Porkkanakakkupuuro uunissa
Yhteistyössä Asennemedia ja Urtekram.
Reseptiikan kehittely on lempipuuhieni aatelia. Leivon usein ihan vain leipomisen ilosta, mutta rakastan muualle tuotettujen reseptien koko prosessia kaikkine työvaiheineen. Saa suunnitella, mietiskellä makuyhdistelmiä, leipoa, onnistua ja lopulta kuvata sen mitä tulikaan tehtyä. Yhteistyö Urtekramin mausteiden kanssa oli varsin kutkuttava, käytetäänhän meillä muutoinkin pääasiassa luomutuotettuja mausteita. Näistä hyvin mielen lähtökohdista syntyi yhden lempijälkiruokani makuinen aamiaispuuro, joka sopii niin arkiaamujen herkuksi kuin notkuvan brunssipöydän jatkeeksi.
Uunipuuro on tullut tämän kevään aikana meidän arkeemme jäädäkseen ja erilaiset makuyhdistelmät ovat ilahduttaneet meitä jo useana aamuina, varsinkin viikonloppuisin. Porkkanakakun makuinen uunipuuro on ollut mielessäni jo kuukausia ja nyt ajatus päätyi päänsisäisistä luonnoksista tekoihin saakka. Talviset mausteet kuten kaneli, kardemumma ja inkivääri ovat suosikkejani ja porkkanakakun muodossa ne toimivat läpi vuoden. Ja mitä porkkanakakkuun tulee, olen ehdottomasti mehevän kakkupohjan ja paksun tuorejuustokerroksen ystävä. Nämä ajatukset mielessäni lähdin yhdistelemään raaka-aineita ja lopputuloksesta tuli hurmaava.
Resepti rakentui Urtekramin luomumausteiden ympärille, luonnollisesti. Olen puhunut luomumausteiden puolesta jo vuosia, sillä puhtauden lisäksi niiden maku on voittamaton. Usein luomuyrtit kasvavat pienempinä kuin keinolannoitteilla höystetyt kanssayrttinsä, mutta minkä luomuyrtit koossa häviävät, ne kompensoivat intensiivisessä maussa, joka mahdollistaa mausteen maltillisen käytön. Urtekramin purnukoissa paras osio on ehkä kuitenkin se, ettei mausteita ole pakattu muoviin, vaan mustiin metallisiin purkkeihin. Maku säilyy tuoreena, voimakkaana ja mausteita on helppo annostella ilman, että ne leviävät pitkin keittiön tasoja.
Tällä ihanan mausteisella uunipuuroreseptillä ihastutat ystäväsi brunssipöydässä tai loihdit omaan arkiaamuusi ripauksen viikonloppuaamujen tuntua. Jos haluat nauttia arkena hieman paremman aamiaisen, mutta sinulla ei ole aikaa huhkia aamutuimaan, voit tehdä puuron valmiiksi astiaan, laittaa uuniin ajastuksen ja nousta aamulla valmiin uunipuuron huumaavaan tuoksuun! Porkkanakakkufanin aamu ei voisi paremmin alkaa, ainakaan minun mielestäni.
PORKKANAKAKUN MAKUINEN UUNIPUURO
4 annosta
UUNIPUURO
3 (120 g) pientä porkkanaa
1 dl rouhittuja pekaanipähkinöitä
2 dl kaurahiutaleita
3 ½ dl kauramaitoa
½ tl suolaa
2 tl hunajaa
2 tl ceyloninkanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 ½ tl inkiväärijauhetta
½ dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
1 muna
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Mittaa kulhoon kaikki raaka-aineet, sekoita hyvin ja annostele uunin kestävään kulhoon, vuokaan tai kattilaan. Valmista vielä pähkinäcrust ennen kuin laitat puuron uuniin:
PÄHKINÄCRUST
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl rouhittua pekaanipähkinää
1 ½ rkl kookospalmusokeria tai hunajaa
¼ tl ceyloninkanelia
Sekoita pähkinät, siemenet ja mausteet keskenään. Annostele uunipuuron pinnalle. Paista uunipuuroa 200 °C asteessa uunin keskitasolla 45 minuutin ajan.
SITRUUNAKUORRUTE
1 prk (150 g) (kaura)tuorejuustoa
1 tl sitruunan kuorta
1 1/2 rkl hunajaa
¼ dl tuorepuristettua sitruunamehua
Kaavi tuorejuusto kulhoon. Pese sitruuna hyvin ja raasta joukkoon tarvittava määrä kuorta. Halkaise sitruuna ja puserra joukkoon tarvittava määrä sitruunamehua. Lisää hunaja. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Annostele hieman jäähtyneen uunipuuron päälle haluamasi määrä ja nauti ihanasta aamiaishetkestä.
Pecan pähkinöistä tulee isossa määrässä allergiaoireita, samoin saksanpähkinästä. Millä korvaisit?
Voit joko jättää pekaanin kokonaan pois tai korvata cashew-pähkinöillä tai auringonkukansiemenillä.