Astetta jännittävämpi maanantai

Sohvalta kuuluu yhden 11-vuotiaan koiranpojan syvä kuorsaus ja ai luoja, että se tekee minut aivan tajuttoman onnelliseksi! Eilinen oli suurien tunteiden päivä, koska luulimme jo joutuvamme jättämään jäähyväiset meidän rakkaalle ja jääräpäiselle Popille.

Kaikki alkoi siitä, kun pieni kaveri oli kesän lempipuuhassaan ja laidunsi tapansa mukaan kuin pieni lehmu, ahnaasti ja suurella tunteenpalolla. Toinen ahne haukkaisu oli kuitenkin kohtalokas, sillä nieluun joutui liian iso heinänkorsi, joka ei lähtenytkään enää omin avuin pois. Aiemmin moiset heinät ovat löytäneet tiensä ulos luonnollisesti, mutta tällä kertaa heinästä syntyi varsinainen riesa. Tosin, onni onnettomuudessa, jos nyt niin voisi sanoa.

japaninchin_rovaniemiunivet_hannamarirahkonen1160

Varasin ensitöikseni eläinlääkäriajan Rovaniemen Univetiin, jossa olemme asioineet komppania Riemu-Topin kanssa viime kesästä lähtien. Tässä paikassa palvelu, ammattitaito sekä asenne ovat aivan ylivertaisia – olen suositellut paikkaa lukemattomille eläimiä omistaville läheisilleni ja he ovat jääneet myös kanta-asiakkaiksi. Minulle koirani ovat yksi tärkeimmistä asioista ja kun vien ne eläinlääkäriin, haluan niiden saavan siellä parasta mahdollista hoitoa – tässä asiassa olen erittäin vaativa enkä peittele sitä.

japaninchin_rovaniemiunivet_hannamarirahkonen1163

Sain muutama vuosi sitten eräältä toiselta eläinlääkäriasemalta pienet traumat, sillä siellä kipeää koiraani kohdeltiin kuin roskaa ja hänelle tuotettiin aivan silmitöntä kipua (myöskään jälkikäteen tehtyä valitustani ei huomioitu mitenkään). Univetin avautuessa varasin sinne heti paremman palvelun toivossa ajan, sillä Popi piti kastroida. Ensimmäisen käynnin jälkeen oli jo täysin selvää, että koiraan suhtaudutaan tuossa paikassa lämmöllä, kiintymyksellä sekä inhimmillisin että ammattitaitoisin ottein. Minulle merkkaa paljon, että on olemassa luottoeläinlääkäriasema, jonka koko henkilökunta on niin luotettavaa ja ihanaa, että uskallan jättää nämä aarteet heidän huomaansa silloin, kun ulkopuoliselle avulle on tarvetta.

japaninchin_rovaniemiunivet_hannamarirahkonen1164

Eilen Topi oli todella tuskaisen oloinen tutkimushuoneeseen päästessä. Eläinlääkäri kuunteli sydänääniä pitkään ja sanoi sitten sen mitä olen hieman muista oireista epäillytkin; sydämessä on niin vahvat sivuäänet, että koiran oma syke ei meinaa kuulua sen läpi ja kysymyksessä on luultavasti sydämen vajaatoiminta. Lääkäri ehdotti röntgenkuvia ja kuvaushuoneen valmistelemista odotellessamme pieni mies alkoi hoiperrella ja nenästäkin tuli vähän verta. Siinä vaiheessa säikähdin todella ja kyyneleet kihosivat silmiin. Koira meni kuvauksiin ja pienen odottelun jälkeen kuvien tulokset käytiin läpi – sieltä löytyi rakenteellinen henkitorven mutka, löydöksiä keuhkoista ja jotain kasvaimien tyyppistä. Uutisia, joita et koiranomistajana haluaisi missään nimessä kuulla.

