Alempi kemikaalikuorma ekologisilla pesuaineilla

Kaupallinen yhteistyö House of Organic (sisältää alekoodin!)

Yksi arjen lempikotitöistäni on pyykinpesu – etenkin nyt kesällä, kun vaatteet voi kuivattaa parvekkeella ja niihin tulee vastustamaton auringon tuoksu. Kun aloitin ruokavalioni putsaamisen vuonna 2009, kiinnostuin samalla myös siitä miten voisin vähentää arjen ja kehon kemikaalikuormaa muillakin elämän osa-alueilla.

Ensin vaihtoon lähtivät meikit – korvasin kaiken mahdollisen luonnonkosmetiikan versioilla, jotka ovat tänä päivänä aivan huippuluokkaa jopa mihin tahansa kalliiseen normikosmetiikan selektiiviseen brändiin verrattuna. Seuraavaksi muutoksen alle pääsi koti: luovuimme mikrosta, aloimme valita muoviastioiden tilalle lasiastioita ja vaihdoimme kaikki kodin pesuaineet luonnollisiin vaihtoehtoihin – eikä kyllä ole ollut ikävä Cifiä, Fairya tai mäntysuopaa!

On hullua ajatella miten vesistöihin joutuu jatkuvasti erilaisten kodin puhdistustuotteiden muodossa runsaasti haitallisia kemikaaleja, jotka rehevöittävät vesistöjä ja vaikeuttavat kalojen lisääntymistä. Haitallisimpien aineiden listalta löytyvät muun muassa väriaineet, hajusteet, kemialliset vaahdottimet, tensidit, säilöntäaineet sekä valkaisuaineet. Tässä itseään ruokkivassa noidankehässä luontoon hajoamattomat kemikaalit kertyvät ensin vesistöihin ja muutamien mutkien kautta lopulta meihin ihmisiin.

Kemikaalikuorma minimiin

Kun kiinnostuin turhien kemikaalien karsimisesta, aloin kiinnittää enemmän huomiota siihen miten valtavalle kemikaalimäärälle altistumme on pelkästään yhden päivän aikana normaalien päivittäiskosmetiikkatuotteiden ja kodin puhdistusaineiden kautta. Ruoan ja meikkien ohella yksi helpoimmista tavoista lähteä kokeilemaan kemikaalikuorman purkamista on juurikin siirtyminen luonnollisiin pesuaineisiin, olipa sitten kyseessä pyykinpesu, lattioiden puhdistaminen tai tiskaaminen. Puhdistusaineiden vaihtaminen ekologisempiin versioihin on terveysteko paitsi itselle – ovathan esimerkiksi vaatteet lähes jatkuvassa ihokosketuksessa – mutta etenkin luonnolle.

Yksi kuluttajia hämmentävä tekijä on kuitenkin se, että saatavilla on runsaasti sellaisia puhdistusainebrändejä, jotka markkinoivat itseään luonnollisina ja käyttävät silti samaan aikaan tuotteissaan vesistöille haitallisia raaka-aineita. Se on todella harmillista, koska ne olisivat helposti korvattavissa luonnollisilla ja luontoa säästävillä vaihtoehdoilla. Tästä syystä koostin pienen tietopaketin siitä miten valita aidosti ekologiset puhdistusaineet ja mitkä seikat tekevät niistä parempia normipuhdistusaineisiin verrattuna.

Käytännössä ekologisen puhdistusaineen tunnistaa siitä, että se on:

• valmistettu täysin kasvipohjaisista raaka-aineista

• 100 % biohajoava eikä tuhoa ympäristöä

• se ei sisällä haitallisia kemikaaleja (fosfaatteja, zeoliitteja tai petrokemian raaka-aineita)

• tuotteiden tuoksut ovat peräisin luonnollisista lähteistä kuten eteerisistä öljyistä

Se on tensideistä kiinni

Kosmetiikassa, samoin kuin kodin pesuaineissa käytetään pesevinä ainesosina erilaisia tensidejä. Kyseessä ovat pinta-aktiiviset aineet, joiden tehtävänä on vähentää veden pintajännitystä, jotta esimerkiksi pyykkiä pestessä tekstiilit kastuvat nopeammin ja vaatteissa olevat likatahrat irtoavat helpommin.

Käytännössä tensidit voidaan luokitella neljään eri sähkövarausluokkaan: ionisiin (ekologisissa pesuaineissa nämä saadaan tuotettua uusiutuvista raaka-aineista), anionisiin (mietoja vaahtoavia tensidejä), amfoteerisiin (anionisia tensidejä asteen miedompia, käytetään mm. erikoispuhdistusaineissa) ja kationisiin (ihoa helposti ärsyttävä ammoniakkijohdannainen tensidi, jolla on desinfioiva vaikutus).

