9 x luotettava aurinkosuoja kesäiholle
Kaupallinen yhteistyö House of Organic.
Vieläkö jaksatte vähän aurinkosuojiin liittyviä juttuja?
Kirjoitin teille tällä viikolla runsaasti kommentteja poikineen tiedotteen Algamaris-aurinkovoiteiden aiheuttamasta ihon kuivumisesta, sen syistä ja konkreettisista tavoista ennaltaehkäistä ilmiö. Tämä ilmiö koskee Algamariksen lisäksi myös muita korkean suojakertoimen fysikaalisia aurinkosuojavoiteita, sillä muissa niissä on käytössä 99 % samat mineraalifiltterit (sinkki- ja titaanioksidi).
Keskustelu aiheen ympärillä käy edelleen kuumana ja siksi on tärkeää muistaa huomioida kaikki asiat, jotka voivat vaikuttaa ihon tavallista runsaampaan kuivumiseen. Koostin yllämainittuun postaukseen relevantteja syitä tälle poikkeukselliselle ilmiölle ja Suomen tilanteen johdosta Algamariksen voiteiden koostumukset tutkittiin tarkasti myös valmistajan laboratoriossa, joissa varmistui se ettei voiteissa ole kerrassaan mitään vikaa – koostumus on tismalleen sama kuin ennenkin.
Asian suhteen kannattaa muistaa myös se, että tavallista runsaampaa ihon kuivumista on raportoitu vain Suomessa, vaikka samoja tuote-eriä on lähtenyt ympäri Eurooppaa. Siksi on järkevää olettaa, että suurin syy kuivumiselle on Suomessa ollut poikkeuksellinen sää ja sen aiheuttamat ihon erilaiset tarpeet, ei fysikaalinen aurinkovoide.
Moni vanhempi on toisaalta kertonut, että heidän atooppisen ihon omaavat lapsensa eivät ole reagoineet luonnonkosmetiikan aurinkovoiteisiin mitenkään, kun on pidetty huoli poispesusta ja sen jälkeisestä ihon kosteutuksesta. Fysikaalinen aurinkosuoja voi aiheuttaa kuivaihoisilla hieman lisävaivaa, mutta on kuitenkin hyvin pieni hinta siitä, ettei omalle tai lasten iholle tarvitse levittää ympäristöä tuhoavaa ja terveyteen vaikuttavaa kemikaalicocktailia.
Suosittelen lukaisemaan postauksen, jos sinulla on ollut tänä kesänä kuivuusongelmaa fysikaalisen aurinkosuojan käytön jälkeen! En ole saanut tänä kesänä edes ahkeralla aurinkosuojan käytöllä kuivumisongelmia kuten ei suurin osa muistakaan fysikaalisten suojien käyttäjistä. Tätä tilannetta ei siis kannata säikähtää, vaan keskittyä entistä huolellisemmin oikeanlaisiin ihonhoitorutiineihin, mikäli iho tuntuu tavallista kuivemmalta.
Kokosin tähän postaukseen ohjeet siihen miten voit välttyä aurinkosuojan kuivattavalta vaikutukselta ja jaan henkilökohtaiset tuotesuositukseni turvallisiin, toimiviin ja ihoa hoitaviin luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteisiin. Mukana on omat tuotteensa kasvoille (myös loistava aurinkosuojallinen meikkivoide!) sekä vartalolle. Mitä aurinkosuojaa sinä käytät?
Näin estät fysikaalista aurinkosuojaa kuivattamasta ihoa
1
Kosteuta iho ennakkoon
Ihon tarpeet muuttuvat radikaalisti, kun siirrytään talvesta kesään ja tämä tulee huomioida myös vartalovoiteen koostumuksessa. Siinä missä talvella iho on kaivannut rasvaista voidetta, kesää vasten kevyemmät ja kosteuttavammat vaihtoehdot ovat parempia. Käyttöön kannattaa valita kevyitä emulsioita tai vartalofluideja, jotka sisältävät vesimäistä kosteutta ja imeytyvät hyvin syväkosteuttaen janoista ihoa. Levitä kosteusvoide iholle niin ajoissa, että se on jo kuivunut ennen aurinkosuojavoiteen levittämistä. Silloin voiteet eivät sekoitu keskenään ja osaat levittää aurinkosuojaa oikean määrän.
