Yellow Moodin ekopyykinpesuopas

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Pyykinpesu on ehkä yksi tutuimmista ja säännöllisimmistä arkiaskareistamme. Pyykinpesu ei nykypäivänä vaadi meiltä kohtuutonta aikaa, sillä yleensä kone hoitaa homman puolestamme. Ekologisesta näkökulmasta pyykinpesuun kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ja sen eteen kannattaa nähdä hieman vaivaa. Huolellisuus pyykinpesussa kantaa hedelmää vaatteiden pidentyneenä käyttöikänä, pyykinpesukoneen uusimistarpeen harvenemisena sekä tietysti ympäristölle syntyvän kuormituksen vähenemisenä.

Nappaa talteen vinkit ekologisempaan pyykinpesuun ja luonnolliseen tahranpoistoon!

Pese Oikein Ekologinen Pyykinpesu Ohje 2

Lisää vaatteiden käyttövuosia oikeilla pesuvalinnoilla

Pyykkiä pestessä yksinkertaisilla ja pienillä muutoksilla on mahdollista tehdä järkeviä ekologisia valintoja. Pyykinpesun, niin kuin muunkin siivouksen yhteydessä on riski sille, että vesistöihimme joutuu tuhraan suuri määrä kuormittavia kemikaaleja, jotka ajan saatossa rehevöittävät vesistöjämme ja päätyvät myös lopulta takaisin elimistöömme.

Ennen pyykin pesua on järkevää lajitella pyykit värin, pesulämpötilan, likaisuuden ja pesumenetelmän mukaan. Oikeanlainen pyykinlajittelu edesauttaa materiaalien kestävyyttä, vähentää nyppyyntymistä, ehkäisee kutistumista ja auttaa säilyttämään vaatteiden värit kirkkaampina. Lisäksi useimmat vaatteet kannattaa pesun yhteydessä kääntää nurin. Kääntämisen avulla voi säästää vaatetta hankautumiselta ja kulumiselta, etenkin jos vaatteessa on esimerkiksi painokuvioita.

Lajittelussa on helppo noudattaa seuraavaa kaavaa:

– valkoiset tai muut hyvin vaaleat tekstiilit

– värikkäät tekstiilit

– tummat ja voimakkaan värilliset tekstiilit

Pese Oikein Ekologinen Pyykinpesu Ohjeet

Mielikuva siitä, että pyykki tulee puhtaaksi vain korkeassa lämpötilassa istuu edelleen tiukassa. Korkeissa lämpötiloissa pesu saattaa toki ajoittain olla tarpeen, mutta ei suinkaan ole ainoa mahdollinen vaihtoehto pyykin puhdistumiseen.

Pyykinpesussa on hyvä ottaa huomioon myös tekstiilien erilaiset pesumerkinnät liittyen lämpötilaan ja muihin ohjeisiin kuten kuivaus ja huuhteluaineen käyttö. Mielikuvat siitä, että pyykki tulee puhtaaksi vain korkeissa lämpötiloissa istuu edelleen tiukassa. Korkeissa lämpötiloissa pesu saattaa toki ajoittain olla tarpeen, mutta ei suinkaan ole ainoa mahdollinen vaihtoehto pyykin puhdistumiseen. Liian korkeissa lämpötiloissa peseminen altistaa tekstiilit värien haalistumiselle tai kutistumiselle. Toisaalta taas liian alhainen pesulämpötila saattaa vaikuttaa etenkin puuvillatekstiileissä värien sekoittumiseen.

Pesutulokseen vaikuttaa lämpötilaa enemmän pesuaineiden entsyymit, jotka nykyisissä pesuaineissa – myös ekopesuaineissa, ovat eri luokkaa kuin vaikkapa vuosikymmen sitten. Pesuaineiden annostelunkin kanssa kannattaa käyttää huolellisuutta, sillä nykypäivänä normaalilikaiseen pyykkiin riittää noin 40ml pyykinpesuainetta, mikä vastaa muutamaa ruokalusikallista.