Nukuttaminen oli riski, mutta koska olin varma, että kurkussa on heinä, halusimme että toimenpide suoritetaan seurannan sijaan. Kaikki meni onneksemme tosi hyvin, vaikka meille painotettiin että sydän voi pettää. Nopeassa operaatiossa nielusta löytyi lähes 10 cm pituinen leveä heinänkorsi, joka oli ärsyttänyt hengitysteitä, rikkonut nielun limakalvoja ja ajanut olotilan erittäin kehnoksi.

japaninchin_rovaniemiunivet_hannamarirahkonen1161

Topilla on tästedes lääkärin määräyksestä täysi laiduntamiskielto, siinä tuleekin olemaan vahtiminen. Parin viikon kuluttua suuntaamme kontrolliröntgeniin ja tarkistamme vielä sydämen sekä keuhkojen tilanteen. Vaikka heinä oli inhottavin yllätys pitkään aikaan, oli meillä ehkä myös onnea matkassa – nyt muut oireet huomattiin vahingossa tässä sivussa ja ehdimme alkaa hoitamaan niitä ajoissa.

Ruoka ja vesi ovat jo maistuneet vanhalle herralle, vaikka vielä vähän väsyttääkin ja kainalo on paras paikka. Toivon meille vielä lukuisia onnellisia vuosia yhdessä <3

Ripsiväriä Villasukissa

Kun luin tekstiäsi, olin täällä aivan sydän syrjälläni. Onneksi nyt teillä on kaikki taas hyvin :)

Yhdyn täysin mielipiteeseesi siitä, että kuinka tärkeä asia on luotto kunnon palveluun eläinlääkärissä. Itse koko ikäni eläinten kanssa ollut ja olen nähnyt jos jonkinlaista lekuria. Esimerkiksi yksi oli alkoholin vaikutuksen alaisena, eikä välittänyt hoitaa koiraa lainkaan, teki välttämättömät ja katosi aina paikalta. Toinen ei päästänyt sisälle, vaan kissa hoidettiin pihalla minun sylissäni... Onhan näitä. He ovat olleet vielä päivystyslääkäreitä, jolloin lääkäriin mennään vain todellisessa hädässä. Onneksi kuitenkin ns. "omalääkäri" oli mitä ihanin ja rakastetuin :)

Jos sellaisen eläinlääkärin löytää, josta koirakin tykkää, siitä kannattaa pitää kynsin ja hampain kiinni! Asiointi on paljon helpompaa, kun itse voit luottaa lääkärin ammattitaitoon ja haluun auttaa, sekä että koira luottaa lääkärin apuun ja antaa tutkia kunnolla.

Ei muuta kuin ihania kainalonlämpöisiä kuorsauksen ääniä jatkossakin ja toipumisia Topi-herralle!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Luotto on kaikki kaikessa, sen on saanut tässä matkan varrella oppia. Tilanne onkin tosiaan kimurantimpi, kun on kyse päivystyslääkäreistä. Silloin on täysin sattumanvaraista millaisen henkilön saa hoitamaan omaa lemmikkiään. Popi kiittää terveisistä! Hän on jälleen elämänsä kunnossa.

Vastaa
Mari Vee

Toivottavasti toipilas toipuu ja saa iloisia ja onnellisia vuosia lisää. Myös itse jännitän meidän kahden russelin laiduntamista välillä kun pelkään että tukehtuvat heinään. Mutta milläs estät mökillä sen kun kirmaavat vapaana miltei koko päivän. Hyvä eläinlääkäri on todella tärkeä ja meillä onneksi ollut tähän asti hyvä eläinlääkäriasema, jossa eläintä kunnioitetaan. Voimia ja rapsutuksia sinne!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Toipilas toipuu oikein hyvin, kiitos vain! Jos teidän russeleilla on hampaat niin en olisi huolissani :) Meidän Popilla on jäljellä enää vain viisi hammasta, joten liekö ihmekään että mokoma heinä jumitti nieluun. Itse en pidä heinänsyöntiä mitenkään pahana asiana, sillä uskon että (hampaat omaava) koira osaa kyllä pureskella ja toisaalta lopettaa ajoissa :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Suuri luonnonkosmetiikan aurinkosuojaopas
Kokemuksia geenitestistä osa 1/3: Ruokavalio ja terveys
Kaikki futonista, osa 4: Petivaatteiden materiaalit ja alkuperä
7 x ESSE Skincare -tuotetta, joilla nitistin stressistä oikuttelevan ihon