alut altistetaan valolle ja niiden annetaan muodostaa lehtivihreää, puhutaan puolestaan versottamisesta.

Idätykseen ei tarvita energiaa, lämpölamppuja saati kasvihuoneita – ei edes auringonvaloa – mikä tekee idättämisestä kestävän tavan tuottaa tuoreravintoa ympäri vuoden. Kun idätettävät siemenet kannetaan kotiin kuivina ja kasvatus tapahtuu siellä, missä kulutuskin, ei luonnonvaroja tarvitse tuhlata esimerkiksi kauppojen kylmäsäilytykseen. Tuoreravinnon tuottaminen ilman energiasyöppöjä laitteita kuluttaakin pallomme resursseja teollisesti prosessoituja tuotteita huomattavasti vähemmän.

3

Ravinnepotentiaali käyttöön

Idätyksessä siemenet aktivoidaan kasvuun, joka johtaa erilaisiin siemenen sisäisiin biokemiallisiin prosesseihin. Useat näistä ovat meidän kannaltamme hyödyllisiä, kun esimerkiksi vitamiinimäärät kohoavat ja ravintoaineet muuttuvat kehollemme suotuisampaan, helpommin sulavaan muotoon.

Idättäminen alentaa myös siementen fytiinihappopitoisuutta, jonka tehtävä on auttaa siemeniä varastoimaan etenkin fosforia. Samalla fytiinihappo estää kuitenkin monien ravinteiden imeytymisen omaan kehoomme sitoutumalla niihin. Idätettäessä sen pitoisuus siemenissä alenee ja ravinteiden biosaatavuus puolestaan paranee.

Runsasproteiiniset palkokasvien siemenet, kuten linssit ja pavut, puolestaan sisältävät oligosakkaridi-hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat monille vatsavaivoja. Idätys vähentää näiden sokerien määrää ja täten muuttaa linssit sekä pavut sulavampaan muotoon.

Lue myös: Rasvamaksa ja ketogeeninen ruokavalio

2

Mitä voi idättää?

Adukipapu

Makea ja voimakas maku. Parhaimmillaan 3-4 vuorokauden kuluttua, ryöpättävä ennen käyttöä. Sisältää runsaasti hyvälaatuisia proteiineja.

Auringonkukansiemen

Yön yli liotettuja siemeniä idätetään 4-5 päivää kunnes sirkkajuuret ja -lehdet ilmestyvät. Sisältää runsaasti kaliumia, magnesiumia, fosforia ja E-vitamiineja.

Herne

Helppo idätettävä, valmista 2-3 vuorokaudessa. Paljon hyviä proteiineja, A- ja K-vitamiineja, karotenoideja, kaliumia sekä magnesiumia. Voidaan versottaa maukkaaksi lisäksi salaatteihin.

Hirssi

Itää 1-3 vuorokaudessa ilman näkyvää itua. Sisältää kaliumia, magnesiumia ja fosforia.

Kikherne

Parhaimmillaan 3 vuorokauden jälkeen, adukipapujen tapaan ryöpättävä ennen käyttöä. Sisältää runsaasti proteiineja, kaliumia ja fosforia. Voidaan käyttää osana hummusta idättämättömien kikherneiden tapaan.

Linssit

Punaiset ja keltaiset linssit myydään usein halkaistuina eivätkä idä. Vihreät linssit puolestaan itävät helposti 2-3 päivässä. Sisältävät runsaasti hyvälaatuisia proteiineja sekä kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia.

Mungpapu

Helppo idätettävä, raikas hernemäinen maku. Parhaimmillaan 3-5 vuorokauden kuluttua. Sopii salaatteihin, wokkeihin, keittoihin ja patoihin.

Sarviapila

Intialaisessa keittiössä mausteena käytetyt siemenet tuottavat mausteisia ituja. Parhaimmillaan 1-2 vuorokauden ikäisinä.

Seesaminsiemen

Liotettuja siemeniä idätetään muutamia tunteja, kunnes siemenissä näkyy musta piste. Sisältää paljon kalsiumia, kaliumia ja fosforia. Sopii hyvin smoothieiden sekaan.

Sinimailanen eli alfa-alfa

Helppo idätettävä, parhaimmillaan 3-5 ikäisenä. Sisältää erityisesti K- ja C-vitamiineja sekä karotenoideja. Rapean mehukkaat ja suhteellisen voimakkaan makuiset idut sopivat salaatteihin, leipiin ja vihermehuihin.

Soijapapu

Huuhdeltava huolellisesti idättämisen aikana useita kertoja päivässä ja ryöpättävä ennen käyttöä. Nautittavissa 3-5 vuorokauden kuluttua. Runsaasti tärkeimpiä aminohappoja.

Tattari

Haastavampi idättää, mutta helppo versottaa. Idätetään vuorokauden parin ajan 10 minuutin liotuksen jälkeen.

4

Ohjeet idätykseen

½ dl siemeniä tai papuja
1 l lasipurkki
harsoa ja kuminauha

1. Huuhtele siemenet tai pavut siivilässä huolellisesti. Siemeniä voi alkaa idättää heti. Ennen papujen idättämistä (esim. mungpapu) niitä tulee liottaa kylmässä vedessä 8-10 tuntia ja laittaa idätysastiaan vasta tämän jälkeen.

2. Lisää siemenet tai pavut lasipurkkiin. Laita purkin suulle harso ja jykevä kuminauha. Aseta astia kuivauskaappiin vinottain (harsopuoli alaspäin) ja sulje ovi.

3. Huuhtele ituja seuraavien parin päivän ajan pari kertaa päivässä ja aseta purkki takaisin kuivauskaappiin. Kun idut ovat valmiita (versotusaika ylempänä artikkelissa), säilytä idut jääkaapissa ja nauti seuraavan 2-4 päivän kuluessa.

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

piu

Hyvää tietoa, en olekaan koskaan idättänyt, kuulosti jopa herkulliselta 😊 mutta siis ne itse idättämisen ohjeet?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ohjeet lisätty, kiitos huomiosta :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Yellow Moodin ekopyykinpesuopas
Muoviton maaliskuu: 8 tapaa vähentää muovijätteen määrää arjessa
Chia on monipuolinen lisä ketogeeniseen ruokavalioon – kokeile helppoja chia-vanukasreseptejä!
Joko olet kokeillut Bullet Proof -rasvakahvia?