60°C

Luonnonkuituiset liinavaatteet, kuten puuvilla ja pellava suositellaan pestäväksi 60°C lämpötilassa valko- tai kirjopesuohjelmalla riippuen pyykin väristä. Ajoittain erityisesti hyvin värinsä pitävää valkopyykkiä kuten lakanoita tai pyyhkeitä voi myös pestä korkeammissa pesulämpötiloissa kuten 95°C. Liinavaatteiden pesuun sopii esimerkiksi tämä Attituden tuoksuton pyykinpesuneste.

40°C

40°C pesulämpötila sopii erilaisille puuvilla-, pellava tai puuvillasekoitteille sekä synteettisille kuiduille. Pyykin määrästä riippuen tekokuituiset ja luonnonkuituiset tekstiilit on hyvä erotella toisistaan, mikäli mahdollista. Meillä kahden hengen taloudessa pyykkiä tulee kohtuullisen vähän viikoittain, joten itse pesen käyttövaatteet yleensä samassa koneessa. Meillä tosin vaatteet ovat enenevissä määrin luonnonkuituisia tai erilaisia sekoitteita, täysin tekokuituisia vaatteita meiltä löytyy enää vähän, joten pyykin lajittelu on tästäkin syystä helpompaa. Farkut kannattaa aina pestä nurinpäin ja vetoketju sekä nappi kiinni. Pyykinpesuaineena sopii käyttää esimerkiksi Attituden sitrus-pyykinpesuainetta.

30°C

30°C tai viileämpi lämpötila on paras valita silloin kun on kyse aroista tekstiileistä kuten silkistä tai villasta. Tällöin kannattaa koneesta valita myös käsinpesuohjelma. Ecoverilla on valikoimissaan erittäin hellävarainen villapesuaine, joka sopii myös vaatteiden käsinpesuun.

Lue myös: 3 x käytännön vinkkiä ekologisempaan kotiin

Huuhteluainetta vai ei?

Pyykinpesussa voi ajoittain myös olla tarvetta huuhteluaineelle, jonka avulla voidaan tehdä pyykistä pehmeämpää ja vähentää pyykin sähköisyyttä. Joissakin tekstiileissä on kuitenkin kielto huuhteluaineen käytöstä, jota kannattaa noudattaa. Huuhteluaineen käytöstä saattaa olla hyötyä erityisesti talvella, jolloin vaatteet helposti sähköistyvät. Välttämätöntä huuhteluaineen käyttäminen ei kuitenkaan ole ja onkin useimmiten yksilöllinen tottumiskysymys.

Huuhteluaineen annostelussa on hyvä noudattaa tuotepakkauksen suosituksia, eikä huuhteluainetta ole syytä yliannostella. Oikein käytettynä huuhteluaineen edut pääsevät oikeuksiinsa eikä tuotteille synny turhaa kuormaa väärin annostelluista aineista. Teknisille tekstiileille, kuten urheiluvaatteille ei kannata käyttää huuhteluainetta lainkaan, sillä se voi heikentää materiaalin ominaisuuksia. Mikäli huuhteluainetta tykkää käyttää, voi sen käyttöä koettaa vähentää myös lisäämällä sitä koneeseen esimerkiksi vain joka kolmannessa pesussa. Attituden huuhteluainevalikoimista löytyy useampi tuoksuvaihtoehto: päärynä, sitrus, villikukat ja tuoksuton.

Huuhteluaineen voi halutessaan korvata etikan käytöllä. Pyykkeihin voi käyttää tavallista elintarvikekäytöstä tuttua etikkaa, mutta markkinoilla on nykyään myös useita erilaisia pyykkietikoita. Muista valita 100 % etikkaa, jonka INCI-listassa ei ole mitään muita aineita. Pyykkietikan suhteen kannattaa varmistua siitä, että se ei sisällä synteettisiä hajusteita. Etikan avulla pyykki pehmenee ja siitä voidaan neutralisoida hajuja, kirkastaa värejä ja edesauttaa pesuainejäämien irtoamista. Etikkaa kannattaa käyttää maltillisesti, yleensä yksi tai kaksi ruokalusikallista riittää mainiosti riippuen pyykin määrästä. Itse annostelen etikkaa yleensä noin kaksi tai kolme korkillista koneelliseen pyykkiä. Herkkien tekstiilien pesussa ei etikkaa kannata kuitenkaan käyttää.

