Hyvin eletty – näin kulutat kestävästi

Hyvin Eletty Vastuullisen Kuluttamisen Opas

Mietin kauan onko olemassa sellaista kirjaa, joka lähestyisi eettistä elämäntapaa sekä vastuullista kuluttamista pelottelun, kieltämisen ja hampaidenkiristelyn sijaan lempeästi, silti asioiden vakavuutta aliarvioimatta ja uudenlaisia vaihtoehtoja sekä toimintatapoja tarjoamalla. Viimeisten neljän vuoden aikana minusta on tullut hyvin allerginen kaikenlaiselle vouhkaamiselle ja mustavalkoisuudelle, liittyivät ne sitten mihin tahansa. Pakko ja paasaaminen ovat last season – ne eivät inspiroi, vaan aiheuttavat vain turhia vastareaktioita ja hidastavat viestin viemistä. Muutos onnistuu aina parhaiten hyvän kautta; jättämällä yksilölle tilaa oivaltaa itse uusia näkökulmia tarjoamalla.

Sain loppukesästä inboxiini ihanan ja yllättävän viestin PR-toimisto Sugarin perustajalta Karita Sainiolta. Nainen kertoi tuoreesta vastuullista kuluttamista käsittelevästä Hyvin eletty -kirjastaan, jossa oli mainittuna myös Yellow Mood. Sugarin ja Karitan polkua alusta saakka seuranneena tiesin odottaa nykyaikaista, tyylillä toteutettua ja pieteetillä kirjoitettua sekä hyödyllisellä sisällöllä varustettua opusta, joka tarjosi yllättäviä ja uusia näkökulmia myös kaltaiselleni alaa tuntevalle henkilölle.

Hyvin Eletty Vastuullisen Kuluttamisen Opas 3

Kirjan jokainen lause huokuu asioita, joita arvostan sekä lukijana että kirjailijakollegana: sisältö on lempeä ja puoleensavetävä sekoitus aitoa innostusta, aikuisen naisen varmuutta ja toivoa erilaisesta tulevaisuudesta, suunnannäyttämistä, edelläkävijyyttä sekä tasapainoa. Nämä seikat muodostavat keskenään synteesin, joka tekee opuksesta helposti lähestyttävän ja myös samaistuttavan.

Hyvin eletty ei ole mikään hetken huuman muotikirja (vaikka taitoltaan ja visuaalisuudeltaan tyylikkyyttä edustaakin), vaan voin helposti nähdä tämän oppaan vielä viiden vuoden kuluttua tismalleen yhtä ajankohtaisena muutoksen tuojana, valopilkkuna ja game-changerina kaikkien aiheesta kirjoitettujen paasauskirjojen joukossa.

Vaaleanpunaisiin kansiin pakatun kirjan painava sisältö tekee vastuullisen vaihtoehdon valitsemisen kiireisessä arjessa helpommaksi kuin koskaan aiemmin: sen lisäksi, että kirjassa käydään läpi faktapohjaisia yksityiskohtia läpi kosmetiikan kemikaaleista ja esimerkiksi tuotantoeläinten oloista sekä oikeuksista, mahtuu samojen kansien väliin lukemattomia käteviä listauksia vastuullisesti toimivista kotimaisista yrityksistä, jotka myyvät luonnonkosmetiikkaa, eettisesti tuotettuja vaatteita sekä kodin sisustustarvikkeita. Näiden lisäksi joukossa on myös ravintoloita sekä ruokablogeja, joista voi löytää vegaani- ja kasvisruokaa. Tämä kirja voi olla – ja varmasti on ollutkin jo monelle – motivoiva tekijä, joka antaa kannustavan potkun tehdä muutoksia omassa arjessa.

”Mitä vastuullisuus tarkoittaa? Se on elämää, jota ei eletä ympäristön, ihmisten tai eläinten kustannuksella. Jokaisella on oikeus rauhaan, arvoon ja vapauteen – kuulostaa aika järkevältä ja reilulta, miksi haluaisimmekaan mitään muuta?”

Koin kirjan kiinnostavimmaksi anniksi sen, että puhuttelutavasta on tehty helposti lähestyttävä ja ajatuksia herättävä myös niille, jotka tutustuvat vastuulliseen kuluttamiseen ensimmäisiä kertoja. Hyvin eletty onnistuu olemaan samaan aikaan ravisteleva, holistinen ja erittäin uskottava, kiitos Karitan laajan kokemuksen vastuullisten brändien kanssa työskentelystä ja hänen elämäntyylistään, joka on sopusoinnussa opettamiensa asioiden kanssa.

