Kolme simppeliä askelta ekologisempaan kotiin

Omassa arjessani suurin muutos kulutustottumuksissani lähti liikkeelle luonnonkosmetiikkaan tutustumisen kautta. Ryhdyin vasta luonnonkosmetiikkaan siirtymiseni aikana kiinnittämään tarkemmin huomiota kodin kemikaaleihin ja sitä kautta turvallisempaan ja ekologisempaan kotiin. Ekologinen koti tarkoittaa kuitenkin muutakin kuin ekologisia pesuaineita ja kotona voi pienillä valinnoilla muuttaa omia kulutustottumuksiaan kestävämpään suuntaan. Tässä siis kolme helposti toteutettavissa olevaa vinkkiä:

Ekologinen Keittio Ja Koti Musta5101 Bambutiskiratti

1) Pestävät tiskirätit

Pestäviin tiskirätteihin olen itse siirtynyt jo useampi vuosi sitten löydettyäni niitä eräästä pikkuputiikista Porvoon vanhasta kaupungista. Sittemmin olen huomannut että useat eri sisustusliikkeet sekä verkkokaupat myyvät pestäviä ja biohajoavia tiskirättejä, jotka on valmistettu useimmiten esimerkiksi selluloosasta, bambusta ja puuvillakuidusta. Rätit käyvät kaikkeen kodin siivoukseen keittiöstä kylpyhuoneeseen. Helppo tapa organisoida siivousta on mielestäni valita erinäköiset rätit eri siivouskohteille. Rätit kestävät käyttöä pitkään ja ovat pestävissä useimmiten 40-60 asteessa. Käyttöikänsä päässä tiskirätit voi hävittää biojätteen mukana. Suositeltavaa on repiä tai leikata rätti pienemmiksi palasiksi ennen biojätteeseen heittämistä, jolloin hajoaminen on entistä nopeampaa.

Tiskirättejään kannattaa muistaa huoltaa huolellisesti. Käytön jälkeen rätti on syytä huuhdella ensin lämpimällä ja sitten kylmällä vedellä, jonka jälkeen se rutistetaan mahdollisimman kuivaksi ja ripustetaan kuivumaan ilmavasti. Rätti pestään säännöllisin väliajoin, jolloin ikävät hajut eivät pääse pinttymään siihen ja se on pesun jälkeen taas käyttökunnossa. Sopiva pesuväli on yleensä noin viikon tai puolentoista välein riippuen rätin käytöstä. Monille pestäville ja biohajoaville tiskiräteille voi antaa kiitosta myös siitä, että ne ovat usein valmistettu Suomessa ja osa jopa esimeriksi tuulivoimaa hyödyntämällä. Tämä on siis erittäin helppo ja yksinkertainen tapa ottaa askel kohti ekologisempaa kotia!

Ekologinen Keittio Ja Koti Abeego Puuvillatiskiratti Ekologinen Keittio Ja Koti Abeego Puuvillatiskiratti 2

2) Mehiläisvahakääreet

Kätevät mehiläisvahakääreet olen löytänyt vasta hiljattain, mutta todennut ne jo lyhyen käytön jälkeen todella nerokkaiksi tuotteiksi. Suomesta on helposti saatavilla ainakin kahden eri merkin mehiläisvahakääreitä. Omani ovat Bee’s Wrap merkkisiä, mutta ainakin Abeego –merkiltä löytyy vastaavia tuotteita. Bee’s Wrapin kääreet on tehty mehiläisvahasta, luomupuuvillasta, jojobaöljystä sekä pihkasta. Abeegon kääreissä on edellä mainittujen lisäksi mukana myös hamppua.

Mehiläisvahakääreet ovat korvanneet keittiöstäni täysin folion ja tuorekelmun. Viimeisten pakkausten rippeet on vielä käyttämättä, mutta uusia en aio enää ostaa tilalle nyt kun olen löytänyt mehiläisvahakääreet. Kääreitä löytyy useampaa eri kokoa, joista löytyy omansa niin puolikkaiden hedelmien, juuston kuin kulhojenkin suojaamiseen jääkaapissa. Kääreet ovat aavistuksen nihkeäpintaisia ja tuoksuvat miedosti hunajalle. Mehiläisvahakääreet on helppo kietaista tuotteen ympärille tai kulhon reunoille. Kääreissä käytetty mehiläisvaha pehmenee ihon lämmön vaikutuksesta ja tarttuu hyvin, jonka jälkeen jääkaapin viileys kiinnittää kääreen paikoilleen.

Mehiläisvahakäärettä voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen eikä se vaadi käyttökertojen välissä muuta hoitoa kuin pesun viileällä vedellä ja tarvittaessa pienellä tipalla tiskiainetta. Tuotteille luvataan jopa vuoden käyttöikää, tosin tähän en vielä osaa ottaa kantaa, koska itselläni käyttöä on takana vasta vähän aikaa. Ennustan näille kuitenkin pitkää palvelusikää keittiössämme ja olen niin iloinen siitä, että löysin tämän vaihtoehtoisen tavan ruuan säilytykseen tuorekelmun ja folion sijaan.

Ekologinen Keittio Ja Koti Abeego Puuvillatiskiratti 4

3) Lasiset säilytysastiat

Keittiöstä löytyy helposti valtavat määrät muovia. Tai näin ainakin on valitettavasti joskus ollut omassa kodissani. Pari vuotta sitten kun aloin kuljettamaan enemmän eväitä töihin, kyllästyin värjäytyviin ja vuotaviin muoviastioihin totaalisesti. Muoviastiat eivät ole mielestäni erityisen kauniita ja lisäksi ne sisältävät muun muassa muovinpehmennysaineita, ftalaatteja, jotka muovin kuluessa vapautuvat ja saattavat liueta esimerkiksi elintarvikkeisiin.