Lue myös: Alempi kemikaalikuorma ekologisilla pesuaineilla

Pese Oikein Ekologinen Pyykinpesu Ohjeet

Näin pidät valkopyykin kirkkaan valkoisena

Jokaisella on varmasti kokemusta kellastuneista vanhoista t-paidoista tai alusvaatteista, jotka ostettaessa olivat hohtavan valkoisia, mutta ajan mittaan väri on haalistunut ja kirkkaus hävinnyt. Jotta valkoinen pysyisi valkoisena mahdollisimman pitkään, on valkopyykki syytä pestä aina erillään muista vaatteista. Valkopyykin sekaan voi harkitusti lajitella myös muita erityisen vaaleita vaatteita, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Myöskään mustavalkoisia vaatteita ei kannata lajitella valkopyykin sekaan, sillä musta voi päästää väriä valkoisten vaatteiden joukkoon ja aiheuttaa näin vaatteen muuttumista sameaksi tai harmaaksi.

Luonnolliseen vaatteiden valkaisuun käytetään yleisimmin happipitoisia ainesosia sisältäviä tuotteita, joiden valkaiseva ja tahroja poistava vaikutus syntyy vapautuvan aktiivihapen ansioista. Aktiivihappi on myrkytöntä ja ympäristöystävällistä, mutta poistaa silti tehokkaasti tahroja ja ehkäisee värjäytymiä. Useimmat luonnolliset valkaisuaineet ovat jauhemaisessa muodossa kuten esimerkiksi tämä Ecoverin valkaisujauhe. Luonnolliset valkaisuaineet sopivat vaatteiden valkaisun lisäksi tahranpoistoon.

Pese Oikein Ekologinen Pyykinpesu Ohjeet 2

3 x vinkkiä tahranpoistoon

1

Esikäsittele!

Erittäin likaiset tai tahraiset vaatteet on syytä esikäsitellä tahranpoistoaineella tai sappisaippualla. Tämä Attituden tahranpoistosuihke on osoittautunut oivaksi avuksi hankalien tahrojen poistoon. Tuotetta suihkautetaan tahralle ja annetaan vaikuttaa hetki ennen varsinaista pesuohjelmaa. Useimmissa nykyaikaisissa pesukoneissa on myös pyykin liotukseen erillinen valinta, jota kannattaa käyttää silloin jos tekstiilit ovat pahasti tahraantuneet.

2

Ole nopea!

Tahranpoistossa ehdoton valtti on aika! Mitä nopeammin pystyt käsittelemään syntyneen tarhan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä pääset siitä myös eroon. Tahraisia vaatteita ei siis kannata jättää likapyykin joukkoon lojumaan vaan käsitellä ne heti kun mahdollista.

3

Muista huolellisuus

Tahranpoistossa on kuitenkin syytä noudattaa myös huolellisuutta, sillä vääränlaisilla aineilla tai hätiköiden tarha saattaa laajentua tai käsiteltävä tekstiili kärsiä. Tehokkaita aineita tahranpoistoon ovat muun muassa tiskiaine, pyykinvalkaisuaine sekä sappisaippua.

Näin poistat yleisimpiä tahroja:

Rasvatahrat

Käsittele rasvatahra juuri ennen pesua tilkalla luonnollista astianpesuainetta, anna vaikuttaa 10-15 minuuttia. Huuhtele tiskiaine pois ja pese sen jälkeen tekstiili normaaliohjelmalla pesukoneessa. Rasvatahroihin kannattaa kokeilla myös nestemäistä sappisaippuaa.

