Kuluta tyylikkäästi Karita Sainion vastuullisilla vinkeillä

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Marraskuusta 2017 lähtien Yellow Moodin jokaisen kuukauden ensimmäinen täysi kalenteriviikko alkaa mielenkiintoisella ja ajankohtaisella teemaviikolla. Ensimmäisen teemaviikkomme keskiössä on se, miten tehdä ihan tavallisilla, jokapäiväisillä, valinnoilla vastuullisesta kuluttamisesta osa omaa arkea. Hyvin usein tämän aiheen yllä leijuvissa keskusteluissa on mukana syyllistäminen ja mustavalkoinen ajattelu, vaikka asioiden ei tarvitsisi olla joko-tai. Yellow Moodissa uskotaan siihen, että muutos tapahtuu positiivisuuden kautta, hyviä vaihtoehtoja tarjoamalla. Siksi pyysimme kirjailijaa ja vastuullisiin brändeihin erikoistuneen PR-toimisto Sugar Helsingin perustajaa Karita Sainiota jakamaan omat asiantuntijavinkkinsä vastuulliseen kuluttamiseen.

Karitasainio2

Mikä sai sinut kiinnostumaan kestävästä kuluttamisesta ja kirjoittamaan siitä kokonaisen kirjan?

Löysin juuri ala-asteella kirjoittamani aineen, jossa kehotin välttämään eläinkokeilla ostettua kosmetiikkaa, kierrättämään sekä lahjoittamaan rahaa WWF:n lippaaseen. Vastuullinen elämäntapa taitaa olla ollut aina minuun sisäänkirjoitettu juttu. Olen myös överiempaattinen ihminen ja sen vuoksi esimerkiksi tehotuotetun lihan boikotoiminen on minulle helppo valinta. Ennen kaikkea vastuullisuus on mielestäni tyylikäs, viehättävä ja voimaannuttava tapa elää.

Jossain vaiheessa päätin, että haluan työskennellä ainoastaan vastuullisten brändien ja yritysten kanssa. Hyvin eletty -kirja oli luonteva askel viime aikaisille projekteilleni, joista isoin on perustamani viestintätoimisto Sugar Helsinki, joka ottaa asiakkaikseen vain vastuullisia brändejä. Halusin osoittaa, että vastuullisilla arvoilla on mahdollisuus tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Reilu viisi vuotta sitten Sugar oli visioissani kansainvälinen hybridi, joka ei ollut vain viestintätoimisto vaan myös media ja tuotebrändi. Nyt Sugar on ilokseni kaikkea tätä.

Hyödyllisin ja kaunein ekologinen hankintasi kotiin?

Hyödyllisin ja leppoisin viime aikainen hankinta kotiimme on Hakolan Lazy-kulmadivaani. Etsimme sohvaa pitkään, sillä uuden kotimme olohuoneen sohvanurkkaus on mittasuhteiltaan kinkkinen ja minä taas puolestani kovin nirso. Etsintä kannatti, sillä Lazy sopii olohuoneeseemme kuin se olisi siihen mittatilauksella tehty. Ostimme sohvan kaveriksi myös Hakolan rahin, joten sohvanurkkaus on nyt super-lazy! Sohva ei ole pelkästään kaunista designia, vaan se on myös laadukas, Suomessa valmistettu ja myrkytön: Sen verhoilu on toteutettu nanotekniikalla, joka on itsestään likaa hylkivä ja sen vuoksi sohvaan ei ole tarvinnut lisätä mitään jälkikäsittelyaineita.

Mitä valitset ruokakoriisi kaupassa?

Suosin luomua, Reilua kauppaa ja vegaaniruokavaliota. Olen myös aikamoinen herkuttelija ja useimmiten ajaudunkin ostoskorini kanssa karkkiosastolle. En ole mitenkään erityisen hyvä kokki, mutta kokeilen mielelläni uusia reseptejä vaihtelevalla menestyksellä. Tänään huomasin Tuulia Talvion blogissa chia-pizzan ohjeen jota haluan testata. Tuulian ja Virpi Mikkosen Jäätelökirja taas sai minut jopa ostamaan korkealaatuisen jäätelökoneen, mutta se on toistaiseksi lähinnä vain vienyt muhkealla koollaan tilaa pienestä keittiöstämme. Seuraavaksi haluaisin kokeilla salmiakki-vegaanijäätelön tekemistä.