Ekologisissa pesuaineissa ei käytetä synteettisiä tensidejä (mm. Sodium Laureth Sulfate ja Sodium Lauryl Sulfate), maaöljyjohdannaisia, fosfaatteja tai keinotekoisia hajusteita. Petrokemialliset ainesosat ovat yleisiä öljynjalostuksesta sivutuotteeksi jääneitä kemikaaleja, joita käytetään edelleen jossain määrin kodin pesuaineissa ja kosmetiikkatuotteissa. Normipesuaineissa on hyvin usein voimakkaat tuoksut, joiden muodostamiseen käytetään ftalaattipohjaisia (xenestrogeenisesti vaikuttavia) raaka-aineita, jotka ovat hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja.

Hyvän ekologisen puhdistusaineen tunnistaa parhaiten hellävaraisten tensidien käytöstä. Suosimani Attituden pesuaineissa käytetään kookospähkinästä ja maissista johdettuja tensidejä, joista ensimmäisen tunnistaa helpoiten glukosidi -loppupäätteestä. Tuotteissa käytetään pesevinä ainesosina myös biologisesti hajoavia glukonaattejakookosöljypohjaista ja luonnonkosmetiikassakin sallittua natriumkookossulfaattia sekä sitruunahaposta valmistettua happamuudensäätöaine natriumsitraattia. Tuotteissa käytetty limoneeni ei ole synteettistä, vaan se on peräisin eteerisistä öljyistä.

Olemme käyttäneet omassa taloudessamme Attituden pesuaineita jo vuodesta 2011 lähtien ja arvostan erityisesti sitä, että sarjassa käytetyt tensidit (pesevät aineet) ovat 100 % kasviperäisiä, miedot tuoksut saadaan eteerisiä öljyjä käyttämällä eikä tuotteissa ole käytetty mitään petrokemian tuotteista johdettuja ainesosia. Attituden pesuaineet ovat luonnollisuuden, ekologisuuden ja hiilidioksidineutraaliuden lisäksi myös vegaanisia ja hypoallergeenisia. Ekologisuus jatkuu itse tuotteen sisällön lisäksi pakkauksessa – jokainen Attituden pesuaine on pakattu HDPE-muoviin, joka on helpoiten kierrätettävä muovilaatu.

Parhaat korvaavat tuotteet peruspesuaineiden tilalle

Attituden tuotteet eivät todellakaan koreile ulkonäöllään, mutta sisus on itselleni kodinpuhdistustuotteiden kohdalla se ratkaiseva juttu – tuotteet ovat todella riittoisia, koostumukset miellyttävä ja erittäin toimivia, tuoksut eivät ahdista henkeä ja pesuaineet ovat taatusti ystävällisiä niin omalle terveydelle kuin ympäristöllekin. Reilun kuuden vuoden käyttökokemuksen perusteella voin todeta, että pesuteho on vähintäänkin samalla tasolla kemiallisten puhdistusaineiden kanssa ja joidenkin tuotteiden kohdalla jopa parempikin. Rakastan sitä, että esimerkiksi pyykinpesuaineiden tuoksut ovat mietoja ja raikkaita, sellaisia, jotka eivät jätä vaatteita pesuaineen hajuisiksi.

Alla oma TOP5 -listani, eli näitä siivouskaapistamme löytyy aina:

Suihkunpesuaine – tiedättehän ne ällöttävän kalkkeutuneet kromisuihkuosien pinnat, jotka eivät meinaa puhdistua millään? No tällä lähtee kaikki valkoinen skröpö ja hanoista saa uudenveroisena kiiltävät. Suihkuta, anna vaikuttaa noin 10 minuuttia, harjaa kevyesti muoviharjalla tai pyyhkeellä ja huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä. Hotellifiilis on taattu.

Lattianpesuaine – älyttömän riittoisa lattianpesuaine tuoksuu raikkaalle ja irrottaa pinttyneemmänkin lian ilman vaahtoamista. Lattia jää kiiltäväksi eikä tahmaisuudesta ole tietoakaan. Valkoisen lattian omistajan unelma numero yksi.

Yleispuhdistussuihke – kotimme joka paikan höylä on käytössä etenkin valkoiselle induktioliedellemme ja lattian pienten tahrojen poistamiseen (= lue joka-aamuiset kahvitahrat lattialla). Aivan ihanan raikas ja puhdas tuoksu, joka ei saa koko kotia haisemaan pesuaineelta.