2
Käytä poistamiseen öljyä
Fysikaalisten aurinkovoiteiden UV-säteilyltä suojaavat mineraalifiltterit eivät imeydy ihoon, vaan muodostavat pois heijastavan kalvon ihon pinnalle. Tämän vuoksi on tosi tärkeää pestä aurinkovoide huolellisesti pois iholta, jotta filtterit eivät kerry iholle tukkimaan ihoa. Suosittelen tähän lämpimästi öljypesua, koska se on ns. ainoa varma tapa saada mineraalifiltterit ja voiteen sisältämät rasvakomponentit poistettua iholta huolellisesti (esimerkiksi kookosöljy toimii tähän loistavasti!). Lisäapuna voi käyttää pehmeää pesusientä tai hankaamatonta kinnasta. Levitä öljy puolikuivalle iholle hieroen, huuhtele lämpimällä vedellä ja pese halutessasi vielä maitomaisella puhdistusvoiteella (esimerkiksi Weleda).
3
Muista jälkikosteutus emulsiolla tai fluidilla
Pesun jälkeen iho on puhdas mineraalifilttereistä, mutta kaipaa vielä kosteutusta (etenkin, jos iho on kuivuuteen taipuvainen). Käytä samaa emulsiota tai fluidia kuin ennen aurinkovoiteen levittämistä. After Sun -voiteet toimivat tähän tarkoitukseen erityisen hyvin, koska niissä on mukana viilentäviä sekä ihon solukorjausta kiihdyttäviä raaka-aineita, jotka ennaltaehkäisevät aurinkovaurioiden syntymistä. Voide kannattaa levittää heti suihkun jälkeen lämpimälle ja kostealle iholle.
Näitä aurinkosuojia suosittelen:
1
Hulda huoleton? Valitse aurinkosuojaspray!
Voisinpa tavata sen henkilön, joka alunperin keksi idean suihkutettavasta aurinkosuojavoiteesta. Vannon itse suihkeiden nimeen, koska ne on helppo levittää, voiteiden koostumukset ovat kevyitä ja ohuellakin kerroksella saa varman suojan (nimimerkillä: en ruskettunut Portugalissa yhtään viime kesänä). Paksut voidekerrokset tuntuvat omalla ihollani tukalilta, joten suihkeet ovat täyskymppi muille kaltaisilleni!
Vaihtoehtoja löytyy jo runsaasti, oma ykköseni on Algamariksen kookoksen tuoksuinen ja vedenkestävä SK30 -aurinkosuojaspray, jonka suoja on saatu aikaan titaani- ja sinkkioksideilla. Vesimäisessä suihkeessa on myös aurinkovaurioita ehkäisevää Alga-gorria -antioksidanttia ja kosteuttavia kasviöljyjä.
Toinen suosikkini on Acorelle Sun Spray SPF 30 -aurinkosuojaspray, jossa aurinkosuoja on saatu aikaan titaanioksidilla. Suihkeessa on myös arganöljyä, propolista, Prickly Ash -uutetta ja kookosöljyä.
Molemmilta merkeiltä löytyy myös korkean suojan suihkeet, jotka sopivat todella vaaleaihoisille, trooppiseen ilmastoon matkustaessa tai veden ja lumen äärelle. Acorelle SPF 50 -aurinkosuojaspray on lähes tuoksuton ja suoja on peräisin titaanioksidista. Algamariksen SK50 -spray on hajusteeton ja sisältää kahta mineraalifiltteriä.
Lue myös: 5 x suosikkituotetta Acorellelta ja Algamaris – luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteiden timantti
2
Kuivuuteen taipuva iho? Valkkaa kesäkassiin voidemuotoinen aurinkosuoja!
Mikäli ihosi on yhtään taipuvainen kuivumiseen, valitse suosiolla täyteläinen aurinkosuojavoide, joka antaa iholle pidempikestoista kosteutusta, hoitoa ja suojaa. Suosittelen aikuisille Algamariksen SPF30 -aurinkosuojavoidetta (voiteesta löytyy myös suojakerroin 50). Voiteessa on kamomillavettä, kosteuttavaa kasviglyseriiniä, Alga Gorria -antioksidanttia, ihoa kosteuttavia humektantteja, lihaskramppeja ennaltaehkäisevää magnesiumsulfaattia ja auringonkukkaöljyä. Ihotuntuma on miellyttävä ja voide muodostaa iholle puolimattaisen pinnan.
Lasten iho on paljon ohuempi kuin aikuisilla, joten se tulee suojata ensisijaisesti luonnonmateriaaleista valmistetuilla ja hengittävällä vaatetuksella, aurinkolaseilla ja hatulla. Yli vuoden ikäisille voi käyttää myös aurinkosuojavoidetta, jonka tulee olla SPF50. Itselläni ei ole lapsia, mutta käytän siskoni tytöillä aina Algamariksen lasten hajusteetonta SPF50 -aurinkovoidetta, joka sisältää mineraalifilttereiden lisäksi kosteuttavaa sheavoita ja kasviöljyjä. Luotan tähän voiteeseen myös siksi, että useat atooppisten lasten äidit ovat jakaneet hyvät kokemuksia.
