Ameriikan pullakakku

Jos minulla olisi Ameriikan täti, valmistaisin hänelle tämän postauksen kuvista löytyvää kakkua, johon on kätketty maan tuhtiutta, rehevyyttä ja makeutta. Kuvien raakakakku hurmaa runsaudellaan sekä täyteläisen kermaisella maullaan, aivan kuten tuossa Atlantin valtameren takana valmistetuilla leivonnaisilla on tapana tehdä.

buncake_rawcake_rawfood_yellowmood_hannamarirahkonen_superpirtelobaari-4-670x1005.jpg

Maassa kuitenkin maan tavalla, joten harvoin vierailevalle tädille tarjoiltaisiin kakku, josta löytyisi muistutus suomalaisesta kulttuuriperimästä ja meille tutusta makumaailmasta. Harva asia olisi parempi vaihtoehto kuin pulla, kotoisemmin leeta.

Pulla-raasulle ei ole edes olemassa omaa englanninkielistä ilmausta, joten ajattelin että on aika osoittaa tälle kansanherkullemme hieman kunniaa tuoreemman reseptin muodossa.

buncake_rawcake_rawfood_yellowmood_hannamarirahkonen_superpirtelobaari-1-670x837.jpg

Ameriikan pullakakku rikkoo nyt kaikkia aiempia kevyempien raakakakkujeni kaavaa ja astelee kehään onnistujana. Annan takuuni siitä, että mausteinen ja paksu mantelikeksipohja, makean mausteinen rusinahilloke ja sitruunainen pullatäyte eivät jätä ketään pullan ystävää kylmäksi. Harmonia on läsnä jokaisella lusikallisella.

buncake_rawcake_rawfood_yellowmood_hannamarirahkonen_superpirtelobaari-2-670x1005.jpg

Ameriikan pullakakku

20 cm irtopohjavuoka

Pohja:

3 ½ dl manteleita
½ dl lucuma-jauhetta
1 dl rusinoita
1 tl ceyloninkanelia
2 tl kardemummaa

Mittaa ainekset blenderin kannuun ja murskaa tampperia apuna käyttäen juuri ja juuri sileäksi. Keksitaikinassa saa olla muutamia sattumia ja se saa jäädä vähän kuivahkoksi, älä siis innostuu tamppaamaan keksitaikinaa blenderissä liian pitkään. Painele keksitaikina 18 cm irtopohjavuoan pohjalle.

Sitruunainen pullatäyte:

2 ½ dl cashewpähkinöitä
1 dl vettä
½ dl kookosöljyä
½ dl hunajaa
½ sitruunan mehu
½ tl kardemummaa
½ tl vaniljaa

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja pyöritä täyte sileäksi. Laita täyte hetkeksi kulhoon ja valmista vielä rusinahilloke.

Rusinahilloke:

1 dl cashewpähkinöitä
1 ½ dl rusinoita
¾ dl vettä
1 ½ tl ceyloninkanelia
2 tl psylliumin siemeniä

Liota rusinoita vedessä 10 minuuttia. Laita tämän jälkeen kaikki reseptin ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Seoksen kuuluu olla paksua ja tahmaista. Voit halutessasi säästää 2 rkl rusinahilloketta ja lisätä siihen 1 rkl vettä ja 1 tl raakakaakaojauhetta, jotta saat tehtyä kakun pintaan kauniin marmoroinnin. Levitä rusinahilloke keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja kaada sen jälkeen sitruunainen täyte kakun päälle.

Siirrä kakku jääkaappiin jähmettymään 45 minuutiksi, jonka jälkeen se on valmista siivutettavaksi ja nautittavaksi.

 

buncake_rawcake_rawfood_yellowmood_hannamarirahkonen_superpirtelobaari-3-670x1005.jpg

Pitkää säilyvyysaikaa en voi luvata, sillä pullakakku katosi tässä meidän kahden ihmisen taloudessa ääntä kohti reilussa vuorokaudessa. Katoamistemppu tapahtui aikamoisella intensiteetillä, sillä kävelimme seuraavana aamulla heti herättyämme jääkaapille pullakakun rippeiden luo. Huojentuneina totesimme, että onneksi Ameriikan täti oli kuvitteellinen — jäipähän meille enemmän kakkua.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Eve

Ihanalta vaikuttaa. Menee kokeiluun. Kerrotko vielä, miten kaunis koristelu tehdään?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Eve, yritän selittää tämän ymmärrettävästi. Kuvioinnin tekeminen on tosi helppoa, mutta vähän hankala selittää :)

1. Levitä kakun pinnalle leveyssuunnassa noin 0,3-0,5 mm leveitä viivoja taikinalla. Voit käyttää apunasi tyllaa tai ihan lusikkaa viivojen tekemisessä. Levitä viivat 2-3 cm etäisyydelle toisistaan, kunnes kakun pinnalla on vaakaraidoitus.