Sitruksinen astianpesuaine – sopivasti vaahtoava ja superriittoisa nestemäinen astianpesuaine on käytössä joka päivä. Poistaa huippuhyvin pinttyneemmätkin rasvat ja pohjaanpalaneet puuronjämät.

Pyykinpesuneste – jos et kaipaa laillani pyykinpesuaineelta pökerryttäviä tuoksuelämyksiä, vaan raikasta tuoksua ja takuuvarmaa puhtautta, tämä on sunkin ystäväsi.

 Lue myös:

Organic Shop ja edullisen luonnonkosmetiikan vallankumous

Suuri luonnonkosmetiikan aurinkosuojaopas

Kaikki mitä olet halunnut tietää mineraalimeikeistä

Milka

Itsekin olen pikkuhiljaa saanut vaihdettua kodin pesuaineet luonnollisempiin. Paljon on valikoimaa ja ihan samalla tavalla toimivat kuin normipesuaineetkin, joten en näe syytä olla vaihtamatta niihin. Kuten sanoit, todella helppo tapa vähentää kemikaalikuormaa. Kokeilin jopa tehdä itse pyykinpesujauhetta, joka toimii myös erinomaisesti, ja tulee vielä edulliseksikin.

Aivan ihanaa kynsilakkaa muuten kuvissa!
Mitä sävyä se on? :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

No äläpä muuta sano, ekologiset pesuaineet toden totta toimivat ihan yhtälailla! Miten teit pyykinpesujauhetta? Aihe on todella kiinnostava ja mielelläni kokeilisin itsekin! :)

Kynsilakkasävyni on Kure Bazaarin Or Rose - ehdoton lempparini <3

Vastaa
Milka

Täältä löysin reseptin ja tilasin samalla verkkokaupasta siihen tarvittavat ainekset:

https://www.limepop.fi/epages/Limepop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014113007/Categories/Blogi/Pyykinpesujauhe#MainText

Tuolta löytyy muutenkin paljon ohjeita, joita on aina välillä kiva kokeilla ja raaka-aineita todella edullisesti :)

Haiha

Oletko kokeillut Ole hyvä -sarjan pesuaineita? Nehän tehdään Suomessa. Jos olet kokeillut, mitä mieltä olet niistä?

Itse olen käyttänyt luonnonmukaisia pesuaineita jo aika pitkän aikaa, mutta on pakko todeta, että itse kaipaan hieman tavallisen pyykinpesuaineen tuoksua (en sellaista voimakkainta toki); minusta se tuoksu on herkullisen hyvä... Toivoisin, että samaa tuoksumaailmaa olisi myös luonnollisissa pyykinpesuaineissa, mutta en tiedä sitten, onko juuri se tuoksu jostakin kovinkin keinotekoisesta aineesta peräisin. Nuuhkinkin aina pyykkejä vieraissa paikoissa! :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kokeilin niitä joskus vuonna 2011-2012 (en muista tarkalleen ottaen mitä kaikkia kokeilin), mutta en oikein päässyt sinuiksi pesutuloksen kanssa. Ehkäpä koostumus on vuosien varrella muuttunut parempaan suuntaan? :)

Mietin tässä, että olisikohan Ecoverilla valikoimissa tavallisen pyykinpesuaineen tuoksuisia vaihtoehtoja? Testasin niitä nimittäin noin viisi vuotta sitten ja totesin tuolloin tuoksun olevan itselleni tavallisia pyykinpesuaineita muistuttava :D

Vastaa
Marjukka

Mistä Rovaniemeltä saa Attituden pesuaineita?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Tällä hetkellä ei ilmeisesti mistään, koska Citymarket ei enää myy merkkiä enkä ole löytänyt sitä mistään muustakaan marketista. Itse tilaan nämä pesuaineet tuolta House of Organicin verkkokaupasta, jonne tuon postauksen lopussa olevan alekoodinkin pitäisi muuten vielä olla voimassa! :)

Vastaa
Sari Mäkelä

Hei, mistä näitä Attitude pesuaineita voi ostaa ? Terveisin Sari

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Sari!

Kätevimmin pesuaineet saa kotimaisen House of Organicin verkkokaupasta, jonne teillä Yellow Moodin lukijoilla on pysyvä -10 % alennus voimassa. Se koskee koko valikoimaa ja alennuksen saa, kun syöttää tilausvaiheessa koodin ”yellowmood” :)

https://www.houseoforganic.fi/brand/57/attitude

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2017: Kasvojenhoito
Green Beauty Awards 2017: Hiukset
Green Beauty Awards 2017: Meikit
Green Beauty Awards 2017: Vartalo & hygienia