Päädyin siis vaihtamaan eväsrasiani pelkästään lasisiin vaihtoehtoihin ja nyt muuton myötä sama projekti on meneillään myös lopuissa keittiön muoviastioissa. Lasisia säilytysastioita löytyy onneksi jo monen kokoisia sekä näköisiä, joten omaan keittiöön on helppo löytää mieluisat tuotteet. Omat eväsrasiani ovat Ruohonjuuresta ostettuja Wean Green merkkisiä, mutta vastaavia tuotteita löytyy myös monelta muulta valmistajalta. Lasiastioissa on toki muoviset kannet, mutta olen todennut niiden olevan siitä huolimatta parempi vaihtoehto säilytykseen kuin kokonaan muoviset tuotteet. Kannet joutuvat lämpöaltistukseen lähinnä tiskikoneessa, mutta ne voi toki tiskata myös käsin. Kannet eivät myöskään juuri kosketa ruokaa, joten altistus muovin kemikaaleille on tältäkin osin vähäistä. Useimmat kannet ovat kaikenlisäksi BPA –vapaita.

Eväs- ja säilytysrasioiden ohella juomapullo on kannattavaa vaihtaa lasiseen versioon. Mikäli juot paljon take away kahvia kannattaa myös kahvikuppi vaihtaa ekologiseen lasiseen versioon. Useimmissa kahviloissa omaan kuppiin juoman ottaminen on kaiken lisäksi edullisempaa!

Mielelläni kuulisin myös teiltä, mitkä ovat teidän vinkkinne ekologisempaan kotiin?

Lue myös: 

Lasiastioilla järkeä säilytykseen ja ruokahävikkiin

 

Kuvat Tuomas Rahkonen

Sanna

Olen jo pitkään pohtinut säilytyksessä (kuten pakastamisessa) käytettävien muoviastioiden vaihtamista lasiastioihin, mutta en ole löytänyt tarpeeksi hyvää vaihtoehtoa sille, mitä teen vanhoille muoviastioilleni - jätänkö ne muiden vaivoiksi lahjoittamalla vaikkapa kierrätyskeskukseen, roskikseen tai edes muovin kierrätykseen kun niitä nyt ei ainakaan ole ekologista heittää. Siksi olen edelleen tyytynyt käyttämään muoviastioitani, uuden hankkiminen kun ilman varsinaista pakottavaa tarvetta ei ole mielestäni ympäristöystävällistä - kuulisinkin mielelläni, mitä sinä päädyit tekemään entisillä muoviastioillasi?

Oma vinkkini ekologiseen kotiini voisi olla, että tyytyy siihen, mitä on jo hankkinut, mutta kulutustavaroiden kuluttua loppuun ostaa seuraavalla uusimiskerralla ekologisen vaihtoehdon tai pohtii, voisiko pärjätä kokonaan ilman jotain hyödykettä! :)

Vastaa
Nina H.

Minä lahjoitin osan vanhemmilleni, jotka käyttävät paljon pakastinta. Minulla suurin osa muovitarvikkeista oli nimenomaan pakastusrasioita ja jokunen on edelleen juurikin pakastuskäytössä. Siihen en ole vielä löytänyt näppärää muovitonta vaihtoehtoa. Pakastusrasiat olivat minulla myös tosiaan eväsrasioina ja ne kaikki olen korvannut lasisilla versioilla. Muut muoviastiani olivat peräisin jo ensimmäisestä muutostani pois kotoa (eli useita vuosia vanhoja), joten ne päädyin viemään muovinkierrätykseen. Täysin muoviton ei siis keittiöni vieläkään ole, mutta pikku hiljaa siihen suuntaan mennään.

Minusta ajatuksesi käyttää muoviastia loppuun, kuulostaa oikein järkevältä ja ekologiselta. Samoin vinkkisi ekologiseen kotiin. Ympäristön kannalta järkevintä ajattelisin itsekin olevan sen, että käyttää tuotteen, oli se sitten vaate tai mikä muu tahansa, loppuun ja seuraavalla kerralla hankkii ekologisemman vaihtoehdon.

Vastaa
Lea

Ruokahävikin minimoiminen ja kierrätyksen maksimoiminen. Näillä pyritään vähän ekologisempaan elämiseen. Lisäksi etenkin pyykin-ja astianpesuaineen (käsitiski) vaihtaminen luonnollisiin vaihtoehtoisin, koska niitä kuluu paljon. Meillä on myös käytössä bamburätit jo monennetta vuotta, enkä enää vaihda näistä pois.
Tavarat pyritään käyttämään loppuun ja korjaamaan tarvittaessa, ja kun ostaa uutta niin mietitään tarve ja materiaalit tarkkaan. Pyritään hankkimaan pitkäikäistä/kestävää oli mikä tahansa tuote kyseessä, elektroniikassa energiatehokkaat valinnat. Kirpputorit, etenkin lastenvaatteissa ja -tarvikkeissa, ovat ehdottoman käteviä ja ylläpitävät kiertotaloutta, ettei aina tarvitse ostaa uutta.

Vastaa
Nina H.

Todella hyviä vinkkejä kaikki nuo mainitsemasi! Erityisesti ruokahävikin minimoimiseen olen itsekin pyrkinyt kiinnittämään huomiota viime aikoina, koska ruuan heittäminen pois tuntuu niin turhalta. Monia ruokia pystyy onneksi jatkojalostamaan ja pakastin on myös hyödyllinen hävikin minimoimisessa.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kysymys-vastauspostaus 1/4: Konjac Sponge ja ihotyypit
Lähimatkalla: Marraskuun Gotlanti
Summer 2017 Bucket List
5 x suosikkia Acorellelta