Punaviini

Käsittele tahra tuoreeltaan astianpesuaineella ja huuhtele se lämpimällä vedellä. Ripottele tahran päälle suolaa, joka imee tahran pois. Monet vannovat myös vichyveden nimiin punaviinitahrojen poistossa. Pese tekstiili esikäsittelyn jälkeen normaaliohjelmalla pesukoneessa ja käytä tarvittaessa valkaisujauhetta. Vanha punaviinitahra kannattaa käsitellä erillisellä tahranpoistoaineella.

Mustekynä ja veri

Mustekynätahrat ovat yksiä ikävimmistä tahroista, sillä muste tarraa tekstiileihin kiinni erittäin hanakasti. Mustetahrojen käsittelyssä ongelmaksi muodostuu myös usein se, että tahranpoistossa myös käsiteltävä tekstiili saattaa kärsiä. Mustetahrat kannattaa pyrkiä käsittelemään mahdollisimman nopeasti, ennen musteen kuivumista sappisaippualla. Tahraa ei kannata hangata liikaa, sillä se saattaa levittää tahraa ja vahingoittaa tekstiiliä. Sappisaippua tehoaa yleensä tehokkaasti myös veritahroihin. Käsittelyn jälkeen tekstiili pestään soveltuvalla pesuohjelmalla pesukoneessa. Tahranpoistoa voi halutessaan edesauttaa myös käyttämällä pesukoneen liotusasetusta.

Kahvi ja tee

Käsittele tuore tahra käsitiskiaineella ja kylmällä vedellä. Mikäli tahra ehtii kuivua, esikäsittele tarha nestemäisellä pyykinpesuaineella ja pese soveltuvalla pesuohjelmalla valkaisuaineen kera.

Huulipuna

Esikäsittele huulipunatarha ennen pesua sappisaippualla, nestemäisellä pesuaineella tai erillisellä tahranpoistoaineella. Pese sen jälkeen vaate korkeimmalla tekstiilin sallimalla lämpötilalla soveltuvan pesuaineen kera.

Deodorantti ja hiki

Monet luonnonkosmetiikan voidemaiset deodorantit tahraavat herkästi paitojen kainaloita. Deodorantin aiheuttamat tahrat on syytä esikäsitellä nestemäisellä pyykinpesuaineella, jonka kannattaa antaa vaikuttaa tarhan päällä hetken aikaa. Deodoranttitahraiset ja hikiset vaatteet kannattaa pestä korkeimmassa vaatteen sallimassa pesulämpötilassa ja hajujen neutraloimiseksi käyttää koneessa pyykkietikkaa.

Lue myös: Yellow Moodin kierrätysopas

Pese Oikein Ekologinen Pyykinpesu Ohje

Pyykkikoneen puhdistaminen

Toimiva ja hyvin hoidettu pyykinpesukone helpottaa huomattavasti raikkaan ja puhtaan pesutuloksen saavuttamista. Pesukone kannattaa yleensä pyrkiä ensisijaisesti huollattamaan ellei kyse ole erityisen vanhasta pesukoneesta. Monet viat ovat usein korjattavissa ja näin toimimalla voi kasvattaa pesukoneen palvelusikää.

Pesukonekin tulee toki jossakin vaiheessa väistämättä tiensä päähän. Uutta pyykinpesukonetta valitessa kannattaa tehdä laitevertailua ja sijoittaa mahdollisimman energiatehokkaaseen pesukoneeseen, jossa on omaan pyykinpesuun parhaiten soveltuvat pesuohjelmat. Pyykinpesukoneen käyttöiän pidentämiseksi sen käytössä kannattaa kiinnittää huomiota myös muutamiin erityisiin seikkoihin.

