Tuoretomaattipasta
Tajusin tässä yksi kaunis päivä, että olen pantannut teiltä todella tärkeää tietoa – ainakin jos siellä ruutujen toisella puolella on muita tolkullista gluteenitonta pastaa kaipaavia. Korjataan tilanne nyt, voitte sitten postauksen luettuanne käydä tyhjentämässä kauppojen pastahyllyt ja alkaa oman elämänne italialaisiksi mammoiksi!
Viime vuonna olimme visiitillä Ruotsin puolella ja bongasin siellä paikallisen kaupan gluteenittomien tuotteiden hyllyltä mielenkiintoisen uutuuden: Urtekramin täysjyväriisipastan. Gluteenittomaan pastaan saa yleensä aina pettyä, mutta halusin kokeilla minkälainen tämä uutuus olisi tosikäytössä, olivathan etsintäni kestäneet jo piitkän tovin.
Paras gluteeniton pasta
Hyvin usein gluteenittomat pastat valmistetaan maissista tai muusta ravinneköyhästä raaka-aineesta. Se ei tosin ole mielestäni gluteenittoman pastan suurin synti – kauheus syntyy yleensä koostumuksesta, suutuntumasta ja rakenteesta. Jos sinäkin olet pettynyt gluteenittomaan pastaan, joka näyttää ja tuntuu keittämisen jälkeen limaiselta ja rikkoontuu ensimmäisestä kauhan heilautuksesta, lue seuraava tarkkaan:
Urtekramin täysjyväriisipastaa ei erota vehnäpastasta mitenkään. Se ei paakkuunnu, se ei limaannu (kyllä, maissipasta tekee näin ja se on ällöttävää!), pitää muotonsa eikä rikkoonnu. Pasta on keitettynä tismalleen samankokoista ja muotoista kuin vehnäspagetitkin ovat, joskin riisipasta turpoaa tavallista vähemmän, joten valmista tuotetta saa hieman vähemmän kuin jos keittäisi saman määrän vehnäpastaa.
Pasta valmistetaan Italiassa ja uskon tämän selittävän mielettömän lopputuloksen. Italiassa jos jossain pastaa – jopa täysjyväriisipastaa -osataan tehdä oikein!
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Tuote on lisäksi luomua ja aika kohtuuhintaista: yksi pastapussi maksaa 1,90-2,60 € hieman paikasta riippuen. Rovaniemellä näitä pastoja nykyään ainakin Prismasta (normipastahyllyltä), mutta olen tilannut sitä myös Hyvinvoinnin tavaratalosta suurempina pompseina varastoon. Muodoista löytyy spagettia, fusillia ja penneä.
Meidän kahden hengen taloudessamme yhdestä Urtekramin pastapussista saa reilut annokset kolmelle henkilölle. Yleensä syömme yhdet annokset heti ja se kolmas annos päätyy puolisoni seuraavan päivän lounasevääksi.
Olen kehitellyt tämän reseptin kesällä ja vaikka lokakuu ja tomaattikauden päättäjäisetkin ovat jo menneet, haluan jakaa reseptin silti kanssanne. Onnistuin tappamaan kesällä ostamani tomaattipensaan, mutta saimme siitä silti pienen sadon, joka tuotti iloa päätyen tähän pastaan. Ehkä ensi kesänä onni ja taidot ovat enemmän myötä!
Raaoilla tomaateilla tätä reseptiä ei kannata edes yrittää, siksi suosittelenkin valitsemaan kaupassa punaisimmat ja mehevimmät yksilöt. Itse onnistuin saamaan kesämaut, kun ostin ulkomaisia kirsikkatomaatteja ja tein niille torjunta-ainepesun.
Helpoiten onnistut pesussa näin: sekoita kulhossa 1 rkl etikkaa, 1 rkl soodaa ja kaada vettä niin paljon että tomaatit peittyvät. Anna liota 15 minuuttia, huuhtele ja kuivaa.
Buon appetito!
TUORETOMAATTIPASTA
3 annosta
gluteeniton, soijaton, munaton
1 pss Urtekramin gluteenitonta fusillia tai spagettia
2 tl puhdistamatonta merisuolaa
Mittaa kattilaan 1,5 litraa vettä. Keitä kiehuvaksi ja lisää joukkoon suola sekä pasta. Keitä pasta al denteksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista sillä välin tuoretomaattikastike.
Tuoretomaattikastike
300 g kypsiä kirsikkatomaatteja
1 rkl voita (tai neitsytoliiviöljyä)
6 tuoreen basilikan lehteä (tai vaihtoehtoisesti 1 tl tuoretta timjamia)
½ tl suolaa
½ sitruunan mehu
50 g parmesanraastetta (voi korvata lampaanmaidosta tehdyllä fetalla)
Pese kirsikkatomaatit ja pilko ne terävällä veitsellä neljään osaan. Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon tomaattikuutiot, suola, timjaminlehdet ja sitruunamehu. Kypsennä miedolla lämmöllä noin kymmenen minuutin ajan tai kunnes tomaatit ovat pehmeitä, mutta pitäneet silti muotonsa. Lisää viimeiseksi joukkoon parmesanraaste. Sekoita tomaattikastike keitetyn pastan sekaan ja nauti heti.
Pinnalle
parmesaania raastettuna
yrttisilppua
Maukasta viikkoa, toivottelee pohjoisen pastamamma.
Olen samaa mieltä kanssasi, Urtekramin pasta on todella hyvä gluteeniton pasta. Ja mä olen pastan suhteen ikävystyttävän tarkka ;) Yksi spagetti, joka yltää mielestäni samaan, on Semperin gluteeniton versio. Se ei tosin ole luomua nähnytkään ja sisältää riisin ja perunatärkkelyksen lisäksi maissia, mutta rakenne on mielestäni mainio. Tämä ei ikävä kyllä tietenkään sovi, jos on perunatärkkelyksen kanssa ongelmia.
Pastan suhteen saa olla tarkka :D Itse en ole Semperin versiolle lämmennyt, mutta se on hyvä että on useammanlaisia vaihtoehtoja tarjolla!