Kirjassa on nostettu esiin Karitan ihailemien naisten mielenkiintoisia inspiraatiotarinoita, joissa he jakavat arkivinkkinsä vastuulliseen vaatekaappiin ja oikeanlaiseen vaatteiden huoltoon, keittiön antimien ympäristökysymyksiin, mielenrauhaan, stressin kaitsemiseen ja kosmetiikan käyttöön, noin muutamia mainitakseni. Äänessä ovat muun muassa Anne Kukkohovi, Katja Kokko, Mia JokinivaMinna Hepburn ja eettisen vaatekauppa Sofinahin perustajakaksikko. Tällaisessa joukossa on kunnia tulla mainituksi ja muiden tarinoita lukiessa myös ajatukset oman työn suhteen kristallisoituivat – nämä naiset ovat tosielämän esimerkkejä siitä miten hyvin voi käydä, kun on valmis uskomaan omaan juttuunsa kuin kallioon, valitsemaan vastuullisen vaihtoehdon, vaikka se ei tarkoitakaan aina helpointa tietä.

Inspiraatiotarinoiden lisäksi pidin erityisesti kotia käsittelevästä osiosta, jossa liikutaan monen sydäntäni lähellä olevan asian kuten tekstiilien kemikaalikuorman, ekologisten pesuaineiden, maalien terveysvaikutuksien ja zero waste -elämäntavan äärellä.

Arjen valinnoilla on merkitystä –  jokaisella vaatevalinnalla, ruokakauppakäynnillä, kierrättämällä tai kierrättämättä jättämisellä äänestämme jonkun asian puolesta. Karitan tapa puhua asioista on kunnioittava ja samalla kannustava – hänen mielestään jokaisen yksilön valinnoilla on väliä, ja juuri niinhän se on. Pienistä virroista on aina kasvanut suurempia puroja.

Hyvin Eletty Vastuullisen Kuluttamisen Opas 2

”Vastuullisuus on chic tapa elää.”

Karita Sainio

3 x vinkkiä vastuullisempaan kuluttamiseen

 

Vastuullinen kuluttaminen voi tuntua loputtomalta to do -listalta, jonka toteuttaminen jää arjen jalkoihin, mutta yhtälailla siitä voi tehdä askel askeleelta etenevän henkilökohtaisen haasteen. Pyysin Karitaa listaamaan kolme hänen mielestään helpointa tapaa aloittaa vastuullinen kuluttaminen jo tänään:

1) Kysy alkuperää

Kysy ravintolassa, onko sen tarjoama liha vastuullisesti tuotettua tai vaatekaupassa vaatteen alkuperää. Mitä useampi kuluttaja osoittaa kiinnostuksensa tuotteen tai palvelun vastuullisuuteen, sitä varmemmin yritys myös reagoi. Yhden ihmisen mielipiteellä on yllättävän iso vaikutus.

2) Pidä vegaanipäiviä

Voit vaikuttaa välittömästi hiilijalanjälkeesi vähentämällä lihan ja maitotuotteiden syöntiä. Samalla hemmottelet empatiakykyäsi. On paljon tyylikkäämpää pitää viikossa enemmän kasvis- kuin liharuokapäiviä.

3) Zero Waste

Harjoittele zero waste -ajatustapaa: kanna mukanasi vesipulloa ja take away -mukia, tilaa laskut sähköisenä, minimoi kodin hävikkiruoka, käytä kuukuppia, kiinnitä postiluukkuusi ”ei mainoksia, kiitos” -kyltti, käytä ompelijan sekä suutarin palveluita ja vuokraa tai vaihda ystäviesi kanssa vaatteita!

Lue myös Kuluta tyylikkäästi Karita Sainion vastuullisilla vinkeillä -haastattelu, jossa hän jakaa tarinansa vastuullisen kuluttamisen pariin, kertoo mitä hän valitsee ostoskoriinsa ruokakaupassa ja mitkä vastuulliset brändit ovat hänen suosikkejaan.

Hyvin eletty -kirja on saatavilla muun muassa Ruohonjuuresta, Bookysta, Adlibriksestä ja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Hyvin eletty muissa medioissa:
Anna Vihervaarasta
Ida365
Magicpoks

Kuvat Hannamari Rahkonen 

Kuva Karitasta Ida Hanhiniemi

Tiia

”Vastuullisuus on chic tapa elää.” Siinäpäs taas hyvä ohjenuora elämään :)
Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, taidanpas sen hankkia. Kiitti vinkistä!
Hauska muuten et luen joka kerta tän postauksen otsikon:
"Hyvin eletty – näin kulutat KÄTEVÄSTI"... visiin omassa asenteessa muokkaamisen varaa :D

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Karita on saanut niin hienosti kiteytettyä tuohon yhteen lauseeseen monta tärkeää asiaa :) Kirja kannattaa kyllä ehdottomasti hankkia, kauneutensa lisäksi se on oikeasti valtavan informatiivinen ja hyödyllinen ja siinä on lempeä henki. Ja hei, kyllähän vastuullinen kuluttaminen on kätevääkin!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Valitse vuodellesi lupausten sijaan teema
Helmikuun ensimmäinen
Ikimuistoisin lomaviikko
Mádaran 40 % alemyynti tulee – näihin tuotteisiin kannattaa sijoittaa!