”Ennen kaikkea vastuullisuus on mielestäni tyylikäs, viehättävä ja voimaannuttava tapa elää.”

Karitasainio

Miten kestävästä kuluttamisesta saadaan mainstreamia?

Uskon, että muutos tapahtuu sisältä, isoista yrityksistä. Kun yleisessä ilmapiirissä alkaa olla painetta, myös yritykset reagoivat. Esimerkiksi H/M on mielestäni lobattu kansalaisjärjestöjen sekä kuluttajien kautta toimimaan vastuullisemmin, muutama vuosi sitten räjähtänyt vegaanibuumi on taas muuttanut jo nyt paljon lähikaupan valikoimaa. Yksittäisen kuluttajan valinnoilla sekä yrityksille annettavalla palautteella on mielestäni paljon vaikutusta.

Kuka on kestävän kuluttamisen esikuvasi?

Esikuvia ja inspiroivia tekijöitä on ihan hirveän paljon! Ennen kaikkea ihailen kaikkia alalla työskenteleviä yrittäjiä, jotka luovat ihan omaa juttuaan omalla intohimollaan. Olikin parasta, että pystyin kirjassani nostamaan esiin alalla työskenteleviä naisia, jotka ovat tehneet jotakin inspiroivaa vastuullisuuden parissa: ihailen esimerkiksi Virpi Mikkosen tapaa tehdä vaivattomasti ja kauniisti vegaaniherkkuja tai Anne Kukkohovin raakaa työtä oman brändinsä eteen. Loppujen lopuksi kirjaan taisi tulla noin 15 naisen ajatuksia ja kasa muita suosituksia. Se kertoo siitä, että esikuvia on todella paljon!

”Yksittäisen kuluttajan valinnoilla sekä yrityksille annettavalla palautteella on mielestäni paljon vaikutusta.”

Mitkä ovat ekologisen ja kestävän kulutuksen lempibrändisi?

Tämäkin lista on loputtoman pitkä, sillä hyviä brändejä on niin valtavan paljon! Kosmetiikasta nostaisin Supermoodin, joka on rakennettu niin taidokkaasti, että uskon sen breikkaavan kansainvälisesti. Ruokapuolella rakastan Helsingin Vaasankadulta löytyvää Roots Helsinki -kahvilaravintolaa, josta saa niin hemmetin hyvää vegaaniruokaa sekä kaupungin parhaimman kaura-cappucinon. Mitä vaatteisiin tulee, löydän itseni aina R/H:n kivijalkaliikkeestä tai selaamasta heidän Insta-tiliään: rakastan vaatteissa leikkisyyttä, ja R/H:lla on hyvää pilkettä silmäkulmassaan!

Mitkä ovat TOP3-lempiluonnonkosmetiikkatuotteesi?

1) En voi elää ilman Weledan Everon-huulivoidetta. Olen huulirasvanarkomaani ja tämä on ainoa tuote, joka toimii minulla. Toivottavasti sen valmistamista ei koskaan lopeteta!

2) Käytän lähes päivittäin Supermoodin Youth Glow Radiance -seerumia. Se saa kasvot loistamaan. Saman sarjan naamio on myös yksi suosikkinaamioistani.

3) Olen hurahtanut Madaran Superseed-öljyllä tehtävään akupainantahierontahoitoon. Harva asia on yhtä jumalaista kuin kasvohieronta! Hoitoja tehdään useassa paikassa, oma suosikkini on HoivaZeven Helsingin Töölössä.

Teksti Hannamari Rahkonen ja Karita Sainio

Kuvat Matti Keski-Kohtamäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Lempeä uni -seerumi on ihoöljyjen aatelia
Nämä Strawberry Emmin TOP10-postausta kertovat kuinka saat luonnonkosmetiikasta ja ihonhoidosta kaiken irti
Heleän ihon ABC ja keväinen Maria Åkerberg -juhlameikki
Kaikki mitä tahdon muistaa