Vegaaninen ja gluteeniton linssipasta
Yhteistyössä Asennemedia ja Urtekram.
Alkuvuosi starttasi sängyn pohjalla flunssaa parannellessa. Makuaistin hetkellinen menetys oli melkoinen takaisku ja päivistä selvittiin närppimällä jotakin. Ei ihme, että makuaistin palauduttua mielessä on ollut ihan oikea ruoka. Tämä tammikuun alku on naistenlehtien ja muun uutisoinnin perusteella taas täynnä ohjeita uuteen elämään ja keventelyyn, itse viittaan niille isolla kintaalla.
Kohtuus on kuulkaas kultaa kaikessa, siksi meidän taloudessamme ei ole alkanut ”uutta elämää” enää vuosiin vuoden vaihtuessa. Paljon kivempaa on syödä ja liikkua siten, että elämän kaikki laidat ovat edustettuina silloin tällöin. Välillä mennään ja hölkkäillään verenmaku suussa, toisinaan otetaan rennosti soffan pohjalla. Syödään sujuvasti salaattia, mutta myös sitä pizzaa. Sitä se elämä ja hyvinvointi on, vaihtelua.
Vaihtelua on riittänyt ruokapöydän antimissakin, sillä nyt alkuvuodesta ollut pari juttua ylitse muiden (toffeen ja kahvin lisäksi): luomupasta, tomaattilevite ja punaiset linssit. Maistoin vasta yhteistyön merkeissä Urtekramin gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia luomulevitteitä ja tajusin heti, että nehän sopivat leivän lisäksi myös muuhun ruoanlaittoon. Tomaatti-yrttilevite nousi suosikikseni ja pääsi ensin herkkuleipien täytteeksi. Muutamia vuosia sitten, kun aloimme rukkaamaan ruokavaliotamme hieman terveellisemmäksi, ei ollut saatavilla näin laajasti ja edullisesti tällaisia fiksuja valmistuotteita – ja vieläpä luomuna. Helpoksi on mennyt, ja sehän kelpaa.
Tomaatti-yrttilevitteessä on tosi kermainen koostumus ja niin täyteläinen maku, että paloin halusta päästä kokeilemaan miltä se maistuisi gluteenittoman pastan kanssa – köökin puolella kun on avautunut vuosien jälkeen ihan uusi luku löydettyäni saman sarjan gluteenittomat spagetit ja fusillit, jotka eivät häviä vehnäversioille tippaakaan. Levitteissä on tosi hyvä, pestoa muistuttava koostumus ja ihmekös tuo, sillä pohja on valmistettu luomuauringonkukansiemenistä. Levitteistä löytyy myös maut punajuuri & piparjuuri sekä basilika, ehdottomasti kokeilun arvoisia nekin.
Halusin kastikkeelta kaiken: sen piti olla täyttävää, kermaista ja sisältää itsessään annoksen vihannekset. Mukaan pääsi levitteen lisäksi keitettyjä linssejä, tuoretta pinaattia, kevätsipulia ja raastettua kesäkurpitsaa, joka pehmenee hetkessä osaksi kastiketta. Kastikkeesta tuli pienellä vaivalla aivan tajuttoman hyvää ja se sopii nautittavaksi myös riisin, bataatin tai perunan kanssa.
Jos olet mukana vegaanihaasteessa tai olet muutoin vähentämässä lihansyöntiä tai kokeilemassa kasvisruoan ihanuutta, tämä resepti kannattaa ottaa kokeilun alle. Koko komeus valmistuu kaikkineen vartissa ja on gluteeniton, vegaaninen ja pähkinätön. Annettakoon tälle herkulliselle linssipastalle myös parhaan pikaruoan titteli.
VEGAANINEN & GLUTEENITON LINSSIPASTA
1 pss Urtekram gluteenitonta spagettia
Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Muista lisätä keittämisveteen suolaa.
Linssi-tomaattikastike
1 prk Urtekram tomaatti-yrtti -levitettä
1 keskikokoinen (200 g) kesäkurpitsaa
35 g tuoretta pinaattia
1 oksa kevätsipulia
2 dl keitettyjä punaisia linssejä
½ dl ravintohiivahiutaleita
2 tl puhdistamatonta merisuolaa
Kuori kesäkurpitsa ja raasta se raastimen isoimmalla terällä raasteeksi. Pilko kevätsipulin varsi haluamasi kokoisiksi paloiksi. Huuhtele pinaatin lehdet huolellisesti veden alla. Mittaa kattilaan levite, raastettu kesäkurpitsa, sipuli, pinaatti, linssit, suola ja hiivahiutaleet. Anna hautua kannen alla koko ajan kevyesti kiehuen 10 minuutin ajan. Annostele keitetyn spagetin sekaan, sekoita kevyesti ja nauti heti.
Lisäksi
tuoreita yrttejä kuten timjamia tai basilikaa
kevätsipulisilppua
paahdettuja kurpitsansiemeniä
Kuulostaa kerrassaan herkulliselta! Tätä on pakko kokeilla, vaikka pastaa harvoin syönkin. Olen tainnut tehdä pastasta ihan turhan peikon.
Tämä on kaiken lisäksi niin helppo, että melkein itkettää! Pastepeikolle kyytiä tänä vuonna, sillekin on paikkansa :)
Moi! En löytänyt tuota levitettä useammasta kaupasta kun etsin, mitä voisin tilalla käyttää?
Voit käyttää levitteen tilalta esimerkiksi 3/4 dl tomaattipyreetä, 1/2 dl oluthiivahiutaleita, ripauksen suolaa, 1 rkl oliiviöljyä ja tuoretta tai kuivattua basilikaa :)