Oodi pohjoisen talvelle, takkatulelle ja villapaidoille

Yhteistyössä Alpa.

alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-13alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-3alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-14

Vuoden loppu on tarjoillut parastaan ja nyt hymyilyttää. Marraskuun harmaus ja loska ovat olleet poissa jo hyvän tovin, näkyvissä on varsinainen talven ihmemaailma. Lunta on tuprutellut lisää maan kamaralle, puiden oksille ja talojen katoille sentti kerrallaan. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Mikään ei ole talvessa parempaa kuin joka paikan peittänyt valkoinen lumikerros, joka valaisee ympärillä olevan maiseman silloinkin, kun päivä kääntyy pimeän puolelle – ja sehän tapahtuu täällä Napapiirillä jo puoli kahden maissa.

28 talvea pohjoisessa ovat opettaneet katsomaan tätäkin ajanjaksoa laajemmalla perspektiivillä ja suuremmalla arvostuksella. Mieli voisi olla toinen, jos päivät kuluisivat sisätiloissa aamun pimeästä iltapäivän pimeään. Tällä hetkellä kotona työskentelyn paras asia on se, että voi vähän rukkailla aikatauluja ja lähteä kesken päivän nauttimaan vähäisestä auringonvalosta. Pakkanen värjää posket punaisiksi ja pienikin valon määrä lataa akkuja, jotta pimeän ajan yli selvitään.

alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-12alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-11alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-2alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-5alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-6alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-7

Paukkupakkasista on nautiskeltu vasta muutamien päivien verran koko talvena, leppoisat -10 °C lienee ollut tähän mennessä se vakiolämpötila. Lumi narskuu kenkien alla, kun kuljemme koirakomppanian kanssa ympäri Rovaniemen teitä ja metsiä. Ulkoiluttajan silmäpusseissa näkyy vielä loppusyksyn kiireiden tuotos, mutta mitäpä niistä, kun silmistä paistaa kuitenkin ulos aito onni.

Allekirjoittaneen etätyö mahdollistaa osaltaan sen, että voimme asua pohjoisessa, vaikka teen töitä pääsääntöisesti ihan muualle. Nautin pohjoisen mahdollisuuksista ja selkeästä luonnonrytmistä niin paljon, ettei tie ole kuljettamassa meitä ainakaan vielä muualle. Suunnitteilla on juuri nyt kaivaa varastosta pari vuotta sitten hankkimani sukset ja lähteä kokeilemaan vieläkö nainen pärjää hiihtoladulla. Luultavasti mummot sivakoivat tänäkin talvena allekirjoittaneen ohi, mutta ei se mitään. Vilkuttelen ja saatan kysäistä pari vinkkiä sutjakampaan etenemiseen!

alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-16alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-9alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-8

Pukeutumismielessä ikä on tehnyt hyvää, pohjoisen talvi kun ei aina ole se lempein. Naurattaa takavuosien toppahousujen käyttämättömyys, hyvä että pipoakaan sai päälle ”kun hiukset menee huonosti”. Voi nuorta ja hölömöä teini-Hannamaria, sanon minä. Nykyään en tiedä parempaa kuin sen, että ulkoilu on mahdollista paukkupakkasillakin juuri kerrospukeutumisen, aitojen materiaalien ja kaikkien ulkovaatteiden käyttämisellä. Sen piponkin. Kun toppaa vähän reilummin niin voi lähteä vaikka -28 °C pakkasella Ounasvaaralle huhkimaan kuten toissaviikonloppuna teimme.

Tällä hetkellä käytetyin talviturvavaatteeni on Alpan Mist-alpakanvillapaita. Harva vaate tuntuu heti ensikokeilulla omannäköiseltä, Mistin kanssa pääsimme juttuun välittömästi. Sen neulos on tiheää, joustavaa ja unelmanpehmeää – juuri sellaista mihin kietoutuu pakkaspäivinä enemmän kuin mielellään. Kylmä ei pääse iholle, vaikka ulkona käväisisi hakemassa klapeja vain villapaita yllänsä. Toisaalta kuumuuskaan ei vaivaa, vaikka takkatuli nostaisi kodin lämpötilaa roimasti. Joustavan neuleen sisään suorastaan uppoaa, se on ollut iltaisin jopa vähän kohtalokasta sohvaan yhdistettynä.

Tämä paita on mitoitukseltaan hieman väljempi kuin esimerkiksi Symppis-neule, josta kirjoittelin Yellow Moodiin kesällä. Oma Mist-paitani on kokoa M, koska halusin ennemmin istuvamman kuin väljemmän mallin. Ihoni kutiaa todella herkästi tavallisesta villalangasta, alpakanvilla on täysin toista maata.

alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-4alpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemellaalpa-valmistaa-villavaatteita-joilla-parjaa-pohjoisessa-rovaniemella-15

Viikon päästä pohjoisessa alkaakin erilaiset hulinat, kun meille saapuu ystäviä Briteistä ja Etelä-Suomesta ihailemaan pohjoisen talvea. Sitä ennen työlista on pitkä, mutta eiköhän sekin taiteta urhoollisella mielellä ja hyvällä suunnittelulla. Stressiä en ota, siivotaan jos ehditään ja mennään ruoankin suhteen siitä mistä aita on matalin ja maukkain.

Loppuvuosi on hyvä keskittyä olennaiseen, eli talvisamoiluun ja ystävien kanssa olemiseen. Köllitään, syödään ja nauretaan poskilihakset kramppiin.

Yellow Moodin lukijana saat koodilla ”yellowmood” -10% kaikista Alpan tuotteista! 

Alekoodi on voimassa tammikuun 2017 loppuun saakka. Kaikki 20.12.2016 klo 16 mennessä tehdyt tilaukset ehtivät 23.12. mennessä perille. 

Kuvat Tuomas Rahkonen, kuvankäsittely Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Vastaa ja voita luonnonkosmetiikkapaketti
Helsingin luonnonkosmetiikkamyymälät
Suosittele Helsingin parhaita aamiais- ja lounaspaikkoja sekä illallisravintoloita!
3 x vinkkiä, joiden avulla syöt ihosi kauniiksi