Lasiastioilla järkeä säilytykseen ja ruokahävikkiin

lasiastiat-ikea-ruokasailytys 1lasiastiat-ikea-ruokasailytys 3

Siirryimme parisen vuotta sitten muoviastioista lasiastioihin, joten jos sinunkin astiakaappisi pursuavat muovisia säilytys- ja eväsrasioita, nappaahan tästä muutama vinkki talteen!

Jopa elintarvikekäyttöön suunniteltu muovi alkaa päästää kemikaaleja ruokaan käyttöiän lisääntyessä. Aika monella käytössä olevat muoviastiat ovat vuosia vanhoja, onhan kyse sinänsä kestävästä materiaalista. Mitä enemmän muoviastioita pestään (kuumassa) tiskikoneessa ja lämmitetään mikrossa, sitä enemmän ne kuluvat ja sitä epäluotettavampia ne ovat terveyden kannalta käytössä.

lasiastiat-ikea-ruokasailytys 2lasiastiat-ikea-ruokasailytys 5

Olemme kokeneet lasiastiat mielekkäiksi vaihtoehdoksi paitsi terveyssyistä, myös siksi että nyt jääkaapista näkee yhdellä vilkaisulla mitä siellä on ja ruokaa menee todella paljon vähemmän hävikkiin. Ruokahävikin minimoimisen lisäksi astiat ovat myös esteettisesti paljon miellyttävämpi valinta kuin muoviset kulhot ja kipot. Miehelläni on aina eväät mukana töissä ja lasiastioissa ne on kätevä kuljettaa ja lämmittää.

Meidän suosikkilasiastiamme ovat peräisin Ikeasta, josta hankimme niitä pari vuotta sitten reilun määrän – mikään ei ole tympivämpää kuin se että kaikki lasiastiat ovat käytössä tai pesussa ja joku ruoka pitäisi laittaa kannettomaan kulhoon tai lautaselle.

lasiastiat-ikea-ruokasailytys 6lasiastiat-ikea-ruokasailytys 7

Ikeasta saa kolmen kokoisia lasisia astioita, jotka voi pinota tosi kätevästi päällekkäin silloin kun ne eivät ole käytössä. Lasi on paksua eikä näistä ole lohjennut lasipaloja tai mennyt käytössä rikki yksikään. Se on aika hyvin, kun miettii että ne ovat olleet päivittäisessä käytössä viimeiset pari vuotta.

Lasiastioiden uuninkestävyys tekevät niistä myös kätevän säilytysratkaisun. Meillä erityisesti tuo isoin koko toimii patana uuniruokia valmistaessa. Astioissa on myös ilmatiivis muovikansi, joka pitää kaikki hajut poissa jääkaapista.

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Tuija Rajala

Onpa hyvän näköisiä säilytysrasioita. Mulla on kans aina jääkaapissa kipoissa kannet tai pussit.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Joo, käteviä ja kivan näköisiä ovat!

Vastaa
Ninne

Mitenköhän nuo muoviset kannet. Olen pohtinut lasiastioiden ostamista Ikeasta, koska oma kokoelmani on vasta aika pieni ja astioita ei meinaa riittää kaikille ruuille. Olen kuitenkin jäänyt pohtimaan muovikansien turvallisuutta ja ostanut toistaiseksi Wean Greenin lasiastioita Ruohonjuuresta, ne kun ovat varmasti BPA vapaita.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Nämä Ikean Förtrolig-lasiastioiden muovikannet ovat BPA-vapaita. Itse en ole kokenut niitä ongelmallisiksi, koska ne eivät joudu lämpöaltistukseen muuta kuin tiskikoneessa eivätkä ne säilytysvaiheessakaan ole suoraan kosketuksissa ruoan kanssa. Toki aina on parempi, jos olisi muita vaihtoehtoja kuin muovi, mutta nämä ovat olleet käytännön vuoksi suosikkejani.

Vastaa
Riketsi

Hei! Vaikuttavat kyllä todella käteviltä. Ovatko ne kuinka raskaita? Miten olette ratkaisseet ruokien pakastuksen? Itse pakastan paljon ruokaa enkä vielä ole keksinyt muovirasioille siinä korviketta.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ovathan ne muoviastioita raskaampia, mutta varsinkin keskikokoinen ja pieni astia kulkevat kätevästi mukana töissä ja muissa reissuissa. Pakastan ruoat yleensä näissä lasiastioissa (jos tiedän, että syömme ne viikon sisällä ja saamme astiat siis pian käyttöön), muussa tapauksessa käytän Minigrip-pusseja.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Sitruuna-appelsiinikakku ja asiaa mahdollisuuksista
Täyteläinen riisipuuro kookosmaitoon keitettynä
Vegaaninen marjajäätelöraakakakku
Vadelmainen smoothie bowl