Vähintään kerran vuodessa pesukone pestään tyhjänä, normaalin pesuaineen kanssa kuumimmalla mahdollisella ohjelmalla, joka koneesta riippuen on yleensä 90-95°C. Jatkuvasti viileissä lämpötiloissa pyykkien pesu voi aiheuttaa koneeseen tunkkaista hajua jonka saa poistettua käyttämällä kuumempia lämpötiloja. Vuosittaisen kuumapesun yhteydessä voi myös käyttää apteekista saatavaa sitruunahappoa. Sitruunahappoa annostellaan pesukoneen pesuainelokeroon noin 100g ja kone pestään tyhjällä koneella, ilman esipesua 90°C:ssa. Sitruunahappopesun jälkeen kone on syytä pyörittää vielä toisella ohjelmalla, noin 40-60°C:ssa pesuaineen kanssa ja ilman pyykkiä.

Pesukoneen puhdistuksen yhteydessä on hyvä pyyhkiä pesukoneen kumikaulus ekologisella puhdistusaineella. Tähän sopii esimerkiksi Attituden yleispuhdistusaine. Apuna voi käyttää vanhaa tiski- tai hammasharjaa, jonka jälkeen kumikaulus on syytä kuivata huolellisesti. Erityisen tarkan pesun yhteydessä voit pestä koneen vielä kerran tyhjänä ilman pesuainetta.

Tarkemman vuosihuollon lisäksi pyykinpesukone on tärkeä aika ajoin pyyhkiä myös päältä sekä puhdistaa koneen lasiluukku mikäli kyseessä on sivusta täytettävä pesukone. Tämän lisäksi pesuainelokerot on hyvä puhdistaa säännöllisesti, jotta ne eivät kerää turhia pesuainekerroksia eivätkä tuki pesukoneetta. Myöskään nukkasihdin ja pesukoneen poistoputken säännöllistä puhdistamista ei tulisi unohtaa.

Säännöllisellä hoidolla sekä pesujen välissä koneen kuivumisen mahdollistaminen jättämällä koneen luukku ja pesuainelokero auki pidentävät pesukoneen käyttöikää merkittävästi. Hyvin huollettuna pesukone palvelee parhaimmillaan useita vuosia ellei vuosikymmeniä.

Laittakaahan nyt jakoon teidän pyykkivinkkinne! Millä pesuaineilla sinä peset pyykkisi ja ennen kaikkea, miten?

Kuvat Hannamari Rahkonen

Olli

Käytän biohajoavaa Sonett-pyykinpesunestettä. Olen huomannut, että tärkeintä pyykinpesussa pesutuloksen kannalta on hienoinen vaivannäkö. Se auttaa saamaan hyvän pesutuloksen. Ensin esikäsittelen pyykin. Suihkepulloon pesuainetta ja vettä ja sitten suihkuttamaan tahroittuviin kohtiin (esimerkiksi alusvaatteet ja paitojen kainalot). Parhaan ja nopeimman suihkun saa aikaan hienoa sumua tuottavalla suihkepullolla. Vaikeisiin tahroihin auttaa sappisaippua. Odota 15-30 minuuttia ja sitten pesukoneeseen. On onnetonta, että pesukoneet huuhtelevat huonosti. Oma koneeni on tällainen. Huuhteluveden määrä jää vähäiseksi ja huuhtelukertoja on 2-3 (lisähuuhteluvalitsimella vain yksi lisähuuhtelu). Veden vähäinen määrä huuhtelussa kärjistää ongelmaa. Siksi kaadan huuhtelun aikana vedenoton päätyttyä koneeseen muutaman litran lämminta vettä puutarhakannulla (tosin en aina jaksa viitsiä tehdä tätä). Lämmin vesi auttaa poistamaan pesuainejäämiä (kaadan kylmää vettä arkaa pyykkiä pestäessä). Kokemuksieni mukaan lopputulos on parempi kuin ilman näitä toimia: pelkällä pesulla tahrat ja pesuainejäämät saattavat jäädä vaatteisiin.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Alempi kemikaalikuorma ekologisilla pesuaineilla
Kolme simppeliä askelta ekologisempaan kotiin
Hempeitä unia hamppuvuodevaatteiden uumenissa
Oodi pohjoisen talvelle, takkatulelle ja villapaidoille