Ainoa aurinkosuojia koskeva käyttökielto koskee alle kuuden kuukauden ikäisiä vauvoja: näin pienen ihmisen keho ei osaa vielä hikoilla, joten rasvaus voi estää ihoa hengittämästä normaalisti ja siksi paras suoja on vaatetus sekä varjo.
3
Les Chic: Aurinkosuoja ja meikkivoide yhdessä
Jos et jaksa läträtä erikseen aurinkosuojavoiteella ja meikkivoiteella, valitse aurinkosuojallinen meikkivoide, joka toimii.
Algamaris lanseerasi vuosi sitten kesällä lähes kulttisuosioon nousseen aurinkosuojallisen SPF30 -meikkivoiteen, jonka suhteen ei tarvitse tinkiä mistään! Tässä kesätuotteessa on kohdillaan kaikki: levittyvyys ja kerrosteettavuus on täysi kymppi (bye bye rullausefekti), suoja on luotettava, peittoa löytyy, iho jää hehkuvaksi ja voide tuoksuu vaniljalta.
Tämä meikkivoide lunasti kaikki odotukseni viime vuonna Portugalin paahteessa, jossa oli parhaimmillaan 40°C lämmintä. Kasvojen iho ei punastunut kertaakaan, vaikka levitin voiteen vain aamulla. Voiteesta löytyy kaksi sävyä, light ja medium – jos ne eivät tunnu sopivilta, sävyjä miksaamalla löytyy suurella todennäköisyydellä sopiva sävy. Aurinkosuojan lisäksi voide hoitaa ja kosteuttaa hipiää: se sisältää piitä, kosteustasapainoa tukevia humektantteja, aloe veraa sekä kasviglyseriiniä, magnesiumsulfaattia, aurinkovaurioilta suojaavia antioksidantteja ja auringonkukkaöljyä.
Jos kaipaat meikkivoiteen sijaan kuitenkin erillistä aurinkosuojaa, kokeile ihmeessä Acorellen SPF30 aurinkosuojageeliä, jossa on karanjaöljyä, titaanioksidia, bisabololia, auringonkukkaöljyä, propolista ja siitepölyä! Ohuehko aurinkosuojageeli imeytyy iholle noin 10 minuutissa ja sen jälkeen hipiä on valmis meikattavaksi. Geelin sisältämät kasviöljyt antavat meikkipohjalle myös upean kuullon.
4
Älä polta huulia – muista aurinkosuojallinen huulivoide
On helppo muistaa kasvojen ja vartalon ihon suojaaminen, mutta huulet saattavat joskus unohtua. Käytän Algamariksen voidemaista huulivoidetta, jossa on todella täyteläinen koostumus. Voide on todella valkoista, mutta väri häviää levitettäess. Annostelu kannattaa pitää maltillisena, koska todella pieni määrä riittää antamaan suojan huulten iholle. Huulivoide sisältää mineraalifilttereitä, humektantteja, voiteen kestävyyttä lisääviä kasvivahoja ja kasviöljyjä.
5
Auringon jälkeen: Läträä fluidilla
After Sun -voiteista tuli kesäni luottoputeleita kaksi vuotta sitten, kun poltin selkäni pahanpäiväisesti. Tuosta lähtien olen lätrännyt voiteilla jokaisen aurinkopäivän jälkeen, koska After Sun -voiteet on koostettu nimenomaan hoitamaan ihoa aurinkoaltistuksen jälkeen. Voiteet kosteuttavat, aktivoivat ihon solukorjausta, hoitavat ja viilentävät – bueno.
Käytän pääasiassa Algamariksen After Sun -voidetta ja Acorellen After Sun -vartalovoidetta. Algamaris sisältää loistavan cocktailin ihon kosteustasapainoa tasapainottavia raaka-aineita kuten karitevoita, kasviöljyjä, ihoa suojaavia flavonoideja, aminohappoja, karotenoideja, mineraalisuoloja, UV-säteilyn aiheuttamaa punoitusta hillitsevää bisabololia ja ihoa rauhoittavaa aloe veraa.
Acorelle on koostumukseltaan geelin ja emulsion välimaastosta ja rakastan voiteen sisältämää piparminttuvettä, joka viilentää lempeästi. Tuoksu on peräisin monoi-kukkaöljystä. Emulsiossa on myös antibakteerista propolista ja ihon vastustuskykyä tukevaa siitepölyä.
Lue myös: 40 usein kysyttyä kysymystä luonnonkosmetiikan aurinkosuojista ja Suuri luonnonkosmetiikan aurinkosuojaopas
Kuvat Hannamari Rahkonen