2. Kakku on edessäsi siten, että viivat ovat vaakatasossa (ei pitkittäin). Valitse aloitatko oikealta vai vasemmalta. Ota esille sileäpäinen veitsi/hammastikku ja vedä tikulla ylhäältä alas yhteneväinen, suora veto. Putsaa tikun pää välissä paperilla ja jatka koko kakku samalla tyylillä :)

Saitko selvää? :)

Vastaa
Maija

Raakaruoka kiinnostaa periaatteessa, mutta: perheessä on yliherkkyyttä sekä mantelille että pähkinälle. Aina kun katson raakaruokaseptejä, ne perustuvat pähkinän ja mantelin käytölle. Olisi kiva joskus löytää reseptejä tai vaikka kokonainen menu, joka sopisi myös pähkinäallergisille.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Voi Maija, hätä ei ole tämän näköinen! Olen julkaissut edellisessä blogissani lukemattomia pähkinättömiä kakku/leivosreseptejä, kas näillä pääset varmasti alkuun:

http://www.lily.fi/blogit/halo/jammin-my-brownieparty
http://www.lily.fi/blogit/halo/simppeli-sitruunakakku
http://www.lily.fi/blogit/halo/onnistunut-onnettomuus-keittiossa
http://www.lily.fi/blogit/halo/raikkaat-appelsiini-kookosleivokset
http://www.lily.fi/blogit/halo/suklaa-mangokakku
http://www.lily.fi/blogit/halo/rakkautta-ensisilmayksella-silloin-ja-nyt (pohjan mantelijauhon voi korvata esim. kauralla)

<3 Hannamari

Vastaa
Eve

Kiitos, enköhän selviä koristeluohjeella. :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Yritin etsiä sulle havainnollistavaa kuvaohjetta ensin, mutta en valitettavasti löytänyt :)

Vastaa
Maija

Paljon kiitoksia! Kokeillaan.

Muuten, pirtelösivuiltanne oli tosi hankala löytää että mistä kaupungista on kyse...

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Osoitetiedot on nyt lisätty Facebook-sivuillemme, kiitos huomiosta! :)

Vastaa
M

Ihana lusikka! Mistä tuollaisia saa?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei M, tämä lusikka on ostettu kirpputorilta enkä valitettavasti tiedä mitä sarjaa se on.

Vastaa
Jossu

Kokeilin kakkua, kiitos vaan reseptistä! Maku oli tosi hyvä, mutta mikähän oli vikana kun pohja levisi leikattaessa täysin murusiksi ja täyte ei meinannut jähmettyä edes pakastimessa (pöydässä veltostui myös rumaksi)? Auttaisikohan kookosöljyn lisääminen molempiin vai onko muita ideoita?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Valmis keksipohja pysyy kasassa painelemalla, joten luulen että olisit voinut blendata sitä hieman kauemmin blenderissä. Koostumuksen oppii huomaamaan mitä enemmän pohjia valmistaa :) Täytteen suhteen muutama kysymys: käytitkö liotettuja vai kuivia cashewpähkinöitä? Entä kovaa vai juoksevaa hunajaa?

Vastaa
Jossu

Pohjaan laitoin mantelijauhetta eli kuivana. Minun laitteella ei pystynyt blendaamaan enää yhtään kauemmin :) Mutta ehkä olisin voinut painella vielä tiiviimmin, pelkäsin vähän että tulee kivikovaa kun pohjaa oli noinkin paksulti.

Yleensä liotan pähkinät, mutta saattoi olla että tein tuolla kertaa ex-temporekakun enkä ehtinyt liottaa cashewpähkinöitä ainakaan kovin montaa tuntia. Hunaja on juoksevaa.

Anne

Hei! Kiitos reseptistä :) Voiko tuota psylliumia korvata millään muulla aineella ja toimiiko joku muu pähkinä kuin cashew?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Anne, psylliumin voi kokeilla korvata kuivilla chia-siemenillä (3-4 rkl) ja jos cashewin voi vaihtaa macadamiaan.

Vastaa
Anne

Kiitos vastauksesta!! Hyvin onnistui chia-siemenillä <3

Hannamari Rahkonen

Hienoa kuulla, että chia-siemenet toimivat reseptissä :)

Elina

Tein tätä eilen. Voi nam! Tästä tuli mun ehdoton lemppariraakakakku! Jopa mieheni tykkäsi, mistä olen erityisen iloinen. Usein raakaleivonnaiset ovat hänen makuunsa jotenkin liian tuhteja ja pähkinäisiä. Mahtavasti oot saanut tähän kakkuun sellaista pullamaista makua. Arvaa vaan kuinka monta kertaa tämän työpäivän aikana olen ehtinyt ajatella kotona jääkaapissa odottavaa kakkua ;) Hävyttömän hyvää!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Mahtava juttu, kiitos :) Onnellisen pullakakkuisia päiviä sinulle!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Mehevä kesäkurpitsalasagne
Greippisalaatti & raikas minttuhummus
Gluteeniton ja mehevä kasvispiirakka
Raikas pashakakku täynnä makua